strikemaster 06.04.11, 10:18 po co i dlaczego dzieciom w szkołach zadaje się zadania domowe? Pytam m.in. w kontekście proponowanego programu wyposażenia uczniów w laptopy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bling.bling Re: Zadanie domowe 06.04.11, 10:26 strikemaster napisał: > po co i dlaczego dzieciom w szkołach zadaje się zadania domowe? > Pytam m.in. w kontekście proponowanego programu wyposażenia uczniów w laptopy. w kolejności nie koniecznie odzwierciedlającej ważność: 1. żeby rodzice wiedzieli szkoła do której posyłają dzieci istnieje 2. żeby można było te zadania oceniać. 3. żeby uczniowie się czegoś nauczyli 4. żeby mieli potrzebę zerżnięcia nie swojej pracy następnego ranka 5. żeby nie rozwijali zdolności pracy grupowej, klucza do osiągnięcia sukcesu w dzisiejszej ekonomii. 6. żeby można było zapytać o tym na forum w przypadku braku własnego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross zadania domowe to naduzycie wobec dzieci 06.04.11, 18:11 bling.bling napisał: > strikemaster napisał: > > > po co i dlaczego dzieciom w szkołach zadaje się zadania domowe? > > Pytam m.in. w kontekście proponowanego programu wyposażenia uczniów w lap > topy. > > w kolejności nie koniecznie odzwierciedlającej ważność: > 1. żeby rodzice wiedzieli szkoła do której posyłają dzieci istnieje Sa lepsze i nieobciazajace dzieci sposoby na to, zeby sie dowiedziec, czy szkola istnieje. > 2. żeby można było te zadania oceniać. Zadania powinny dzieci dostawac NA LEKJCACH. Tylko takie zadania powinny byc legalne. Nauczyciel nie powinien miec prawa do obciazania dzieci w ich wolnym czasie, ktory powinien byc spedzany zgodnie z zainteresowaniami dziecka. > 3. żeby uczniowie się czegoś nauczyli Od tego jest czas w szkole, a nie w domu. W niektorych krajach nie zadaje sie zadan domowych, i sa to kraje bardziej rozwiniete od Polski! > 4. żeby mieli potrzebę zerżnięcia nie swojej pracy następnego ranka To tak ;) > 5. żeby nie rozwijali zdolności pracy grupowej, klucza do osiągnięcia sukcesu w > dzisiejszej ekonomii. To tez tak ;) > 6. żeby można było zapytać o tym na forum w przypadku braku własnego zdania No i przede wszystkim to tak! Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 10:29 strikemaster napisał: > po co i dlaczego dzieciom w szkołach zadaje się zadania domowe? Dobre pytanie. Zadania mogłyby zostać, ale powinny być opcjonalne. Żadnych szykan za nieodrobienie, za to porównanie rezultatów jedynie wśród tych co odrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 10:37 Piwi, geniuszu, jak sie czyta Twoje posty to rece opadaja. Przyzwyczailem sie juz, ale te Twoje teorie, sugestie, wnioski, tezy zawsze wydaja mi sie urocze. O pogladach (np rasistowskich) to juz nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 10:41 Gdzie Ty się tu znów rasizmu dopatrzyłeś? Zadania domowe byłyby sprawdzane pośród tych co je odrobili, tak napisałem, a nie wśród uczniów tej czy innej rasy. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 10:48 Chyba te Twoje madrosci trzeba jakos inaczej klasyfikowac, bo one ocieraja sie po prostu o absurd. Co do rasizmu, to antysemityzm, ktorym sie na forum cechujesz, jest chyba jakas forma rasizmu, nieprawdaz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Zadanie domowe 06.04.11, 10:51 > Co do rasizmu, to antysemityzm, ktorym sie na forum cechujesz, jest chyba jakas > forma rasizmu, nieprawdaz? Jeśli za teoretykami nazizmu założyć, że Żydzi stanowią odrębną rasę, to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 10:57 To ja sie posluze prostym cytatem termin "dyskryminacja rasowa" oznacza rozróżnianie, wykluczanie, restrykcje lub preferencje na podstawie rasy, koloru, urodzenia, albo narodowego lub etnicznego pochodzenia, które maja na celu lub powodują niweczenie, umniejszanie uznania, cieszenia się z lub wykonywania, na równych zasadach, praw ludzkich i podstawowych wolności w polityce, ekonomii, w sferze socjalnej, kulturalnej, lub jakiejkolwiek innej dziedzinie życia publicznego. Z tego co mi wiadomo, antysemityzm zaliczany jest do postaw o charakterze rasistowskim i wcale nie trzeba sie tu odwolywac do samych nazistow i ich ideologow. Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:04 > Z tego co mi wiadomo, antysemityzm zaliczany jest do postaw o charakterze > rasistowskim i wcale nie trzeba sie tu odwolywac do samych nazistow i ich ideologow. No ok, skoro taka jest definicja... zawsze jednak wydawało mi się nazywanie niechęci do Żydów "rasizmem" za dziwne, pod względem czysto językowym oczywiście. Słowo "rasa" kojarzyłem zawsze z kolorem skóry. A prawdą jest też, że mianem odrębnej rasy Żydów określali naziści, faktycznie natomiast Żydzi nie stanowią odrębnej rasy. Ale podkreślam: kieruję się raczej intuicją niż jakąś większą wiedzą czy znawstwem tematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:14 Pojecia nie zawsze maja znaczenie od-etymologiczne czy od-etiologiczne. Tak jest np z pojeciem antysemityzmu, ktory nie oznacza doslownie niecheci/nienawisci do Semitow. Rasizm opisuje pewna postawe ksenofobiczna polegajaca na niecheci do innych ludzi ze wzgledu na ich pochodzenie etniczne, czy narodowe. Natomiast jezeli chodzi o same rasy czlowieka to istnieja rozne, czesto sprzeczne ze soba klasyfikacje i generalnie sie od nich odchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:15 Czy w związku z tym, zadania domowe powinny pozostać, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:21 Zaraz swoim zwyczajem kategorycznie oznajmisz, ze poniewaz Ty nie widzisz w nich sensu, to nalezy z nich zrezygnowac. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:23 Oczywiście. I swoją decyzję wprowadzam w życie ze skutkiem natychmiastowym. Nawet podpis prezydenta nie jest mi do niczego potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:25 Tak blyskotliwego zartu jeszcze nie slyszalem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:26 klosowski333 napisał: > Tak blyskotliwego zartu jeszcze nie slyszalem ;) Tylko, że to nie był żart. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:31 Czyli tradycji stalo sie zadosc - najsmieszniejsze Twoje posty to te, ktore piszesz na powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:32 > Pojecia nie zawsze maja znaczenie od-etymologiczne czy od-etiologiczne. Tak jest > np z pojeciem antysemityzmu, ktory nie oznacza doslownie niecheci/nienawisci > do Semitow. Koniec końców zawsze decyduje uzus: tak się akurat językowo ułożyło, że antysemityzm oznacza niechęć do Żydów. Takich przykładów jest zresztą mnóstwo. Dlatego też jakoś bardzo się nie buntuję przeciw nazywaniu antysemityzmu "rasizmem" albo rasizmu "faszyzmem", co też jest przecież bardzo nieścisłe. Trochę jednak się buntuję, bo lubię precyzję. :) > Natomiast jezeli chodzi o same rasy czlowieka to istnieja rozne, czesto sprzeczne ze soba > klasyfikacje i generalnie sie od nich odchodzi. Tak, ale w znaczeniu potocznym na ogół mamy na myśli kolor skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:50 Slowo "chytry" co innego znaczy po polsku, a co innego po czesku, choc "korzenie" slowa sa wspolne. Pierwotnie znaczylo tyle co "madry" i tak to wyglada do dzis w jezyku czeskim. W naszym wywoluowalo ku innemu znaczeniu. Wszystko podlega zmianom i jak mowiles, pojecia i ich znaczenie ksztaltuja sami uzytkownicy, slowniki sa tylko zapisem ustalonych norm. W temacie precyzji, antysemityzm nie jest rasizmem, jest forma rasizmu. Rasizm w zadnym wypadku nie jest synonimem dla slowa "faszyzm", choc w poznym wloskim faszyzmie, a zwlaszcza w nazizmie watek rasistowski byl zaakcentowany i stanowil integralna czesc tej ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Zadanie domowe 06.04.11, 12:03 > Wszystko podlega zmianom i jak mowiles, pojecia i ich znaczenie ksztaltuja sami > uzytkownicy, slowniki sa tylko zapisem ustalonych norm. Zdarza się nawet, że słowo zmieni znaczenie w trakcie, na przykład pasjonat czy spolegliwy. > Rasizm w zadnym wypadku nie jest synonimem dla slowa "faszyzm", choc > w poznym wloskim faszyzmie, a zwlaszcza w nazizmie watek rasistowski byl > zaakcentowany i stanowil integralna czesc tej ideologii. We włoskim właśnie pod wpływem nazizmu się pojawiły akcenty rasistowskie, z tym że zdaje się, że był to raczej wpływ polityczny, a nie "intelektualny". W każdym razie, ściśle rzecz biorąc, obecność rasizmu nie jest ani warunkiem koniecznym, ani wystarczającym, by można było określić ideologię mianem faszystowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 12:08 Sam faszyzm tez ewoluuowal, a jego niemiecka odmiana utrwalila zwiazek pomiedzy pogladami faszystowskimi a postawami rasistowskimi. Innymi slowy rasizm we wspolczesnej ideologii neofaszystowskiej jest jej integralna czescia. Nie znam zadnych wspolczesnych ugrupowan neofaszystowskich, ktore nie epatowalyby jednoczesnie rasizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Zadanie domowe 06.04.11, 12:16 > Nie znam zadnych wspolczesnych ugrupowan neofaszystowskich, ktore > nie epatowalyby jednoczes nie rasizmem. Możliwe, że takich nie ma, ciężko mi stwierdzić, ponieważ nigdy się jakoś bliżej współczesnym faszyzmem czy neofaszyzmem nie interesowałem. O faszyzmie czytałem wyłącznie w ujęciu historycznym, a i to nie jakoś szczególnie wnikliwie. Zdaję się więc na Ciebie w tej kwestii. :) Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 10:34 A jak myslisz, dlaczego we wszystkich szkolach cywilizowanego swiata istnieja zadania domowe? Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Zadanie domowe 06.04.11, 10:48 Zadania domowe sa po to,aby dziecko samodzielnie przetrawiło problem. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:25 Mam różne, mniej i bardziej absurdalne teorie. Np. taką, że to dowód, że szkoła nie radzi sobie z uczeniem dzieci (w Polsce występują dodatkowo korepetycje i w ten sposób szkoła wcale nie musi marnować czasu na nauczanie). Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:33 A ja mam taka teorie, ze nie zawsze w 45 minut jestes w stanie wtloczyc dziecku caly przerabiany material w taki sposob by go sobie od razu z miejsca utrwalil. Zadania domowe nie sa specyfika polskich szkol. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Zadanie domowe 06.04.11, 11:36 klosowski333 napisał: > wtloczyc dziecku caly przerabiany material Sorry, ale to brzmi niemal wulgarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 11:51 Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 11:54 Kolter, przeciez Ty tez lubisz sie zrec z Lepianem, Mg, Magnusem czy innymi tego rodzaju forumowiczami. A nie zakladasz w tym celu watkow pt "zryjmy sie". Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:13 klosowski333 napisał: > Kolter, przeciez Ty tez lubisz sie zrec z Lepianem, Mg, Magnusem czy innymi teg > o rodzaju forumowiczami. A nie zakladasz w tym celu watkow pt "zryjmy sie". Tak żre się i miałem nadzieję że założysz takie forum to i ja tam się po udzielam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:16 Dlaczego ja? Ty sie z tego typu elementem zresz znacznie czesciej i masz w tym o wiele wieksze doswiadczenie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:19 klosowski333 napisał: > Dlaczego ja? Ty sie z tego typu elementem zresz znacznie czesciej i masz w tym > o wiele wieksze doswiadczenie. ;) Niby tak ,ale zauważałem ze masz zdecydowanie większą grupę nastawionych do ciebie negatywnie ,aż ci czasem zazdroszczę :(( Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:24 A to bardzo prawdopodobne. To jest w koncu forum otwarte ;) Z pewnym rozbawieniem zauwazam jakiego pokroju forumowicze sa do mnie negatywnie nastawieni. W realu tez bym sie z nimi z pewnoscia nie bratal... :D Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:26 klosowski333 napisał: > A to bardzo prawdopodobne. To jest w koncu forum otwarte ;) Z pewnym rozbawieni > em zauwazam jakiego pokroju forumowicze sa do mnie negatywnie nastawieni. W rea > lu tez bym sie z nimi z pewnoscia nie bratal... :D Zdecydowana większość moim antagonistów mnie bawi , ale jest kilku którzy mnie brzydzą np enio111, mg2005 ,lepian to kompletny półgłówek to go olewam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:35 A mnie bawia te konflikty, troche sie przy tym nakrecam, a potem sie zwyczajnie czuje lepiej ;) W realu o takich ekscesach nie mam nawet co marzyc. I temu glownie sluza fora otwarte, od dawna to powtarzam - wyproznianiu sie, oczyszczaniu sie z brudow. Co nie znaczy, ze nie mozna tu czasami normalnie niezobowiazujaco porozmawiac. W koncu nie kloce sie ze wszystkimi, a tylko z pewnymi typami forumowiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:42 klosowski333 napisał: > A mnie bawia te konflikty, troche sie przy tym nakrecam, a potem sie zwyczajnie > czuje lepiej ;) Mnie generalnie też, ale czasem hipokryzja i zła wola pewnych czubków powoduje u mnie agresję . > Co nie znaczy, ze nie mozna tu czasami normalnie niezobowiazujaco porozmawiac. > W koncu nie kloce sie ze wszystkimi, a tylko z pewnymi typami forumowiczow. No akurat ja widzę to trochę inaczej ;jak ktoś ci nie przypasi to jedziesz nawet z tymi którymi generalnie mają podobne do ciebie poglądy Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:56 Nie mysl sobie, ze nie mam swoich zasad i ze atakuje wszystkich jak leci. Mam swoje kryteria, a do kwestii moralnych przywiazuje wyjatkowa wage. Dlatego nie potrafilbym sie nigdy bratac z ludzmi pokroju Mg, Lepiana, Piwiego, Magnusa, Nehsy czy Krytykantki, choc te dwa ostatnie przypadki nie dotycza spraw stricre swiatopogladowych, a raczej bardziej psychiatrycznych. Niemniej odczuwam do nich ze wzgledu na deklarowane przez nich poglady zwyczajne obrzydzenie. Z drugiej strony w zadnym razie nie atakuje ludzi, nie wiem jak to nazwac, pogubionych, slabych, z problemami, ale nie zwyrodnialych, jak wyzej wymienieni. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 13:00 klosowski333 napisał: > Nie mysl sobie, ze nie mam swoich zasad i ze atakuje wszystkich jak leci. Mam s > woje kryteria, a do kwestii moralnych przywiazuje wyjatkowa wage. No czasem nie bardzo (o moja ocena ) więc subiektywna . Dlatego nie potrafilbym sie nigdy bratac z ludzmi pokroju Mg, Lepiana, Piwiego, Magnusa, Neh > sy czy Krytykantki, choc te dwa ostatnie przypadki nie dotycza spraw stricre sw > iatopogladowych, a raczej bardziej psychiatrycznych. Piwi nie(chyba)jest antysemitą a po prostu wkurza go zachowanie niektórych roszczeń Żydowskich . > Z drugiej strony w zadnym razie nie atakuje ludzi, nie wiem jak to nazwac, pogu > bionych, slabych, z problemami, ale nie zwyrodnialych, jak wyzej wymienieni. Aha ale czasem kopniesz oszołoma :) Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 13:10 Piwi jest antysemita, to nie ulega watpliwosci. Czytalem jego wpisy w roznych watkach dotyczacych Zydow i generalnie zawsze dolaczal do chorku miejscowych faszystow. Tego typu postawa jest dla mnie dyskwalifikujaca moralnie. Ty masz do niego slabosc, bo z kolei w tematach koscielnych poglady macie zblizone. To, ze np jakis pedofil lubi rock progresywny, nie oznacza dla mnie rownoczesnie, ze jest spocco kolesiem. Patrze na caloksztalt ze szczegolnym uwzglednieniem pewnych okreslonych postaw. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 17:21 klosowski333 napisał: > Piwi jest antysemita, to nie ulega watpliwosci. Czytalem jego wpisy w roznych w > atkach dotyczacych Zydow i generalnie zawsze dolaczal do chorku miejscowych fas > zystow. Tego typu postawa jest dla mnie dyskwalifikujaca moralnie. Ty masz do n > iego slabosc, bo z kolei w tematach koscielnych poglady macie zblizone. Kręcę się po forach GW już 6 lat ,ale dopiero teraz widzę takie jego wpisy ,sądzę ze po prostu robi tobie na przekór ,a żydzi obchodzą go tyle samo co wczorajszy zapomniany posiłek . Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski334 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 17:46 Kolter, mylisz sie w calej rozciaglosci. Sugerujesz, ze Piwi jest osoba psychicznie chora majaca obsesje na pkcie jakiegos forumowicza. Przez 6 lat musiales sobie o nim wyrobic fatalne zdanie. Ja sie nie dopisuje do wiekszosci watkow zydowskich, ktore sie tu ostatnimi czasy pojawily, bo to jest nudne walkowac w kolko to samo. Piwi ma inaczej - skwapliwie w takich tematach zabiera glos podkreslajac z charakterystycznym dla siebie absurdem, ze zabieranie glosu w takich tematach jest bez sensu. ;) Mysle, ze jestes dla Piwiego troche za surowy. Nie wyobrazam sobie, zeby jakis normalny forumowicz mogl manifestowac poglady, z ktorymi sie nie zgadza po to tylko by prowokowac innego forumowicza, ktorego nawet w danych dyskusjach forumowych nie ma. Opisales Piwiego jako psychola a jest to obelga chyba wiekszego kalibru niz dzisiejszy zart Blinga pod Twoim adresem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 17:51 klosowski334 napisał: > Kolter, mylisz sie w calej rozciaglosci. Powiedzmy ze wiem swoje !! Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:23 *** dla kotleta panienki szarpią się za włosy za tam oszoł szaleje Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:28 bling.bling napisał: > *** dla kotleta Czy ja kiedykolwiek w głupawy sposób zniekształciłem twój nick ?? w ogóle czy kiedykolwiek w jakiś sposób uderzałem w ciebie personalnie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:30 kolter-xxl napisał: > bling.bling napisał: > > > *** dla kotleta > > Czy ja kiedykolwiek w głupawy sposób zniekształciłem twój nick ?? w ogóle czy k > iedykolwiek w jakiś sposób uderzałem w ciebie personalnie ?? sorki... nie spodziewałem się że tak od razu personalnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:32 bling.bling napisał: > sorki... nie spodziewałem się że tak od razu personalnie.... No i po co ci to było :) Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:37 Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! Albo proletariusze wszystkich krajow zryjcie sie. Albo zrobmy sobie chociaz jeden taki dzien, w ktorym wszyscy beda sie zarli ze wszystkimi. Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:42 klosowski333 napisał: > Albo zrobmy sobie chociaz jeden taki dzien, w ktorym wszyscy beda sie zarli ze wszystkimi. Albo zróbmy dzień miłości. Wszyscy będą sobie spijać z dziobków. W końcu wiosna idzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:44 bling.bling napisał: > klosowski333 napisał: > > > Albo zrobmy sobie chociaz jeden taki dzien, w ktorym wszyscy beda sie zar > li ze wszystkimi. > > Albo zróbmy dzień miłości. Wszyscy będą sobie spijać z dziobków. W końcu wiosna > idzie.... Ta, to ja niezdecydowanie na łące ,wolę szczaw zbierać niż bratać się np z mg2005 Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 14:34 Nie miałbyś ochoty zobaczyć, jak wygląda w realu? Tak z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:40 kolter-xxl napisał: > bling.bling napisał: > > > sorki... nie spodziewałem się że tak od razu personalnie.... > > No i po co ci to było :) no gorzej jak z obrazą uczuć religijnych. PC na forum społeczeństwo zjada własny ogon Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 12:50 Nie mylmy pojęć. Obraza uczuć to nie to samo co obraza osoby poprzez przekręcanie nika. Obrażając uczucia, obrażasz uczucia, nie osoby, bo nie wiadomo, kto te uczucia ma. Natomiast przekręcanie nika jest celowym obrażaniem konrektnej osoby, poprzez wyśmiewanie jej nika. Prymitywne i w zasadzie to nawet bardziej świadczy o przekręcającym niż kogokolwiek obraża. Kolter słusznie zwrócił Ci uwagę i postaraj się z niej skorzystać, przede wszystkim dla własnego dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 13:01 Piwusku, wszystko zalezy od intencji, a Ty jak zwykle nic nie rozumiesz. Do mnie na forum ludzie zwracaja sie na tysiac roznych sposobow, nader rzadko per klosowski333. Czy obrazam sie z tego powodu? Ty moze tez powinienes nabrac wiekszego dystansu do zycia forumowego i do takich malo istotnych kwestii jak sposob zwracania sie jednego forumowicza do drugiego. Moze jeszcze wymysl sobie, ze wlasciwe by bylo, gdyby obcy ludzie, nieznajacy sie z reala, zwracali sie do siebie per pan/pani? Po prostu caly Piwi. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 13:18 Zawsze zwracam się do Ciebie bez wydziwiania - klosowski - obcinając jedynie cyfry na końcu. U mnie nie ma przekręcania nika i nie ma znaczenia, czy wypowiedzi forumowicza mi się podobają czy nie. Taki mam styl, bo uważam, że należy to do dobrego tonu. A jak kto robi, to już sam musi wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 13:21 A bling.bling zwróciłem uwagę tylko dlatego, że podobają mi się jego teksty i nie chciałbym, żeby traciły przez takie głupstwo, jak przekręcanie ników. Do tego, że Ty niki przekręcasz za to nic nie mam, bo to do Twojego całokształtu nawet bardzo pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 13:32 Piwi, juz ludzilem sie, ze napisales cos zrozumialego. Ale ostatnie zdanie... Powiem tak, gnojku, nie jestem tu specjalista od przekrecania nickow, zwykle tego nie robie, chyba, ze naprawde chce kogos urazic. Kodeksy, kanony, konwenanse na forach internetowych rzadza sie swoimi prawami. Trzeba byc pojebem by tego nie rozumiec. Gdy zwroce sie do Voxave w skrocie per Vox, wiem ze to jest zupelnie naturalne, tak jak naturalne jest to, ze inni zwracaja sie do mnie per klos. Czym innym jest natomiast przekrecenie nicka, tak by brzmialo przesmiewczo, dyskredytujaco, pogardliwie. Byc moze Bling wlasnie cos takiego zaprezentowal, a moze po prostu mu sie wymsknelo. Licza sie intencje. Zgadnij, Piwko, jakie sa moje intencje, gdy zwracam sie do Ciebie z szerokim usmiechem na ustach? Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 13:39 Ważne są intencje. Ja intencji obrazy osoby ani uczuć niczyich nie miałem. Zmiana nika poprzez celowe przekręcenie też nie może być utożsamiana z atakiem ad personam. Nik nie jest "cechą" jej posiadacza. Jest to jej ID, numer lub słowo wybrane przez tą osobę w sposób subiektywny. Nie jest to nawet imię i nazwisko na którego wybór nie mieliśmy specjalnie szans oddziaływania. A poza tym to nie strasz. Dla twojego własnego dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 13:53 bling.bling napisał: > Nik nie jest "cechą" jej posiadacza. No właśnie, nie jest cechą, bo jest całym posiadaczem, poza nikiem na forum nie ma się niczego innego. > A poza tym to nie strasz. Czy to godzina 24, a ja przypominam złego ducha? Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 14:49 piwi77 napisał: > bling.bling napisał: > > > Nik nie jest "cechą" jej posiadacza. > > No właśnie, nie jest cechą, bo jest całym posiadaczem, poza nikiem na forum nie > ma się niczego innego. Ale nick nie jest osobą. A obrazić można tylko osobę. Nie sam nick. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 14:56 bling.bling napisał: > Ale nick nie jest osobą. A obrazić można tylko osobę. Nie sam nick. Powiedzmy, że osoba musi się sama obrazić, bo jak tego nie zrobi to wszelkie obrażania będą nieskuteczne. Ale w sumie chodzi mi o coś innego. Przękrecanie nika niczemu nie służy, nie jest ani zabawne, ani w niczym pomocne, w mojej ocenie na tego typu operacjach traci wyłącznie przekręcający, bo w najlepszym razie daje świadectwo swojej niechlujności. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Panienki załóżcie swoje forum - żryjmy się !! 06.04.11, 17:24 bling.bling napisał: > Ale nick nie jest osobą. A obrazić można tylko osobę. Nie sam nick. No popatrz ! w moim odczuciu ktoś kto przekręca nick robi to na złość osobie która stoi za owym nickiem .Wiec już nie wracaj do tego tematu i nie przekręcaj np mojego nicka !! Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Zadanie domowe 06.04.11, 14:13 Z tego, co pamiętam, zadanie domowe było elementem wykazywania ważności przedmiotu. Gdy polonistka dowiedziała się, ze matematyczka dużo zadała, zadawała jeszcze więcej w myśl zasady: "a, co polski jest mniej ważny?". Poza tym, dzieci zwykle siedzą w szkole nieco dłużej niz jedną lekcję, nie da się tak ustawić programu, by uczniowie podczas tych 30, czy 36 lekcji tygodniowo były w stanie wszystko opanować? Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Zadanie domowe 06.04.11, 10:47 > po co i dlaczego dzieciom w szkołach zadaje się zadania domowe? 8 lat podstawówki i 4 liceum się nad tym zastanawiałem, ale chyba powód nie mógł być jakoś szczególnie istotny, ponieważ prac domowych programowo nie odrabiałem, a świat ani z tego powodu nie stanął w miejscu, ani się nie rozpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Zadanie domowe IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.11, 13:31 piwi77 napisał: > strikemaster napisał: > > po co i dlaczego dzieciom w szkołach zadaje się zadania domowe? >Dobre pytanie. Zadania mogłyby zostać, ale powinny być opcjonalne. Żadnych szykan >za nieodrobienie, za to porównanie rezultatów jedynie wśród tych co odrobili to ma sens , jesli od pewnego wieku bylaby przeprowadzana systematyczna selekcja uczniow , na tych co chca sie uczyc i na tych co musza sie uczyc . podobnie , zasadne pytynie, po co sa lekcje, jednostki lekcyjne , dlaczego maja trwac 45 min. ?. Dlaczego np. nauka matemytyki nie moze byc polaczena np. z nauka muzyki czy filozofii itp . Skad sie biora " sztywne " programy, kanony nauczania ? , ... z braku wyobrazni , pedagogow, srodkow materialnych ... . Nauka przez duze N , nie trawi , jest sprzeczna z dogmatycznymi, administracyjno-urzedowymi zaleceniami , ograniczeniami ,tzw. " sprawdzonymi metodami " . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Zadanie domowe IP: *.lukman.pl 06.04.11, 13:52 Teoretycznie ma ta czynność pomóc powtórzyć, przećwiczyć, utrwalić. Praktycznie jest to przerzucanie części obowiązków na rodziców. Nie jest prawdą, że na całym świecie zadaje się uczniom prace domowe. Nawet w obrębie jednego kraju nie ma jednej zasady. W Polsce odchodzi się od tego zwyczaju, a zadawanie na "łykend" czy ferie jest wręcz sprzeczne z przepisami oświatowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Zadanie domowe IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.11, 14:11 np. nie zadaje sie zadan domowych na dzien w ktorym ma byc jakis sprawdzian ,z jakiegos przedmiotu ... . Sytematyczna rezygnacja z zadan domowych, bo sprawdzian , bo swieto , weekend itd . swiadczylaby w zasadzie o ich zbednosci . czyli mozna sie bez nich obejsc ... nie sa niezbedna czescia nauczania .... sa na studiach zadania domowe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Zadanie domowe IP: *.lukman.pl 06.04.11, 14:21 > Sytematyczna rezygnacja z zadan domowych, bo sprawdzian , bo swieto , weekend i > td . swiadczylaby w zasadzie o ich zbednosci . Nie są zbędne, są źle zadawane. Praca domowa powinna służyć samodzielnemu poszerzaniu wiedzy, poszukiwaniu informacji > czyli mozna sie bez nich obejsc ... nie sa niezbedna czescia nauczania .... sa > na studiach zadania domowe ... Mówimy o szkole, która ma wyrobić nawyk i umiejętność poszukiwania wiedzy. Powinno się to odbywać po lekcjach, ale w szkole, pod kierunkiem nauczyciela. Tak jest bodaj w Niemczech, Finlandii, części szkół francuskich i brytyjskich. I oczywiście nie polegać na rozwiązywaniu setek schematycznych zadań. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Zadanie domowe 06.04.11, 18:30 Pytałem też w związku z planowanymi dla uczniów laptopami. Laptopy te IMHO powinny po lekcjach zostawać w szkole, zeby uczeń nie musiał nosić dodatkowych ciężarów, ale bez komputera nie odrobi zadania, czyli cały pomysł z komputerami stanie sie dla uczniów dodatkowym i niepotrzebnym obciążeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Zadanie domowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.04.11, 19:23 Rozróżnię tu dwie kwestie- 1.moje zdanie o pomyśle z laptopami, czyli w zasadzie rechot połączony z pukaniem się w głowę 2.zadania domowe. Laptopy to program chyba dla najmłodszych, popraw jak coś mylę, a w młodszych klasach ma obowiązywać zasada nie zadawania do domu. Jeśli więc program ruszy, w co wątpię, i jeśli będzie zrealizowany, to nie będzie kolidował ową zasadą. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Zadanie domowe 06.04.11, 19:29 > Laptopy to program chyba dla najmłodszych, popraw jak coś mylę, Dla klas I-III, nie mylisz się. > a w młodszych k > lasach ma obowiązywać zasada nie zadawania do domu. W związku z laptopami, czy oprócz? Bo jak chodziłem do klas I-III to do domu zadawano. BTW skoro w najważniejszym okresie edukacji, tym decydującym o dalszym losie człowieka, czyli pierwszych klasach zadania domowe nie są potrzebne, to po co są w klasach późniejszych (nie chodzi mi tu o naukę we własnym zakresie, ta jest przydatna tak w okresie szkoły/studiów, jak i później, bo człowiek na prawdę uczy się całe życie; tylko o zadawanie zadań 5.1, 5.3 do 5.5 z zeszytu ćwiczeń do rozwiązania domu, często przy wydatnym współudziale rodziców, dziadkow, sąsiadów i kogo jeszcze potrzeba, by wyliczyć, ile ten cholerny iks wynosi)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Zadanie domowe IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.11, 21:41 strikemaster napisał: > Laptopy to program chyba dla najmłodszych, popraw jak coś mylę, laptopy wykatapultuja polskie dzieciaki w XXII wiek , bez potrzeby ( omijajac ) nauki pisania za pomoca olowka , dlugopisu, hehehe Opatentowac , posfiencic woda sfineconom . Taki program wprowadza sie przez kilka lat w wybranch szkolach , gminach ... widzac jakie wychodza jaja ... po latach mozna ew. mowic , wprowadzic do szkol . katolandem rzadza idioci . Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Zadanie domowe 06.04.11, 21:59 > W związku z laptopami, czy oprócz? Bo jak chodziłem do klas I-III to do domu za > dawano. Bez związku. W klasach 1-3 nie ma już nawet ocen od jakiegoś czasu. > BTW skoro w najważniejszym okresie edukacji, tym decydującym o dalszym losie cz > łowieka, czyli pierwszych klasach zadania domowe nie są potrzebne, to po co są > w klasach późniejszych (nie chodzi mi tu o naukę we własnym zakresie, ta jest p > rzydatna tak w okresie szkoły/studiów, jak i później, bo człowiek na prawdę ucz > y się całe życie; tylko o zadawanie zadań 5.1, 5.3 do 5.5 z zeszytu ćwiczeń do > rozwiązania domu, często przy wydatnym współudziale rodziców, dziadkow, sąsiadó > w i kogo jeszcze potrzeba, by wyliczyć, ile ten cholerny iks wynosi)? Nie wiem. Niby jest jakaś myśl pedagogiczna, wiedza metodyczna itp, ale ogólnie panuje chaos. Decyduje lokalny zwyczaj, siła przyzwyczajenia i coś co nazywam syndromem pokoju nauczycielskiego. Polega to na tym, że młody człowiek po studiach przychodzi do szkoły uczyć pełen zapału i dobrych chęci, a po roku czy dwóch robi się z niego zgorzkniały ramol, taki młody-stary. Albo małpio złośliwy, albo ma wszystko w d. Odpowiedz Link Zgłoś