0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o 09.09.05, 13:33 bo według mnie jajko (na grzbiecie wielkiego żółwia) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b-beagle Re: Co było pierwsze: jajko czy kura? 09.09.05, 13:59 Dobre pytanie zwłaszcza, że odpowiedzi brak ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
tingel-tangel Re: Co było pierwsze: jajko czy kura? 09.09.05, 15:35 Nie można lekceważyć roli koguta w procesie reprodukcyjnym. Żeby istniało jajko musiałaby istnieć najpierw kura, ale i kogut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Co było pierwsze: jajko czy kura? IP: *.aster.pl 09.09.05, 15:41 A oboje stworzyl Pan. Alleluja. Odpowiedz Link Zgłoś
anieczkapoleczka Re: Co było pierwsze: jajko czy kura? 13.09.05, 16:21 W procesie reprodukcyjnym nie można lekceważyć roli koguta. Ale zwykłe jajko kura zniesie bez udziału koguta. Tyle, że z niego nie będzie nowej kury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prorok Re: Co było pierwsze: jajko czy kura? IP: *.byu.edu 09.09.05, 16:50 Pytanie jest blednie zadane. Zarowno jajko jak i kura sa tym samym (zarejestrowanymym w roznym czasie) oraz czescia pewnego procesu zwanego ewolucja. Widzimy jedynie drobny ulamek tego procesu ale nie znamy jego przyszlego przebiegu oraz mamy mgliste pojecie o jego poczatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Jajko! 11.09.05, 00:28 Pierwsze było jajko! Gadzie, bo gadzie, ale jajko. Ptaki (nie wyłączając kur) pojawiły się później. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jajko! 13.09.05, 12:01 Dobrze mówi! Jajko, nawet rybie. Gady pojawiły się później :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Jajko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 12:58 Nie do końca, dlatego, że naukowcy nie używają pojęcia "jajko" tylko "jajo". Pojęcie "jajko" odnosi się w wyłącznie do jaja kurzego (z punktu widzenia nauki, bo w słowniku PWN są nawet "jajka much, pszczół"). Jajo (kurze) to w zasadzie też kura (zarodek kury wraz z osłonami jajowymi) tylko na wczesnych etapach rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jajko! 13.09.05, 13:10 Czy to znaczy, że moje jajo to w zasadzie też ja? Rany boskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Jajko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 13:19 Naukowcy nazywają jajem zarówno komórkę jajową przed zapłodnieniem jak i po zapłodnieniu. Rzeczywiście na tym tle może dojść do pewnych nieporozumień. Jajo (kurze) ze wszystkimi osłonkami, jest już zapłodnione i rozwija się w nim nowa kura. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re:wolucja! 13.09.05, 18:55 Zatem: 1. PWN jest wydawnictwem "naukowym" tylko z nazwy? 2. Jeżeli "jajko" musi być zniesione przez kurę, to kura musiała być wcześniej. Wykluła się z JAJA zniesionego przez stworzenie nie będące jeszcze kurą (a jedynie jej protoplastą w procesie ewolucji). Nie było to zatem "jajko", ale już kura w stadium zarodkowym wraz z osłonami jajowymi. 3. Wywróciłeś właśnie mój pogląd na ten problem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re:wolucja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 19:52 supaari napisał: > Zatem: > 1. PWN jest wydawnictwem "naukowym" tylko z nazwy? Mówię tu o precyzyjnej terminologii naukowej, zresztą Słownik Języka Polskiego PWN nie jest żadną wyrocznią - naukowcy do dzisiaj spierają się co do definicji wielu pojęć, którymi operujemy na co dzień lub rzadziej, a które słownik jakoś musi zdefiniować. Zresztą wystarczy zajrzeć do indeksu jakiegokolwiek podręcznika akademickiego z zoologii lub embriologii, by się przekonać, że pojęcie "jajka" w sensie terminu naukowego nie istnieje. Podobnie jest z pojęciem "igła". Słownik podaje jako jedną z jego definicji "liść o wąskiej, twardej, ostro zakończonej blaszce[...] Igły sosny, świerka, jałowca." Otóż, gdyby się trzmać ściśle terminologii naukowej, nie powinno się o takim liściu mówić "igła", ale "szpilka". Tylko, że tego aż tak bardzo się nie przestrzega, podobnie jak tego, że dla zoologa "pajęczyna" jest "siecią łowną". > 2. Jeżeli "jajko" musi być zniesione przez kurę, to kura musiała być wcześniej. > > Wykluła się z JAJA zniesionego przez stworzenie nie będące jeszcze kurą (a > jedynie jej protoplastą w procesie ewolucji). Nie było to zatem "jajko", ale > już kura w stadium zarodkowym wraz z osłonami jajowymi. Protoplastą dzisiejszej kury domowej jest kur bankiwa (Gallus gallus), żyjący w Indiach. Udomowili go Chińczycy 4,5 tys. lat temu. Co ciekawe nie interesowały ich znoszone przez nie (tu powinienem napisać jak jest jajo/jajko po chińsku), ale koguty, których używano do walk. Na dzisiejszym obszarze Polski kury są znane od II - IV w n.e. i niestety nie wiem jakiego pojęcia używano na określenie tego co znosi samica kury. Mogę powiedzieć tylko tyle, że nauka w Polsce nie była wtedy na tyle rozwinięta, aby naukowcy mogli się spierać o problemy natury terminologicznej. > 3. Wywróciłeś właśnie mój pogląd na ten problem! A ja się tym aż tak nie przejmuję. W języku potocznym oba pojęcia funkcjonują i mają się dobrze. I niech tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
svistak Re: Co było pierwsze: jajko czy kura? 13.09.05, 23:18 j..aj!...ko...ko...ko... ;-) s. ------ no i jaka kur(w)a kura,pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Co było pierwsze: jajko czy kura? 14.09.05, 15:41 No bo nie kura przecież, ino co kopytko. Odpowiedz Link Zgłoś