Dodaj do ulubionych

Komunia Sw.-dziwna sprawa?

27.04.05, 11:11
Nasi znajomi zaprosili nas na komunie swojego dziecka. Nie widujemy sie z
nimi jakos specjalnie, nie zapraszamy sie do siebie, spotykamy sie raczej na
imprezach u kogos, wiec to jest bardzo luzna znajomosc. Stad nasze
zaskoczenie, tymbardziej, ze dla mnie chrzciny czy komunia to raczej
uroczystosc koscielna i rodzinna, a nie balanga i impreza.Oczywiscie kazdy ma
tutaj swoje zdanie. Troche jestesmy w kropce,bo dziecku w sumie trudno
odmowic,ale zaczynam podejrzewac,ze zaprosili nas ze wzgledu na to,ze licza
na dosc drogi prezent,chociaz znowu jak byly urodziny tego dziecka to nigdy
nas nie zaprosili.Nie wiem co mam kupic, jestem przeciwniczka dawania kasy,
chcialabym cos takiego zwiazanego z tym szczegolnym dniem. Co myslicie?
pozdrawiam
charl
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 11:14
      No jasne, dajcie prezent związany z tym dniem, bo tak należałoby się zachować.
      Jeśłi liczą na drogi prezent, albo kasę to się przeliczą. Trudno, ryzyko
      związane z takim głupim postępowaniem. Naprawdę jestem zwolenniczką nie
      robienia z Komunii drugiego ślubu, ale niestety wielu ludzi myśli odwrotnie.
      • Gość: charl Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 11:58
        No wlasnie-dzieci bardziej przezywaja kto i ile dostal prezentow niz sam
        sakrament.
    • siedemgrzechow Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? 27.04.05, 12:34
      proponuje kupic rozaniec, modlitewnik, biblie... w koncu to uroczystosc
      religijna a nie urodziny!
      • pia.ed Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? 27.04.05, 12:57
        A ja bym nie poszla... Dziecko Was nie zauwazy wsrod setki innych gosci...
      • chocolate.coffee Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? 27.04.05, 13:03
        siedemgrzechow napisała:

> proponuje kupic rozaniec, modlitewnik, biblie... w koncu to uroczystosc
        > religijna a nie urodziny!

Dokładnie. Pamiętam swoją komunię (sam początek lat 90-tych i boom na drogie
        prezenty i grube koperty) i wiem, że dziś najbardziej cenię drobiazgi:
        medaliki, krzyzyk, różaniec. Bo komunia to mimo wszystko święto inne niż
        pozostale uroczystosci. Dostałam tez inne prezenty, w tym tez słynny komunijny
        aparat, którym koniec konców robił zdjecia moj ojciec (8-latek ma male pojecie
        o fotografii, a jak juz ma wieksze, to na rynku pojawiaja sie nowsze modele),
        az go zepsul, ale to juz inna sprawa ;) Pieniedzy w ogole nie pamietam, jezeli
        nie liczyc faktu, ze wiem, ze je dostalam i wiem, ze dzieci przechwalaly sie
        miedzy soba ile ktore dostalo. Pytanie: czy 8-latek zna wartosc pieniadza? Jemu
        pieniazki sa potrzebne na gume do żucia i kupiona w sklepiku szkolnym coca-cole
        (jak mama nie widzi). Wieksze kwoty to dla niego abstrakcja. Moi rodzice pare
        miesiecy po komunii kupili mi za te pieniazki pianino. Bardzo mile, ale to juz
        nie byl moj prezent komunijny, jako 8-latek nawet nie kojarzylam ze to tez za
        moje pieniadze, choc bylo mi to wyraznie powiedziane i w sumie wiem to do
        dzisiaj. Na pianinie gram, ale sentyment mam do tych medalikow...
        • yagres Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? 27.04.05, 13:24
          Pytanie zasadnicze: czy to dziecko was zna? Wie kim dla niego jesteście? Chyba
          nie chcecie się czuć na tej komunii jak intruzy, bo to nie dziecko was
          zaprosiło lecz pokątnie jego rodzice.
          Jak chcecie usłyszeć z ust dziecka na powitanie "a kim wy jesteście?" to już
          macie po imprezie i wstyd na całego.
          a zreszta co to za nowa moda że rodzice zapraszają na komunię. Pamiętam, że to
          ja jako dziecko musiałem osobiście iść z wypisanym zaproszeniem i elegancko,
          uroczyście zaprosić gości.
    • Gość: fiona Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.04.05, 13:42
      Ja nie skorzystalabym z tego zaproszenia, Komunia wydaje mi sie swietem
      rodzinnym, a tym bardziej, ze nie sa to nawet twoi przyjaciele. Bo bliscy
      znajomi to zupelnie inna sprawa. Jakis skromny prezent za 100 zl, zegarek,
      cieniutki lancuszek z medalikiem i inicjalami dziecka, moze byc jakas ksiazka
      koscielna ,biblia czy podobne tego typu prezenty. Cos co bedzie pamiatka tego
      dnia, ale skromnie.
      • Gość: Myszka Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 18:12
        Lancuszek z medalikiem to ja daje jako chrzestna. Skromny prezent za stowe dla
        dziecka dalszych znajomych? Chociaz w sumie malo co mozna kupic za mniejsza
        sume. Ja bym mu kupila ksiazke. Cos z kanonu ksiazek dla dzieci.
        • Gość: fiona Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.04.05, 20:10
          Lancuszek lancuszkowi nie rowny, mozna kupic cieniutki za 70 zl i mozna
          grubszy za wiecej, chrzestna nie kupuje raczej tego za 70zl, ale ty dla obcego
          dziecka mozesz kupic. Nie wiem czy cos z kanonu ksiazek dla dzieci, troche
          dziwny prezent komunijny. Moze bardziej jakas edukacyjna ksiazke, taka, ktora
          mu sie do szkoly przyda. Albo zwiazana z ta uroczystoscia, literature
          koscielna, chyba lepsze to niz "Kajtkowe przygody" jako prezent, albo "Kubus
          Puchatek", to mi jakos nie pasuje do takiej uroczystosci.
          • Gość: Myszka Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 17:17
            Masz racje.
    • kogelmogell Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? 27.04.05, 14:52
      Odpowiedzcie sobie na podstawowe pytanie, czy dziecko znajomych Was zna. Jeśli
      nie, widziało Was może ze dwa razy na oczy to nie ma sensu isć. Oznacza to, że
      rodzice liczą na prezent więc darujcie sobie. Ale jeśli Was zna, to idźcie,
      czemu nie? Co do prezentu, zgadzam się z przedmówcami, jakiś drobiazg religijny
      albo dobra, wartościowa książka (niekoniecznie o tresci religijnej)
      • yoma Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? 27.04.05, 18:16
        Znajomi może chcą się pochwalić dzieckiem, komunia dla niektórych ważny dzień,
        prawie jak ślub, a na pewno ważniejszy niż urodziny. W końcu urodziny są co
        roku. Kupcie dziecku gustowny krzyżyk na szyję i OK.
        • charl75 wogole mam mieszane uczucia 27.04.05, 22:50
          tyle sie pozmienialo przez te lata, ja pamietam, ze dostalam naprawde jakies
          dorbiazgi, chociaz nigdy nie nalezelismy do najbiedniejszych. Teraz mi sie
          wydaje, ze dzieci sa tez troszke inne, wlasnie mialam konfrontacje z 10
          latkiem, niestety czesciej niz mi sie zdawalo takie male dzieci zwracaja uwage
          na pieniadze. Chociaz pewnie ucza ich tego rodzice. Z ksiazka jak wyskocze to
          chyba sie usmieja po pachy, chociaz wlasnie myslalal o czyms takim edukacyjnym,
          jak encyklopedia multimedialna itp. No nic, bede miala zgryz, ale... dzieki za
          wszystkie porady
          charl
    • max39 Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? 27.04.05, 22:59
      Jak bylem maly to na mojej komunii byl alkochol ale pod stolem(:
      I mi tez nie dali sie napic((((((((((((((:
      • Gość: yoma Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? IP: *.crowley.pl 28.04.05, 11:10
        gdzieś tu był wątek nt artykułu z prasy białostockiej - dzieciom na komunię się
        teraz funduje... operację plastyczną....
        • Gość: Gość Re: Komunia Sw.-dziwna sprawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 16:18
          Wiem że w tv mówili że teraz w modzie jest operacja plastyczna w celu
          zlikwidowania odstających uszu.Paranoja.:((((((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka