Dodaj do ulubionych

Słyszeliście o tym przesądzie ?

09.04.06, 21:20
Z okazji chrztu moja Żona , będąc chrzestną , podarowała córeczce swojej
koleżanki złoty łańcuszek z krzyżykiem .

Prezent został przyjęty .

Po czym wieczorem , już po chrzcinach , koleżanka wraz ze swoją matką ,
pojawiły się u nas i grzecznie , acz stanowczo , stwierdziły , że muszą
zwrócić ten prezent , gdyż krzyżyk to zła wróżba na przyszłe życie ,
symbolizujący trudy , cierpienia czy jakoś tak .

Zaznaczam , że obie mają wykształcenie wyższe , koleżanka jest ekonomistką ,
a jej matka lekarką .

Co o tym sądzić ?
Obserwuj wątek
    • kaczynienko Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 09.04.06, 21:23
      religie ,czarne koty ,zakonnice w okularach ,kominarze to wszystko takie
      podobne. no a teraz jeszcze krzyżyki w prezencie.

--
      video.google.com/videoplay?docid=-5835749526554211113
      • Gość: znj2 Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 22:14
        To nie przesąd.Wielu ludziom krzyż kojarzy się z cierpieniem i dlatego nie noszą
        na łańcuszku.Można zamienić na inny wisiorek bez zbytniego manifestowania tego
        odczucia.
    • hawruk Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 09.04.06, 21:28
      Zawsze się daje dziecku jakiś medalik czy coś w tym stylu.
      Może ci znajomi wyznaja diabła? Wtedy krzyżyk nie pasuje.

Raz gdzieś czytałem artykuł, w którym była mowa, żeby nie nosić krzyżyków z
      Chrystusem na szyi, tylko nie pamiętam z jakiego powodu.
      • bujaka_jamajka Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 09.04.06, 21:51
        A ja słyszałam o tym przesądzie że nie daje się dziecku na chrzciny
        krzyżyka....można dać coś innego ale nie krzyżyk...nie wiem czemu tak jest ale
        to jest jakiś dawny przesąd bo moja babcia instruowała wszystkich by na
        chrzciny nie dali mi krzyżyka:)
        • hawruk Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 09.04.06, 22:10
          Ja chyba nic od nikogo nie dostałem:)
          Powiedz tym znajomym, żeby umiescili pod łóżkiem dziecka nóż, to mu złagodzi
          trudy przyszłej pracy.
          • Gość: marek t. Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.binet.pl / *.pl 10.04.06, 11:24
            Albo jest się chrześcijaninem albo wierzy się w przesądy.... A tu jakaś
            paranoja- ludzie chrzczą dziecko i obawiają się zabobonów!
        • Gość: omnipotentny Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 13.04.06, 07:52
          a czy kobiety, ktore tak stanowczo zwrociły prezent nie mialy przypadkiem
          zabkow czosnku w kieszeni, czarnego kota pod pacha, podwinieta lewa nogawke,
          odwrocily sie przez lewe ramie i splunely za siebie 3 razy na wschod, mowiac te
          slowa?
    • Gość: pratea Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 23:30
      dostałam złoty krzyż
      i chyba już wiem dlaczego mam w życiu tak bardzo przerypane
      • zenka148 Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 12:46
        Ooooo! Na pewno! ;)
    • markus.kembi Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 09.04.06, 23:32
      A w Sejmie wisi krzyż - zdejmiemy krzyż to i kryzys polityczny minie.
      • Gość: jaija Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.04.06, 23:42
        To klasyczny przykład połączenia chrześcijaństwa z pogańskimi przesądami, z
        którymi wszak chrześcijańskie kościoły walczą. Ja osobiście zawsze żałowałam,
        że nie mam krzyżyka, tylko Matkę Boską, bo chciałam mieć krzyżyk ;)Oczywiście,
        nie dostałam z powodu opisywanego przesądu.
      • Gość: fish&chips Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: 213.158.197.* 10.04.06, 01:04
        markus.kembi napisał:

> A w Sejmie wisi krzyż - zdejmiemy krzyż to i kryzys polityczny minie.

Przewrotne pytanie - a moze by tak...odwrocic?...
    • hawruk Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 00:03
      Przeglądam różne witryny i dokopałem sie do informacji, że wogóle krucyfiksu nie
      powinno się nosić, gdyż w wyobrażeniach starożytnych śmierć na krzyżu uchodziła
      za niegodną, a Bóg powiedział:"Niech będą przeklęci ci, którzy kiedykolwiek
      zawisną na drzewie." Szatan chce widzieć Pana Jezusa ukrzyżowanego cały czas i
      bardzo się cieszy, gdy ktoś nosi krzyżyk.

Tu to znalazłem
      www.rsglh.org/animated_crucifix_a_bible_critiq.htm
    • nancyboy Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 09:15
      Już sam chrzest to przesąd.
    • malcontenta Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 10:17
      Tez slyszalam o tym przesadzie,wierzyc czy nie ,to zalezy od jednostki,ale daje
      si e raczej medaliki z okazji chrztu,a nie krzyzyki..tak slyszalam.
    • Gość: matka Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 11:23
      Moja córka też dostała krzyżyk od chrzestnego. Ja nie wiedziałam o takim
      przesądzie ale powiedziała mi mama. Powinnam wtedy ten krzyżyk chociaż
      wyrzucić. Niestety, chociaż córka to fajna i dobra dziewczyna to łatwego życia
      nie ma. Tak jakby całe życie dzwigała ten krzyż. W końcu jest on symbolem
      cierpienia. Kupcie chrześnicy medalik a z pewnością matka przyjmie z radością.
      • Gość: kinja Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 11:57
        To nie są pogańskie przesądy,tylko ludowe wierzenia. Z braku wiedzy ludzie w
        prosty sposób próbowali oswajać świat i tłumaczyc sobie różne zjawiska. Lata
        mijały, nauka się rozwijała i rozwija nadal, wiemy o genach, a mimo to znajdują
        się osoby,które wierzą, że kobieta w ciąży nie powinna np.łapać się za rękę
        kiedy się przestraszy, bo wtedy dziecko ma tzw. myszkę w tym samym miejscu, co
        matka. Identyczną!!!:)to się nazywa siła wiary.
        • zenka148 Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 12:56
          Gość portalu: kinja napisał(a):

> To nie są pogańskie przesądy,tylko ludowe wierzenia.

Jak zwał tak zwał- na jedno wychodzi.

że kobieta w ciąży nie powinna np.łapać się za rękę
          > kiedy się przestraszy, bo wtedy dziecko ma tzw. myszkę w tym samym miejscu,
          co
          > matka. Identyczną!!!:)to się nazywa siła wiary.

To się nazywa dziedziczenie cech fizycznych po rodzicach.
      • Gość: croyance Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: 135.196.139.* 10.04.06, 16:47
        Na litosc boska!
        Krzyz NIE jest symbolem cierpienia, krzyz jest symbolem zwyciestwa!
        Zmartwychwstania!
        Poczytajcie sobie Katechizm KK i nie opowiadajcie zabobonow.
        • Gość: croyance Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: 135.196.139.* 10.04.06, 16:48
          Ponadto, coz moze byc bardziej adekwatnego z okazji CHRZTU, niz krzyzyk?
    • kamajkore Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 12:08
      >Zaznaczam , że obie mają wykształcenie wyższe , koleżanka jest ekonomistką ,
      >a jej matka lekarką .
      >Co o tym sądzić ?
      Cóż, skoro ktoś ulegając przesądom poddaje dziecko obrzędom 'chrztu' to nic
      dziwnego że wierzy trż w inne przesądy. Nie rozumiem twojego zdziwienia... :)
      • Gość: Matylda Re:kamajkore IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 12:25
        A jakim w/g Ciebie przesądem jest chrzest? wyjaśnij jeśli łaska.
        • kamajkore Re:kamajkore 10.04.06, 12:36
          > A jakim w/g Ciebie przesądem jest chrzest? wyjaśnij jeśli łaska.
          służę uprzejmie! :)
          przesąd = wiara w magiczną moc sprawczą gestów i słów.
          chrzest = przesąd polegający na wierze w magiczną moc pokropienia dziecka
          czymśtam i wypowiedzenia nad nim formuł modlitewnych
          • Gość: Matylda Re:kamajkore IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 13:45
            I oczywiście jesteś pewna, że masz rację!
            • kamajkore Re:kamajkore 10.04.06, 14:03

> I oczywiście jesteś pewna, że masz rację!
              tak, bo jakos przebiegniecie czarnego kota przez drogę nie skonczyło sie nigdy
              katastrofą :)
          • Gość: croyance Re:kamajkore IP: 135.196.139.* 10.04.06, 16:49
            Chrzest to nie magia.
            • kamajkore Re:kamajkore 12.04.06, 09:52
              > Chrzest to nie magia.
              A co jak nie magia? Wykonanie pewnych gestów które mają wpłynąć na siły wyższe
              to magia.
              Katolicy nie lubią przyjmować do wiadomości, że ich religia jest tylko jedną
              spośród wielu a ich obrzędy nie są niczym wyjątkowym.
      • aktsieta Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 12:26
        kamajkore napisała:

> >Zaznaczam , że obie mają wykształcenie wyższe , koleżanka jest ekonomistką
        > ,
        > >a jej matka lekarką .
        > >Co o tym sądzić ?
        > Cóż, skoro ktoś ulegając przesądom poddaje dziecko obrzędom 'chrztu' to nic
        > dziwnego że wierzy trż w inne przesądy. Nie rozumiem twojego zdziwienia... :)
        >
        Ja też :)
    • renebenay Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 12:34
      Jak bym dal kilka tysiecy zlotych na przyszlosc dziecka ale nigdy zadnych
      amuletow,te zwyczaje sa tak okropne i nie godne czlowieka.
    • Gość: Anna Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 12:47
      O rany!Rozumiem,że mieliscie dobre zamiary i to one się liczą. Nie powinno się
      oddawać takiego prezentu, nawet jeśli się wierzy w przesądy ( jak widac
      wykształcenie to nie wszystko-wiocha górą!), bo to po prostu niegrzeczne. A co
      o tym sądzić? To zalezy jak bardzo ci zalezy na tej znajomości....
      • justynnka Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 12:49
        dziewczynce nie daje sie krzyzyka tylko medalik. dla kobiety krzyzyk to
        faktycznie zła wrózba.
        • Gość: promyczek Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.ztpnet.pl 10.04.06, 14:04
          swieta prawda
    • zenka148 A co na to Pismo Św??? n/t 10.04.06, 12:59
      • kamajkore Re: A co na to Pismo Św??? n/t 10.04.06, 14:50
        a co za róznica. krzyżyk jest beeee i już ;)
        • zenka148 Re: A co na to Pismo Św??? n/t 10.04.06, 18:01
          kamajkore napisała:

> a co za róznica. krzyżyk jest beeee i już ;)
          >

No, jeśli jest się ateistą to oczywiście żadna. Natomiast jeśli ktoś sobie
          uzurpuje prawo do nazywania siebie chrześcijaninem to powinien wiedzieć, że
          wiara w zabobony jest ciężkim grzechem. Podobnie jak czynienie sobie fetyszu z
          wszelkich obrazeczków, figurynek, wisiorków i tym podobnych.

Pamiętam jak kiedyś będąc na pogrzebie u pewnych nadzwyczaj gorliwych katolików
          o mało sama trupem nie padłam. Ze śmiechu! Nieboszczyk leżał w domu, więc zanim
          przyszedł ksiądz zaczęli mu po kieszeniach upychać różne przedmioty a to jakiś
          grzebyk, a to lusterko kieszonkowe, jakieś 10 zł... Pytam :
          -Po co ten grzebyk i lusterko?
          -Żeby się ogarnął zanim stanie przed obliczem Boga.
          - A te 10 złotych?
          - Żeby miał na ofiarę.

• crax Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 15:05
      v.ci napisał:
      "Zaznaczam , że obie mają wykształcenie wyższe, koleżanka jest ekonomistką, a jej matka lekarką."

Rozumiem, że pani doktor pacjentowi np. z kurzajkami zaleca udanie się o północy na rozstajne drogi oraz trzykrotne splunięcie przez lewe ramię... Pasowałoby to do jej poziomu :)))
      • Gość: Karimata Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.pl / *.enterpol.pl 10.04.06, 17:16
        Durnowaci!Przecież oni chcieli forsy!A nie jakiegoś badziewia,które cięzko
        sprzedać i w dodatku za grosze!
        Kasa!!!!!
    • seth.destructor Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 18:53
      Sadzic o tym nalezy, ze mozna sie u jednej leczyc, a u drugiej rozliczac
      podatki, ale znachorki z nich zadne.
    • kati1973 Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 20:12
      Tesciowa kupila mi dwa krzyze do powieszenia na sciane, kolezanka powiedziala
      mi, ze mam oddac, bo krzeze od obcego to zla wrozba, zle bedzie sie dzialo w
      moim malzenstwie
      Ja tam nie wiem, ale przed krzyzami bylo beznadziejenie, a teraz jakos idzie ;)
      Jak zbilam lustro, to te siedem lat po tym wydarzeniu, byly najszczesliwszym
      okresem mojego zycia
      Teraz tez zbilam, wiec sie ciesze ;)
    • mg2005 Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 10.04.06, 21:10
      >
      > Zaznaczam , że obie mają wykształcenie wyższe , koleżanka jest ekonomistką ,
      > a jej matka lekarką .
      >
      > Co o tym sądzić ?

Harry Potter zbiera żniwo...))
    • Gość: ant Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.06, 21:36
      KK zbiera żniwa !
      :)
      • mamaewy Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 11.04.06, 13:59
        Inny wierzą, że nie wolno kłaść torebki na ziemi, bo niby pieniądze się "nie
        trzymają". Zupełnie tak, jakby położenie jej na czymkolwiek innym powodowało
        dodrukowywanie się ich..:)))))
      • mg2005 Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 11.04.06, 19:16
        Gość portalu: ant napisał(a):

> KK zbiera żniwa !
        > :)

Czy to Kościół naucza,że krzyżyk jest 'trefny'?
    • p.s.j Wśród studentów... 11.04.06, 19:19
      ...którzy wszak powinni być przyszłą ŚWIATŁĄ elitą narodu, pokutują zabobony np.
      o zaginaniu ostatniej strony w indeksie, żeby ze studiów nie wyrzucili. I to ma
      być racjonalne myślenie?! U bądź co bądź osób dążących do tytułu naukowego? To
      jest dopiero oburzające, a nie jakieś krzyżyki, kurde...
      • kamajkore Re: Wśród studentów... 12.04.06, 11:26
        > o zaginaniu ostatniej strony w indeksie, żeby ze studiów nie wyrzucili. I to ma
        > być racjonalne myślenie?! U bądź co bądź osób dążących do tytułu naukowego? To
        > jest dopiero oburzające, a nie jakieś krzyżyki, kurde...
        no studenci to traktują z przymrużeniem oka z tego co pamiętam. poczucia humoru
        trzeba miec choć odrobine na codzień, kurde...
        :)
        • p.s.j Re: Wśród studentów... 13.04.06, 11:46
          Jak dla mnie to objaw ciemnoty i zabobonu... Co więcej, znam parę osob z wyższym
          wykształceniem, które np wracając po coś do domu przysiadają na chwilę na
          krzesle. Uważam, że powinno odbierać się dyplomy takim wstecznikom.
          • gytha_ogg Re: Wśród studentów... 13.04.06, 11:51
            pleciesz bzdury. ja tez zagielam ostatnia strone w indeksie i co? nie uwazam,
            zeby to cokolwiek zmienilo w moim zyciu, ale to po prostu taki maly obyczaj,
            przyjety w studenckiej spolecznosci. pilnuj lepiej swojego dyplomu, o ile go
            posiadasz, a nie czepiaj sie cudzych, uczciwie zdobytych :P
            • p.s.j Re: Wśród studentów... 13.04.06, 11:55
              Hmm... skoro darowywanie medalików zamiast krzyżyków jest "przesądem", a jeśli
              ulega mu lekarz, to jest "znachorem", to należy uznać konsekwentnie, że
              zaginanie indeksu to nie żaden obyczaj, tylko zabobon, a jeśli ulega mu student,
              to jest ciemnym żłobem. Czyż nie?
              • kamajkore Re: Wśród studentów... 13.04.06, 12:28
                > Hmm... skoro darowywanie medalików zamiast krzyżyków jest "przesądem", a jeśli
                > ulega mu lekarz, to jest "znachorem", to należy uznać konsekwentnie, że
                > zaginanie indeksu to nie żaden obyczaj, tylko zabobon, a jeśli ulega mu >student
                > ,
                > to jest ciemnym żłobem. Czyż nie?
                student nie wpada w panikę jak mu się ta strona odegnie... :)))
                • p.s.j Re: Wśród studentów... 13.04.06, 13:00
                  Pewnikiem zależy od studenta :)) znam takich, co wpadają w panikę, jak pod
                  słupem energetycznym (takim rozwidlonym) przejdą.
                  • gytha_ogg Re: Wśród studentów... 13.04.06, 13:09
                    p.s.j napisał:

> Pewnikiem zależy od studenta :)) znam takich, co wpadają w panikę, jak pod
                    > słupem energetycznym (takim rozwidlonym) przejdą.

moze to studenci elektrotechniki, ktorym przypominaja sie traumatyczne
                    egzaminy :)
    • Gość: jaija Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.04.06, 23:16
      Krzyż jako symbol chrześcijaństwa i odkupienia nie może byc kojarzony
      z "krzyżem na całe życie". Natomiast dziwne wydaje mi się noszenie wizerunku
      Marii - zawsze dostawałam takie maryjne medaliki, ale chciałam mieć właśnie
      krzyżyk. Matka Boska nie jest przecież Bogiem, ani Jego symbolem, a krzyż to
      symbol, więc wydaje mi się bardziej racjonalny. No, ale jak ludzie zabobonne
      som...
      • zielony_mroowek Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 11.04.06, 23:34
        Jako racjonalista wierzę że nie wolno włazić pod słupa.
    • kaczm77 Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? 12.04.06, 09:37
      A co powyższa praktyka ma wspolnego z Zanurzeniem w Wodzie (Chrztem) na wyzanie
      świadomej wiary chrzchonego w Jezusa Chrystusa ?

<>^<
    • Gość: mulianka Re: Słyszeliście o tym przesądzie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:31
      A ja na chrzcie dostałam mały, złoty krzyżyk i łańcuszek :P Mam się bać życia,
      które dopiero przede mną? ;-)
    • elpida76 Totalna przesada!!!!! 13.04.06, 14:42
      Czy to możliwe zeby ludzie byli az tak zaślepieni??? Brrrrr az mnie ciarki obeszły.
      • Gość: Gosc Re: Totalna przesada!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 14:47
        Poczytaj sobie o badanich na temat new age oraz spirytyzmu.
        Na zachodzie badania wykazuja, ze coraz wiecej ludzi do tego powraca. Jakoś ta naukowa rewolucja sie nie udala. Taka juz natura ludzka, ze potrzebuje jakiegos swiata duchowego.
        • elpida76 Re: Totalna przesada!!!!! 13.04.06, 15:09
          Jakos mnie to nie przekonuje. To wszystko wymysły ludzi. Jestem totalna
          realistką i jak mnie kiedys nie postraszy to nigdy nie uwierze;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka