Dodaj do ulubionych

Polski styl życia

12.07.05, 15:19
Francuski styl to dyskretny komfort, elegancja i pełnia życia. To także wspaniała kuchnia i Paryż - to
mityczne miasto, które stało się ulubionym miejscem podróży wielu zakochanych par.
Anglicy uchodzą za sztywnych, no ale język praktyczny, kraj kwitnący gospodarczo, bogaty. GB to
przyszłość !
Hiszpanie... Ach ! Hiszpania i ten południowy temperament...!

A my ? Jaki jest polski styl życia ?
Obserwuj wątek
    • paul_78 Re: Polski styl życia 12.07.05, 16:09
      Dres, fura, komóra. Tanie alkohole, wieczne narzekanie albo w drugą stronę -
      debilny snobizm.
      • godan Re: Polski styl życia 12.07.05, 16:32
        chata pełna dzieci czekające na kawałek chleba
        • yoma Re: Polski styl życia 12.07.05, 16:34
          A tu nie ma ktoś kompleksów przypadkiem?
    • Gość: Kasia Re: Polski styl życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 16:59
      Ja bym go opisała tak: ciekawa tradycja, dobra kuchnia, rodzinność.
      Ciekawa tradycja - Wigilia, wesele zwłaszcza w górach, śmigus - dyngus,
      Lajkonik itp.
      dobra kuchnia - choć dość ciężka, to smaczna; wszelkie pierogi, kluski śląskie,
      dziczyzna, pyzy itp.
      rodzinność - ta w dobrym tego słowa znaczeniu, a razem z nią gościnność.
    • Gość: neli do jotrope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:07
      taaaaaa
      a może tak - Francja - poczucie wyższości, ksenofobia, getta w wielkich miastach
      tak można pisać i o innych krajach
      bardzo upraszczasz i posługujesz się stereotypami
      • po_godzinach Re: do jotrope 12.07.05, 17:10
        Hmmm ... ksenofobia to nie styl zycia, natomiast jedzenie - tak
        Troche nie na temat)
        • Gość: Daria Re: do jotrope IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 15.07.05, 19:50
          Re: do jotrope
          Autor: po_godzinach
          Data: 12.07.2005 17:10 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
          Hmmm ... ksenofobia to nie styl zycia, natomiast jedzenie - tak
          Troche nie na temat)

Szczegolnie zaby i slimaki
          • po_godzinach Re: do jotrope 15.07.05, 19:52
            Szczegolnie zaby i slimaki

owszem
            jeszcze kraby)
          • Gość: J. Re: do jotrope IP: *.fbx.proxad.net 15.07.05, 21:19
            Zaby i slimaki sa bardzo dobre.
            Nie mowiac juz o krabach. To przysmak.
      • Gość: Joanna Re: do jotrope IP: *.fbx.proxad.net 12.07.05, 17:33
        Francuzi i poczucie wyzszosci to mit.
        Francuzi sa raczej zakompleksieni.
        • Gość: adam dokładnie jak Polacy IP: 83.238.200.* 14.07.05, 11:26
          poczucie wyższości i wielkie kompleksy jednocześnie...

• kaska99 Re: Polski styl życia 12.07.05, 17:08
      W Polsce liczy sie tylko kasa i ile tytulow masz przed nazwiskiem.
    • Gość: control Re: Polski styl życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:47
      Hiszpania i temperament? Własnie wróciłem z madrytu. Młodzi faceci są albo
      gejami albo chodzą z mamusiami i babciami na spacery. Nie umieją sobie znaleźć
      dziewczyny. Muszą w tym pośredniczyc rodzice. Zreszta trudno sie dziwić -
      hiszpanki niskie, przysadziste z wielkimi tyłkami, niezgrabne jak cholera. Z
      trudem spotyka sie ładna laskę, a jezli już, to okazuje się , że to Polka.
      • Gość: mika Re: Polski styl życia IP: *.interecho.com / *.interecho.com 14.07.05, 10:13
        Widac po twoim poscie totalny brak tolerancji dla innych, ktos kto ma wyglad
        inny niz barbie,nie spelnia twoich kryteriow urody- na odstrzal?
        • Gość: control Re: Polski styl życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 10:24
          Gość portalu: mika napisał(a):

> Widac po twoim poscie totalny brak tolerancji dla innych, ktos kto ma wyglad
          > inny niz barbie,nie spelnia twoich kryteriow urody- na odstrzal?

Po pierwsze nie napisałem nic o moim ideale urody ani o odstrzale, więc nie mów
          za mnie, co mi się podoba i co proponuję. Po drugie sam temat wątku dotyczy z
          założenia pewnych stereotypów, więc nieco stereotypowe muszą byc odpowiedzi.
          Natomiast ty chcesz łapać za słowa i rozmawiac o konkretach. To chyba inny wątek
          • Gość: Joanna Re: Polski styl życia IP: *.fbx.proxad.net 14.07.05, 14:06
            To zadne stereotypy. Chce wiedziec czy istnieje i jaki jest polski styl zycia.
    • Gość: P.S.J. IMHO podobny do włoskiego IP: *.itpp.pl 13.07.05, 14:37
      tzn. klimat lekkiej społecznej anarchii, trochę agresji, ale i niespodziewanej
      dobrotliwości, ponadto pewne "kombinowanie" w różnych aspektach życia, ale z
      tego wynika również duża praktyczność działań i umiejętnośc radzenia sobie w
      różnych kryzysowych sytuacjach. Ponadto brak planowania, częste "improwizacje",
      o dziwo, zazwyczaj udane. Spontaniczność.
    • kleopatryx Re: Polski styl życia 14.07.05, 00:52
      Polski styl życia można zamknąć w kilku obrazowych wątkach:
      1. Grilowanie absolutne (piwko, kiełbacha).
      2. Działeczka (a na niej uprawa kartofli, cebuli i pietruszki - he he sa to
      dobra reglamentowane, dlatego należy każda wolną chwilę poświęcić ich uprawie).
      3. Kośćiółek a potem ciacho u stryja (albo innego krewnego) zakończone piciem
      wódeczki, śledzikiem (ble....) i nieudolnymi rozmowami o sytuacji politycznej.
      4. Transport jajek i mięsa wszelkimi środkami komunikacji z miejsca na miejsce.
      Jajka z innych rejonów Polski mają po prostu zupełnie inny wydźwiek smakowy,
      dlatego ja jestem za wprowadzeniem specjalnych zniżek na bilety na bagaże
      jajeczne.

• Gość: Kasia Re: Polski styl życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:17
        1. Grilowanie absolutne (piwko, kiełbacha).
        > 2. Działeczka (a na niej uprawa kartofli, cebuli i pietruszki - he he sa to
        > dobra reglamentowane, dlatego należy każda wolną chwilę poświęcić ich
        uprawie).
        A widziałaś kiedyś grill w Niemczech w parku, albo w USA w Waszyngtonie tuż
        przed Białym Domem? Ja widziałam i nasz swojski gril na działce jest dla mnie
        absolutną kulturą w porównaniu z tym co obejrzałam w Berlinie i Waszyngtonie :)
        Co do dzialeczki to powiem tak: zamiast gnuśnieć przed telewizorem albo męczyć
        się w oparach potu w sali do aerobiku, zdecydowanie lepiej jest skopać grządkę
        na świeżym powietrzu przy wtórze ptaków. A jadłaś kiedyś pomidora z własnego
        krzaka, takiego co dojrzał w słońcu na krzaczku, a nie w dojrzewalni? Sądząc z
        Twojego sarkazmu to raczej nie. Spróbuj, raz dwa posadzisz sobie własne :)
        • Gość: Swój Re: Polski styl życia IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.07.05, 00:25
          Aż Kasia się obruszyła. Noo!

I jak z grubej rury daje. Noć przecież wiadomo, że pomidor ze swojskiej działki
          lepszy niż ten z portugalii, o polskim swojskim winie nie wspominając (a
          przecież wódka lepsza niż wino, w dodatku upijo sie szybciej).

Módlmy się.
          • Gość: Kasia Re: Polski styl życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 15:09
            A co, że niby rzadko się obruszam? No może i rzadko, ale jak ktoś plecie bzdury
            i jeszcze za eksperta się podaje no to jak się nie wkurzyć? A jeśli chodzi o
            alkohol to nie ma jak własna nalewka na liściach brzoskwini :)))) mmmmm palce
            lizać. Miód pitny z dobrej pasieki to też jest coś!
            • Gość: Joanna Re: Polski styl życia IP: *.fbx.proxad.net 16.07.05, 16:42
              Nareszcie cos pozytywnego.
              Daj przepis na te nalewke :-)
              • Gość: Kasia Re: Polski styl życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 16:49
                Młode liście brzoskwini umyć i zalać 70% spirytusem, odstawić na możliwie długi
                czas :)). Potem należy dosłodzić syropem ugotowanym z cukru i wody, rzecz jasna
                wedle gustu, w zależności co kto lubi :) Ma piękny zielony kolor a smakuje
                migdałowo :)
                • Gość: Joanna Re: Polski styl życia IP: *.fbx.proxad.net 16.07.05, 16:54
                  Ze spirytusem bede miala problem. Moze byc inny qlkohol ?
                  • Gość: Kasia Re: Polski styl życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 16:57
                    Nie wiem, bo zawsze mam w domu spirytus, przydaje się dość często z racji
                    posiadania dzieci, które wiecznie mają wbitą gdzieś drzazgę :). Spirytus po to,
                    żeby nie było żadnych obcych smaków i zapachów.
                    • Gość: Joanna Re: Polski styl życia IP: *.fbx.proxad.net 16.07.05, 17:02
                      Hmmm... szkoda. Juz mialam chec to zrobic.
                      • Gość: Jacob Re: Polski styl życia IP: 203.232.225.* 18.07.05, 06:30
                        o jezusie....
                        a jaki problem kupic spirytus w sklepie???? - kosztuje jakies 20 zlotych za
                        niewielka flaszke...
    • Gość: Roman Re: Polski styl życia IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 01:12
      Wrodzona nienawiść do rodaka,współobywatela.Każdy rodak to konkurent w
      interesach i miłości,złodziej,szuja,pijak,pewnie i narkoman skoro
      pije,patologiczny ob7ywatel,im bardziej kogoś się udupi tym samemu urośniemy w
      jego oczach bardziej.
      Snobizm,brak celnej samokrytyki,egoizm,wiara we własną tradycję i
      historię,choćby była najgorsza,pamiętamy tylko to co dobre,choćby bysmy musieli
      prawdę przeinaczyc,nie ucząc się na złym,wniosków nie wyciagając a jakimkolwiek
      chamem bylibyśmy to i tak na pogrzebie powiedzą-Zacny to był człowie a w duszy
      opluwając gnidę.Od skrajności w skrajność,niczym pijany marynarz wedrujący po
      pokładzie rozbujanego przez sztorm statku.
      Tyle mosci panie i mości panowie,teraz czas nadstawić tarczę na przeciwnika ,a
      nuż sie jakiś trafi i będzie radośc!!!
      • Gość: P.S.J. Wy to macie jakiś czarny obraz rzeczywistości... IP: *.itpp.pl 14.07.05, 09:36
        ...albo was ktoś poważnie w życiu skrzywdził.
        • braineater Re: Wy to macie jakiś czarny obraz rzeczywistości 14.07.05, 10:14
          Zgadzam się z P.S.J.:)
          Głowna wartośc - pełny spontan i odrobina wariactwa w każdej dziedzinie życia.
          Brak wiary w jakieś sztywno okreslone reguły - z każdym da się dogadać,
          wszystko da się załatwić
          Generalnie stoicki stosunek do świata - skoro jeszce się wszystko nie
          spieprzyło, to pewnie za chwilę się spieprzy, ale co mi tam:)
          Oczywiście cechy takie jak paranoja wobec odmienności, zawiśc i tym podbne o
          ktorych piszecie tez występują, ale na szczęscie powoli wymierają i chyba nie
          są wyznacznikiem

Pozdrowienia:)
          • yoma Re: Wy to macie jakiś czarny obraz rzeczywistości 14.07.05, 14:14
            O, cześć

No mówię, kompleksy jakieś przez towarzystwo przemawiają.

A co do ogródka, to uprawiam balkon i mam na nim np. pomidory. Bo się cieszę,
            jak mi rosną. i że będą potem takie kolorowe, pachnące słońcem, takie, że
            sięgnąć ręką i zerwać. Jeśli to ma być polski styl życia, to ja go serdecznie
            popieram.
            • Gość: jotrope Re: Wy to macie jakiś czarny obraz rzeczywistości IP: *.fbx.proxad.net 14.07.05, 14:16
              Czesc Yoma !
              O jakim srodku mowisz ?
              • yoma Re: Wy to macie jakiś czarny obraz rzeczywistości 14.07.05, 15:44
                Cześć

No bo najpierw wyciągałam prawicę, to nikt nie zauważył. Więc potem lewicę, to
                mi zaczęli od SLD wymyślać. Jak przeszłam na centrum, to się zaczęły
                niewybredne dowcipy, więc teraz nie pokazuję środka. :D
    • flyssss Re: Polski styl życia 14.07.05, 14:19
      no stary nie perzesadzaj z tymi francuzami bo przecietny francuz jest brudny i
      brzydko je(hehe). Ja ci powiem ze patrzac z perspektywy zycia w uk , a i pare
      krajow tez widzialem, ze Polacy po pierwsze sa szanowani za swoja prace (za
      granica) a poza tym dbaja zeby o nas dobrze mysleli. oczywiscie sa wyjatki np.
      wakacyjne wyjazy blokersow w poszukiwaniu pracy (zenada). ale nie zrazaj sie ,
      jest ok
      AZ
      • Gość: Joanna Re: Polski styl życia IP: *.fbx.proxad.net 14.07.05, 14:23
        Ciekawe to co napiasales: Polacy sa szanowani za swoja prace za granica.
        Wytlumacz mi w takim razie dlaczego w Polsce tak zle pracuja ... ?
        • flyssss Re: Polski styl życia 14.07.05, 14:40
          W Polsce tez dobrze pracuja tylko nie sa za to szanowani. Pracodawcy nauczyli
          sie ze nastepni tez beda dobrzy, a jak nie to sie ich wyrzuci. Generalnie
          Polacy pracuja dobrze i dokladnie, problemem sa zlodziejskie pensje w naszym
          kraju.Oczekiwanie pracodawcy to jest cos za nic. To musi zmienic dopiero inny
          uklad, system inny. Niepredko klika da sie ruszyc jednak. Na uklady nie ma
          rady, droga Pani.
          Pozdrawiam serdecznie
          AZ
          • Gość: P. Re: Polski styl życia IP: *.fbx.proxad.net 14.07.05, 15:12
            Czyli Polacy dobrze pracuja, ale musza miec szefa nie-Polaka. Czy tak ?
            • Gość: Kasia Re: Polski styl życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:20
              Nie, ja mam pracowników, którzy doskonale pracują (ja Polka i oni Polacy w
              Polsce) tylko szlag mnie trafia, że płacąc pracownikowi np 1000 zł na rękę
              dodatkowo za niego płacę też państwu ok 500 zł wszelkich Zusów, pfronów i
              podatków. To nie jest normalne!
              • flyssss Re: Polski styl życia 15.07.05, 17:02
                wlasnie to mialem na mysli. system dymania ludzi.
            • flyssss Re: Polski styl życia 15.07.05, 17:00
              moja droga szefem trzba byc, a nie go miec
    • po_godzinach Re: Polski styl życia 14.07.05, 15:15
      Polski styl zycia - wieczna prowizorka i improwizacja ...
      • barder Re: Polski styl życia 14.07.05, 15:25
        A propo bezrobocia. Czasem wydaje mi się, że na naszym rynku brakuje pieniędzy
        aby cokolwiek ruszyło. Przecież młyn nie kręci się bez wody. Czym pracodawca ma
        zapłacić skoro nie ma czym a to co zarabia sam wyda? No i wtedy nie udostępnia
        on pracy, bezrobotny nie ma kasy na jedzenie i inne rzeczy, więc jedzenie
        zalega na półkach, więc sprzedawca nie kupuje od producenta i u tego ostatniego
        zaczynają się zwolnienia. I błędne koło się zameka a raczej powiększa :(
        • flyssss Re: Polski styl życia 15.07.05, 17:04
          pracodawca jak ma wzrost powinien chociaz trochae podnies pensje, a nasi
          pieniadze chowaja w banku dla siebie.
          • Gość: E2005 Re: Polski styl życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 17:08
            "pracodawca jak ma wzrost powinien chociaz trochae podnies pensje,"

a nie lepiej inwestowac nadwyzki w rozwój firmy aby tworzyc nowe miejsca pracy?
            • flyssss Re: Polski styl życia 16.07.05, 16:11
              to zalezy czy chcesz miec kilku sfrustrowanych pracownikow wiecej , czy moze
              docenisz to co staly personel robi dla firmy. no chyba ze cie stac na obie
              opcje. Polski pracodawca pasie sie jednak na ludzkiej krzywdzie i obie opcje ma
              w odbycie.
              • Gość: Jerry Re: Polski styl życia IP: *.fbx.proxad.net 16.07.05, 16:44
                Polski pracodawca to aniolek w porownaniu z innymi. Chlopie, malo widziales...
      • kampai Re: Polski styl życia 14.07.05, 15:30
        Dokładnie. Polski styl życia to małpowanie do bólu stylów życia innych narodów.
        Jak samemu nie tworzy się kultury, to pozostaje tylko nieudolne naśladownictwo.
        To że w Polsce style zagraniczne się przyjmują dowodzi siły danych krajów. Np.
        Święto Boujoulais zaszczepiane przez francuskie hipermarkety, promocja Lavazzy,
        piwa belgijskie, moda na coraz liczniej otwierane japońskie restauracje,
        motocykliści małpujący styl ze Stanów Zjednoczonych. Nawet grill nie jest nasz.
        Szczytem jest impreza w Międzyzdrojach z odcisiwaniem dłoni na trotuarze
        przez "elitę". Ludzie w Hollywood muszą pękać ze śmiechu. Technologia - z
        zagranicy, komórki fińskie, scyzoryki szwajcarskie, komputery tajwańskie,
        samochody niemieckie. Jak może tworzyć WŁASNY styl społeczeństwo, które nic nie
        tworzy a wszystko importuje??!! Nam pozostaje tylko ... Papierz.
        • barder Re: Polski styl życia 14.07.05, 15:36
          Ale oni nie mają pielgrzymek na jasną górę i radia maryja. Oto co u nas
          orginalne :)
        • po_godzinach Re: Polski styl życia 14.07.05, 15:37
          Skoro wypieramy sie własnej tradycji, która w gruncie rzeczy jest z pochodzenia
          chłopsko-rzemieslnicza, skoro rzadko znamy i akceptujemy historię i tradycje
          naszych rodzin, dzielnic i miast, skoro autentycznośc ma tak małą cenę - no to
          musi byc import.

Ale w prowizorce i tak chyba jestesmy mistrzami świata).
          • barder Re: Polski styl życia 14.07.05, 15:41
            Właśnie, podajcie mi obraz "czystego" polaka bez mniejszości (Kaszubi, górale
            itd.)wyłączając kwestie wyznaniowe.
            • po_godzinach Re: Polski styl życia 14.07.05, 15:42
              a co Ci "mniejszości" przeszkadzają? Toz to piękne)
              • barder Re: Polski styl życia 14.07.05, 15:45
                Nic, nie żebym miał coś przeciwko ale oni strasznie trzymają się swoich
                tradycji przez co są raczej mało nowocześni a mi chodzi o współczesny obraz
                polaka polskiego.
                • po_godzinach Re: Polski styl życia 14.07.05, 15:48
                  To nie są żadni "oni". To sa normalni Polacy, bo taka własnie jest Polska i nie
                  mozna sie za to wstydzic. To dobrze, że w obszarze jednego państwa są różne
                  obszary kulturowe i językowe - tak jest w wielu krajach.
                  A co to jest ta "nowoczesność"??
                  • barder Re: Polski styl życia 14.07.05, 15:54
                    Nie wstydzę się za nich, wręcz przeciwnie, cieszę się że zachowują oni naszą
                    rdzenną kulturę ale chodzi mi o obraz typowego polaka np. z Opola. Jak on ma
                    się zachowywać aby być tym prawdziwym polakiem.
                    • po_godzinach Re: Polski styl życia 14.07.05, 15:59
                      Barder. Ja nie wiem, co to jest prawdziwy Polak.
                      Jest nim i góral, i Kaszub i mieszkaniec Mazowsza. Polskośc to język i
                      tradycja. Nie znam innej miary.
                      A ci prawdziwi to pewnie kazdy z nas tutaj (kto sie poczuwa).
                      A Polak z Opola to pewnie taki sam, jak z Wąchocka).
                      • barder Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:06
                        No właśnie!, więc polskim stylem życia nie jest improwizorka tylko robienie
                        tego, na co ma się ochotę. Słuchamy zagranicznei muzyki, nosimy zagraniczne
                        ubrania, i nikt nam niczego nie narzuca. Mnie to cieszy.
                        • Gość: Joanna Re: Polski styl życia IP: *.fbx.proxad.net 14.07.05, 16:09
                          No a co jest takie typowo polskie ?
                          • po_godzinach Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:12
                            Wjeżdżając do Polski z północy, południa, czy zachodu - błoto i kurz. które
                            nasilają sie wraz z przemieszczaniem na wschód.
                            • jotrope Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:20
                              Wydaje mi sie, ze to sluszna uwaga. Ludzie nie dbaja o domy, ogrodki. Wszystko wydaje sie takie troche
                              zapuszczone.
                          • barder Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:14
                            Był wcześniej temat nt. co najlepiej reprezentuje polskę, poza tym myślę że
                            język :), no i wulgaryzmy (ich słodkie bogactwo), niektóre dania.
                        • po_godzinach Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:10
                          No też)
                          Ale ja mam na mysli życie na zasadzie "jakos to będzie" - no i jakoś jest).
                          • barder Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:19
                            Tak, ale to niestety wynika z ciężkiej sytuacji w jakiej znajdują się polacy.
                            Ja mówię tak : piękny kraj, jeszcze piękniejsze kobiety, pracowite
                            społeczeństwo ale chora władza i system.
                            • jotrope Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:21
                              A kto wybiera wladze... ?
                              • barder Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:24
                                Ja, ty, moi i twoi krewniacy. Racja, może jako polacy jesteśmy zbyt naiwni ale
                                jak ten problem rozwiązać?, nie iść do urn wogóle?
                                • barder Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:28
                                  Może inaczej. Jak z grona złodzieji wyłonić patriotów?
                                  • po_godzinach Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:32
                                    To trudne pytanie.
                                    Osobiście odrzucam wszelkie oszołomstwo, to juz wielu eliminuje.
                                    Potem oglądam drogę, jaką człowiek przeszedł i kim jest teraz.

Czasem trzeba wybrac mniejse zło.
                            • po_godzinach Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:26
                              barder napisał:

> Tak, ale to niestety wynika z ciężkiej sytuacji w jakiej znajdują się polacy.
                              > Ja mówię tak : piękny kraj, jeszcze piękniejsze kobiety, pracowite
                              > społeczeństwo ale chora władza i system.

Bylejakość wynika z władzy?
                              Myslisz, że jakby była inna (na przykład jaka?) władza, ludzie zaczęłiby
                              czyścic buty i prasować spodnie? Zamiatac ulice? Myć chodniki i okna? i siebie?
                              • barder Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:30
                                A skąd mają mieć na tynki/farbę. Poza tym przesadzasz, raczej się myjemy. Mószę
                                lecieć. Pozdrawiam
                                • po_godzinach Re: Polski styl życia 14.07.05, 16:33
                                  Też pozdrawiam)))
    • Gość: adam Nie ma polskiego stylu życia a IP: 83.238.200.* 15.07.05, 15:27
      jedynym cenionym za granicą polskim produktem jest muzyka Fryderyka Chopina.

• Gość: mats Re: Nie ma polskiego stylu życia a IP: *.bb.online.no 15.07.05, 21:58
        zgodnie z obowiazujacymi przepisami paszportowymi Fryderyk Ch. jest francuzem.
        • Gość: J. Re: Nie ma polskiego stylu życia a IP: *.fbx.proxad.net 15.07.05, 22:06
          Wiesz, nawet Francuzi mowia, ze Chopin to Polak.
        • Gość: adam w najlepszych encyklopediach świata IP: 83.238.200.* 16.07.05, 00:54
          piszą o nim "polish nationalist composer" co ma nawiet wydźwięk negatywny,
          sugerujący że jego polskość była uporczywa, obsesyjna, by nie powiedzieć
          nacjonalistyczna
          • Gość: Mats Re: w najlepszych encyklopediach świata IP: *.bb.online.no 16.07.05, 10:07
            Do J i Adama:
            ja tylko odosilem sie do aktualnie obowiazujacych polskich przepisow
            paszportowych dotyczacych obywatelstw osob urodzonych poza krajem.
            • Gość: adam aktualne prawo w zasadzie nie ma znaczenia IP: 83.238.200.* 16.07.05, 12:18
              bo kiedy żył Fryderyk Chopin, najwybitniejszy Polak, nie istaniało żadne
              polskie państwo
              • Gość: Joanna Re: aktualne prawo w zasadzie nie ma znaczenia IP: *.fbx.proxad.net 16.07.05, 15:05
                Czlowieku, na calym swiecie wiedza, ze Chopin to Polak. Ty chcesz to zmieniac ?
                • Gość: mats Re: aktualne prawo w zasadzie nie ma znaczenia IP: *.bb.online.no 16.07.05, 18:53
                  do Joanny i Adama;
                  nie chce nic zmieniac, F.Ch. to polski kompozytor. Ja tylko
                  zrobilem "wycieczke" do aktualnych niezbyt przemyslanych przepisow o
                  obywatelstwie polskim.
                  pozdrawiam
    • Gość: Aplus Re: Polski styl życia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.07.05, 15:52
      Polski styl to zapraszanie swoich gosci do mieszkania osob trzecich, aby za
      nich odwalily robote (nie dosc ze nic ich to nie kosztuje to jeszcze sami
      goszcza swoje tylki) oraz odwiedziny kogos kto przyjechal z daleka w domu
      osob ,ktore te osobe goszcza zamiast zaproszenia pod wlasny dach. Ogolnie rzecz
      ujmujac totalna antygoscinnosc, zawisc i ciagle obgadywanie oraz wieczne
      narzekanie. Polacy to rowniez narod samych znawcow politycznych. Po co jeszcze
      istnieje politologia na Uniwersytetach skoro kazdy chlopek roztropek i kazda
      babka z zabitej dechami wiochy wszystko i tak wie lepiej?
    • Gość: lavinka z nielogu Re: Polski styl życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:07
      kraj gdzie przepisy są od tego by je łamać ;-)
    • heureka7 Francuski styl życia 15.07.05, 16:17
      co za pierdoly!

i co to w ogole znaczy "styl zycia"?? :/
      • barder Re: Francuski styl życia 15.07.05, 16:19
        W sumie to każdy ma swój styl, nie ma jednolitego którego wszyscy używają.
        • heureka7 Re: Francuski styl życia 15.07.05, 16:24
          tez mam takie wrazenie... mieszkam we Francji i moge zaswiadczyc ze ten
          "francuski styl" z opisu autorki watku to jakis bzdurny acz snobistyczny
          stereotyp ;)
          • Gość: Autorka Re: Francuski styl życia IP: *.fbx.proxad.net 15.07.05, 16:35
            A gdzie mieszkasz ? Bo ja tez...
            • heureka7 Re: Francuski styl życia 15.07.05, 18:33
              Arras
      • Gość: aaa Re: Francuski styl życia IP: *.e-wroc.com 16.07.05, 19:55
        heureka7 napisała:
        heureka7 napisała:

