Dodaj do ulubionych

Polacy-tak nie można!!!!!!

IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 03.04.05, 18:36
Brak słów na to co dzieje się na tym forum.Czas to wreszci uporządkować.Nikt nikomu niczego nie rozkazuje,każdy ma prawo do własnych sądów ale nie rozumiem skąd takie skakanie do oczu.A gdyby to wszystko ująć tak:
Ktoś kiedyś człowieku pomagał Ci uczyć się chodzić, ktoś nauczył Cię pierwszych liter,ktoś przekazał Ci wiedzę.To byli rodzice i nauczyciele.A kto uczył Twoich rodziców i nauczycieli? Oczywiście ich rodzice i nauczyciele itd.I teraz pojawia się pytanie.A kto Cię nauczył miłośći?Powiedz kto?To właśnie jest nauka kościoła.I choć nie wszyscy ją pojmują tak jak nie wszyscy równo chłoną wiedzę to ta nauka istnieje i istnieć będzie.Tak jak wśród uczniów są lepsi i gorsi uczniowie tak również wśród katolików są i lepsi i gorsi.Zatem spróbuj człowieku popatrzeć na papieża jak na człowieka.Czy nie chciał byś być takim człowiekiem?Czy to,że uczył jak należy kochać i to nie tylko przyjaciół ale i wrogów to prowokuje Cię do tak ostrych osądów?Jaki inny wzór do naśladowania widzisz we współczesnym świecie.Nie można być wzorem dla samego siebie.Jeżeli nie nuczyłeś się miłości to trudno,jesteś słabym uczniem.Nie jest to jednak powód dla którego sączysz jadem bo chwały Ci to nie przynosi.Zamilknij i wstydź się!!!
Obserwuj wątek
    • po_godzinach Re: Polacy-tak nie można!!!!!! 03.04.05, 18:43
      Jaki inny wzór do
      naśladowania widzisz we współczesnym świecie.

Nie ujmujac nic papiezowi (zebym byla dobrze zrozumiana) - swiat ma wiecej, niz
      jeden autorytet - zeby wymienic chocby Dalaj Lame, czy u nas - zmarlego Jacka
      Kuronia. To tylko przyklady.
      Milosci nie musi uczyc Kosciol.
      • Gość: aga Re: Polacy-tak nie można!!!!!!do po-godzinach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 18:36
        po godzinach zacznij troche myśleć!
        to co napisałaś to ...... nawet szkoda komentować!!!!
        • po_godzinach Re: Polacy-tak nie można!!!!!!do po-godzinach 04.04.05, 18:37
          To nie komentuj, prosze.
    • Gość: Polka Re: Polacy-tak nie można!!!!!! IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 03.04.05, 18:52
      Uważam,że takie porównywanie to nieporozumienie.Kiedyś to zrozumiesz.
      • po_godzinach Re: Polacy-tak nie można!!!!!! 03.04.05, 18:58
        To tylko Twoje zdanie.
        Ja mam inne.

Moze kiedys to zrozumiesz.
      • blinski Re: Polacy-tak nie można!!!!!! 03.04.05, 19:17
        to twoje subiektywne zdanie. dla mnie np. jacek kuroń był dużó większym
        autorytetem niż papież. poza tym kościół mnie niczego nie nauczył, bo nigdy ani
        rpzez chwilę nie było go w moim życiu.
        • Gość: wio4litery Re: Polacy-tak nie można!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 20:11
          blinski napisał:

> to twoje subiektywne zdanie. dla mnie np. jacek kuroń był dużó większym
          > autorytetem niż papież. poza tym kościół mnie niczego nie nauczył, bo nigdy ani
          > pzez chwilę nie było go w moim życiu.

Mylisz się. Ja od 10 lat nie byłem w kościele. Ale nie mam
          wątpliowści, jak wiele mu zawdzięczam. A ściślej Papieżowi,
          dla którego dziś do kościoła poszedłem. Gdyby nie on być może nadal
          żylibyśmy w komunizmie, nie byłoby mojej firmy, nie spotkałbym we niej
          swojej żony, nie jeździlibyśmy po świecie. Świecie, który jest taki
          jaki jest dzięki trzem w zasadzie ludziom: JP II, ale też Ronald Regan i
          Michaił Gorbaczov. Historię tworzą ludzie. Wielcy i śmiali jak oni.
          A tacy rodza się rzadko. Tym wiekszy smutek.
          w4l
          • blinski Re: Polacy-tak nie można!!!!!! 03.04.05, 20:50
            ja sie z tym wszystkim zgadzam. a gdzie się mylę?
        • Gość: antypapista Re: Polacy-tak nie można!!!!!! IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 04.04.05, 15:17
          Cholera: blinski.Sam sobie się dziwię,że się z Tobą zgadzam,co do kwestii
          kościoła i papcia.
    • Gość: Polka Re: Polacy-tak nie można!!!!!! IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 03.04.05, 20:42
      Odpowiedzći sobie tylko na pytanie: A kto uczył miłości Kuronia i wszystko będzie jasne.
      • czwarty.wymiar Re: Polacy-tak nie można!!!!!! 03.04.05, 20:44
        Gość portalu: Polka napisał(a):

> Odpowiedzći sobie tylko na pytanie: A kto uczył miłości Kuronia i wszystko
        będz
        > ie jasne.

Daj spokój z taką licytacją "kto kogo" - przecież nie możesz tego widzieć.
      • po_godzinach Re: Polacy-tak nie można!!!!!! 03.04.05, 20:44
        kto uczył miłości Kuronia

tego się już nie dowiemy, niestety
        • nangaparbat3 Kto uczy milości? 03.04.05, 21:47
          Mamusia, i to w pierwszych latach zycia. I tatuś. Potem to sie nakłada na nasz
          obraz Boga - nasz Bog jest taki, jak nasi rodzice (to wynika z badań). Nasza
          miłość do innych jest taka sama, jaką darzyli nas nasi rodzice. Stąd w tym
          samym Kościele masz biskupa Życińskiego i ojca Rydzyka (pomijam różnice
          intelektualne).
    • osiba Polacy wytrzeźwiejcie!!! 03.04.05, 20:58
      Nie wiem jak Was,ale mnie kościół katolicki nie nauczył milości. Wrecz przeciwnie - fałszu. Po
      zakonczonym niedzielnym spotkaniu każdy katolik wracał do tego grzechu jaki czynil przed. to dla
      mnie ten fałsz- z zewnątrz pieknie wewnatrz pelno plugastwa. Jedyną osobą ktora nauczyła mnie
      milosci to był sam Jezus. On jedyny był wzorem czlowieka którego pragnę naśladować. Nie mieszał sie
      do polityki ale przynosil ludziom wolność. Katowali Go a On wybaczył im.Tak jak On milował swoich
      wrogów -to jest ciągle dla mnie wzór,obraz fantastycznej miłości nie zbierającej chwały dla siebie.
      • Gość: echtom Dzięki, osiba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 13:42
        Przywracasz mi wiarę, że są jeszcze w Polsce ludzie, dla których Jezus jest
        ważniejszy od papieża. Co do Kościoła katolickiego - było w nim wielu świętych,
        kanonizowanych czy nie, którzy swoim życiem praktykowali miłość Boga i
        bliźniego. Problem tkwi w hierarchicznej strukturze, która dobro człowieka, a
        nawet naukę Jezusa często poświęcała w imię wartości nadrzędnej, jaką było
        przetrwanie tej struktury. Udało się przez 2000 lat, ale właśnie za cenę
        fałszu, o którym piszesz - podporządkowaniu sumienia odgórnym zakazom i
        nakazom, z którymi nie wolno było polemizować, bo w najlepszym razie kończyło
        się to naganą, a w najgorszym stosem. Teraz, przy zwiększającym się poziomie
        wykształcenia i dostępie do informacji będzie trudniej - prędzej czy później
        któryś papież będzie musiał zaryzykować trwałość kościelnej organizacji,
        reformując ją, albo wszystko stopniowo rozsypie się od środka.
        • osiba do echtoma 04.04.05, 14:37
          Niestety mimo,że jesteśmy coraz bardziej cywilizowanym społeczeństwem powracaja powoli do nas
          czasy sredniowiecza. A to jest glówny cel KK. Na czym polegały owe czasy średniowiecza? Na tym iż
          papiestwo i władza świecka były połączone. Nie istniało odrębne funkcjonowanie koscioła i władzy.
          Prawa kościoła były wprowadzone do kodeksu postępowania. Nie było tam miejsca na choćby inny
          sposób wierzenia. Ci którzy nie poddawali się tym prawom byli skazywani na śmierć. Wiele
          prawdziwych chrześcijan zginęło , którzy różnili się od katolikow-choćby tym,że zamiast niedzieli
          świętowali sabat (biblijny siódmy dzień). W obecnej taktyce KK zauważam ów nawrót do tych czasów.
          Swiadczy o tym chocby fakt wprowadzania w Polsce kultu niedzieli (niedawno chciano zamykać
          markety) oraz mieszanie się koscioła do władzy. Widzisz ,mimo iż jesteśmy tak wykształceni czeka nas
          średniowiecze z rtgorystycznym przestrzeganiem praw(niby bożych). Tak więc myślę że KK nie rozsypie
          się ale nabierze w sile by realizować swój plan.
    • sudar Re: Polacy-tak nie można!!!!!! 03.04.05, 21:07

Jaki inny wzór do
      >naśladowania widzisz we współczesnym świecie.

Tolerował homosexualizm i pedofilię wśród swoich podwładnych, bo chyba nikt nie
      wątpi, że o tym wiedział.
      • pauli7 Re: Polacy-tak nie można!!!!!! 03.04.05, 21:27
        >> poza tym kościół mnie niczego nie nauczył, bo nigdy ani
        >> pzez chwilę nie było go w moim życiu.
        >
        >Mylisz się.

hmm, wio4litery, jak to blinski sie myli???? chyba lepiej od ciebie wie, czy
        kosciol w jego zyciu byl i jaka pelnil role!!

a co do roli kosciola w uczeniu milosci... ok, moze Kuronia to kosciol nauczyl,
        bo zgodnie z twoim rozumowaniem tylko tak mozna wnioskowac (mozna powiedziec,
        ze nauczyli go rodzice, a rodzicow dziadkowie a ty i tak nam powiesz, ze w
        ktoryms tam pokoleniu wstecz nauczyl ich kosciol); to w takim razie co z
        niekatolikami?? czy uwazasz ze inne kultury/wyznania nie potrafia kochac? czy
        jak ktos jest indianinem albo arabem to juz oznacza, ze nie potrafi kochac, bo
        nie mial na niego wplywu nasz kosciol?? to chyba nazbyt naciagane, nie
        sadzisz??:)

Pauli
    • Gość: nina Re: Polacy-tak nie można!!!!!! IP: 195.205.153.* 04.04.05, 12:33
      Kościół, fakt, moze nauczyc milosci - do pieniedzy :)
      • Gość: busio Re: Polacy-tak nie można!!!!!! IP: *.netvigator.com 04.04.05, 13:21
        kosciol od dawna daje przyklady swej milosci do blizniego.
        wezmy na przyklad krucjaty....
    • Gość: Polka Re: Polacy-tak nie można!!!!!! IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 04.04.05, 15:09
      Tak nie można.Zadne słowa nie trafiają do umysłów Polaków.To smutne.Nie rozkazuję Ci szanować wielkigo Polaka jakim był Jan Paweł II ale spróbuj przynajmniej syczeć...W jakim kraju my żyjemy skoro jest tak wielki brak tolerancji dla uczuć innych.Katolcyzm uczy tyle na ile Twój umysł może te nauki przyjąć.Skoro kochasz pieniądze to kochaj dalej,widocznie tylko tyle się nauczyłeś.Jeżeli masz Twoim duchowym prszywódcą jest Daljlama to nikt Ci tego nie odbierze.Jeżeli jednak papież jest dla innych wzorem to zamknij buzię i żyj ze swoimi poglądami i uczuciami ale nie pluj jadem bo do tego nie masz moralnego prawa Polaku.
      • Gość: busio Re: Polacy-tak nie można!!!!!! IP: *.netvigator.com 04.04.05, 15:33
        a czym ty plujesz? czemu ty nie zamkniesz buzi tylko innym doradzasz
        • Gość: yoma Re: Polacy-tak nie można!!!!!! IP: *.crowley.pl 04.04.05, 15:38
          albo prowokacja, albo moherowy beret. Raczej to drugie ze względu na wyraźne
          trudności z formułowaniem myśli. Tak czy inaczej - nie pogadasz.
      • Gość: mikoska Re: Polacy-tak nie można!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 18:47

> W jakim kraju my żyjemy skoro jest tak wielki brak tolerancji dla uczu
        > ć innych.Katolcyzm uczy tyle na ile Twój umysł może te nauki przyjąć.

Przecież katolicy są w większości podobno. Wiec jak możecie zarzucać ateistom
        brak tolerancji Waszych poglądów? Chyba nie chcesz powiedzieć, że te 98%
        katolików jest biedną, uciskaną grupa przez złych ateistów, których teoretycznie
        jest tylko 2%? ;)) ...zwykle jest na odwrót - to ci, których jest wiecej, chcą
        narzucać innym swoje poglady. Tak jest chyba i w tym przypadku. Gdzie ty masz u
        nas w Polsce nietolerancję? Czyż media nie są pełne relacji o papieżu? Czyż nie
        ogłoszono żałoby narodowej z powodu śmierci przywódcy religijnego? i ty to
        nazywasz brakiem tolerancji? Ależ wy katolicy macie tu raj! To my ateiści,
        musimy godzić się z dominacją katolicyzmu w mediach, wiec daruj sobie wciskanie
        nam kitu, iż to my jestesmy nietolerancyjni.
        Jak już, to jest to najwyżej irytacja, że nas i nasze odczucia macie w dupie.
        Tak, wy.
    • Gość: Puciek Polka - Matka Polka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 17:41
      Za mało w życiu widziałaś i przeżyłaś, żeby prawić tu takie morały cnoto.
      Zdbaj najpierw o swoje dzieci.
      • Gość: Polka Re: Polka - Matka Polka IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 04.04.05, 18:10
        Puciek Ty chyba się dobrze czytać nie nauczyłeś a cóż mówić o zrozumieniu!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka