Dodaj do ulubionych

grill i opalane na cmentarzu

12.07.11, 10:50
www.dw-world.de/dw/article/0,,15226982,00.html
- to kolejny przejaw c ywilizacji smierci polegajacy na braku szacunku dla zmarlych. w ten sposób depcze się ich pamieć! To może też podpaśc po szarganie miejsc spoczynku zmarłych a nawet profanacje (malunki na grobach). Jesli faktycznie problemem jest tu brak parku to przeciez mozna ekshumować ciała na inny cmentarz a z tego zrobić zwyczajny park.. odrażajace! Mam nadzieje ze to nigdy nie stanie sie polską rzeczywistością
Obserwuj wątek
    • voxave Re: grill i opalane na cmentarzu 12.07.11, 11:25
      Już jest rzeczywistością----spacery na cmentarz w niedziele, w tygodniu przesiadywanie na nim,jedzenie przy grobach picie kawy z termosów---tak sie spędza wolny czas--nowy, paskudny obyczaj.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: grill i opalane na cmentarzu 12.07.11, 12:41
        ja póki co nie dostrzegam tego zjawiska na naszych cmentarzach. Faktem jest że nie zaglądam tam zbyt często w ciągu roku ale niedawno byłem na pogrzebie cioci i nie zauważyłem by się tam takie dantejskie sceny dzialy. Chociaż musze powiedzieć tobie o jednym opuszczonym cmentarzu na poznańskim Świerczewie, nie wiem jak ta sytuacja wyglada dziś ale z 10-15 lat temu to faktycznie była to makabra, porozbijane nagrobki wymalowane sprayem i szjajaący sie tam pijaczkowie. Cmentarz w ogóle zaniedbany porośnięty trawą ostatnio tam byłem jakies 8 -10 lat temu i zauważyłem e przynajmniej usunięto z tego cmentarza gruz śmieci oraz usunieto zabrudzenia z nagrobków. (ostatnich pochówków dokonywano tam w czasie okupacji) ale to był cmentarz gdzies na uboczu zapomniany bo nie ma już tych którzy by o tych zmarlych pamietali (sami pomarli) ale to był wyjąteki oburzenia było co niemiara a tu nic. Cmentarz w środku miasta zadbany czynny i takie hece!!! nie dziwię się że faszyzm w Niemczech był możliwy przy takiej pogardzie dla zmarlych..
        • billy.the.kid Re: grill i opalane na cmentarzu 12.07.11, 14:22
          cmentarz brudnowski w w-wie.grób króla cyganów-tabaczka. wszystkich swięty.
          romy siedzą przy stoliku,wód4eczkę piją, kiełbachązagryzają, ludzi kielichem częstyują-sam wypiłem setuchnę.
          stolik marmurowy i ławeczki sa wbudowaane w pomnik.
          • oszolom-z-radia-maryja Re: grill i opalane na cmentarzu 12.07.11, 14:25
            nigdy nie pochwalałem trakich praktyk to bardarzyństwo ktore przywędrowało do nas ze wschodu
            • bling.bling Re: grill i opalane na cmentarzu 12.07.11, 14:42
              oszolom-z-radia-maryja napisał:

> nigdy nie pochwalałem trakich praktyk to bardarzyństwo ktore przywędrowało do n
              > as ze wschodu

A kartofle wzięły was z zachodu.
              • billy.the.kid Re: grill i opalane na cmentarzu 12.07.11, 14:43
                pardones-miało być BRÓDNOWSKI.
              • oszolom-z-radia-maryja Re: grill i opalane na cmentarzu 13.07.11, 12:53
                z Ameryki Południowej konkretnie
                • bling.bling Re: grill i opalane na cmentarzu 13.07.11, 13:02
                  a kultura Romska jest starsza niż chrześcijaństwo, kartoflu amerykański
            • matylda1001 Re: grill i opalane na cmentarzu 12.07.11, 22:19

> nigdy nie pochwalałem trakich praktyk to bardarzyństwo ktore przywędrowało do nas ze wschodu<

A Ty możesz sobie pochwalać albo i nie pochwalać. Przecież to stary romski obyczaj, kultywowany też przez katolików (czyli większość Romów). Nie ma nic wspólnego z tym, ze podobnie jest w religii prawosławnej. Powinienes rozróżnić co nalezy do rytuału a co jest oznaką zdziczenia obyczajów.
            • paco_lopez Re: grill i opalane na cmentarzu 12.07.11, 22:37
              znowu chrzanisz. u nas w rodzinie była taka tradycja na wszystkich świętych. to jest dzień zmarłych, dziń duchów. jezeli mój stary lubił kielicha wypić na śięta, to czemu ja w duchy wierzący, nie moge przy jego grobie kielicha wypić za jego spokój wieczny ? jakie to barbażyństwo ? to zwykłe dziady po współczesnemu. siedzimy i biesiadujemy przy zmarłym , wyobrażamy sobie, ze jest fizycznie z nami, bo za nim teskinimy. co w tym niestosownego ?
        • 33qq Re: grill i opalane na cmentarzu 12.07.11, 23:24

> ja póki co nie dostrzegam tego zjawiska na naszych cmentarzach. Faktem jest że
          > nie zaglądam tam zbyt często w ciągu roku ale niedawno byłem na pogrzebie cioci
          > i nie zauważyłem by się tam takie dantejskie sceny dzialy. Chociaż musze powie
          > dzieć tobie o jednym opuszczonym cmentarzu na poznańskim Świerczewie, nie wiem
          > jak ta sytuacja wyglada dziś ale z 10-15 lat temu to faktycznie była to makabra
          > , porozbijane nagrobki wymalowane sprayem i szjajaący sie tam pijaczkowie. Cmen
          > tarz w ogóle zaniedbany porośnięty trawą ostatnio tam byłem jakies 8 -10 lat t
          > emu i zauważyłem e przynajmniej usunięto z tego cmentarza gruz śmieci oraz usu
          > nieto zabrudzenia z nagrobków. (ostatnich pochówków dokonywano tam w czasie oku
          > pacji) ale to był cmentarz gdzies na uboczu zapomniany bo nie ma już tych którz
          > y by o tych zmarlych pamietali (sami pomarli) ale to był wyjąteki oburzenia był
          > o co niemiara a tu nic. Cmentarz w środku miasta zadbany czynny i takie hece!!
          > ! nie dziwię się że faszyzm w Niemczech był możliwy przy takiej pogardzie dla z
          > marlych..

Normalnie pokochałem cię za ten tekst. Jeśli pan rydzyk o tobie słyszał, tpo z pewnością szykuje moherowe szwadrony śmieci żeby cię uciszyły. Nikt lepiej nie jest w stanie skompromitować twojego radia

:D
    • seth.destructor Ależ przyjedź do Gdańska 12.07.11, 22:42
      Proboszcz parafii na Brętowie radośnie kazał zniszczyć część poniemieckiego cmentarza, aby budować nowy kościół.
      Na gdańskim Chełmie tak samo, przy budowie kościoła zniszczono większą część zabytkowego cmentarza żydowskiego na Salwatorze.
      Przy Alei Zwycięstwa rozciągały się cmentarze parafii ewangelickich. Zostały zmienione przez katolików w parki.
      Cmentarz przy ulicy 3 maja stał się dworcem PKS. Nieopodal przy pośredniaku dawny cmentarz zamieniono na parking przy bazarze.
      Cmentarz w Strzyży jest miejskim skwerem, podobnie cmentarz przy ul. Bema.

To jest polska, katolicka rzeczywistość.
      • 33qq Re: Ależ przyjedź do Gdańska 12.07.11, 23:31
        Ha, a u mnie nagrobkami z poniemieckiego cmentarza wybrukowano ulice, wrzucono w umocnienie linii brzegowej jeziora. Pamiętam, że przez cały ogólniak przechodziłem nad kawałkiem granitu z niemieckimi napisami. Znajomi kamieniarze mówią, że większość starych nagrobków , marmurowych lub szklanych płyt w betonowych cokołach z tyłu ma niemieckie napisy.
        Co prawda jest to świetne świadectwo historii tego rejonu, ale nie jest to chwalebna historia dla Polaków, którzy okazali się takimi samymi barbarzyńcami jak wszyscy inni. Ale co do tego chyba nikt nie miał złudzeń...
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Ależ przyjedź do Gdańska 13.07.11, 12:54
        napisałes cmentarza poniemieckiego i wszystko jasne. te ciała Niemcy powini wziać ze sobą do niemiec
    • matylda1001 Re: grill i opalane na cmentarzu 13.07.11, 12:49
      Mało jest miejsc na tym swiecie, w których nie spoczywałyby jakieś ludzkie szczątki. Przez miliony lat uzbierało się tego sporo. Mało kto z rodowitych warszawiaków wie (a z "warszawistów" to pewnie nikt), że spory cmentarz funkcjonował w samym środeczku Warszawy. Mniej więcej cały kwadrat, między: Marszałkowską, Świętokrzyską, Placem Powstańców Warszawy, Szpitalną i Chmielną to miejsce po starym cmentarzu, który funkcjonował przy szpitalu Dzieciątka Jezus. Gmach główny szpitala stał wówczas przy zachodniej pierzei placu, a za nim, aż do Marszałkowskiej był cmentarz. Jeszcze pod koniec XIX wieku, na terenie przyszpitalnego ogrodu (cmentarz już dawno zmienił funkcję) stał kamienny pomnik z napisem:
      "Boże bąź miłościw zmarłym w szpitalu od 1757r. tu do 30000 pogrzebionym aż do 1797r."
      Nikt szczątków nie ekshumował, po prostu cmentarz powoli stał się ogrodem. Chowano tam ludzi zmarłych w szpitalu, a w szpitalu umierali ludzie ubodzy, samotni. O ich mogiłach nikt nie pamiętał, nikt im nie stawiał murowanych nagrobków, co tłumaczy brak elementów stałych, pozostałości architektonicznych. Jeszcze w sto lat po zaprzestaniu grzebania, w 1892r. znajdowano ludzkie szczątki. Pochowano tam około trzydzieści tysięcy, i ich szczątki na pewno sa tam nadal.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: grill i opalane na cmentarzu 13.07.11, 12:55
        co innego jesli to cmentarz zapomniany ale jeusli ktos odkryje szcatki to powinien zaalarmowac odp władze służby
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka