Dodaj do ulubionych

Przyzwyczajanie czas zacząć?

28.03.11, 12:13
Wygląda na to, ze księża zaczęli się przyzwyczajać do krat w swoim otoczeniu.

Opiekujący się Bazyliką Mariacką ks. infułat Stanisław Bogdanowicz i konserwator Tomasz Korzeniowski po raz kolejny zakpili z urzędu konserwatora wojewódzkiego. Dlaczego mogą to robić bezkarnie?

Tym razem chodzi o kratę zainstalowaną przy grobowcu Macieja Płażyńskiego. Ksiądz Bogdanowicz i Tomasz Korzeniowski zamontowali ją nie czekając na zgodę konserwatora wojewódzkiego zabytków Mariana Kwapińskiego.

I bardzo słusznie, niech się z tym widokiem oswajają.
Obserwuj wątek
    • piwi77 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 12:34
      Tę bazylikę i tak się w (niedalekiej?) przyszłości kościołowi katolickiemu odbierze i wtedy się kratę uporządkuje, nie robiłbym z tego dziś problemu.
      • strikemaster Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 12:36
        To tylko obrazuje stosunek KośKatu do prawa. Czyli to dobrze, że księża się do krat przyzwyczajają.
        • klosowski333 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 12:49
          Suchej, karlusie, jo rozumia Twoja niechec do katoli, ale mowiac uczciwie - nie tylko ze generalizujesz, ale tez uciekasz w charakterystyczne dla siebie skrajnosci. Jestem za totalnym rozdzialem kosciola od panstwa, ale nie atakowalbym tak wszystkich katolikow i wszystkich przedstawicieli kosciola katolickiego w czambul. Tam, tak jak w polskim spoleczenstwie, scieraja sie rozne nurty, przedsoborowe, posoborowe, kere okopuja sie na swoich pozycjach abo otwieraja sie na rozne swiatopogladowe i humanistyczne sugestie plynace ze strony swiata wspolczesnego. Jest ksiadz Boniecki, byl ksiadz Twardowski, byl ksiadz Tischner, jest kardynal Macharski, byl biskup Zycinski, jest niesamowity i rock&rollowy sedziwy kardynal Deskur. Nie obrazaj ich przykladajac do wszystkich katolickich duchownych jednej miary. Nie idzcie ta droga, Strikemaster, nie uciekajcie wiecznie w ekstrema swiatopogladowe.

• piwi77 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 12:56
            Te dobre księdze - Bonieckie, Twardowskie, Tischnery, czy Deskury, dużo się po swoim kosciółku obracały i z racji tej dużo musiały o nim wiedzieć. Dobrze więc wiedziały, które inne księdze uprawiają pedofilię, bo w tak hermetycznym środowisku takie rzeczy się wie i co? Zgłosiły jakis przypadek na policję, czy wolały udawac niewiedzę i grać swoją rolę postępowych głupków?
            • klosowski333 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 13:00
              Piwi, jako dumny reprezentant antysemickiego nurtu na tym forum nie zaslugujesz na jakakolwiek powazna odpowiedz z mojej strony. Poza tym Ty nigdy nie grzeszyles zdrowym rozsadkiem w ocenianiu rzeczywistosci. I powiedz mi Ty, antysemicki nieboraku, skad Ty mozesz wiedziec jak wyglada swiat polskich ksiezy, duchownych, skoro sam nazywasz ow swiat hermetycznym? Uczeszczales chociaz do seminarium?

• piwi77 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 13:16
                Chodziłem kiedyś do szkoły, do tej samej klasy przez całą szkołę, skład klasy przez moje lata w tej szkole tylko nieznacznie uległ zmianie. I choć przebywalismy ze sobą tylko 6 do 8 godzin dziennie przez pięć dni w tygodniu, dziwnym trafem wiedzielismy o sobie niemal wszystko. Jeżeli więc księża przebywają ze sobą przez więcej niż 8 godzin dziennie i więcej niż 5 dni w tygodniu i trwa to dłużej niż 4 lata dawnego liceum, to wytłumacz mi jakim trafem wiedzą o sobie mniej niż my o koleżankach i kolegach z klasy? (Przepraszam za porównanie do szkoły, może Ci ono sprawiać kłopot, ale takie właśnie przyszło mi do głowy.)
                • klosowski333 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 13:24
                  Byl tu juz jeden debil, ktory sugerowal, ze nie mam matury. Ty byc moze sugerujesz, ze ja w ogole nie chodzilem do zadnej szkoly. A ja powiem tak: z antysemitami nigdy z zalozenia nie mozna powaznie podyskutowac, bo sa zwyrodnialcami i tak ich nalezy postrzegac. Bez obrazy, nie bierz tego do siebie, regulaminu forum nie zlamalem, pisze ogolnie o neonazistach, zgodnie z wymowa polskiej konstytucji pogardliwie, a Ty jezeli nie odczuwasz zadnej niecheci do Zydow, nie masz sie co przejmowac.
                  • piwi77 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 13:29
                    Nie lubię księży kościoła katolickiego, nie lubię ich wszystkich bez jednego wyjątku (nie dzielę ich na Bonieckich i nieBonieckich), może nawet wyrażenie nie lubię nie w pełni oddaje moje do nich odczucia, ale żeby nazywać moją postawę antysemityzmem? Interesujące podejście.
                    • klosowski333 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 13:33
                      Nie lubisz ksiezy bez jednego wyjatku i podobnie generalizujac, nie lubiac Zydow, dawales temu wielokrotnie na forum wyraz. Bedzie sie dopisywac do moich postow w swoim faszystowskim duchu, ja bede reagowal na to z cala stanowczoscia, i moderacji od tego wara.
                      • klosowski333 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 13:36
                        sorki za literowki i urwane slowa, ale korzystam teraz z uszkodzonej klawiatury i nie mam czasu poprawiac swoich bledow w tej samej sekundzie...

Tak czy owak dobry antysemita to martwy antysemita w mysl wypowiedzi samego Marka Hlaski, ktorego moderacja mam nadzieje nie bedzie cenzurowac.
          • strikemaster Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 13:10
            > Suchej, karlusie, jo rozumia Twoja niechec do katoli,

Gdzie widzisz tą moją niechęć do "katoli"? Nawet nie używam takiego określenia. Poza tym, należy rozróżnić katolików, czyli klientów korporacji KośKat od korporacyjnych pracowników. To wątek o pracownikach, w dodatku konkretnych, olewających prawo.

> Jestem za totalnym rozdzialem kosciola od panstwa, ale nie atakowalbym t
            > ak wszystkich katolikow i wszystkich przedstawicieli kosciola katolickiego w cz
            > ambul.

Dlatego też zaatakowałem dwóch konkretnych, za konkretne wykroczenie.

> Jest ksiadz Boniecki, byl ksiadz Twardowski, byl ksiadz Tischner, jest k
            > ardynal Macharski, byl biskup Zycinski, jest niesamowity i rock&rollowy sedziwy
            > kardynal Deskur.

Byli/są, to fakt. Podobnie, jak Piwi mam w tej kwestii jednak pewne wątpliwości: czy oni stali całkiem z boku? Nic o kościelnych przekrętach i innej przestępczości nie wiedzieli? Z jakich funduszy finansowana była ziałalność ww. księży? Nie brali oni przypadkiem swojej "doli" z przestępstw?

> Nie idzcie ta droga, Strikemaster, nie uciekajcie wiecznie w
            > ekstrema swiatopogladowe.

Dziękuję za pouczenie ale tym razem do ekstremy mam bardzo daleko.
            • klosowski333 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 13:20
              Alez wiedzieli, mogli wiedziec, ale co z tego, skoro sami reprezentowali inne nurty, w miare mozliwosci, dosc skromnych i ograniczonych, tepili patologie, wreszcie wiedzieli, ze jako ludzie nie moga walczyc z wiatrakami. Caly system byl przezarty gownem, co nie znaczy, ze pewne idee i postawy nie nadawaly sie do nasladowania. Nie widze w Nowym Testemancie zadnej zachety dla pedofilii na przyklad. A wypaczenia, mowiac jezykiem komunistow, sa charakterystyczne dla wszystkich epok, ideologii i nurtow religijnych, politycznych czy spolecznych.
              Istota chrzescijanstwa z pewnoscia nigdy nie bylo przyzwolenie dla zla, niegodziwosci, pedofilii czy rasizmu.
              Mowie to ja, Jarzabek Waclaw, agnostyk.

• strikemaster Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 13:32
                > Alez wiedzieli, mogli wiedziec, ale co z tego, skoro sami reprezentowali inne n
                > urty, w miare mozliwosci, dosc skromnych i ograniczonych, tepili patologie, wre
                > szcie wiedzieli, ze jako ludzie nie moga walczyc z wiatrakami.

Nie mieli obowiązku być pracownikami KośKatu. Mimo to zdecydowali się do ww. organizacji przynależeć.

> Nie widze w Nowym Testemancie zadnej zachety dla pedofilii na przyklad.

A widzisz w NT jakieś wzorce wykorzystywane przez kler (chodzi mi o ogół księży, nie jednostkowe przypadki)?

> A wypaczenia, mowiac jezykiem komunistow, sa charakterystyczne dla wszystk
                > ich epok, ideologii i nurtow religijnych, politycznych czy spolecznych.

Czytałeś może raporty Jay'a, Ryana? Trochę dużo tych wypaczeń, do tego tolerowanych przez najwyższe kierownictwo.

> Istota chrzescijanstwa z pewnoscia nigdy nie bylo przyzwolenie dla zla, niegodz
                > iwosci, pedofilii czy rasizmu.

Pytanie, ile wspólnego ma organizacja, a właściwie firma KośKat z istotą chrześcijaństwa?
              • piwi77 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 13:41
                klosowski333 napisał:

> A wypaczenia, mowiac jezykiem komunistow, sa charakterystyczne dla
                > wszystkich epok, ideologii i nurtow religijnych, politycznych czy spolecznych.

To niebezpieczne uogólnienie, bo tłumaczy i legitymuje istnienie zła. Otóż wypaczenia, o czym komuniści wcale nie wspominali, są typowe jedynie dla systemów nietransparentnych, niedemokratycznych, zhierarchizowanych i kierowanych przez satrapów o niczym nieograniczonej władzy.

> Istota chrzescijanstwa z pewnoscia nigdy nie bylo przyzwolenie dla zla,
                > niegodziwosci, pedofilii czy rasizmu.

Istotą chrześcijaństwa, zawsze było jest i będzie, ewangelizacja za wszelką cenę , podkreślam tę ostatnia frazę, za wszelką cenę. Jest to nie tylko przyzwoleniem na zło, nawet na zło najgorsze, ale wręcz nawołuje do niego, dla dobra sprawy
                • klosowski333 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 13:46
                  A co o istnieniu zla moze wiedziec antysemita, ktory prawdopodobnie nie do konca potrafi odroznic dobro od zla, bo np jest psychopata albo innym zwyrodnialcem? Ja stawiam w tym samym szeregu faszystow, pedofilow, antysemitow i inny podobny ludzki smiec.

Moderacjo, prawda, ze mam prawo do wlasnych pogladow, zwlaszcza, ze dopuszczasz, wbrew polskiej konstytucji, na publikowanie na tym forum tresci o charakterze antysemickim, czy faszystowskim? Prawda, ze jak zwykle to JA mam racje?

• strikemaster Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 14:26
                    Porównując antysemityzm z pedofilią dopuszczasz się nadużycia, i to znacznego. Zjawiska takie, jak rasizm, ksenofobia, antysemityzm wywoływane są zwykle przez strach, są wynikiem fobii wynikającej z niewiedzy i w tym przypadku "lekarstwem" jest edukacja (pomijam polityków żerujących na ww. fobiach, oni antysemitami nie są, tylko na nich pozują). Pedofilia jest chorobą i leczy się ją odpowiednimi terapiami.
                    A na koniec, z tego, co się orientuję, w przypadku kościelnej pedofilii wcale nie o pedofilię tak na prawdę chodzi. Zgodnie z Raortem Ryana gwałt na dzieciaqch nie był celem, a jedynie środkiem do osiągnjięcia celu, czyli pełnego podporządkowania sobie ludności. To najzwyczajniejszy (jeżeli można użyć tego słowa) terror systemowy, dzieci i młodzież były porywane, przetrzynmywane, bite, gwałcone i za darmo pracowały w koscielnych instytucjach. A o wszystkim wiedział Wojtyła z Ratzingerem (są wzmianki o słanych do ww. listach, pismach, tak oficjalnych, jak i nie oficjalnych) i w żaden sposób zjawisku nie przeciwdziałali, zajęci byli liczeniem zysków przynoszonych przez kościelne obozy koncentracyjne.
                    • klosowski333 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 14:38
                      Zgadzam sie, ze antysemici to debile, pytanie tylko jak na Twoje obrazliwe okreslenia zareaguje moderacja. Bo na moje reaguje dziwnie gwaltownie, choc ja tylko stwierdzam FAKT.

Zwyrodnienia moralne maja rozne oblicza.... Wszystkie odmiany zwyrodnien moralnych nalezy tepic z pelna bezwzglednoscia.

• piwi77 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 14:41
                        klosowski333 napisał:

> Wszystkie odmiany zwyrodnien moralnych nalezy tepic z pelna bezwzglednoscia.

Całkiem bez umiaru, z torturami i do trzeciego pokolenia włacznie?
                        • klosowski333 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 14:47
                          Znowu antysemita cos do mnie pisze?
                          • piwi77 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 14:48
                            Jak antysemita do semity.
                            • klosowski333 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 15:02
                              Tak, przez miernoty z forow otwartych bylem juz nazywany Zydem, a ostatnio, w zwiazku z tym, ze bronilem gejow przed homofobicznym motlochem, nazwano mnie pedalem. Mnie na forach otwartych roznie nazywano, ale zawsze takim szufladkowaniem i intencjonalna dyskredytacja paraly sie ludzkie smieci, nigdy ludzie normalni, zwyczajni, przyzwoici. Podkreslam: NIGDY.

• piwi77 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 15:04
                                klosowski333 napisał:

> Tak, przez miernoty z forow otwartych bylem juz nazywany Zydem

O Jezu, ale ludzie potrafią być podli!
                                • klosowski333 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 15:40
                                  Antysemickie smieci zawsze sa podle, z zalozenia. To bezwartosciowy intelektualnie i moralnie motloch. Ty jestes tu, na tym forum, jednym z przedstawicieli tych ludzkich szumowin. Czy sie tego wstydzisz? Wyglada na to, ze nie.
                                  • piwi77 Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 15:48
                                    Czego chcesz ode mnie, mam Ciebie przepraszać, że zostałeś nazwany Żydem? Może ktoś, znając Twoje poglądy, chciał Ci powiedzieć coś pieszczotliwego, a Ty niesłusznie odebrałeś to jako obelgę?
        • Gość: kalka Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? IP: *.range86-173.btcentralplus.com 28.03.11, 13:47
          ku przypomnieniu strajk,
          o byciu za krata mowilo sie drzewiej o odosobnieniu klasztornym.
          mysle jednak, ze Tobie bardziej chodzilo o byciu za kratkami, ktorym to skojarzeniem celujac nie strzelilbys gafy.

ps
          bezpieczenstwo i hygjena pracy obowiazuje wszystkich; zwlaszcza panow tlukacych sie nawzajemnie a w sukienkach.
          wiec nie mam nic do bezprawnosci czynu popelnionego przez wymienionych przez Cie , ale wiele do Twoich, w zalozeniu zlosliwych- intencji, bo przyganial kociol- garowi
    • kolter-xl Re: Przyzwyczajanie czas zacząć? 28.03.11, 14:00
      strikemaster napisał:

> I bardzo słusznie, niech się z tym widokiem oswajają.

Ta, byle nie chciał jeden z drugim zostać przy okazji płatnym duszpasterzem w tiurmie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka