Dodaj do ulubionych

Kulawa "wolność"

09.12.12, 19:35
Stan wojenny spowodował , że "wolna" III RP jest ułomna, a połowa Polaków się z nią nie identyfikuje......

wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/ziemkiewicz-wolta-walesy-musiala-byc-dla-generalow,1,5326493,wiadomosc.html
- Wg Pana, o co szło generałowi?

- Szło o ratowanie własnych tyłków i zachowanie władzy. Ubocznym skutkiem tej operacji było to, że "Solidarność", która formowała się jako ruch demokratyczny, przestała być ruchem demokratycznym.

- A czym się stała?

- Organizacją wodzowską, kierowaną autorytarnie przez Lecha Wałęsę i jego doradców. Gdyby nie zdławienie tego republikańskiego ożywienia przez stan wojenny, dziś mielibyśmy do czynienia z dużo większą samodzielnością społeczeństwa, z dużo większym poczuciem obywatelskim, z wiarą w to, że coś można w Polsce zmienić. Natomiast stan wojenny, siłą rzeczy, zniszczył demokrację w związku, spowodował, że w działalności podziemiu Lech Wałęsa, idący za głosem swych doradców, stał się dyktatorem. Tylko dzięki temu możliwy był dil przy Okrągłym Stole.

- I Polska dzięki temu "dilowi" stała się wolna.

- Ale to wskutek tego dilu, ta wolność jest ułomna. Model wyzwolenia poprzez dil elit z obu stron Okrągłego Stoły wyrzucił ogół Polaków poza nawias historii i sprawił, że do dziś się oni z państwem Polskim nie identyfikują, nie uważają go za swoje. Myślą wyłącznie o swoich przyziemnych interesach i kierują się cwaniackim instynktem: ile ja jestem w stanie wyrwać dla siebie. Zabite zostało w rodzącej się w "Solidarności" poczucie dobra wspólnego, poczucie odpowiedzialności za wspólnotę. W ten sposób demokracja, która została zbudowana w roku ’89 jest demokracją kulawą, podobniejszą do wzorców latynoskich, niż zachodnich. I ten kult generała Jaruzelskiego, do którego przyłączyli się jego dawni przeciwnicy, który jest szerzony przez "Gazetę Wyborczą", przez Adama Michnika…

--
forum.gazeta.pl/forum/w,29,141023043,141023043,Do_czego_prowadzi_religiofobia_.html
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych A Rafałek jaki miał wtedy dil z władzą? 10.12.12, 10:15
      Wydawał swoją pisaninke u reżimowych wydawców. Kwestii wolności wówczas nie poruszał.
      • mg2005 Re: A Rafałek jaki miał wtedy dil z władzą? 11.12.12, 18:00
        A co mnie obchodzi jakiś Rafałek - mnie obchodzi Polska !
        • bling.bling Re: A Rafałek jaki miał wtedy dil z władzą? 11.12.12, 18:01
          mg2005 napisał:

> A co mnie obchodzi jakiś Rafałek - mnie obchodzi Polska !

udowodnij
        • obraza.uczuc.religijnych Re: A Rafałek jaki miał wtedy dil z władzą? 11.12.12, 21:55
          Jeśli cię nie obchodzi to po cu zaśmiecasz forum jego bździnami?
    • Gość: lol Re: Kulawa "wolność" IP: 62.22.15.* 10.12.12, 11:52
      1) no i co z tego ?
      2) kogo to interesuje , twoje spuszczanie sie na historie która jest mało istotna , jej sie
      juz nie mieni
      • mg2005 Re: Kulawa "wolność" 11.12.12, 17:58
        To nie historia - to nasza współczesność i przyszłość ! Połowa społeczeństwa ("grilująca") ma mentalność saską (przedrozbiorową... )

--
        forum.gazeta.pl/forum/w,29,141068582,141068582,Koleja_do_PRL_.html
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Kulawa "wolność" 11.12.12, 21:56
          Grilla to mamy dzieki Kaczyńśkiemu, sam się kiedyś przyznał. W sumie nie dziwi nic, Kaczyński ma mentalność przedrozbiorową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka