ka.mu
07.05.11, 13:02
Każdy z nas nosi w sobie pewne przekonania, które są bazą wszelkich dalszych przemyśleń. Piszę teraz do tych, którzy coś przemyśleć lubią, a nawet są skłonni dokonać modyfikacji poglądów. To jest zadanie trudne i jak każde poruszenie czegoś ustabilizowanego, wymaga odwagi. Pewnych przekonań nie da się zmodyfikować, człowiek ich pozbawiony stałby się nikim. Takie osoby zwykle najgłośniej krzyczą i potępiają to, czego nie są w stanie zrozumieć. Dlatego wątpię, czy pisanie o Yael Bartanie na tym forum ma sens, ale raz mogę poświęcić trochę czasu, żeby się o tym przekonać.
Zacznę od cytatów wyjętych z wywiadu w Wysokich Obcasach.
www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53662,9399606,Smierc_lidera.html
Uważne przeczytanie tego wywiadu wystarczy, żeby zrozumieć przesłanie artystki i intencje jury. Teraz prośba: skupcie się na tych fragmentach:
1) /.../ ja nie mam zamiaru powtarzać scenariuszy znanych z historii. Interesuje mnie stworzenie mitu, który będzie zdolny wyprowadzić masy na ulicę. Masy, które będą zwiastowały powstanie nowego polskiego społeczeństwa.
2) /.../ Polska może dać przykład, jak społeczeństwo może traktować mniejszości, jak z nimi żyć. Chciałabym skierować uwagę na mniejszości, dać siłę tym, którzy zwykle jej nie mają. Chcę, by w moim filmie wystąpili mieszkający w Polsce Afrykanie, Rosjanie, Ukraińcy, Żydzi. To, że oni będą reprezentować polski naród, może mieć pozytywny wpływ na rzeczywistość, spowodować zmianę.
3) /.../ Nie jestem religijna, mnie interesuje nowa polska lewica. W moim filmie jej przywódca wzywa do powstania nowego, heterogenicznego społeczeństwa, mówi, że Polacy będą lepsi, jeśli zaakceptują innych. Dla mnie najważniejsze jest pytanie, czy społeczeństwo idzie rzeczywiście w tym kierunku, czy zamyka się w nacjonalizmie.
4) /.../ Co konkretnie przyszło ci do głowy?
Film propagandowy namawiający Żydów do powrotu do Polski. Poszukiwałam współpracownika, Polaka, który wezwie Żydów do powrotu. Spotkałam Sławomira Sierakowskiego, redaktora naczelnego 'Krytyki Politycznej', przedstawiciela młodej polskiej lewicy. Rozmawialiśmy o tym, że jest w polskim społeczeństwie tęsknota za Żydami, kompleks winy. Spytałam, czy mógłby napisać przemowę, możliwe zaproszenie Żydów do Polski, po to by wyleczyć się z traumy. Nie oczekiwałam tak wspaniałego tekstu, jaki napisali wspólnie z Kingą Dunin.
===
Teraz możemy porozmawiać, ale odpowiem tylko na uwagi merytoryczne.