Dodaj do ulubionych

Pieniądze

13.09.11, 10:42
pieniądze szczęścia nie dają

pierwszy milion trzeba ukraść

"Dama [z bogatej rodziny]: kto mi zabiera sakiewkę, zabiera mi głupstwo
kapitan Larsen [samouk z nizin]: kto mi zabiera sakiewkę, zabiera moje prawo do życia
"
J.London "Wilk Morski" cytat za tygrysgreen

Czyli co sądzimy o pieniądzach i dlaczego, zainspirowane dyskusją tu

Obserwuj wątek
    • ole-na Re: Pieniądze 14.09.11, 18:35
      Oczywiście, że dają! I - nie tylko szczęście. Szczególnie jeśli - dobre i uczciwie zarobione.
    • krol-czy-krolik Re: Pieniądze 15.09.11, 18:27
      apersona napisała:

> pieniądze szczęścia nie dają
      >

Najbardziej idiotyczne zdanie jakie kiedykolwiek słyszałem. A najbardziej się wpieniłem, jak powiedział mi to gościu, który był mi winien 800 zeta i nie chciał oddać.
      • apersona Re: Pieniądze 16.09.11, 13:35
        a co mu odpowiedziałeś?
        • krol-czy-krolik Re: Pieniądze 18.09.11, 15:45
          apersona napisała:

> a co mu odpowiedziałeś?

Najpierw nic bo się tak wpieniłem. A potem - okazało się, że jednak oddał i mówił że żartował. To ja mu na to: powiem ci to samo - jak mnie następnym razem poprosisz o pożyczkę! smile
      • mala200333 Re: Pieniądze 19.10.11, 20:00
        Rozumiem. Tez bym sie...bla,bla,..
    • scand Re: Pieniądze 17.09.11, 09:11
      Z reguły zdanie "Pieniądze szczęścia nie dają" rozumiemy raczej jako "Dużo pieniędzy szczęścia nie daje".
      Można by to przekształcić w:
      "Same pieniądze szczęścia nie dają". Pieniądze + jeszcze_coś mogą dać szczęście. Pieniądze nie są jednak warunkiem koniecznym szczęścia - oczywiście myślę tu o sytuacji, kiedy podstawowe potrzeby życiowe są zaspokojone.
      A w ogóle to pełne szczęście jest stanem raczej rzadkim w społeczeństwie kapitalistycznym smile

Pozdrawiam
      Sc.
      • ilnyckyj Re: Pieniądze 19.09.11, 21:07
        scand napisał:

> A w ogóle to pełne szczęście jest stanem raczej rzadkim w społeczeństwie kapita
        > listycznym smile

W tym bardzo przewrotnym powiedzonku o pieniądzach i szczęściu akcent pada na pieniądze, ale w gruncie rzeczy chodzi o szczęście. W społeczeństwie konsumpcyjnym - wystarczy oglądać reklamy. One określają czym jest szczęście. To własnie to do czego nas namawiają. A tego nie da się zdobyć bez pieniędzy!
        • essor Szczęście 21.09.11, 21:47
          Dość osobliwa definicja szczęścia. Przypomina mi się film "Wielkie żarcie"... Ci faceci właśnie chcieli umrzeć ze szczęścia (które oznaczało maksymalną konsumpcję, łącznie z seksem tak samo traktowanym jako rodzaj konsumpcji)
          • ilnyckyj Re: Szczęście 24.09.11, 21:34
            Dość osobliwa definicja szczęścia.

Dlaczego osobliwa? Bardzo konkretna. Szczęście = spełnienie pragnień. Reklamy wychodzą naprzeciw naszym pragnieniom, oferują więc szczęście (pod warunkiem nabycia tych produktów)
      • apersona Re: Pieniądze 25.09.11, 22:25
        scand napisał:

>... A w ogóle to pełne szczęście jest stanem raczej rzadkim w społeczeństwie kapita
        > listycznym smile

A w komunistycznym czy socjalistycznym jest częstsze?
        • ilnyckyj Re: Pieniądze 28.09.11, 21:16
          apersona napisała:

> scand napisał:
          >
          > >... A w ogóle to pełne szczęście jest stanem raczej rzadkim w społeczeństw
          > ie kapita
          > > listycznym smile
          >
          > A w komunistycznym czy socjalistycznym jest częstsze?

Było, moja droga, było. No - może było częstsze - bo życie ludzi było bardziej ustabilizowane i bezpieczne. Wszyscy mieli mniej więcej po równo. Dla niezadowolonych z komuny - była "Solidarność", gdzie wszyscy jakoś się wspierali. W warunkach kapitalistycznego "wyścigu szczurów" tego wszystkiego nie ma więcej jest wrogów niż bliźnich.
    • natalia-ivanovna Re: Pieniądze 03.10.11, 11:47
      Pieniądze i szczęście.
      Zależy ile:
      - jeśli nic
      albo b.mało - nieszczęście
      - jeśli dużo i tyle ile trzeba i zasłużone za ciężką pracę: szczęście.
      Jeśli za dużo, niewspólmierne do pracy, wygrana w totka, spadek - może być różnie, ale często: nieszczęście.
      • apersona Re: Pieniądze 05.10.11, 14:40
        Jak poznać że pieniędzy jest za dużo?
        • bartos29 Re: Pieniądze 25.11.12, 13:10
          apersona napisała:

> Jak poznać że pieniędzy jest za dużo?

Właśnie. W kapitalizmie - nigdy nie ma za dużo. Może być tzw. nadwyżka, ktora właśnie przekształca sie w kapitał.
    • apersona Koszt 05.10.11, 14:46
      Koszt danej rzeczy to ilość tego, co nazywam życiem, jaką trzeba za tą rzecz oddać natychmiast albo w dalszym rozrachunku
      H.D. Thoreau

Czyli koszty bywają pieniężne i niepieniężne
    • essor Nie dają szczęścia, ale... 08.10.11, 12:52
      Money makes the world go round...
      • basilisque Re: Nie dają szczęścia, ale... 09.10.11, 21:55
        Super piosenka świetni Lisa Minelli i Joel Grey, ale nie zapominajmy, że to tylko kabaret... Nie całkiem serio!
        • apersona Re: Nie dają szczęścia, ale... 10.10.11, 11:35
          Na serio, obecnie obowiązująca politycznie poprawna wersja
          • w.ell IT's a rich man's world... 11.10.11, 16:41
            wersja pop z morałem
            • basilisque Re: IT's a rich man's world... 12.10.11, 22:32
              Pieniądze - to taki temat rzeka. Nie kojarzy się bardzo z tematem "szczęście". Raczej z takimi pojęciami jak "bogactwo", "bieda", "władza", "wolność", "zależność", "niewola", "głód", "wojna", "wyzysk", "nędza", "chciwość", "korupcja" , "uczciwość-nieuczciwość", "konkurencja". Zapraszam do uzupełniania tej litanii...
              • ilnyckyj Re: IT's a rich man's world... 13.10.11, 23:08
                basilisque napisał:

> uczciwość-nieuczciwość", "konkurencja". Zapraszam do uzupełniania tej litanii..
                > .
                Proszę bardzo: zakupy. I zakupoholizm!
                • sexilola_automatic Protestuję! 14.10.11, 11:14
                  Niestety - dokonujecie tu błędu tzw. hipostazy, czyli zastąpienia jednego pojęcia przez inne. To nie pieniądze są winne wyzyskowi, nędzy, nierównościom społecznym itp. Tylko - ludzie. A konkretnie systemy społeczne. A pieniądze? Dla mnie nie mają nic wspólnego z etyką, szczęściem itp. To w najbardziej istotnym sensie: narzędzie. Paliwo i zarazem smar napędzający ekonomię. Nic więcej (kto smaruje ten jedzie smile )
                  • apersona Re: Protestuję! 25.10.11, 10:45
                    A tak się wygodnie narzekało na podłą mamonę i żądzę zysku i wyzysku. Ale można przerzucić się na "paskudny system społeczny, który nam nie pozwala ... "
                  • scand Re: Protestuję! 25.10.11, 12:58
                    Problem w tym czy ludzie panują nad mechanizmem, który wymyślili czyli obiegiem pieniądza - obecny kryzys pokazuje, że nie - nie są w stanie sobie wyobrazić konsekwencji swoich finansowych posunięć - nie będąc w stanie nie można powiedzieć, że panują nad tym zjawiskiem.
                    • apersona Re: Protestuję! 25.10.11, 14:13
                      Ludzie nie panują nad tym mechanizmem nie tylko w kryzysie. System jest zbyt złożony
                      • scand Re: Protestuję! 26.10.11, 10:54
                        Czasami wydaje się jednak jakby panowali smile
                        Ale, masz rację, chyba to tylko złudzenie - system jest potężniejszy od człowieka wink
              • ilnyckyj Re: IT's a rich man's world... 28.10.11, 14:03
                basilisque napisał:

> Pieniądze - to taki temat rzeka. Nie kojarzy się bardzo z tematem "szczęście".
                > Raczej z takimi pojęciami jak "bogactwo", "bieda", "władza", "wolność", "zależn
                > ość", "niewola", "głód", "wojna", "wyzysk", "nędza", "chciwość", "korupcja" , "
                > uczciwość-nieuczciwość", "konkurencja". Zapraszam do uzupełniania tej litanii..
                > .
                Brakuje mi tego z czym mamy do czynienia na co dzień: "oszustwo" i "przekręt"
            • apersona Dorzucam 25.10.11, 10:48
              garść dolarów
    • krol-czy-krolik Może nie szczęśćie, ale... 17.10.11, 12:58
      Powodzenie wśród płci pięknej. Ile pięknych lasek kręci się wokół tych co mają kasę! Może to jest "narzędzie" ale rozumiane jako przedłużenie narzędzia męskiego smile

DB (uboga) od Rabbita
      • basilisque Re: Może nie szczęśćie, ale... 13.11.11, 21:52
        Przede wszystkim jednak - nie demonizujmy. Swoją własną negatywną litanię, teraz uzupełniam pozytywną związaną z pieniędzmi. Proszę bardzo: oszczędzanie, planowanie, inwestowanie, darowanie (tak, tak), budowanie, rozwój... - i - ryzyko! (tak - bez tego nie byłoby postępu)
    • basilisque Re: Pieniądze 16.11.11, 22:52
      TO - CO LUBIMY....
      • apersona Re: Pieniądze 20.11.11, 12:39
        O toto! I pytanie mam. Czy łatwe pieniądze wyobrażacie sobie w postaci dożywotniej renty czy jednorazowej wygranej? Ile by wam wystarczyło?
        • basilisque Re: Pieniądze 19.12.11, 22:12
          apersona napisała:

> O toto! I pytanie mam. Czy łatwe pieniądze wyobrażacie sobie w postaci dożywotn
          > iej renty czy jednorazowej wygranej? Ile by wam wystarczyło?
          Nie wiem. Apetyt rośnie w miarę jedzenia! smile
        • zawle Re: Pieniądze 20.12.11, 12:26
          chyba byłabym zadowolona z dożywotniej renty. Wystarczyłoby mi tyle ile zarabiamsmile Gdybym była mniej zdrowa wolałabym jednorazową wygraną.
    • plisowanka Pieniądze to niezależność i bezpieczeństwo 01.01.12, 16:25
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka