Dodaj do ulubionych

koty na działce w czasie zimy

09.12.12, 14:45
Macie koty na działce?Jak dbacie o nie w czasie zimy?Jak sobie radzą przy niskiej temperaturze?Bardzo proszę o rady co można dla nich zrobić
Obserwuj wątek
    • tanebo Re: koty na działce w czasie zimy 09.12.12, 14:50
      Zapewnić jakieś ciepłe miejsce. Czasami wystarczy wysłane pudło na tarasie. Zapewnić wodę. Zapewnić karmę.
      • Gość: BIMOTA Re: koty na działce w czasie zimy IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.12, 16:17
        TA.. I JESZCZE ADWOKATA...
      • Gość: leokadia_25 Re: koty na działce w czasie zimy IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.12.12, 20:27
        Tato zrobił ciepłą budę,ocieplił kilkakrotnie i dał jedzenie do środka żeby wiedziały że tam się mogą zasiedzieć,że to jest dla nich.Jedzenie mają taką suchą karmę dla kota z Biedronki,tłuszcz z indyka do lizania,wątróbkę.Ktoś powiedział że się lepiej trzymają jak wątróbka jest surowa to dostaną na pół surową i ugotowaną.I ciepłe mleko żeby się napiły jak się przyjedzie.Wyglądają na szczęśliwe,ludzie o nie dbają bo nie tylko my o nie dbamy.Są na razie dwa.Dzięki za radę.Ja bym je wzięła tylko już mam koty.
        • tanebo Re: koty na działce w czasie zimy 09.12.12, 20:56
          Mleko zastąp wodą. Widziałaś koty ssące krowy? Ja też nie. No i woda się nie zepsuje, nie zsiądzie. A picie jest bardzo ważne.
          • Gość: leokadia_25 Re: koty na działce w czasie zimy IP: 78.9.154.* 10.12.12, 23:20
            Ok.Tak zrobię i dzięki za radę:)
    • Gość: domowa kotka Re: koty na działce w czasie zimy IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.12, 17:30
      Jeśli decydujesz się na koty, to trzymaj w domu, a nie na działce !
      • billy.the.kid Re: koty na działce w czasie zimy 09.12.12, 21:49
        w wigilię pójdź, pogadaj z nimi.
    • Gość: kotek admin w.s2 ty ch...u! IP: *.artnet.pl 09.12.12, 23:56
      chuj ci w dupę złamasie za usuwanie bezprawne postów
    • bimota Re: koty na działce w czasie zimy 11.12.12, 00:28
      PODLACZ POW 220V, TO JE ROZGRZEJE... :p
      • Gość: leokadia_25 Re: koty na działce w czasie zimy IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.12, 12:49
        Bimota weż z działki kota:))
        Będzie dobrze,dzisiaj je zabieramy z działki do nas do bloku do piwnicy,chodzi o to by przeżyły zimę jak mróz będzie z -30
        • voxave [...] 12.12.12, 14:51
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • tanebo Re: koty na działce w czasie zimy 12.12.12, 15:05
            Wolisz szczury?
            • Gość: jak Re: koty na działce w czasie zimy IP: *.proxnetwork.com 12.12.12, 15:14
              Grubaska bezmózga sama cuchnie ze starości
            • Gość: leokadia_25 Re: koty na działce w czasie zimy IP: 78.10.81.* 13.12.12, 20:31
              Byliśmy dzisiaj i nie dały się zabrać,szamotanina i panika.Byłyśmy we dwie z mamą bez samochodu.Ja wiem że dla nich to szok z działki do murowanej piwnicy w bloku ale co będzie gdy przyjdzie mróz -30 stopni?Zabrać się nie dały.Jutro jedziemy dać im jedzenie takie porządne,dużo tłustych rzeczy bo idzie mróz,z jedzeniem problemu nie ma.Kupujemy jedzenie w Netto albo Biedronce suchą karmę,pasztecik i tłuste skórki z indyka.Ale co będzie jak przyjdą wielkie mrozy?Tego się boję najbardziej.
          • Gość: leokadia_25 Re: koty na działce w czasie zimy IP: 78.10.81.* 13.12.12, 20:32
            Idż na forum psychologia i powiedz że masz problem z piciem i okazywaniem empatii dla zwierząt i z agresją i poproś o radę a do mnie nie pisz(chyba że się uspokoisz)
            • Gość: gosc Re: koty na działce w czasie zimy IP: *.proxnetwork.com 13.12.12, 20:38
              szkoda nerwów na starego kaszalota
              • Gość: leokadia_25 Re: koty na działce w czasie zimy IP: 78.10.81.* 13.12.12, 22:16
                Dokładnie,szkoda nerwów,warto jednak wiedzieć że takie osoby są.Cóż winien kot że nie ma domu i marznie na działce i może tej zimy nie przeżyje?Boję się jak przyjdą poważne mrozy tak z -30.Od tego co my zrobimy nie tylko zależy jakość życia tych kotów ale czy one w ogóle przeżyją.Jestem załamana:(
                • voxave Re: koty na działce w czasie zimy 14.12.12, 03:15
                  Leokadia---zatroszcz sie o sarny i dziki w lesie, oraz ptaszki bo mrą z mrozu,a w Afryce umieraja dzieci z głodu.
                  Nikt nie jest w stanie ogarnąć i zapobiec prawom natury.

Zaproś dziecko z Domu Dziecka na Swieta--------zrób mu prezent i przytul.To najlepsze co możesz zrobić jeśli masz nadmiar czułości i ciepła w sercu

Karmiąc koty na działce pozwoliłaś im przeżyć i rozmnożyć się.

To twoja wina że teraz cierpią.
                  • Gość: Wilia Re: koty na działce w czasie zimy IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.12, 09:26
                    Nie wiem w jakiej części Polski mieszkasz, ze przewidujesz tak duże mrozy. Jeśli zrobicie im porządne budy ocieplane styropianem, wyłożone wewnątrz sianem, ustawione gdzieś w zacisznych krzakach i będą dostawały dobre, wysokoenergetyczne jedzenie, to przetrzymają nawet duże mrozy. Pomysł z piwnicą nie jest za dobry z kilku powodów. Po pierwsze: koty bardzo są psychicznie uwrazliwione na rodzaj przestrzeni w której zyją. Złapanie kota poruszającego się dotąd w otwartej przestrzeni i zamknięcie go, powoduje tak wielki stres, że może to go po prostu zabić, albo podejmuje on próbę ucieczki, która może go kosztować życie albo jakąś okropną tułaczkę. Po drugie: jeśli kot cały czas przebywa na dworze tak jak Twoje, jest systematycznie dokarmiany, ma zwykle lepszą tłuszczową podściółkę i futro lepiej przystosowane do znoszenia niskich temperatur. Po trzecie: musisz liczyć się z niechętnymi ludźmi, którym kot przeszkadza i już... i zrobią wszystko by go zlikwidować (czasem bardzo drastycznie). Myślę, ze jeśli nie dopadną je choroby wirusowe, (ktore dopadają, bez względu na warunki), to gdy zrobisz jak Ci radzę, Twoje koty z zimna nie umrą. Mówię to z pozycji wieloletniej, doświadczonej dokarmiaczki. Na wiosnę je absolutnie wysterylizuj. Zaloguj się na forum "Miau", które skupia wzajemnie wspomagających się, kocich przyjaciół z całej z całej Polski. Powodzenia.
                    • Gość: leokadia_25 Re: koty na działce w czasie zimy IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.12, 23:02
                      Dzięki za rady,na pewno się przydadzą.Przydają się rady jak i podniesienie na duchu.Za forum Miau dziękuję i na pewno się tam zaloguję.Starylizacja-już myślę o tym że na wiosnę to zrobię bo teraz na zimę byłyby osłabione.Mieszkam we Wrocku tylko przewidują jakąś zimę stulecia.Mówią że zima ma być długa i mrożna.Nie wiem czy pamiętasz w tamtym roku w lutym pod koniec przyszły takie mrozy ok -30,boję się że coś się takiego może przydażyć i wolę się zabezpieczyć.Za wszystko dzięki a zwłaszcza za podniesienie na duchu:)
                  • aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: koty na działce w czasie zimy 14.12.12, 11:15
                    Zbanowali, co? Dobrze zrobili ;)
    • aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: koty na działce w czasie zimy 14.12.12, 11:13
      Kot nie ślimak, domku nie nosi.
      www.czarnaowca.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=60&Itemid=90
      • aborcyjnokoncepcyjnalustracja To było do voxave 14.12.12, 11:16
        To było do voxave.
        • voxave Re: To było do voxave 14.12.12, 15:11
          Zielone ludziki nie wiedzą co czynią:)
    • potwor_z_piccadilly Re: koty na działce w czasie zimy 15.12.12, 06:24
      Od zawsze wiejskie koty świetnie dawały sobie radę zimą.
      Dlaczego ?
      Bo miały warunki.
      Bo miały w stodołach słomę, siano i myszy. Na myszy polowały, a w słomie miały ciepełko.
      Zatem ty spróbuj podobne warunki i stworzyć.
      Jako że myszy nie masz (ha, już Cię widzę jak podsuwasz drapieżcą żywe myszki do rozszarpania) , to dokarmiaj je zamiennikami. Ja bym radził jadło z puszek, bo ono zawiera też wodę. Nie zmarznie, bo i pewnie nie zdąży, spałaszują wszystko w mig. Suchego można zostawić troszkę w ramach rezerwy. Co do ciepła, to trza przywieźć ze wsi belę słomy i uformować ją w jakimś osłoniętym przed zamoknięciem miejscu tak, by gadziny mogły sobie w niej zrobić cieplutką jamę.

Pozdrawiam wrażliwą duszyczkę.
      • Gość: leokadia_25 Re: koty na działce w czasie zimy IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.12, 15:27
        Dzięki za radę z tą słomą.Nie wiem czy na razie uda mi się ją wykombinować ale pomysł jest super,dzięki:)
        • Gość: Wilia Re: koty na działce w czasie zimy IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.12, 08:57
          Potwór z picadilly ma rację. Dawno temu znajoma przynisła mi kotkę, którą dokarmiała w lecie, a którą podrzucono jako małego kociaka właśnie na jej działkę. Kotka bardzo źle zniosła wniesienie jej do mieszkania. Przez dobry tydzięń nie wychodziła spod szafy, a kiedy w chwili nieuwagi córka otworzyła drzwi - natychmiast czmyhnęła. Znalezliśmy ją w szopie, gdzie były narzędzia ogrodnicze, różne rzeczy męża i kopka siana. W tej właśnie kopce spędziła prawie całą zimę, choć z czasem ośmieliła się wchodzić do mieszkania. Powodzenia
          • Gość: leokadia_25 Re: koty na działce w czasie zimy IP: 78.10.82.* 16.12.12, 21:15
            Dzięki za wsparcie Wilia.Bo tak to jest że człowiek chce dobrze a koty mają jeszcze swoje charaktery i nie wiadomo czasami jak zrobić żeby takiemu dogodzić:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka