Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie dobrowolne

03.10.14, 23:55
Mam takie pytanie: mój narzeczony do tej pory pracował na umowę o dzieło, więc nie płacił składek. Teraz jest na umowie zlecenie, składki są odprowadzane. Czy jeśli zrezygnowałby z tej pracy i chciałby sam płacić składki, pracując dalej na umowę o dzieło to czy musi jeszcze płacić jakieś dodatkowe sumy (ponad 7 tys. za niepłacenie składek od ponad 10 lat) czy liczy się ten ostatni miesiąc? I jeszcze jedno:czy gdybyśmy wzięli ślub jako mój maż mógłby byc bez problemu razem ze mną ubezpieczony?
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Ubezpieczenie dobrowolne 04.10.14, 02:26
      kokoszanel.1 napisała:

> Mam takie pytanie: mój narzeczony do tej pory pracował na umowę o dzieło, więc
      > nie płacił składek. Teraz jest na umowie zlecenie, składki są odprowadzane. Czy
      > jeśli zrezygnowałby z tej pracy i chciałby sam płacić składki, pracując dalej
      > na umowę o dzieło to czy musi jeszcze płacić jakieś dodatkowe sumy (ponad 7 tys
      > . za niepłacenie składek od ponad 10 lat) czy liczy się ten ostatni miesiąc?

Rozumiem, że pytasz o ubezpieczenie zdrowotne?
      Nie musiałby. Liczyłoby się to jako kontynuacja ubezpieczenia.

> I jeszcze jedno:czy gdybyśmy wzięli ślub jako mój maż mógłby byc bez problemu raz
      > em ze mną ubezpieczony?

Tak, po ślubie mogłabyś go zgłosić do ubezpieczenia.

S.
      • kokoszanel.1 Re: Ubezpieczenie dobrowolne 04.10.14, 13:29
        A jeszcze zapytam, czy po zawarciu małżeństwa jakaś skomplikowana to sprawa zgłosić małżonka do ubezpieczenia? Jakaś straszna papierologia???
        • snajper55 Re: Ubezpieczenie dobrowolne 05.10.14, 10:17
          kokoszanel.1 napisała:

> A jeszcze zapytam, czy po zawarciu małżeństwa jakaś skomplikowana to sprawa zgł
          > osić małżonka do ubezpieczenia? Jakaś straszna papierologia???

Nie. Idziesz do ZUS, wypełniasz jeden papierek i dostajesz zaświadczenie, że mąż jest zgłoszony. Tu masz wszystko o zgłaszaniu członków rodziny:

www.e-inspektorat.zus.pl/sprawy.asp?id_profilu=2&pomoc=3&menu=3&id_sprawy=228
          S.
          • kokoszanel.1 Re: Ubezpieczenie dobrowolne 05.10.14, 17:03
            Dzięki serdeczne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka