lidka449 09.03.12, 17:14 Tekst linka rewelacyjne babcie !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voxave Re: muzyka ludowa hitem na Eurowizje 09.03.12, 17:40 Widzialam ten chór babciny w tv----cos strasznego,moda na ekstremum :) Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: muzyka ludowa hitem na Eurowizje 09.03.12, 17:45 ale talent maja i wykonuja nawet nowoczesny repertuar Voxiu daje im 10 :) Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: muzyka ludowa hitem na Eurowizje 09.03.12, 18:00 Lidziu--widzisz jakie różne gusty mamy----mnie sie nic a nic---czekałam,że może będa śmieszne ---ale tez nie., Rosjanie sobie z Europy łacha drą.Pewnie tam rechoczą, Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: muzyka ludowa hitem na Eurowizje 09.03.12, 18:14 to dobrze,ze mamy inny gust jest ciekawie i barwnie a temat postu jest naprawde "tyci" nikogo nie podzieli na wrogow i przyjaciol :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty To jest propaganda Tuska 09.03.12, 18:16 Chce udowodnić że nawet 70-latki jeszcze mogą... Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: To jest propaganda Tuska 09.03.12, 18:19 Rossdarty-----prawidłowo ty tez udowadniasz,że jeszcze możesz..... Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: To jest propaganda Tuska 09.03.12, 18:22 voxave napisała: > Rossdarty-----prawidłowo ty tez udowadniasz,że jeszcze możesz..... Ja to chętnie udowadniałbym że już nie mogę... Ale co z tego jak emerytura oddala mi się jak przedpłacany maluch?:D Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: To jest propaganda Tuska 09.03.12, 18:27 Ross----udowodnienie,że juz nie--nie jest chyba takie trudne :) Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: To jest propaganda Tuska 09.03.12, 18:28 temat muzyczny nie polityczny sio z polityka Rossdarty :) Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: To jest propaganda Tuska 09.03.12, 18:36 --Lidka--raczej temat spoleczno-obyczajowy----stare baby na ekranie, mało mało mam ich na co dzień. Ale doznanie estetyczne---niech to piorun....... Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Jak sobie życzysz - niech będzie muzycznie 09.03.12, 19:13 Kiedy byłem młodszy - miałem jeszcze inne skojarzenia... Ale jak punkt widzenia zmienia się w zależności od wieki - posłuchaj sobie. Tyś jeszcze dziecko, to tego pewnie nie znasz. Choć zaskoczony jestem i tymi parplami i omegą... Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Jak sobie życzysz - niech będzie muzycznie 09.03.12, 19:19 rossdarty napisał: > [url=https://www.youtube.com/watch?v=jNrfHcPdQO4&feature=related]Kiedy byłem[/ur > l] młodszy - miałem jeszcze inne skojarzenia... > Ale jak punkt widzenia zmienia się w zależności od wieki - posłuchaj sobie. > Tyś jeszcze dziecko, to tego pewnie nie znasz. > Choć zaskoczony jestem i tymi parplami i omegą... nie oceniaj czlowieka po 1 mcu ja tego nie robie a co moj gust muzyczny sie nie podoba klasyka rocka niedoscigniona :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Jak sobie życzysz - niech będzie muzycznie 09.03.12, 19:25 lidka449 napisała: > nie oceniaj czlowieka po 1 mcu > ja tego nie robie > a co moj gust muzyczny sie nie podoba > klasyka rocka niedoscigniona :))) > Może nie wyraziłem się jasno: zaskoczony jestem in plus:D Fakt. Dinozaurów klasyki dłuuugo jeszcze będzie się słuchać, ale najlepsze brzmienie jest "na czasie", czyli gdy były to świeże kawałki :D Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Jak sobie życzysz - niech będzie muzycznie 09.03.12, 19:32 swiezutke moze nie sa ale za to niesmiertelne nie szkodza zdrowiu :) Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Jak sobie życzysz - niech będzie muzycznie 09.03.12, 19:40 lidka449 napisała: > swiezutke moze nie sa ale za to niesmiertelne > nie szkodza zdrowiu :) Dodałbym : można się nawet przy nich wyciszyć... Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Jak sobie życzysz - niech będzie muzycznie 09.03.12, 21:21 mnie wycisza utwor ponizej polecam posluchaj www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=PfAWReBmxEs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Muzyka ludowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.03.12, 19:10 Muzyka ludowa kojarzy mi się nieodmiennie z paniami w wieku balzakowskim, o tuszy rubensowskiej, które podparte pod boki śpiewają: A dlacego una nie miała weluna? A dlatego, że dawała oj da nana oj da nana! I zawsze mam odruchy wymiotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Muzyka ludowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.03.12, 19:19 lidka449 napisała: > wez krople i nie marudz Jakie krople spowodują, że zaczną mi się podobać stare baby? Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 19:28 krople na bazie kozlka lekarskiego lub cos lepszego nalewka z orzecha wloskiego pomoze napewno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor A dlacego una nie miała weluna? IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.03.12, 19:38 lidka449 napisała: > krople na bazie kozlka lekarskiego lub cos lepszego > pomoze napewno :) Krople na bazie kozłka lekarskiego mają właściwości usypiające. Na pewno nie spowodują zachwytu nad starymi babami. Więc nie kłam więcej, kłamczucho! Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: A dlacego una nie miała weluna? 09.03.12, 21:12 www.youtube.com/watch?v=A5bQdTFUw0s&feature=player_detailpage dla ciebie tez piekne..... Odpowiedz Link Zgłoś
massaranduba Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 19:53 lidka449 napisała: > krople na bazie kozlka lekarskiego Czy aby na pewno chodzi Ci o kozlka (valeriana officinalis)? Podobno kocury to uwielbiaja ;-) Oj,Lidka,ty cos knujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 21:14 never nic nie kombinuje jak babcie kocham :)) Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 22:10 Lidziu-----widzisz jakie to przyjazne forum----do czasu az wpadnie jakis psychol-----i zburzy spokój. Nie łaź po innych niegościnnych zaułkach.:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 22:18 ok Voxiu,czasami bywa milo i sympatycznie bo Ty tu jestes i lubimy Cie kto przeciw ? marsz do kata oczywiscie taki zart :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 23:01 > Jakie krople spowodują, że zaczną mi się podobać stare baby? Każde. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 23:06 klimaty irlandzkie jak najbardziej tylko cos spokojniejszego prosze tak naprawde :) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 23:10 Może być? :) Nie moja wina, że jestem metalowcem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 23:23 nie Twoja :) dzieli nas pare ladnych lat dla Ciebie utwor z lat mojej mlodosci: www.youtube.com/watch?v=KgZSnAkQc4c&feature=player_detailpage dinozaury calkiem nie wymarly :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty A remember this? 10.03.12, 09:24 lidka449 napisała: > nie Twoja :) > dzieli nas pare ladnych lat > dla Ciebie utwor z lat mojej mlodosci: > www.youtube.com/watch?v=KgZSnAkQc4c&feature=player_detailpage > dinozaury calkiem nie wymarly :))) Chyba jednak się pomyliłem:) Może nawet spotkaliśmy się na koncercie tego gościa? Była to dla mnie podwójna uczta. Muzyczna - niewątpliwie i... Koncert miał miejsce niedługo po zakończeniu stanu wojennego, a więc i mojego upragnionego wyjścia do cywila. W Hali Sportowej. Uczta prawdziwej wolności... Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 14:50 > nie Twoja :) > dzieli nas pare ladnych lat Czytając kiedyś Twoją dyskusję z Karkowiakiem odniosłem wrażenie, że jednak nie dzieli, chociaż niedawno wyszedłem już ponad Twój zakres dopuszczalnego wieku partnera. :( > dla Ciebie utwor z lat mojej mlodosci: A ja ze swojej młodości Slayera pamiętam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 09:39 ultimate.strike napisał: > Nie moja wina, że jestem metalowcem. :) Gusta pokoleń:D Gdy słuchałem m.in. kawałków którymi wymieniamy się z Lidką, na super sprzęcie, kawałki, te najświeższe nagrywane z Radia Luxembourg z szumami i zanikiem fali, :D , mój ojciec komentował: Co to za muzyka!!! niedługo to jakieś maszyny będą pisały i grały muzykę... Hehehe... Często mam takie samo wrażenie z metalem:D Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 14:51 > Często mam takie samo wrażenie z metalem:D A ja z techno i tym podobnymi. W tym przypadku jest to już całkiem uzasadnione. :D Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 18:10 magnetofon byl juz kasetowy,choc szpulowe tez pamietam czterosciezkowy byl rewelacyjny muzyka byla prawdziwa bez kompterowych podkladow itp byla sprawdzianem dla muzyka i od razu wychodzilo szydlo z worka kto potrafi naprawde grac np organy hammonda ponizej posluchaj :)) www.youtube.com/watch?v=9jwKhauMd5U&feature=player_detailpage Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 23:25 lidka449 napisała: > klimaty irlandzkie jak najbardziej > tylko cos spokojniejszego prosze > tak naprawde :) Od klimatów irlandzkich to ja tutaj jestem. I na ludowo przy okazji:D Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 23:35 od razu sie zrobilo spokojniej jeszcze tylko trzeba dobre piwko wypic spokojnie tylko jedno :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 14:53 > Od klimatów irlandzkich to ja tutaj jestem. Ja też. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 09.03.12, 22:46 > Muzyka ludowa kojarzy mi się nieodmiennie z paniami w wieku balzakowskim, o tus > zy rubensowskiej, które podparte pod boki śpiewają: > A dlacego una nie miała weluna? > A dlatego, że dawała oj da nana oj da nana! To źle Ci się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Muzyka ludowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.03.12, 05:26 Nie ocenia się czyichś gustów, trochę kultury, ultimate! www.youtube.com/watch?v=1Igkqb7ALJM Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 14:57 Stereotypy się do gustów nie zaliczają! Te wolno oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Muzyka ludowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.03.12, 05:22 > Muzyka ludowa kojarzy mi się nieodmiennie z paniami w wieku balzakowskim, >o tuszy rubensowskiej, które podparte pod boki śpiewają: > I zawsze mam odruchy wymiotne. Oto przykład: www.youtube.com/watch?v=X2PSSpCtcnw&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
massaranduba Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 15:11 ultimate.strike napisał: > I jeszcze jeden. Swietne.Mmmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 15:49 ultimate.strike napisał: > I jeszcze jeden. TO wg. Ciebie jest irlandzka muzyka ludowa??? O zgrozo!!! Przecież ten solista nie ma nawet irlandzkiego kiltu... Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 16:41 > > I jeszcze jeden. > > TO wg. Ciebie jest irlandzka muzyka ludowa??? > > O zgrozo!!! W żadnym wypadku, to francuska kapela. > Przecież ten solista nie ma nawet irlandzkiego kiltu... Oczywiście, solista jest w spódnicy galijskiej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 16:48 ultimate.strike napisał: > > W żadnym wypadku, to francuska kapela. > > > Przecież ten solista nie ma nawet irlandzkiego kiltu... > > Oczywiście, solista jest w spódnicy galijskiej. :) To co Ty tu za popłuczynowy łomot wstawiasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 16:54 Widzę, ze postanowiłeś podyskutować o gustach. :) BTW czym się różni kilt irlandzki wg. Ciebie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 17:10 ultimate.strike napisał: > Widzę, ze postanowiłeś podyskutować o gustach. :) > > BTW czym się różni kilt irlandzki wg. Ciebie? :) Tym: parada św.Patryka006.MPG Zauważyłeś kolor kraty? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 17:21 > Zauważyłeś kolor kraty? Nie jest to takie łatwe w prezentowanym ujęciu, na St. Patrick nie wygląda, Irish National? Może, ale za mało zielonego. Tu masz listę irlandzkich tartanów. Poza wzorem kraty, kilt irlandzki się od szkockiego, walijskiego, kornwalijskiego i spódnicy galijskiej nie różni. A do tego zauważyłem, że Francuzi sobie kilka szkockich tartanów upodobali do tego stopnia, że uważają je za swoje (chodzi tu głównie o Black Watch i Black Stewart - ten drugi jest też moim ulubionym, najczęściej można mnie w nim właśnie spotkać). Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 17:22 No i Irlandczycy też bardzo Black Watch lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 17:31 Przekopałem jeszcze trochę Neta i już wiem, co to za tartan - to jedna z wersji St Patrick jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 18:49 ultimate.strike napisał: > Przekopałem jeszcze trochę Neta i już wiem, co to za tartan - to jedna z wersji > St Patrick jest. Dobrze kopałeś:D Z kopania piątka. To St.Patrick09. Z zaśmiecania rdzennego nurtu muzycznego - pała. Jak można wykonywać country w stylu metal lub disco??? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 18:51 A wiesz, kto wprowadził w Irlandii kilty i nadał hrabstwom tartany? Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 19:17 ultimate.strike napisał: > A wiesz, kto wprowadził w Irlandii kilty i nadał hrabstwom tartany? Pewnie Giant??? Według irlandzkiej legendy Groblę wybudował olbrzym Finn MacCumhaill (Finn McCool), przywódca wojowniczej bandy Fianna, który chciał przejść do Szkocji suchą stopą i tam pokonać swojego odpowiednika. Jednak gdy przeszedł i zobaczył jak wielki jest szkocki olbrzym w panice uciekł i z pomocą swojej żony przebrał się za dziecko. Gdy szkocki olbrzym przybył do Irlandii i zobaczył "dziecko" przeraził się. Jeśli tak duże jest dziecko to jak wielki musi być dorosły. Uciekając do Szkocji po drodze porąbał Groblę by Irlandczyk nie mógł za nim wrócić. :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 19:26 Nie, taka jedna, XIX-to wieczna brytyjska monarchini. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 19:29 ultimate.strike napisał: > Nie, taka jedna, XIX-to wieczna brytyjska monarchini. :) No. I teraz zrozumiała staje się niechęć Irlandczyków do angoli. Na tej wyspie strasznie wieje. Musieli często chodzić z dooopami na wierzchu....:D Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 19:34 > Na tej wyspie strasznie wieje. Musieli często chodzić z dooopami na wierzchu... > .:D TO czemu oszczędzali na grubości materiału? Czekali, aż królowa im rozda wełnę 16 czy 18 oz/jard? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 19:41 ultimate.strike napisał: > > TO czemu oszczędzali na grubości materiału? Czekali, aż królowa im rozda wełnę > 16 czy 18 oz/jard? :) A kto mówi że oszczędzali? To nie Szkoci:D Podwiewało ich... Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 19:49 > A kto mówi że oszczędzali? Ja mówię. Nie oszczędzam i mnie nie podwiewa. > To nie Szkoci:D > Podw > iewało ich... Gość w Royal Stewart raczej mi na Irlandczyka nie wygląda, nawet ze zdjęcia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 19:55 ultimate.strike napisał: > Gość w Royal Stewart raczej mi na Irlandczyka nie wygląda, nawet ze zdjęcia. :) Ty to masz oko.... Który to? Ta tłusta doopa cz ta chudsza?...:D:) P.S. Nie bierz tego zbyt poważnie. Bawię się:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor No tak IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.03.12, 20:04 Zaczęło się od muzyki ludowej a skończyło na dupie ultimate:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: No tak 10.03.12, 20:15 > Zaczęło się od muzyki ludowej a skończyło na dupie ultimate:)))) Nie mam żadnego z kiltów widocznych na fotce. O swoja doopę martwić się nie muszę, bo nie oszczędzam i, w dodatku w innych tartanach chodzę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: No tak IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.03.12, 20:29 ultimate.strike napisał: > > Zaczęło się od muzyki ludowej a skończyło na dupie ultimate:)))) > > O swoja doopę martwić się nie mus > zę, bo nie oszczędzam i, w dodatku w innych tartanach chodzę. :) To zacznij oszczędzać, bo Ci dupa urośnie do monstrualnych rozmiarów i się nie zmieścisz w żaden kilt:)))) Pozostanie Ci co najwyżej pokrowiec na samochód:))) PS Te złośliwości, to za krytykę moich gustów muzycznych! Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: No tak 10.03.12, 20:34 > PS Te złośliwości, to za krytykę moich gustów muzycznych! Te złośliwości na mnie nie działają, wchodzę w kilt w rozmiarze 32, jak jeszcze trochę schudnę to będę skazany na szycie na zamówienie (bo rozmiarówka przeważnie zaczyna się od 30-tki), a to kosztowna zabawa. :) Za to krytyka Twoich gustów, o ile w ogóle miała miejsce (widocznie musiałem ją przeoczyć) pojawiła się w odpowiedzi na dokonywane przez Ciebie obrażanie uczuć folkowych. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: No tak IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.03.12, 20:46 Nie krytykuję Twoich fascynacji muzycznych. Nie zgadzam się jedynie ze stosowanymi przez Ciebie klasyfikacjami muzycznymi, bo są po prostu błędne. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: No tak 10.03.12, 20:52 > Nie krytykuję Twoich fascynacji muzycznych. Moich nie. > Nie zgadzam się jedynie ze stosowan > ymi przez Ciebie klasyfikacjami muzycznymi, Masz prawo się nie zgadzać. > bo są po prostu błędne. Wg. Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 17:54 ultimate.strike napisał: > Widzę, ze postanowiłeś podyskutować o gustach. :) I nie chcę dyskutować o gustach, a o wiarygodnym odtworzeniu muzyki ludowej. Jeśli już zacząłeś serwować muzykę ludową irlandzką - dawaj "kawałki" nie zaśmiecone metalem, czy innymi aktualnymi nurtami muzycznymi, bo się nawet na tym nie znam, i dopóki nie "poczuję bluesa", nie zainteresuję się nimi... Najlepszy klimat muzyki ludowej można spotkać w zaniedbanych pubach, gdzie skrzykują się ludzie kochający grać, kochający śpiewać i coś im z tego wychodzi: pub muzyka na żywo002 Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 18:05 > Jeśli już zacząłeś serwować muzykę ludową irlandzką Z muzyki irlandzkiej zaserwowałem tylko Waylandera. Poza tym, serwuję folk metal w różnych wydaniach. IMHO to dobrze, że muzyka ludowa nie tylko istnieje, ale się rozwija korzystając z nowych środków wyrazu, jak rock, metal. Właśnie dzięki temu folk jest wciąż popularny i nie sprowadza się do starych bab śpiewających "Oj dana..." Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 17:35 I to też jest muzyka ludowa - Viking Metal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Muzyka ludowa???? IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.03.12, 18:00 ultimate.strike napisał: > [url=https://www.youtube.com/watch?v=VO3XakXKtkk]I to też jest muzyka ludowa[/ur > l] - Viking Metal. Nie, to nie jest muzyka ludowa. To utwór, w którym wykorzystano motyw ludowy. I nic więcej. Reszta to darcie japy po przechlaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa???? 10.03.12, 18:02 > Reszta to darcie japy po przechlaniu. To zupełnie tak samo, jak w "klasycznej" muzyce ludowej. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Muzyka ludowa???? IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.03.12, 18:25 ultimate.strike napisał: > > Reszta to darcie japy po przechlaniu. > > To zupełnie tak samo, jak w "klasycznej" muzyce ludowej. :P Nie, to zupełnie co innego. Nasze jejmościny nie chlają! I nie chrypią jak nieoliwiowe przez stulecia drzwi, vide Twoi ulubieńcy. Martwi mnie jednak co innego, a mianowicie, że zaliczasz do muzyki ludowej twórczość wykorzystującą elementy ludowe. Tym samym popełniasz ogromny błąd. Bo jeszcze chwila, jeszcze moment i nazwiesz muzykę Chopina muzyką ludową.... Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa???? 10.03.12, 18:36 > Bo jeszcze chwila, jeszcze moment i nazwiesz muzykę Chopina mu > zyką ludową.... I owe wiejskie kobiety będą musiały śpiewać utwory, które w ogóle pod wokal nie były przewidziane. :) Spokojnie, nie Twoje zmartwienie, a folk metal, jak sama nazwa wskazuje, może być zaliczony do muzyki ludowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Muzyka ludowa???? IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.03.12, 19:35 ultimate.strike napisał: > > Bo jeszcze chwila, jeszcze moment i nazwiesz muzykę Chopina mu > > zyką ludową.... > Spokojnie, nie Twoje zmartwienie, a folk metal, jak sama nazwa wskazuje, może b > yć zaliczony do muzyki ludowej. Owe panie z zespołów ludowych też można zaliczyć do pięknych...:) Nie naginaj definicji dla swoich potrzeb. Folk metal to nie muzyka ludowa tylko odmiana muzyki metalowej wywodząca się zazwyczaj z black lub heavy metalu, wykorzystująca w swoim brzmieniu dźwięki i motywy muzyczne. Podobnie jak wiele zespołów muzycznych, których absolutnie nie można nazywać zespołami ludowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa???? 10.03.12, 19:40 Kto decyduje o "ludowości" muzyki i wg. jakiego klucza? Muzyka ma to do siebie, ze się rozwija. Rozwija się muzyka symfoniczna, współczesna znacznie różni się od tej sprzed wieków, rozwija się jazz, blues, rock. I muzyka ludowa też się rozwija, także w kierunkach, które się niektórym tradycjonalistom mogą nie podobać, wolno jej. Poza tym, folk powstawał jako muzyka biesiadna i pod tym względem artystycznie powinna być klasyfikowana niżej niż rock i jego odmiany, to było takie dawne disco-polo. W tym kontekście rozwój folk metalu może być traktowany jako coś w rodzaju awansu artystycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Muzyka ludowa???? IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.03.12, 20:01 ultimate.strike napisał: > Muzyka ma to do siebie, ze się rozwija. Oczywiście. Rozwija się, zmienia swoje brzmienie, przenikają się nurty muzyczne, tworząc nowe nurty. Zmienia się inspiracja muzyczna, zmienia się styl interpretacji utworów, zmienia się instrumentarium. Tym niemniej stosunkowo łatwo je sklasyfikować, nadać im właściwą nazwę. Od tego są specjaliści, a ci nigdy nie zaliczą folk metalu do muzyki ludowej. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa???? 10.03.12, 20:15 Gość portalu: inkwizytor napisał(a): > ultimate.strike napisał: > > > Muzyka ma to do siebie, ze się rozwija. > > Oczywiście. Rozwija się, zmienia swoje brzmienie, przenikają się nurty muzyczne > , tworząc nowe nurty. Zmienia się inspiracja muzyczna, zmienia się styl interpr > etacji utworów, zmienia się instrumentarium. Tym niemniej stosunkowo łatwo je s > klasyfikować, nadać im właściwą nazwę. > Od tego są specjaliści, a ci nigdy nie zaliczą folk metalu do muzyki ludowej. I > tyle. Poza tym, komu może się spodobać remake gdy słyszał ryginał? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa???? 10.03.12, 20:20 A to zależy, bo np. w tym przypadku oryginał jest od remakeu słabszy. Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa???? 10.03.12, 20:32 ultimate.strike napisał: > A to zależy, bo np. w tym przypadku oryginał jest od rem > akeu słabszy. Bo Ty lubisz "techniawkę". Mnie to, bez obrazy, zalatuje jeszcze disco polo, i podejrzewam że w takim celu zostało wyprodukowane. Jednak dobra muza to coś więcej niż rytm do podrygów. Trzeba znać klimat czasów w jakim były nagrywane oryginały, klimat/otoczka artystów... To nie samochody by marka zostawała a cała reszta zmieniała się nie do poznania... Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa???? 10.03.12, 20:35 > Bo Ty lubisz "techniawkę". ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa???? 10.03.12, 20:16 Nigdy nie mów nigdy, to taka mądrość ludowa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Muzyka ludowa???? IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.03.12, 20:25 Póki co, folk metal, nie jest zaliczany do muzyki ludowej. Zatem Twoje opinie na ten temat są błędne. c.b.d.o. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa???? 10.03.12, 20:35 Przez Ciebie na pewno nie, tylko co to zmienia? Odpowiedz Link Zgłoś
rossdarty Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 18:46 ultimate.strike napisał: > [url=https://www.youtube.com/watch?v=VO3XakXKtkk]I to też jest muzyka ludowa[/ur > l] - Viking Metal. Vikingowie z metalu to tylko miecze i hełmy mieli:D Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Muzyka ludowa 10.03.12, 18:51 > Vikingowie z metalu to tylko miecze i hełmy mieli:D Ich zbroje były przeważnie nieco bardziej kompletne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzyk Re: muzyka ludowa hitem na Eurowizje IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 18:35 Rosja ma wspaniałą muzykę ludową, ale akurat te babcie to raczej żart sceniczny a nie muzyka ludowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zina Re: muzyka ludowa hitem na Eurowizje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 15:15 Po pierwsze żart, a po drugie te babcie nie są Rosjankami. Ba, nie są nawet Słowiankami. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: muzyka ludowa hitem na Eurowizje 11.03.12, 20:00 zart nie zart w granicach Rosji lezy wiele innych narodowosci babuszki z Buranowa spiewaja w jezyku udmurskim i co on jest be ? (Udmurcja - republika rosyjska na Przeduralu) Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: muzyka ludowa hitem na Eurowizje 12.03.12, 09:04 Konkursow piosenki Eurowizji nie ogladam, ale przyznac musze, ze niektore klimaty folkowe lubie. Bardzo cenie na przyklad rockowe zespoly, ktore inspiruja sie muzyka ludowa, w jakis sposob do niej nawiazuja. Mozna by wykonawcow wymieniac godzinami, rowniez na naszej scenie muzycznej paru by sie znalazlo, zaczynajac od Niemena czy Skaldow. A cofajac sie jeszcze bardziej warto zauwazyc, ze mistrzem przetwarzania ludowych motywow byl niejaki Szopę. Odpowiedz Link Zgłoś