14.03.06, 09:00
czy myślicie że eutanazja powinna być dozwolona? Czy sądzicie że jeżeli
dorosły człowiek bądz dziecko ma uszkodzony mózg jest jak roślina oddycha za
pomocą respiratora i jest odżywiany przez sondy to mamy prawo przedłużać jego
cierpienia czy nie byłoby bardziej miłosierne pomóc mu odejść z godnością?
Obserwuj wątek
    • sloop Re: eutanazja 14.03.06, 09:10
      ja jestem za prawem do godnej śmierci - to jest naturalne prawo każdego
    • baltazarus Re: eutanazja 14.03.06, 09:18
      Jedno jest pewne - nie można tego oddać w ręce urzedników czyli państwowej
      służby zdrowia działającej pod dyktando firm ubezpieczeniowych (przy przymusie
      ubezpieczenia), bo będą eliminować ludzi niekoniecznie śmiertelnie chorych. Tak
      jest w Holandii i Holendrzy coraz częściej leczą sie za granicą.
      • sloop Re: eutanazja 14.03.06, 09:23
        no tak baltazarus jak zawsze myli fakty Holendrzy leczą się za granicami
        swojego kraju z prostego powodu - jest taniej - tu nie chodzi o strach przed
        uśmierceniem
        • baltazarus Re: eutanazja 14.03.06, 09:49
          Akurat rozmawiałem z takim Holendrem w słusznym już wieku, który leczy się w
          Polsce. Strach przed tamtejszą służbą zdrowia, której zależy tylko by jak
          najszybciej pozbyć się pacjenta jest duży.
          • drie Re: eutanazja 14.03.06, 10:03
            i na podstawie rozmowy z jednym holendrem takie wnioski... :))

pozbyc sie pacjenta.. ok. ale nie na drugi swiat. sluzba zdrowia w nl jest
            daleka od doskonalosci, lekarzy konowalow mnostwo - jak wszedzie. wlasnie
            przeprowadzono reforme ubezpieczen. jest duzo roznic pomiedzy pl a nl. ale
            akurat nie jest to usmiercanie pacjentow podciagajac to pod eutanazje.
            a moze ten twoj znajomy holender leczy sie w poradni psychicznej? to by duzo
            tlumaczylo :))
            • baltazarus Re: eutanazja 14.03.06, 10:53
              Chorobą psychiczną lub zwykłą głupotą jest fakt oddania w ręce urzędników
              decyzji czy mamy żyć czy nie.
              • snajper55 Re: eutanazja 14.03.06, 13:21
                baltazarus napisał:

> Chorobą psychiczną lub zwykłą głupotą jest fakt oddania w ręce urzędników
                > decyzji czy mamy żyć czy nie.

A kto im w ręce taką decyzje oddaje ??????

S.
          • water7 Re: eutanazja 14.03.06, 10:04
            u nas mozesz zostac potraktowany pavulonem
            • baltazarus Re: eutanazja 14.03.06, 10:54
              Co jest niezgodne z prawem.
          • sloop Re: eutanazja 14.03.06, 10:31
            wiesz jak brzmi Towja wypowiedź "tato a marcin powiedział"
      • drie Re: eutanazja 14.03.06, 09:28
        holendrzy lecza sie za granicami kraju, bo w nl na operacje mozna czekac
        miesiacami. problem jest bardzo powazny i jesli ubezpieczalnia akceptuje kraj
        gdzie znajdziesz podobna operacje za ta sama lub tansza cene a szybciej- zgadza
        sie pokryc koszty.
        • Gość: Piryt Re: eutanazja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 09:33
          no nie wymagaj od baltiego łączenia faktów i wyciągania rozsądnych wniosków
          • drie Re: eutanazja 14.03.06, 09:36
            piryt :)) ja tu przypadkiem i pierwszy raz. mowisz walka z wiatrakami.. :))
            • Gość: Piryt Re: eutanazja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:29
              tak ... ale wiatraki to nie aż tak beznadziejna sprawa
          • baltazarus Re: eutanazja 14.03.06, 09:51
            Natomiast ty nie widzisz związku między naciskiem na wprowadzanie eutanazji, a
            sytuacją firm ubezpieczeniowych i państwowej służby zdrowia?
            • drie Re: eutanazja 14.03.06, 10:05
              baltazarus napisał:

> Natomiast ty nie widzisz związku między naciskiem na wprowadzanie eutanazji,
              a sytuacją firm ubezpieczeniowych i państwowej służby zdrowia?