> co za pierdoly!
        >
        > i co to w ogole znaczy "styl zycia"?? :/

heheh, idz na dobre humanistyczne studia to moze sie dowiesz co oznacza
        kategoria stylu zycia.
        • Gość: polak Re: Francuski styl życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 12:42
          Kazdy "chlpoek-roztropek" politykuje bo interesuje sie tym co dzieje sie na
          gorze i ta ceche uwazam za dobrą.Na Zachodzie ludzie maja gdzies polityke bo im
          sie dobrze zyje i niewazne kto rzadzi.Na szczescie Polska moze poszczycic sie
          najwieksza kultura i tradycja a to w polaczeniu ze sciaganiem wszystkiego co
          dobre i złe z Zachodu moze nam wyjsc na dobre.
        • heureka7 Re: Francuski styl życia 19.07.05, 14:16
          "francuski" styl zycia to jakies kretynskie pojecie, poniewaz nie uwzglednia
          innych czynnikow niz tylko narodowosciowe. dlatego wlasnie polemizuje z autorka
          watku.

poza tym zabawna jest Twoja "dobra rada" (idz na studia) - zakladasz, ze:
          a) nie studiowalam, albo studiowalam jakis kiepski kierunek, albo kierunek
          niehumanistyczny
          b) tylko studenci "dobrych kierunkow humanistycznych" znaja pojecie "stylu
          zycia" (bo inni to nawet nie zagladaja do slownikow) ;)

P.S. tak sie jakos zlozylo, ze skonczylam DOBRE studia humanistyczne na UW ;)
          • po_godzinach Re: Francuski styl życia 19.07.05, 14:26
            "Styl zycia" to nie jest kretyńskie pojęcie).
            Dotyczy nie tyle narodów w całości, co miejsc i ich tradycji, klimatu, kultury
            w ogóle.

Dlatego inny będzie styl zycia rosyjskiej wsi z okolic Uralu i francuskiej wsi
            z okolic Marsylii - dla przykładu. Choc to wieś i to wieś.

Byc może sformułowanie "polski styl zycia" jest rzeczywiście zbyt ogólne).
            • heureka7 Re: Francuski styl życia 19.07.05, 15:07
              Kretynskie jest pojecie nie tyle "stylu zycia", co "francuskiego stylu zycia"
              (zacytuje autorke: "Francuski styl to dyskretny komfort, elegancja i pełnia
              życia. To także wspaniała kuchnia i Paryż - to
              mityczne miasto, które stało się ulubionym miejscem podróży wielu zakochanych par")

Wszystko zalezy od regionu (a nawet miasta czy dzielnicy), pozycji spolecznej,
              zasobow finansowych, osobistych gustow itd. Naprawde, ten ogolnikowy opis
              rzekomo "francuskiego stylu zycia" odnosi sie byc moze do stylu zycia paryskiej
              wyzszej klasy sredniej.

Poza tym co to znaczy "dyskretny komfort" - czy dyskretnym komfortem nie mozna
              okreslic np. pokoju w akademiku? (w koncu sa jakies tam lozka i krzesla, wiec
              jest komfort, a dyskretny to on jest z pewnoscia) ;)

Elegancja - wiele osob starajacych sie urzadzic swoj dom kieruje sie
              "elegancja". Tylko dla kazdego moze to oznaczac cos innego

"pelnia zycia" - tego juz zupelnie nie rozumiem.
    • camel_3d Dres, fura i komora 18.07.05, 09:08

• Gość: J. Re: Dres, fura i komora IP: *.fbx.proxad.net 18.07.05, 12:15
        To juz przeszlosc.
    • ax4 Re: Polski styl życia 20.07.05, 10:17
      otworzyc nogi przed "goracym hiszpanem" - synem emigranta z Maroka, pojechac
      wypchanym PKS-em do paryza i zrobic sobie fotke /najlepiej z francuzem - z
      Egiptu/ pomyc gary w Londynie...a potem ponazekac na Polakow !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka