27.08.05, 10:30
Mój znajomy jest zdania, by wprowadzić (tak jak w Niemczech 10 Euro)
odpłatność 10zł na
kwartał za wizytę u lekarza, 10 zł za leczenie w szpitalu za dzien pobytu
(ogolna oplata dla wszystkich pacjentow , maksymalnie 28 dni w roku), , za
wezwanie pogotowia też 10 zł.
Sądzicie, że w Polsce byłoby to możliwe?
Obserwuj wątek
    • Gość: bassPL Re: 10 zł IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.08.05, 11:52
      Najpierw niech nam władza przedstawi szczegółowy bilans z tego czym rozporządza.
      Czyli roczny budżet i poszczególne pozycje jego wydatkowania. Pora byśmy się
      dowiedzieli ile kosztuje utrzymanie nfz, samochodów służbowych, dziwnych
      zakupów, wyposażania i budowy siedzib. Samo ogłaszanie że brakuje kasy to
      trochę mało. Im zawsze będzie brakować, są w stanie wydać każdą kasę, poza
      swoją.
      • Gość: asdaa Re: 10 zł IP: *.btsnet.pl 28.08.05, 15:59
        A ja byłabym skłonna płacić - jeśli przez to skrócą się kolejki do specjalistów.
      • supaari ustawa budżetowa 28.08.05, 19:22
        i wszystko jasne.
        • Gość: jaija Re: ustawa budżetowa IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.08.05, 00:37
          jak na razie, płacimy składki zdrowotne i wydaje mi się, że ten, kto to płaci,
          powinien mieć normalną, godziwą opiekę bez dodatkowych opłat. W innym razie
          przewlekle chorzy ludzie, udający się do lekarza nawet kilka razy w miesiącu,
          ponosiliby dodatkowo jeszcze za swoją chorobę "karę". Moim zdaniem dobrym
          wyjściem jest odchudzenie pensji, premii i odpraw ministrów i likwidacja
          nadmiernej biurokracji, a na wszystko się znajdzie.
      • marikaso Re: 10 zł 31.08.05, 16:32
        popieram, chciałabym dowiedźeć sie na co dokładnie idzie kasa!!!!!!!!
    • wdeszczurosne Re: 10 zł 30.08.05, 12:48
      Gdyby polska sluzba zdrowia umiala sprostac swoim obowiazkom tak jak niemiecka,
      to i owszem. Ale to marzenia scietej glowy.
    • kosmitos Re: 10 zł 31.08.05, 15:35
      mogę płacić, ale pod warunkiem, że zagwaranyuje mi to obsługę w pierwszej
      kolejności-może to być nawet wyższa kwota, ale nie jestem chętna, żeby
      dodatkowo płacić i nadal stać w kolejkach
    • yoma Re: 10 zł 31.08.05, 15:37
      Mogę płacić. Pod warunkiem, że mi natychmiast i w gotówce oddadzą wszystkie
      moje składki na ubezpieczenie zdrowotne, które wpłaciłam do tej pory.
    • user0001 Re: 10 zł 31.08.05, 16:31
      Chyba śnisz. Nie ma mowy o żadnych dodatkowych pieniądzach na służbę zdrowia
      dopóki nie zostaną przedstawione rozliczenia środków jakie wpłacamy.

Dane o ilości pieniędzy jakie wpłynęły do publicznej kasy, wydatkach, sposobie
      zagospodarowania, powinny być jawne. Powinniśmy być w stanie prześledzić drogę
      każdej złotówki, poprzez wszystkie szczeble biurokracji, aż na konto salowej lub
      producenta strzykawek.

Dopiero gdy zostaną wykluczone nadużycia można rozmawiać o zwiększeniu
      początkowej puli.
      • anika-ka Re: 10 zł 31.08.05, 16:35
        Najpierw to ja musze zarobic zeby komus innemu zapłacić.A gdzie pieniadze które
        do tej pory wpłaciłam na te wszystkie podatki.
        • Gość: adi Re: 10 zł IP: 82.160.22.* 31.08.05, 22:11
          jeżeli było by to na takiej zasadzie że nasze podatki nie idą na służbe zdrowia ,że te 10 zł to opłata za wizyta u lekarza(tak jak prywatnie tylko 5 razy taniej) to napewno było by to bardzo dobre rozwiązanie
    • Gość: Kruszynka Re: 10 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 10:16
      Tak, a ile osób by umierało bo nie było by ich stać na zapłacennie za lekarza
      czy szpital? Ja mam poważne kłopoty ze zdrowiem mimo iż mam 31 lat wiele już
      odwiedziłam przychodni,lekarzy i szpitali. Często nie kupuję nawet leków bo
      mnie na to nie stać. Tylko mąż pracuje, a zarabia 600 zł dla mnie 10 zł to
      bardzo dużo!
      • Gość: Renatka333 Re: 10 zł IP: *.btsnet.pl 06.09.05, 19:45
        A skąd masz pieniądze na internet?
        Bo mnie np. zastanawia, dlaczego ktoś narzeka, że jest biedny , nie stać go na
        wizytę u lekarza i leki, a przy tym pali paczkę papierosów dziennie ( policzcie
        ile przy tym wydaje), kobitki - podobno biedne - a mają pomalowane paznokcie,
        szminka, farba do włosów- a podobno bieda aż piszczy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka