Dodaj do ulubionych

Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach

29.12.13, 15:04
Idioci w sukienkach, ktorzy mącą ludziom w glowach - nie powinni za to poniesc jakichs konsekwencji?
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15198013,_Genderyzm_promuje_zasady_calkowicie_sprzeczne_z_rzeczywistoscia__.html#BoxSlotII3img
Obserwuj wątek
    • aborcjonista zabawne 29.12.13, 16:30
      Genderyzm promuje zasady całkowicie sprzeczne z rzeczywistością

czyją rzeczywistością ? bo jeżeli ich to życie w bajce nie ma nic wspólnego z rzeczywistością ...
      • karkowiak2plus Re: zabawne 29.12.13, 17:46
        Dopóki nikt nie zmusi mnie być kobietą,tydzież nie zabroni być mężczyzną nie będę się spierał z tą zabawną teorią.
        Koń jaki jest każdy widzi.
        • massaranduba Re: zabawne 29.12.13, 23:25
          karkowiak2plus napisał:

> Dopóki nikt nie zmusi mnie być kobietą,tydzież nie zabroni być mężczyzną nie bę
          > dę się spierał z tą zabawną teorią.

W tej zabawnej teorii jak to nazywasz nie ma nic ani dziwnego, ani nadzwyczajnego, a argumenty o wyborze plci sa absurdalne do kwadratu.
          A teraz prosty przyklad, zebys mi uwierzyl, ze nikt nie chce zamienic Cie w kobiete ;-)
          Ja hoduje perskie koty, Ty syberyjskie, a nasz wspolny kumpel rosyjskie niebieskie i maincoony. No i wyobraz sobie, ze znalazl sie czlowiek, ktory twierdzi, ze wszystkie koty sa rowne. W zwiazku z tym nasze stadko hodowcow robi mu awanture, ze facet jest wyznawca felinologii i uwaza go za wariata. Debilne, prawda ? Ale tak wlasnie zachowuje sie Kosciol, dla ktorego gender zamienilo sie w jakas ideologie, z ktora musi walczyc.

> Koń jaki jest każdy widzi.

Niestety, wyznawcy spod znaku legend smolenskich lykaja rowniez kit, ze teraz trzeba bedzie zmieniac plec, wiec teraz to troche smieszno, troche straszno sie zrobilo, wszak glupota zawsze jest zdumiewajaca :-)
          • karkowiak2plus Re: zabawne 29.12.13, 23:42
            Wydaje mi się,że w tym wszystkim tkwi cosik więcej. Jestem świeżo po lekturze pewnych tekstów o transhumanizmie i miotają mną ambiwalentne odczucia. Polega to na wewnętrznej odmowie przyznania racji każdej ze stron sporu.
    • piwi77.0 Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 29.12.13, 18:39
      Biskupy drżą jedynie o utrzymanie przez ich religię pierwszego miejsca pośród nauk niezgodnych z rzeczywistością. Trochę rozumiem ich strach.
    • bling.bling Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 29.12.13, 18:47
      Ludzie niezręcznie czują się wśród wariatów. Konsekwencje swojego oderwania od rzeczywistości kk ponosi w tempie proporcjonalnym do danej mu możliwości zabierania głosu. Niech więc mówi dużo, jak najwięcej.
      • massaranduba Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 29.12.13, 23:37
        bling.bling napisał:

> Ludzie niezręcznie czują się wśród wariatów. Konsekwencje swojego oderwania od
        > rzeczywistości kk ponosi w tempie proporcjonalnym do danej mu możliwości zabie
        > rania głosu. Niech więc mówi dużo, jak najwięcej.

Oby Twoje mysli wrozebne niosly ze soba wielki potencjal spelnienia ;-)
        • karkowiak2plus Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 29.12.13, 23:48
          Massi,ale tak druga strona. Ta jawiąca się jako jedynie słusznie postępowa też chyba błądzi.
          Twój przykład o kotach choć sprytnie dobrany nie trafił do mnie. Autor tego przykładu popełnił błąd logiczny. Rasy kotów nie można mylić z płcią kotów.
          Wchodzimy na inny poziom pojmowania istoty rzeczy.
          • massaranduba Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 29.12.13, 23:59
            karkowiak2plus napisał:

> Twój przykład o kotach choć sprytnie dobrany nie trafił do mnie.

Trudno, jasniej juz nie potrafie wytlumaczyc :-) Jedyna nadzieja, ze jak przemyslisz, to moze skojarzysz , ze wyznanie felinologiczne jest tak samo bzdurne jak ideologia gender, obie te rzeczy po prostu nie istnieja :-D

• karkowiak2plus Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 30.12.13, 00:05
              Massi. Otóż ideologia gender istnieje.
              Powołali ją do życia ci sami,co napisali biblię.
              Nie rozumiesz tego?
              • lepian4 Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 02.01.14, 05:10
                To maja juz przynajmniej 8 tysiecy lat! I jeszcze chce im sie pisac!
        • bling.bling Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 30.12.13, 20:34
          to nie wróżby to realia. Być może tempo zmian będzie nie tak spektakularne jak w np Irlandii ale kierunek jest już trwale naznaczony. Nie wydaje się, żeby nawet wybory cudaka Franka na szefa tego cyrku mogły wiele zmienić co najwyżej będzie jeszcze śmieszniej.
    • misiu-1 Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 29.12.13, 18:51
      Masz na myśli osobników podobnych do posługującego się dokumentami wystawionymi na nazwisko Anna Grodzka?
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 03.01.14, 10:10
        Dziwisz się że kobieta chodzi w sukience? Jesteś genderowskim motłochem?
        • misiu-1 Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 03.01.14, 13:03
          Jaka kobieta? Facet przebrany za babę.
    • kozauwoza Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 29.12.13, 19:41
      A no idioci, klepią takie bzdury bezmyślnie publicznie swoim owieczkom, nawet nie wiedząc o czym mówią. Ciemnota panie....
    • chasyd_z_czerskiej Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 30.12.13, 22:02
      radymir napisał:

> Idioci w sukienkach, ktorzy mącą ludziom w glowach - nie powinni za to poniesc
      > jakichs konsekwencji?

Tak , towarzyszu - zesłać do obozu na reedukację, a jak to nie pomoże, to... :
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,6072352,Oni_zabijali_Polakow__Nieznani_kaci_z_NKWD.html
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 03.01.14, 10:11
        Tak jak homoseksualistów na reedukację i nastawienie ich na jedynie słuszną orientację?
    • katrina_bush Prymitywy i nieuki z KK zeruja na wolnosci slowa. 31.12.13, 00:06
      Prymitywy i nieuki z KK zeruja na wolnosci slowa.
      A osoby o innych pogladach najchetniej by wymordowali, jak onegdaj !
      • karkowiak2plus Re: Prymitywy i nieuki z KK zeruja na wolnosci sl 31.12.13, 00:14
        Onegdaj nie jest żadnym zabójcą. Nie przesadzaj.
      • misiu-1 Re: Prymitywy i nieuki z KK zeruja na wolnosci sl 02.01.14, 09:33
        A kogóż to przedstawiciele KK zamordowali PRZEDWCZORAJ? Aha, jesteś prymitywem i nieukiem, i nie wiedziałaś, że onegdaj znaczy przedwczoraj?
      • aiwom2 Czy kościół powinien być tolerancyjny? 03.01.14, 18:55
        katrina_bush napisała:

> Prymitywy i nieuki z KK zeruja na wolnosci slowa.
        > A osoby o innych pogladach najchetniej by wymordowali, jak onegdaj !

Mocne słowa, ale to chyba sedno sprawy. Kościół katolicki jest nietolerancyjny i sie wcale z tym nie kryje. Czy kościół powinien być tolerancyjny?
    • brum.pl1 Ciekaw jestem 02.01.14, 15:38
      czy ktokolwiek z "dyskutantów" włącznie z autorem tego wątku przeczytali uważnie artykuł? A jeżeli tak, to czy potrafią z sensem wyłuszczyć brak logiki w owych wypowiedziach?
      Byłbym wielce zobowiązany za konkretne wypowiedzi.
      • bling.bling Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 18:38
        już zdanie otwierające jest pozbawione logiki. Ale ty wiesz dlaczego Arystotelesie...
        • brum.pl1 Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 18:42
          bling.bling napisał:

> już zdanie otwierające jest pozbawione logiki. Ale ty wiesz dlaczego Arystotele
          > sie...

Zdanie w wątku inicjalnym?
          • bling.bling Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 19:00
            > Zdanie w wątku inicjalnym?

Inicjacją wątku było to zdanie:
            "Genderyzm promuje zasady całkowicie sprzeczne z rzeczywistością"
            • brum.pl1 Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 19:28
              bling.bling napisał:

> > Zdanie w wątku inicjalnym?
              >
              > Inicjacją wątku było to zdanie:
              > "Genderyzm promuje zasady całkowicie sprzeczne z rzeczywistością"

Stosujesz te samą, niezmienną od lat taktykę, pleciesz androny, sprowadzasz problem do absurdu, by w finale rozmowy tak wkurzyc adersarza, by ten stracił nerwy i przeklął szpetnie, co uznasz za swój zyciowy sukces. Nic z tego. Nie ze mną te numery, Bruner. Spytałem, jaka fraza cytowanego artylułu jest nielogiczna i dlaczego. I nadal czekam na konkretną, rzeczową wypowiedź. Jak dotąd nie uzyskałem żadnej, ale to absolutnie żadnej konkretnej odpowiedzi.

A tak na marginesie, pierwsze zdanie wątku inicjalnego brzmiało:
              Idioci w sukienkach, ktorzy mącą ludziom w glowach - nie powinni za to poniesc jakichs konsekwencji?
              więc po kiego grzyba cytujesz tu coś innego?
              • bling.bling Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 20:00
                brum.pl1 napisał:

> > Inicjacją wątku było to zdanie:
                > > "Genderyzm promuje zasady całkowicie sprzeczne z rzeczywistością"
                >
                > Stosujesz te samą, niezmienną od lat taktykę, pleciesz androny, sprowadzasz pro
                > blem do absurdu, by w finale rozmowy tak wkurzyc adersarza, by ten stracił nerw
                > y i przeklął szpetnie, co uznasz za swój zyciowy sukces. Nic z tego. Nie ze mną
                > te numery, Bruner. Spytałem, jaka fraza cytowanego artylułu jest nielogiczna i
                > dlaczego. I nadal czekam na konkretną, rzeczową wypowiedź. Jak dotąd nie uzysk
                > ałem żadnej, ale to absolutnie żadnej konkretnej odpowiedzi.

Udzieliłem ci wyczerpującej odpowiedzi na nurtujące cię pytanie. Specjalnie dla ciebie dam pomocną wskazówkę, że odpowiedzią jest właśnie rzeczony cytat. Nie dostrzegając tezy zawartej w irracjonalnej przesłance nie można oczekiwać, że bardziej szczegółowa analiza tego zdania doprowadzi do twojego zrozumienia istoty problemu braku logiki w owej wypowiedzi.

>
                > A tak na marginesie, pierwsze zdanie wątku inicjalnego brzmiało:
                > Idioci w sukienkach, ktorzy mącą ludziom w glowach - nie powinni za to ponie
                > sc jakichs konsekwencji?
                >
                więc po kiego grzyba cytujesz tu coś innego?
                >
                To zdanie pytające jest zbudowane poprawnie logicznie, więc nie wymaga uzasadnienia ani nawet odpowiedzi. To pytanie retoryczne.
                • brum.pl1 Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 20:35
                  bling.bling napisał:

> Udzieliłem ci wyczerpującej odpowiedzi na nurtujące cię pytanie.

Nic podobnego. Nadal czekam na konkretną odpowiedź. I pewnie się nie doczekam.

> To zdanie pytające jest zbudowane poprawnie logicznie,

To oczywiste. Ale dziękuję za uznanie.

> więc nie wymaga uzasadni
                  > enia ani nawet odpowiedzi.

Bzdura.
                  Poprawnie zadane pytanie ułatwia udzielenie poprawnej odpowiedzi. Trzeba jednak znac odpowiedź, by jej udzielić. Ty nie znasz.
                  • bling.bling Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 21:10
                    brum.pl1 napisał:

> bling.bling napisał:
                    >
                    > > Udzieliłem ci wyczerpującej odpowiedzi na nurtujące cię pytanie.
                    >
                    > Nic podobnego. Nadal czekam na konkretną odpowiedź. I pewnie się nie doczekam.
                    >
                    Spieranie się o to oprze się o indywidualne zdolności do postrzegania obiektywnej rzeczywistości. Co z natury rozumienia rzeczy jest spójne z moim zarzutem wobec episkopatycznej wypowiedzi katolickich biskupów. Rozwiązując jeden problem będziesz już o włos od oświecenia w sprawie jak wyżej.

>
                    > Bzdura.
                    > Poprawnie zadane pytanie ułatwia udzielenie poprawnej odpowiedzi. Trzeba jednak
                    > znac odpowiedź, by jej udzielić. Ty nie znasz.
                    >
                    Nie znam kryteriów twojej arbitralnej uznawanej poprawności. Sama zaś treść pytania nie pozostawia żadnych wątpliwości jaka ta odpowiedź jest. Ale to cecha pytań retorycznych.
                    • karkowiak2plus Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 21:21
                      Nie zapędzisz go w kozi róg. Nie da się tam zapędzić kogoś ,kto stanął i się nie porusza. Brum brumkota w miejscu.
                      • brum.pl1 Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 21:30
                        karkowiak2plus napisał:

> Nie zapędzisz go w kozi róg. Nie da się tam zapędzić kogoś ,kto stanął i się
                        > nie porusza. Brum brumkota w miejscu.

Konsumując karkóweczkę z grilla.

• karkowiak2plus Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 21:32
                          A ile Ty Brumek masz lat?
                          Piszesz jak dzieciur.
                          • brum.pl1 Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 21:37
                            karkowiak2plus napisał:

> A ile Ty Brumek masz lat?
                            > Piszesz jak dzieciur.

A ile ty karkóweczko masz zębów? Pytam, bo nie chcę pozbawic cię wszystkich, gamoniu.
                            Nie zdobędziesz Massy ze szczerbatą gębą.:)))))
                            • karkowiak2plus Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 21:43
                              Spokojna Twoja nieubrumkotana Brumiku.Ząbki mam całkiem zadbane.
                              A Massy nie tykaj. Nie przystoi to mężczyźnie.Nawet dzieciurowi.
                              • brum.pl1 Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 22:34
                                karkowiak2plus napisał:

> Spokojna Twoja nieubrumkotana Brumiku.

Że co proszę?

>Ząbki mam całkiem zadbane.

Zadbane zęby też można wybić.

> A Massy nie tykaj.

Masz to jak w banku. To nie ja ślinię się do Massy, tylko ty karkóweczko. Widzę jednak, że jesteś bez szans. Podobnie jak na forum Kobieta, z którego cię przegnano gdzie pieprz rośnie za twoje chamstwo i bezczelność.
                    • brum.pl1 Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 21:27
                      bling.bling napisał:

> > Nic podobnego. Nadal czekam na konkretną odpowiedź. I pewnie się nie docz
                      > ekam.

> Spieranie się o to oprze się o indywidualne zdolności do postrzegania obiektywn
                      > ej rzeczywistości.

Być może. Być może, że spór będzie interesujący. Byc może przy okazji rozwiejesz moje watpliwości, jakie miałem przy lekturze artykułu. Właśnie na taką dyskusję liczę, na konstruktywną dyskusję, opartą na konkretach zaczerpniętych z artykułu.

> Co z natury rozumienia rzeczy jest spójne z moim zarzutem wo
                      > bec episkopatycznej wypowiedzi katolickich biskupów.

Fajne dziwolągi językowe....

• bling.bling Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 21:45
                        brum.pl1 napisał:

> bling.bling napisał:
                        >
                        > > > Nic podobnego. Nadal czekam na konkretną odpowiedź. I pewnie się ni
                        > e docz
                        > > ekam.
                        >
                        > > Spieranie się o to oprze się o indywidualne zdolności do postrzegania obi
                        > ektywn
                        > > ej rzeczywistości.
                        >
                        > Być może. Być może, że spór będzie interesujący. Byc może przy okazji rozwiejes
                        > z moje watpliwości, jakie miałem przy lekturze artykułu. Właśnie na taką dyskus
                        > ję liczę, na konstruktywną dyskusję, opartą na konkretach zaczerpniętych z arty
                        > kułu.
                        >

Ależ musi się skończyć na przepychance o afirmacji i interpretacji rzeczywistości takiej jak ona jest. Na tym opiera się problem w wypowiedzi biskupów. Tezy w niej stawiane nie mogą być weryfikowane poza ramami subiektywnego opisu rzeczywistości stosowanego przez samych biskupów.

• brum.pl1 Re: Ciekaw jestem 02.01.14, 22:40
                          bling.bling napisał:

> Ależ musi się skończyć na przepychance o afirmacji i interpretacji rzeczywistoś
                          > ci takiej jak ona jest. Na tym opiera się problem w wypowiedzi biskupów. Tezy w
                          > niej stawiane nie mogą być weryfikowane poza ramami subiektywnego opisu rzeczy
                          > wistości stosowanego przez samych biskupów.

Czyli odrzucasz argumenty biskupów en bloc. W tej sytuacji jakakolwiek merytoryczna dyskusja nie ma racji bytu. Pytałem przecież, która konkretna wypowiedź biskupów budzi zastrzeżenie czy sprzeciw i dlaczego. Po co zatem marnujesz swój i mój czas, skoro w praktyce nie masz nic do powiedzenia w tej kwestii? A przyznaję, liczyłem na konstruktywną wymianę poglądów.
                          Szkoda.

• piwi77.0 Re: Ciekaw jestem 03.01.14, 08:32
                            brum.pl1 napisał:

Czyli odrzucasz argumenty biskupów en bloc.

Nikt biskupowych argumentów nie odrzuca, bo biskupy w swoich wypowiedziach takowych nigdy nie używają. Bo przecież argument - Bóg tak chce, a biskupy jako jego namiestnicy wiedzą wszystko lepiej - to gó... nie argument.
                            • brum.pl1 Wstyd! 03.01.14, 09:44
                              piwi77.0 napisał:

> Bo przecież argument - Bóg tak chce,

Pitolisz głupoty. Wskaz miejsce, gdzie tego typu argument został zastosowany w wypowiedziach biskupów. Nie wskażesz, bo go NIE MA. Pierdolisz te swoje głodne kawałki, które ktoś, kiedyś, jakiś beton partyjny wymyslił a ty klepiesz to samo, w 2014 r. Czas sie ogarnąć piwuś i przestać pie...ć. WSTYD!
                              • piwi77.0 Re: Wstyd! 03.01.14, 10:01
                                Zrobię wyjątek w mojej zasadzie niepoważnego traktowania Twoich wpisów (nie są one warte, aby traktować je serio) i przytoczę dwa fragmenty ostatniego listu Episkopatu do wiernych, zawierajace typowo kościelne argumenty, o których pisałem, a których nie chcesz przyjąć do wiadomości -

Chrześcijańska wizja objawia najgłębszy, wewnętrzny sens małżeństwa i rodziny. Odrzucanie tej wizji prowadzi nieuchronnie do rozkładu rodzin i do klęski człowieka. Jak pokazuje historia ludzkości, lekceważenie Stwórcy jest zawsze niebezpieczne i zagraża szczęśliwej przyszłości człowieka i świata. Nieliczenie się z wolą Boga w rodzinie prowadzi do osłabienia ...

Kościół stojący na straży dobra każdego człowieka ma nie tylko prawo, ale i obowiązek upominać się o naturalne Prawa Boże w życiu społecznym. Nie może więc milczeć wobec prób w ...
                                • brum.pl1 Re: Wstyd! 03.01.14, 10:13
                                  No i gdzie tu zastosowano argument, że "Bóg tak chciał"?
                                  Wypowiedzi biskupów reprezentują czy raczej odzwierciedlają ich wyobrażenia wizji chrześcijaństwa. To dwa zagadnienia.

> Zrobię wyjątek w mojej zasadzie niepoważnego traktowania Twoich wpisów (nie są
                                  > one warte, aby traktować je serio)

Srutu tutu, majtki z drutu...
                                  Stary, takie gadki to sobie zachowaj dla swoich kumpli z forum. Nie masz nic sensownego do powiedzenia, poza idiotyzmami, jak te o tw. Pitagorasa, i dlatego nie otwierasz często jadaczki.
                                  • piwi77.0 Re: Wstyd! 03.01.14, 11:06
                                    brum.pl1 napisał:

Wypowiedzi biskupów reprezentują czy raczej odzwierciedlają ich wyobrażenia wizji chrześcijaństwa.

I w tym właśnie rzecz, aby swoje wyobrażenia we własne tłuste dupy powsadzali, a nie zawracali nimi gitary ludziom, co ich wyobrażeniami i nimi samymi, gardzą bardziej niż psim gównem.

• brum.pl1 Re: Wstyd! 03.01.14, 11:48
                                      piwi77.0 napisał:

> I w tym właśnie rzecz, aby swoje wyobrażenia we własne tłuste dupy powsa
                                      > dzali, a nie zawracali nimi gitary ludziom, co ich wyobrażeniami i nimi samymi,
                                      > gardzą bardziej niż psim gównem.

Czyli wycofujesz się z poprzednio zajmowanego stanowiska, że niby "biskupy" uzywali argumentu - że "Bóg tak chciał". (W cudzysłowach podałem twoją oryginalną pisownię).
                                      Widzisz piwuś, na tym między innymi polega twoja głupota, że pieprzysz od rzeczy, nie sprawdzisz, nie przeczytasz, nie poznasz informacji źródłowych, tylko otwierasz jadaczkę i pie...sz trzy po trzy para piętnaście...
                                    • brum.pl1 A teraz 03.01.14, 11:53
                                      Wakacje minęły, czas wracac do drugiego domu.
                                      Bywaj zdrów, pewnie przylecę za kilka miesiecy i pewnie znów miło sobie z tobą pogwarzę.:)))
                                      • piwi77.0 Re: A teraz 03.01.14, 13:24
                                        W owym drugim domu masz przynajmniej prąd skoro internetu nie ma?
                                • bling.bling Re: Wstyd! 03.01.14, 17:01
                                  o kuźwa! To ty przebrnąłeś nawet poza pierwsze zdanie?! Mnie nie starczyło determinacji i już po pierwszym dałem sobie spokój z resztą.
                                  Swoją drogą myślałem że nawet ci idioci przestają już się powoływać na "prawo naturalne", że to już archaizm i wstyd publicznie wspominać. Ucieszyło mnie że jednak nie miałem racji. Brawo biskupi. W pisaniu nie ustawajcie i własnej ignorancji się nie lękajcie.
      • aiwom2 Bo chyba nie o brak logiki chodzi 03.01.14, 18:07
        brum.pl1 napisał:

> czy ktokolwiek z "dyskutantów" włącznie z autorem tego wątku przeczytali uważni
        > e artykuł? A jeżeli tak, to czy potrafią z sensem wyłuszczyć brak logiki w owyc
        > h wypowiedziach?
        > Byłbym wielce zobowiązany za konkretne wypowiedzi.

Bo chyba nie o brak logiki chodzi.
    • mareczek.krzeszowski Re: Idioci, ktorzy mącą ludziom w glowach 06.01.14, 18:25
      Hoser i Głódż nie takie numery wyczyniali.....

Ciemnota narodu polskiego jest bezgraniczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka