voxave 02.05.11, 19:29 w Polsce 2.maja bedzie obchodzone corocznie---wszędzie są wywieszane---ucza nas tego nawyku bo coś zapominamy Wzruszam sie z jaka ochota Amerykanie wywieszaja swoja flagę,niektórzy maja ja na maszcie przed domem :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klosowski334 Re: Swięto Flagi 02.05.11, 19:39 Wywiesilem flage. Mnie nie boli to, ze jestem Polakiem. Nie mam w zwiazku z tym kompleksow. Nie ja wybieralem sobie narodowosci i rodzicow, ale w pelni te fakty akceptuje, a nawet jestem z nich dumny :) Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Swięto Flagi 02.05.11, 19:45 Nie wywiesiłem bo nie mam. Nie mam też potrzeby jej mieć. Bycie Polakiem nie zajmuje mnie do tego stopnia żebym musiał ten fakt jakoś szczególnie celebrować. Podobnie jak nie zajmuje mnie fakt bycia człowiekiem a takim podobno się urodziłem. Po urodzeniu dostałem też imię i nazwisko. Faktu posiadania imienia i nazwiska też nie świętuje. Rocznica urodzin jest natomiast dobrą okazją spotkań towarzyskich, taką tradycję zamierzam kontynuować. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Swięto Flagi 02.05.11, 19:48 Wolałbym żeby znakiem rozpoznawczym naszego kraju była nie tyle flaga, ile wysoki poziom edukacji, do której równy dostęp miałyby wszystkie dzieci, niezależnie od materialnego statusu ich rodziców. Nie bierzmy tu przykładu z Amerykanów, bo to przykład niedobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Swięto Flagi IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.11, 10:43 Tak,amerykanizacja naszego życia po roku 1989 pokazała że to nic dobrego.Kto chce niech sobie flagę wywiesza ale małpowanie jankesów jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: Swięto Flagi 03.05.11, 16:46 ale macie glizde we łbie obaj. szwedzi sobie tez flagi wywieszają w ogrodach. moze to szwedyzacja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Najpierw przeczytaj,późniek krytykuj IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.11, 01:22 W naszych wypowiedziach nie mówimy tylko o wywieszaniu flagi. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Swięto Flagi 02.05.11, 20:00 Mamy Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej Jest też Ustawa o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych Tylko pojmowanie szacunku do tychże jakoś mi nie odpowiada... Chyba jakiś durnowaty jestem Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Swięto Flagi 02.05.11, 23:21 A swoją drogą ciekaw jestem jakichś danych obrazujących ilość wywieszonych dziś flag białoczerwonych w stosunku do żółtobiałych Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Swięto Flagi 03.05.11, 05:28 Mieszkam przy ulicy--trasie przelotowej przez miasto--widze wywieszanie wszelkich flag przez pracownikow UM Sa rózne z okazji świat państwowych i flaga miasta zielo-czerwono-niebieska ale flag papieskich czy kościelnych nigdy nie widzialam Nie wiadomo co bedzie jak bedzie objeżdżać miasta trumna z relikwiami JPII--histeria może osiągnąć szczyt :) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Swięto Flagi 03.05.11, 10:31 voxave napisała: > Nie wiadomo co bedzie jak bedzie objeżdżać miasta trumna z relikwiami JPII Nie będzie przejeżdżać, nastroje w społeczeństwie już przestały gwarantować spokojny przejazd sprzętów tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Swięto Flagi 03.05.11, 10:36 Myślisz, ze będą narażone na kradzież ze względu na swoją przeogromną wartość? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Swięto Flagi 03.05.11, 10:39 Na oddawanie tego rodzaju czci raczej bym nie liczył, zamiast ubyć zawartości, może jej nawet przybyć, na przykład roztrzaśniętego jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Swięto Flagi 03.05.11, 10:39 Jeżeli to jajko papieskie to przecież nic zdrożnego? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Swięto Flagi 03.05.11, 10:57 Wręcz przeciwnie, byłoby to zdarzenie pobożne, ale myślę, że biskupi będą woleli się nie narażać na konieczność identyfikacji jajka i intencji. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Swięto Flagi 03.05.11, 11:40 Kraków ponoć żółtawy był No ale tam połowa terenów pod ichnią jurysdykcją Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Swięto Flagi 03.05.11, 11:47 mjot1 napisał: > Kraków ponoć żółtawy był > No ale tam połowa terenów pod ichnią jurysdykcją Z ostatniej chwili wiem, że po Krakowie można ciągle jeszcze poruszać się bez watykańskiej wizy. Ciekawe jak długo jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Swięto Flagi 03.05.11, 11:56 Spokojnie, ruch oporu rośnie, z tego co wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Swięto Flagi 03.05.11, 12:41 Ta żółć Krakowa to od krzewu forsycji bardzo skwery sa tam obsadzone--pieknie wygląda :) Odpowiedz Link Zgłoś
protogenes Re:wywiesiłem flagę 03.05.11, 19:11 nawet 2 tę naszą narodową i papieską A co? Odpowiedz Link Zgłoś
nieznajoma07 Re:wywiesiłem flagę 03.05.11, 19:14 ja już zdjęłam, ale tez miałam dwie i na mojej ulicy w Wawie pełno ich było na balkonach Odpowiedz Link Zgłoś