Dodaj do ulubionych

Martin Luther King

17.01.05, 13:47
Ciekawa postac i warto ja przypomniec na forum, ktore dotyczy dyskrminacji.
Na zalaczonej stronie sa rowniez inne ciekawe linki. Chyba warto do nich
zajrzec.

www.bbc.co.uk/history/historic_figures/king_martin_luther.shtml

Jofin
Barwy ze slonca sa, a ono nie ma zadnej widocznej barwy, bo ma wszystkie...
Obserwuj wątek
    • ijaw Re: Martin Luther King 17.01.05, 16:06
      Rzeczywiście, tu jest miejsce dla postaci M.L. Kinga.
      Pierwszego czarnego prezydenta USA.
      Link jest świetny. Myślę od dłuższego czasu o uporządkowaniu zasobów i czołówki
      forum, ale wciąż nie mam czasu, może pod koniec stycznia.
      • czarek1 Re: Martin Luther King 17.01.05, 17:19
        Potwierdzajac swoje wielkie uznanie i gleboki respekt dla M.L. Kinga, nie
        bardzo zrozumialem metafore. Dlaczego nazwalas go pierwszym czarnym prezydentem
        USA? On przeciez nigdy prezydentem nie byl, natomaist po wielu latach pomowien
        o komunizm, dzis jegoi imie patronuje waznym ulicom w wielu miastach USA i tez
        19 stycznia jest uznany, jako Martin Luther King Day.
        • ijaw Re: Martin Luther King 17.01.05, 17:29
          Oglądałam o nim film dokumentalny i był z pewnością takie odniesienia do niego,
          z pewnością.
          • ijaw Re: Martin Luther King 17.01.05, 17:31
            Oczywiście chętnie sięgnę do źródeł, szkoda, że nie pamiętam filmu.

ps. odezwę się wieczorem
            • czarek1 Re: Martin Luther King 17.01.05, 17:35
              Moze w jakims filmie tak go nazwano w sensie mataforycznym, ale historycznie
              nie byl on nigdy prezydentem USA. W czasie, kiedy zginal, perzydentem byl Lymdn
              Johnson, przed nim byl John Kennedy, a jeszcze wczesniej Dwight Eisenhower.
              • czarek1 Re: Martin Luther King 17.01.05, 19:17
                Byc moze w jakims filmie w wersji angielskiej mowiono o MLK "president". Slowo
                to znaczy tyle, co prezes, badz przewodnizcacy. On istotnie byl przewodniczacym
                ruchu walczacego o rowne prawa. To nie to samo, co "President of the United
                States". U nas szef firmy nazywa sie "President".
                • ijaw Re: Martin Luther King 17.01.05, 23:15
                  Nie, to był film na Discovery i w wersji polskiej, byłam lekko zaskoczona,
                  przedstawieniem go "pierwszy czarny prezydent". Jest nadzieja, że film będzie
                  powtorzony, bo tak się dzieje w kablówce. Możliwe, że to była metafora, choć ja
                  tak nie odebrałam. Film oglądałam na przełomie sierpnia - września ub.r.
                  Chyba tę wiadomość zapisałam tutaj.
                  Heh, ale się narobiło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka