malutkaa5 17.05.06, 15:20 Po śmierci mojego ojca otrzymuję rentę. Czy może mi ktoś powiedzieć czy bedac studentka, nadal moge otrzymywac rente? Czy jako studentka zaoczna i osoba pracujaca tez moge dostawac rente? Prosze o odp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malutkaa5 Re: Prosze o radę 23.05.06, 16:57 Czy to jest pewne? Czy napewno moge pracowac i pobierać rente? Odpowiedz Link
dzagaa20 Re: Prosze o radę 23.05.06, 17:04 tak, ja mam identyczna sytuacje i dostaję rentę rodzinną, mimo, że pracuję i studiuję zaocznie :) pzdr Odpowiedz Link
malutkaa5 Re: Prosze o radę 24.05.06, 11:50 Dzieki bardzo. Mam do pani jeszcze jedno pytanie: Rozlicza sie pani sama? Odpowiedz Link
dzagaa20 Re: Prosze o radę 24.05.06, 17:28 Witam, tak jak narazie rozliczam się sama, jednak gdy wyjdę za mąż (za rok, a będzie to jeszcze podczas studiowania) to moja część renty przejdzie na brata, któy w tym momencie otrzymuje drugą część renty po naszym tacie. Odpowiedz Link
evamarija Re: Prosze o radę 24.05.06, 14:22 Przy rencie rodzinnej tez jest ograniczenie zarobkow, poszukaj tutaj: www.zus.pl/swiadcze/emer002.htm Odpowiedz Link
evamarija Re: Prosze o radę 24.05.06, 14:24 Na zmniejszenie wysokości emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy oraz renty rodzinnej, do której uprawniona jest jedna osoba wpływa przychód w wysokości przekraczającej 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, nie wyższej jednak niż 130% tego wynagrodzenia. Wysokość tego zmniejszenia uzależniona jest od kwoty osiąganego przychodu. Określone zostały maksymalne kwoty zmniejszeń. Kwoty maksymalnych zmniejszeń zostały ustalone w następujących wysokościach: * 24% kwoty bazowej obowiązującej przy ostatniej waloryzacji w 1998 r. - dla emerytury i renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy, * 18% kwoty bazowej obowiązującej przy ostatniej waloryzacji w 1998 r. - dla renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy, * 20,4% kwoty bazowej obowiązującej przy ostatniej waloryzacji w 1998 r. - dla renty rodzinnej, do której uprawniona jest jedna osoba, a następnie podwyższane są w kolejnych terminach waloryzacji. Świadczenie podlega zmniejszeniu o kwotę maksymalnego zmniejszenia wyłącznie wówczas, gdy przychód osiągnięty przez emeryta lub rencistę, przekraczający 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, jest wyższy od kwoty maksymalnego zmniejszenia. Jeżeli natomiast przychód osiągnięty przez świadczeniobiorcę przekracza dopuszczalną kwotę przychodu obliczoną wskaźnikiem 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia o kwotę niższą od kwoty maksymalnego zmniejszenia, to wysokość świadczenia ulega zmniejszeniu o faktyczną kwotę przekroczenia. Osiąganie przychodu w kwocie przekraczającej 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia powoduje zawieszenie prawa do emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy oraz renty rodzinnej, do której uprawniona jest jedna osoba. Odpowiedz Link