Gość: abstynent Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.ar.szczecin.pl 28.11.04, 14:34 Wóda! i złodziejstwo - przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qweta0 Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 14:38 nie tylko lata komuny, ale wiek rosyjskiego zaboru w porównaniu do 300 lat zaboru austryjackiego w czechosłowacji, ale nie martw się za 100 lat będzie lepiej :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Kluczyk Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 16:25 1. Urbanistyka/Architektura Faktycznie, nie mamy czym się pochwalić. Pod tym względem nie jest u nas pięknie. Najlepszym przykładem niech będzie nasza stolica. Z drugiej jednak strony, w przypadku południowych sąsiadów, nie dzieli nas aż taka przepaść. Nie widzę niczego złego w budowaniu "zbyt dużych" domów. W większości przypadków są budowane z myślą o kolejnym pokoleniu co świadczy o nas akurat bardzo dobrze. Do tego górne "niepotrzebne" piętra są, albo wynajmowane w miejscowościach turystycznych, albo można je zwyczajnie odciąć, aby nie ponosić niepotrzebnych kosztów utrzymania. To kolejna dobra cecha naszego narodu - oszczędność i pomysłowość. 2. Reklamy Zgadzam się. W Niemczech nie ma w ogóle reklam przy autostradach. Ktoś mógłby powidzieć, że u nas nie ma autostrad ;) 3. Kultura w miejscach publicznych. Mam wrażenie, że nigdy nie byłeś w Czechach, albo na Słowacji. Nie pamiętam już w jakim to było przewodniku, ale pierwszy tekst brzmiał mniej więcej tak:"W tym kraju wszyscy są mili i uprzejmi. No, może z wyjątkiem kelnerów, sprzedawców i taksówkarzy." Idealne sformułowanie! Fakt, że brakuje nam wiele, ale widać poprawę. Z roku na rok jest coraz lepiej. 4. Inne. Jesteśmy inteligentni, zaradni, towarzyscy, nie jesteśmy łatwowierni. Mamy poczucie humoru, tradycji, wartości rodzinnych. Na początku lat '90 brakowało nam ogłady i wychodziła słoma z butów, ale przez te 15 lat oswoiliśmy się już z wolnością i jest dużo lepiej. Obserwując zachowanie społeczeństwa na tle międzynarodowym uważam, że nie jest źle, ponieważ rozwijamy się w dobrym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biniou Herbata w szklance IP: *.70.119-80.rev.gaoland.net 28.11.04, 16:58 Polacy to : herbata w szkalance, obowiazek sciagania butow w kazdym domu, biale skarpetki do sandalow i nasze ulubione slowo, ktore jest wszedzie : Ku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee.. Re: Herbata ... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 28.11.04, 17:02 ...to moze tak jak z ...ciemnymi skarpetkami do sandalow, herbata w kupku i ulubionym powiedzeniem...fack you Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biniou Re: Herbata ... IP: *.64.119-80.rev.gaoland.net 29.11.04, 02:42 "...to moze tak jak z ...ciemnymi skarpetkami do sandalow, herbata w kupku i ulubionym powiedzeniem...fack you" A co to jest "kupek"??? Moze chodzilo Ci o wsad do herbaty??? Odpowiedz Link Zgłoś
arilo Re: Niemcy - sprowokujmy podobna dyskusje tam ? 28.11.04, 17:49 albo w jakims innym kraju - zobaczymy - co mowia o sobie samych mieszkancy innych krajow. Porownamy wtedy to co wiemy - do tego co istnieje rzeczywisci - i nie tylko to ......... U nas jak widze - wypowiedzi rozne - bardzo krytyczne - pozytywne - ale takze i szpanerskie ludzi, ktorzy chca udowodnic jak to dobrze znaja swiat. Mysle, ze mozemy sie wyzbyc kompleksow - w wielu krajach nie zawsze jest tak wysoka kultura jak powszechnie sadzimy - wydajnosc pracy i latwosc zycia. pozdrawiam i gratuluje pomyslu na bardzo ciekawa dyskusje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REKIN Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 28.11.04, 18:54 NIEUCTWO - POLSKI DAR NATURY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renastr Polakow sie ceni ! IP: *.fbx.proxad.net 28.11.04, 20:13 Duzo podrozuje. Spotkalam sie z bardzo dobra opinia o Polakach ze strony Francuzow, Anglikow czy Wlochow. Owszew ciiagnie sie za nami opinia o tym, ze duzo pijemy i ze "biedny kraj", ale to juz rzadziej. Ludzie, ktorzy troszke podrozuja, sluchaja wiadomosci, czytaja ksiazki, czy prase wiedza, ze przeszlismy dluga droge do wolnosci i jeszcze dlugo trzeba czekac az naprawia nam dziury w asfalcie, lub az panie w okienku beda mowic "dziekuje". czasy sie zmieniaja, pokolenia takze. Do nas, mlodych nalezy zmiana przywar narodowych. Zacznijmy godniej przedstawiac nasz kraj i go reprezentowac tak, jak trzeba...a za pare lat beda inaczej o nas mowic. Od nas samych zalezy wiele. Moi zagraniczni znajomi byli zachwyceni Polska gdy pokazalam im Krakow, zakopane, Wieliczke. Jeszcze mamy dluga droge przed nami, ale jestesmy goscinni, potrafimy byc uprzejmi i godnie reprezentowac nasz kraj za granica. Uwierzmy w to ! A beda jeszcze bardziej nas cenic ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Nie pytaj o Polske... IP: *.250.6.135.Dial1.Weehawken1.Level3.net 28.11.04, 20:34 To nie kochanka, ale sypiam z nia choc smieja ze mnie sie i drwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea do renastr Re: Polakow sie ceni ! IP: *.wiwi.hu / *.wiwi.hu-berlin.de 28.11.04, 22:23 Chyba jestes wyjatkiem w polskim spoleczenstwie, masz w pelna racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki kostka bauma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 15:56 kostka bauma!to taki nasz nowy folklor narodowy.Niedlugo wszystkie chodniki w Polsce beda wylozone kostka.Czegos takiego nie ma nigdzie w Europie(tam sa normalne plyty chodnikowe) Czas sie do niej przyzwyczaic i po prostu polubic,bo w przeciwnym wypadku mozna dostac jakiegos rostroju nerwowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polkaidolka A np.Francja to taka elegancja? IP: *.238.66.66.adsl.inetia.pl 28.11.04, 21:14 Polska może jest krajem smutnych ludzi,może jesteśmy zaściankowi,niekulturalni ale nie bądżmy zakompleksieni względem innych nacji. Jezdziłam trochę po Europie i w takiej np.Francji - na lotnisku de Gaulla chcieli nas oszukać w kiosku, po zwróceniu uwagi nawet nie przeprosili.Na ulicy ciężko dogadać się po angielsku / w takim Lyonie jest to praktycznie niemożliwe/, w metrze choćbyś padał na twarz nikt ci miejsca nie ustąpi, w hotelu gdy zacięła się karta płatnicza usłyszeliśmy,że polskie karty pewnie nie mają pokrycia i te wszechobecne psie kupy na ulicach. Co do wyglądu naszych miast- z architekturą może nie jest najlepiej ale np.warszawskie parki biją przereklamowane paryskie na głowę. Więcej optymizmu rodacy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biniou Re: A np.Francja to taka elegancja? IP: *.64.119-80.rev.gaoland.net 28.11.04, 23:50 A w jakim francuskim parku bylas? Bo w tych, gdzie ja bywam nie ma psich kup i sa zadbane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy von Trotta. Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 21:33 Z dużą kupą gnoju, na szczycie której w promieniach słońca stoi kogut i pieje, pieje i pieje a potem robi kupę powiększając tą kupę na której stoi i pieje dalej i głośniej a Polacy biją Mu brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-wąsacz z wąsaczami-tekst piosenki Big Cyca o Polakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 21:41 Ja mam wąsa, wąsa ma Także mój rodzony brat Wąsa u nas jeszcze miał Ojciec oraz kuzyn Stach Tam gdzie rośnie czubek nosa Zaraz pod nim trzymaj wąsa Tutaj moda tylko taka Że bez wąsów tylko baba Co tam Szwedzi, co tam Niemcy Co Duńczycy, co Norwedzy U nich w kupie wąsów tyle Co połowa w naszej gminie Bo Polacy to wąsacze Z wąsem łatwiej jest o pracę Wąs ułatwia ci kontakty Ktoś miał z wąsem nawet matkę ref. Wąchole, wąchole Wąchole, wąchole Na calutkim bożym świecie Tylu wąsów nie znajdziecie Czy Wałęsa, czy Piłsudski Wielu innych sławnych ludzi Także Bierut i Jaskiernia Oraz ci, co są z podziemia To wąsacze moi mili Co się w wąsach urodzili Wąsy rosną tak jak zboże Sołtys wąsem ziemię orze Wąsy nam za darmo rosną Tak jesienią, jak i wiosną Wąsy długie i wiszące Noszą koty i zające Wąsy krótkie i kręcone Z nimi szybciej znajdziesz żonę ref. Wąchole, wąchole Wąchole, wąchole Gdy z kobietą się rozstajesz To zabiera ci mieszkanie Takie są małżeństwa losy Grunt, że ci zostały wąsy Wąsy twoim przyjacielem W poniedziałek i w niedzielę Możesz sobie je podkręcać Gdy cię bardzo swędzi ręka ref. Wąchole, wąchole Wąchole, wąchole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 29.11.04, 00:37 nie wydaje mi sie zeby to byla obiektywna opinia Jakos nie zauwazylam , zeby np. na zachodzie ludzie ustepowali starszym miejsca w autobusach a nas to wlasnie odroznia i napewno nie swiadczy to o braku kultury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.nf.sympatico.ca 29.11.04, 02:18 Masz racje kolego. W polnocnej ameryce ludzie sa kompletnie bez jakiejkolwiek kultury,kobiety w ciazy stoja w supermarkecie w kolejce,w autobusach nikt nie ustapi miejsca,emeryci to przewaznie sekta ludzi co kradna w sklepach majac we dwoje emerytury prawie 3 tys dolarow,zawsze im malo,w kosciele za dolara by sie zesrali.Ida do kosciola sie modlic ,po kosciele to diably wcielone, w mojej prowincji katolicy (to moja opinia) katolicy to diably przewaznie.Domy buduje sie w ciagu jednego tygodnia i jedna zapalka wystarczy ,ze po domie zostaly tylko zgliszcza,syf i malaria w przydroznych lasach od smieci(stare ludowki i sprzet domowy,co za tym idzie nie krytykujcie Polakow,wszeedzie sa ludzie i ludziska,sa rejony cywilizowane i niecywilizowane,to tylko zalezy od mentalnosci ludzi zamieszkalych dane rejony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biniou Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.64.119-80.rev.gaoland.net 29.11.04, 02:37 Mozliwe, jezeli mieszka sie w slumsach... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.range81-129.btcentralplus.com 29.11.04, 06:58 nie wiem gdzie bylas, ale tutaj w londynie ustepowanie starszym miejsca jest czyms oczywistym, jezeli ktos poslizgnie sie na chodniku od razu podbiega pare osob zeby pomoc, oj nawet nie chce mi sie wyliczac obslugi w sklepach, zachowania w pracy etc, inny poziom, nie wiem jak mozna to z polska porownywac, to ze mamy swoje k.., to akurat nie przeraza mnie bo anglojezyczni maja swoje f.. aussie i kiwi (australijczycy i nowozelandczycy) z ktorymi pracowalem uzywali tego non stop, wasy he he, racja ciekawe dlaczego, polacy sa dobrymi pracownikami, cenia nas tutaj i o ile sie orientuje w innych krajach tez, najgorsze jest tylko ze polacy nie pomagaja sobie tylko staraja sie sobie zaszkodzic, zawisc, chamstwo na porzadku dziennym, jak w kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.range81-129.btcentralplus.com 29.11.04, 07:04 tak, i to co polki tutaj wyrabiaja to juz legenda, arabskie oblubienice ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 08:45 Nie zgadzam sie z Tobą. Panie w sklepach rzadko kiedy nie mówią "dziękuję". Gdzie tu kupujesz towary? Poza tym w Czechach, czy na Słowacji faktycznie mało jest kiczowatych domów, bo ich tam wogóle mało zbudowano w ostatnim czasie (mało w stosunku do Polski - mówię o proporcjonalnym udziale nowych domów do liczby ludności)! Polakom NA PEWNO nie jest bliżej do Ukraińców, tak jak nam Polakom zarzucasz. Jest u nas dyurzo chamstawa i zaściankowości, ale nie narzekaj Polaska jest OK. Ty, jak typowy Polak, musisz sobie troche ponarzekać - wieć nie gadaj głupot, skoro jesteś dokładnie takim "ukraińskim" człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.kielce.net.pl 29.11.04, 08:59 Jakich mamy polityków taki mamy kraj. Ps.Lepiej zająć się nimi, niż brakiem tynku na domach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 09:15 Zgadzam się naprawę , trzeba rozpocząć od góry , a może raczej od naprawy naszych głów i zdrowego rozsądku , zwłaszcza przy wyborze rządzących , no cóż ale i tak pójdą ci którzy wybiorą tego kto ma ładne niebieskie oczka (raczej niebieskie szkła kontaktowe !) . Ci co mają trochę oleju w głowie mają dosyć i niestety stracili nadzieję na to że da się coś zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: 212.73.167.* 29.11.04, 09:19 niech jest jak jest a ja i tak kocham Polske, mieszkam w Szwecji i mimo pieknych domkow itd, itp to uwazam, ze daleko Zachodowi dp naszej mentalnosci i kultury. Czlowiek ktory patrzy przez pryzmat herbaty i tynku na moja Ojczyzne i szkaluje ja nie jest partnerem do dyskusj..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 10:09 Brud na ulicach, na podwórku i w domu. Polska tonie pod stertą śmieci. Od niedawna mieszkam w Krakowie i nie mogę się nadziwić jak wizytówka (jedna z wielu) kraju może tak wyglądać. Ale to również wina władz poniweaż oprócz przystanków autobusowych trudno znaleźć kosz na śmieci. Jeszcze bardziej przerażające są dzikie wysypiska śmieci w lasach i na łąkach, gdzie osobiście natknąłem się na odpady ze szpitala (strzykawki ...), to wszystko wsiąka do wód gruntowych a później cieszymy się herbatką z niewiadomo czym. Ludzie sprzątajcie po sobie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiona Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.04.05, 11:58 Brud na ulicach?! W Berlinie jaki brud albo w pd Wloszech, w Hiszpanii, tam jest brud, wiekszy niz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: 5.6R* / *.nokia.com 29.11.04, 10:32 Zastanawiam sie co jeszcze robisz w tym kraju o braku kultury i przepasci cywilizacyjnej. Nie wiem, czy byles gdziekolwiek za granica,zeby moc nasza rzeczywistosc oceniac w ten sposob. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea do Aga Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.wiwi.hu / *.wiwi.hu-berlin.de 29.11.04, 17:34 Zapewniam ci za granica jest inaczej. Mieszkam na zachodzie i zjezdzilam juz nie tylko zachod. Z zazdrosci i wsieklosci zarzucacie wszystko temu zachodowi, skad to znam? Acha przypominam sobie, tak bylo w Polsce, ze zaden nie mial odwagi przyznac sie do czegos, tylko zawsze szukal ofiary. Dzieki Bogu wyzbylam sie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_nl Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? 29.11.04, 11:00 Wiesz, ja mieszkam od malego na zachodzie. I to co ty napisales ja tez widze. Oprocz tego ze rzadko kiedy ktos powie 'dziekuje' za zakupiony towar. To tez zalezy gdzie sie kupuje, ale mysle ze nie jest tak zle. Hmmm, tez pisales: "Polacy wedlug mnie wcale nie sa Slowianami zachodnimi- blizej nam do Ukraincow niz do Czechow pod wzgledem mentalnym" Mentalnosc jest faktycznie zacofana. Ale mysle ze Ukraincy wiecej kredytu nalezy. Uwarzam ze Ukraincy to dumny narod. A Polska... wiesz, to jeszcze malo krytyki napisales. Ja bym mogl cala ksiazke napisac. Ale wiesz, nie wiem czy wogule ma jakis sens. Bo zmienic Polska mentalnosc jest poza moim zasiegiem. W jednym slowie, Polska to jedna wielka lipa. Natomiast jestem dumny z Polskiej historii i ze wszystkich ktorzy chcieli zmienic Polske na lepsza. I wszystkich patriotow ktorzy gineli na wolnosc Polski, nie mozna tego zapomniec. Ale fakt, ze uwarzam ze za malo skorzystamy z tej wolnosci.. Mysle ze to wlasnie ta mentalnosc, moze i brak potencialu. Ale zawsze trzeba miec nadzieje. I mam nadzieje ze ludzie sie beda lepiej rozwijaly w Polsce, ze oni taksamo beda patrzec na sprawy jak my. I ze powstanie chec na zmiany. Ale jestem przekonany ze gora (elita) musi taki sygnal tez oddac. Pozdrawiam, Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X11 Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.ift.uni.wroc.pl 29.11.04, 11:01 Z rzucaniem śmieci na ulicę. Idzie taki intelektualista, pije colę czy inne ścierwo, skończy i rzuca gdzie stoi, obojętnie środek miata czy Tatry. Tak samo u nas wywozi się śmieci do lasu, wysypuje gnój przed wejściem do gospodarstwa itp. Kraj śmieciarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 12:17 Polska kojarzy mi się z dość twórczym, nieschematycznym myśleniem, dzięki któremu Polacy świetnie sobie radzą za granicą wbrew polskiemu systemowi edukacyjnemu, który stawia na encyklopedyczną wiedzę i pamięciowe zakuwanie zamiast promować logiczne, twórcze myślenie. Moi znajomi obcokrajowcy kojarzą również Polskę jako kraj o bardzo ciekawej historii i pięknej przyrodzie, którą szpecą niestety nieprzemyślane pod względem architektonicznym budynki, nie pasujące do krajobrazu. Cóż, większość z nich to niestety spadek po szarym komunizmie. Poza tym z urody słyną polskie kobiety. Myślę jednak, że podstawową cechą Polaków jest popadanie ze skrajności w skrajność i brak wypośrodkowania. Nasi rodacy albo są tak zakompleksieni, że wręcz przepraszają innych, że żyją albo przeciwnie - zadufani w sobie i pogardzający wszelką innością, uważający siebie za najpiękniejszych i najmądrzejszych, a innych za ograniczonych i głupich. Myślę, że to właśnie brak umiejętności trzeźwej oceny siebie i swojego kraju, pozbawionej zbędnych emocji jest największym problemem naszego kraju. Zjawisko to widać często na polskich forach - ludzie zamiast ze spokojem przyjąć argumenty przeciwników i rzeczowo wyłożyć im swoje racje, zaperzają się obrzucając innych inwektywami (oczywiście nie mówię o wszystkich). A przecież słuchając rzeczowej krytyki wiele sie można nauczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
pobik Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? 29.11.04, 17:39 Polska - kiełbasa Polacy - pijusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea do wszystkich Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.wiwi.hu / *.wiwi.hu-berlin.de 29.11.04, 18:18 tu znajduje sie odpowiedz na pytaniez czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2416827.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jako_taki Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.atlsfl.adelphia.net 03.12.04, 06:40 Mnie Polska kojarzy się z zasciankiem, niegospodarnoscia i cwaniactwem. Polacy to naród, który nie potrafi przyjac prawdy o sobie (niestety w wiekszosci bardzo gorzkiej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 17:14 co odróżnia Polaków od reszty świata?chaos architektoniczno przestrzenny-na pewno, poza tym totalne bezguście, kladzenie wszedzie gdzie popadnie totalnie obciachowej kostki bauma, nawet w reprezentacyjnych częsciach Warszawy. A z ciekawostek to np. oznaczenia na toaletach: kółko i trójkącik to polskie "wynalazki". Na całym swiecie na drzwiach do wc są rysunki przedstwiające męzczyznę lub kobietę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freud Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 22:47 Oj Henio Henio, co ty, nigdy Freuda nie czytałeś czy co? Przecież nawet małe dziecko ci powie,że trójkącik to pan, a kółeczko to pani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 22:16 Polska kojarzy mi się z pięknymi krajobrazami(charakterystyczne wierzby na wsiach),z bohaterstwem w czasie 2 wojny św, wspaniała kulturą sarmacką (szkoda,ze już praktycznie w zaniku),z wylewnością, narzekaniem na cały swiat,z ambiwalentnym stosunkiem do własnej ojczyzny(bardzo duża część Polaków jednocześnie wstydzi się Polski i jest z niej dumna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.12.04, 09:10 mi sie polsza kojarzy z oblecha w sercach miast. Z tandetnymi szyldami na kawalkach blachy psujacych wszelka estetyke. Z politykami-dyletantami. Z bezrobociem najwiekszym w Europie, Z 23-letnia tradycja demokracji (1919- 1926,1989-2004), z zaangazowaniem w sprawy patriotyczne nielicznych jednostek i biernosci ogolu, z galicyjska bieda i partiami populistycznymi bazujacymi na niej (onie wlasnie z tej biedy sie wywodza). Z pseudonaukowcami na uniwerkach, ktorzy z prawdziwa nauka nic wspolengo nie maja, a ich doktoraty i habilitacje to plagiaty zachodnioeuropejskich prac, zreszta juz od dekad ich wiedza jest nieaktualna. Z najwyzsza w Europie smiertelnoscia w wypadkach drogowych. itp.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna tulipanna Z domem mi sie kojarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 17:10 a jak komus sie nie podoba, to zalecam wycieczke, np. do Etiopii albo do Indii, tam dopiero zrozumiecie jakie szczescie was spotkalo, ze zyjecie tutaj wlasnie, i wlasnie teraz. Naprawde jest mi zal tych, ktorzy nie doceniaja, jak wiele maja, jak sa obrzydliwie bogaci w porownaniu do 3/4 ludnosci tego swiata, ktorym sie wydaje ze bogata Europa to jedeny swiat, jaki istnieje. A jak moje dziecko bedzie narzekac i dostrzegac w ludziach i w tym kraju tylko zle rzezcy, to tez je wysle na miesieczna tulaczke po krajach trzeciego swiata i efekt bedzie taki, ze podziekuje Bogu ze ma, to co ma. Piszac zle rzeczy o Polsce i Polakach mowicie przedewszystkim o sobie, a ja sie staram zawsze wiecej dobrych niz zlych rzeczy dostrzegac, czego i wam zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam grzecznie proszę! nie mieszać 3 i 4 świata do IP: 83.238.200.* 16.04.05, 21:31 rozmowy o Polsce bo to nie ma absolutnie nic wspólnego! równie dobrze możemy mówić że ziemia jest wspaniała bo pewnie na innych planetach w innych układach żyją tylko drobnoustroje, bo za gorąco/za zimno za mało tlenu itp itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 20:09 v Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 20:07 ciekawy topic,do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 09:00 Polacy - konserwa i ciemnota. Polska - zaniedbanie i brud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Kołtuneria, kompleksy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 11:47 I coraz częściej - zezwierzęcenie, nihilizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiona Re: z czym Wam sie kojarzy Polska/Polacy? IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.04.05, 11:54 Bzdura. A to porownanie z Czechami, to juz szczyt bezsensu, gdzie Czechom do Polakow?! Nawet spojrzec na tych ludzi w praskim metrze, wygladaja jak zywcem wzieci z filmu "Kobieta za lada". Odpowiedz Link Zgłoś