nie widzi, bo takiego zwiazku nie ma. :)) czego sie napaliles baltazarus, ze
              wizje masz? ;)
              • Gość: Piryt Re: eutanazja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:30
                ...może on lubi wizje i spiskową teorię dziejów itp. a może za chwilkę wyjedzie
                z moralnością i podstawą religijną ;)
              • baltazarus Re: eutanazja 14.03.06, 10:58
                Jeśli jesteś idiotą to twój problem, ale jeśli dzięki twojej idiotycznej
                decyzji ubezpieczyciele, którym nie starcza kasy na leczenie, a niż
                demograficzny zapowiada kiepską przyszłość, dostaną wspaniały prezent w postaci
                możliwości likwidowania "kosztownych" pacjentów to już robisz problem innym.
                Pamiętaj.
                • drie Re: eutanazja 14.03.06, 11:03
                  a powiedz gdzie wyczytales takie wiesci dziwnej tresci, ze ma to byc oddane w
                  rece urzednikow?
                  a zadales sobie trud ile eutanazji przeprowadza sie w ciagu roku i czy jest to
                  naprawde najwieksze zmartwienie ubezpieczycieli? uwierz mi.. nie na kilku
                  etanazjach formy robia kase. to jest najmniejszy problem.
                  jakkolwiek zabrzmi to ironicznie, w euatanzji chodzi o czlowieczenstwo i
                  cierpienie, a nie wykupiona polise. bo wiecej jest zastrzezen w tym wypadku do
                  eutanazji niz przyzwolen.
                  • baltazarus Re: eutanazja 14.03.06, 11:29
                    "a powiedz gdzie wyczytales takie wiesci dziwnej tresci, ze ma to byc oddane w
                    rece urzednikow?"
                    A nie starczy ci rozumku na tyle by stwierdzić, że to państwowa służba zdrowia
                    dostaje taki instrument do ręki? Państwowa czyli urzędnicy, kapujesz?

"a zadales sobie trud ile eutanazji przeprowadza sie w ciagu roku i czy jest to
                    naprawde najwieksze zmartwienie ubezpieczycieli?"
                    A zdajesz sobie sprawę, że koszty leczenia - spadające na ubezpieczyciela -
                    osoby obłożnie chorej są ogromne i przerwanie tego, zapłacenie
                    odszkodowania "pośmiertnego" to dla ubezpieczyciela świetny interes?

• sloop Re: eutanazja 14.03.06, 11:31
                      a koń [baltazarus] jaki jest każdy widzi
                      • drie Re: eutanazja 14.03.06, 11:45
                        sloop.. balta wie i tak najlepiej od holendra z pierwszej reki. ale mysle, ze
                        jakkolwek ten temat byl walkowany setki razy, to wciaz wiele osob ma zerowe
                        pojecie o eutanazji. no nic.. nie moja to misja uswiadamiac. dosc info na necie.

a do baltazarusa.. no rozumku mi chyba nie starcza na wymyslanie takich rzeczy.
                        dlatego pytam o zrodlo. bo jesli to twoje wlasne wypociny, to nie kapuje. tu
                        koncze i pozdrawiam. :))

>A nie starczy ci rozumku na tyle by stwierdzić, że to państwowa służba zdrowia
                        >dostaje taki instrument do ręki? Państwowa czyli urzędnicy, kapujesz?

• snajper55 Re: eutanazja 14.03.06, 13:22
                      baltazarus napisał:

> A nie starczy ci rozumku na tyle by stwierdzić,że to państwowa służba zdrowia
                      > dostaje taki instrument do ręki? Państwowa czyli urzędnicy, kapujesz?

Nie, nie dostaje. Coś Ci się pomieszało dokumentnie.

S.
    • drie Re: eutanazja 14.03.06, 09:25
      poczytaj najpierw na jakich zasadach dziala eutanazja w nl. nie dotyczy to
      ludzi w spiaczce (chyba, ze zostawili specjalne zyczenie w testamencie),
      chorych psychicznie i wielu innych przypadkow. eutanazja jest mozliwa tylko i
      wylacznie, jesli cierpienie fizyczne jest potwierdzone przez lekarzy (twoich a
      potem komisje) i jestes przy zdrowych zmyslach.
      jest to bardzo dokladnie regulowane prawnie.

skad ta niewiedza i tyle glupot na temat eutanazji i usypiania niewygodnych
      dziadkow by zaliczyc spadek?
    • water7 Re: eutanazja 14.03.06, 09:28
      no wszystko dobrze ale ja pytam o tych którzy z różnych przyczyn nie mogą
      decydować co wtedy na siłę wydłużać ich cierpienie
      • drie Re: eutanazja 14.03.06, 09:31
        niestety tak. nikt nie zgodzi sie na eutanazje osoby w spaczce tylko dlatego,
        ze ty chcesz jej ulzyc. jesli osoba nie moze decydowac o sobie, to wtedy tym
        bardziej eutanazja nie wchodzi absolutnie w rachube. proste.
        eutanazja jest smiercia na wlasne zyczenie, a nie rodziny, sasiadow czy
        zony/meza.
    • Gość: mama Edyty Re: eutanazja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 09:50
      Ja mam córkę w śpiączce i nie wyobrażam sobie tego żeby jej pomóc odejść z tego
      świata, bo nie zbadane jest wszystko do końca, ludzie po kilku ,a nawet po
      kilkunastu latach się wybudzają, trzeba do końca walczyć, i wierzyć, bo wiara
      czyni cuda.
      • water7 Re: eutanazja 14.03.06, 09:55
        dziękuję za odpowiedz i proszę się trzymać mam nadzieje że nie uraziłam Pani
        swoim pytaniem pozdrawiam
        • Gość: mama Edyty Re: eutanazja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:17
          Dziękuje, tak trzymam się już trzy i pół roku.
      • sloop Re: eutanazja 14.03.06, 10:34
        ale nie mówimy tu o ludziach w spiaczce ale np w agonalnym stadium raka płuc
        wierzmi taka smierć jest strasza i niek na coś takiego nie zasługuje - uważam
        że mamy prawo do wyboru
        • water7 Re: eutanazja 14.03.06, 10:37
          zgadzam się z toba ale zastanawiam się co możemy z tym zrobić i co z dziećmi
          które rodzą się bez zdolnośni do samodzielnej egzystebncji a mimo to nikt nie
          pozwala im odejśc
          • aktsieta Re: eutanazja 14.03.06, 10:44
            ma to swoje plusy ale i minusy.Zawsze ktoś może nadużyć
          • drie Re: eutanazja 14.03.06, 10:47
            a dlaczego uwazasz water, ze dzieci bez zdolnosci do samodzielnej egzystencji
            sa nieszczesliwe? one nie znaja naszej normalnosci. i jesli dasz im milosc i
            opieke - to co wiecej mozna? a co z dziecmi "samodzielnymi" a w rodzinach
            patologicznych? one zdaja sobie sprawe z innosci,a nic zrobic nie moga.
            eutanazja to nie jest rozwiazanie na te problemy.

eutanazja - jak ktos wczesniej wspomnial - jest prawem wyboru. z cala
            siwatloscia umyslu osoby, ktora sie na to decyduje. tak samo jak (jesli juz
            mowa o nl) prawo aborcji i palenie trawy, haszu. to ty wybierasz. NIKT nie ma
            prawa zrobic tego za ciebie.

z tego co sie orientuje wyglada mi na to, ze latwiej sie w szwajcarskich
            klinikach smierci o eutanazje doprosic niz w nl.
            • water7 Re: eutanazja 14.03.06, 10:58
              nie pytałam o patologie społeczne ale o dzieci z uszkodzeniami
              uniemożliwiajacymi im życie poza aparaturą szpitalną mam styczność z takimi
              dziećmi i uwierz mi że cierpią a razem z nimi całe ich rodziny nie mogace nic na
              to poradzić
              • drie Re: eutanazja 14.03.06, 11:06
                nie pytalas, ale od tego se zaczyna. pomozmy jednym, a potem jesli tym
                pomoglismy, to czemu i nie innym?

rozumiem twoje rozterki water. z podobnych powodow i moje glebsze
                zainteresowanie eutanazja sie zaczelo. ale jesli oddasz prawo decyzji w obce
                rece, to juz nic nie zatrzyma rwacego potoku. bo mama bedzie chciala "pomoc"
                dziecku. tata nie. i skonczy sie wlasnie na tym, ze jakis urzednik zadecyduje o
                tym w sadzie.
    • markiz.de.sade Re: eutanazja 14.03.06, 10:58
      Powinna być dozwolona. Ale nie należy jej promować. Trochę tak jak z
      prostytucją - w zasadzie stanowi zawór bezpieczeństwa dla społeczności (mniej
      gwałtów itd.), ale trudno ją polecać porządnym obywatelom ;)
      • baltazarus Re: eutanazja 14.03.06, 12:59
        Czyli po prosu nieregulowana prawnie?
        • markiz.de.sade Re: eutanazja 14.03.06, 13:34
          baltazarus napisał:

> Czyli po prosu nieregulowana prawnie?

Niekoniecznie. Ale jak regulować, to z głową. Na pewno państwo nie powinno
          wykazywać się nadgorliwością w ściganiu i karaniu ludzi pomagających innym w
          dokonaniu samobójstwa. Szczególnie jeśli samobójca jest ciężko chory i bardzo
          cierpi.
          Dobrych rozwiązań w tej dziedzinie po prostu nie ma i chyba nie będzie.
          • baltazarus Re: eutanazja 14.03.06, 13:40
            Zgadzam się.
    • Gość: ant Re: eutanazja IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.06, 12:15
      powinna być dozwolona - ale tylko jako decyzja samego zainteresowanego - w
      każdym innym przypadku powinno zostać tak jak jest.
      Chcę umrzeć z godnością jak przyjdzie moja pora, a nie jak jakiś łachmyta który
      twierdzi że tam czeka na niego bóg, a boi się spojrzeć mu w twarz.
    • Gość: marysia Re: eutanazja IP: *.serverpronto.com / 69.60.111.* 14.03.06, 17:51
      powinna byc obowiazkowa w wieku emerytalnym, tak jak w Hollandii, Belgii i
      innych odszczepiencow ostatecznego rozawiazanie problemu emerytur tj, nie
      placenia emerytur

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka