truten.zenobi
31.10.19, 22:55
a dlaczego mam być pokorny? zarozumiały i chamski pewnie jestem ale raczej nie uważam bym wszelkie rozumy pozjadał jednakowoż uważam że inni też nie więc nie powinni mi narzucać co myśleć i jak żyć.
masz rację społeczności zawsze się jakoś organizują ale Ty proponujesz daleko posunięta kontrolę... nie wiem czy wzorem dla Ciebie są idee religijne czy sowieckiego komunizmu (jeśli chodzi o temat dyskusji to z mojego punktu widzenia to w zasadzie to samo) ale wytłumacz mi jedno skąd osoba ustalająca co jest brudem a co świętością to wie?
ja zaś rozumiem nie neguję potrzeby ustalanie pewnych reguł - ale mają one li tylko ułatwić życie - jedynym ograniczeniem moich praw powinny byc prawa innych ludzi.
oczywiście można długo dyskutować co robić w sytuacji gdy te prawa wzajemnie na siebie "nachodzą" ale nie ma sensu stawianie ograniczeń w sytuacji gdy nie ma konfliktu.
spójrz na nowoczesne osiedla okamerowane, wybetonowane, ogrodzone, pilnowane... może to i bezpieczne miejsce do zycia.. ale czy można tam byc szczęśliwym dobrze się bawic?
ps nie zamierzałem Cię obrazić po prostu nie rozumiem jak osoba inteligenta - jaka niewątpliwie jesteś akceptuje to by inni decydowali za Ciebie - bo tak naprawdę do tego sprowadza się to co propagujesz.