Dodaj do ulubionych

jaki prezent na komunię

24.04.06, 21:39
Co kupic dziewczynce na I komunie? Mam na myśli prezent za ok 100 zł.(Moja
daleka rodzina - więc myślę że kwota jest w sam raz...), pieniędzy do koperty
dawać nie chcę. Szukam pomysłu..Pomocy!!
Obserwuj wątek
    • amikeo Re: jaki prezent na komunię 24.04.06, 21:48
      Małe złote serduszko. Ja w ogóle jestem za złotą delikatna bizuteria, pamiatka
      na całe zycie. Tez rok temu nie chcieliśmy dawac kasy (mąż jest chrzestnym)
      kupilismy złoty łańcuszek z serduszkiem.
      • myniek1 Re: jaki prezent na komunię 25.04.06, 13:38
        W zeszłym roku komunię miał moja bratanica. Dostała mnóstwo serduszek,
        krzyżyków, kolczyków i innych złotych "dupereli". Najbardziej cieszyła się
        jednak z gotówki, bo zbierała sobie na jakiś wypasiony keyboard za 1500zł. I
        udało jej sie uzbierać.
        A to złoto chyba sobie kiedyś przetopi, bo co zrobić z taką masą małych
        krzyżyków, serduszek i łańcuszków.
        • markiz.de.sade Re: jaki prezent na komunię 25.04.06, 14:12
          Serduszko jest beznadziejne, po cholerę to dziecku? Włóż do tam chcesz dać w
          kopertę i nie zawracaj sobie głowy. :)
          • amikeo Re: jaki prezent na komunię 25.04.06, 14:54
            Beznadziejni mężczyźni jak widzę:) Niewiele Wam wiadomo o upodobaniach kobiet,
            nawet małych kobiet. To ma byc pamiatka komunijna, na CAŁE zycie.
            • titu_titu Re: jaki prezent na komunię 25.04.06, 15:19
              JA jestem kobietą i zgadzam się co do beznadziejności serduszka tudzież
              łańcuszków. Na komunię sama dostałam złote łańcuszki, medaliki itp, które wtedy
              mnie nie cieszyły a i teraz nie są żadną pamiątką, przewracają się tylko po
              szkatułkach z biżuterią. Bardziej się cieszyłam z pieniędzy, za które rodzice
              kupili mi mojego wymarzonego, pierwszego psa. Jakkolwiek to brzmi, jestem
              zwolennikiem ofiarowania pieniędzy, bo mogą pomóc spełnić marzenie i dopiero
              taki wyjątkowy prezent się zapamięta. A pamiatką na całe życie są zdjęcia
              bardziej niż jakieś guciowate, naiwne złote serduszka. Co to ma być, lokata
              kapitału jakaś?
            • myniek1 Re: jaki prezent na komunię 25.04.06, 16:05
              Kurde, musze zmienić nicka bo wszyscy mnie biorą za faceta!
              • amikeo Bo ja mam znajomego... 25.04.06, 19:47
                ...który ma taką ksywkę:)) Stąd skojarzenie Kobieto:)
                • myniek1 Re: Bo ja mam znajomego... 26.04.06, 10:57
                  Teraz sygnaturka odpowiada za mnie ;)
            • Gość: magda Re: jaki prezent na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 16:21
              moja najstarsza chrześnica ( bo ogólnie mam czwórkę ) ma komunię 21.05 i też
              zdecydowałam się na komplet biżuterii złotej ale nie takiej totalnie
              dziecinnej, żadne serduszka , słoniki delfinki itp. łancuszek z zawieszką i
              kolczyki. Myślę ze się jej spodoba :) Moze dorzucę coś tam jeszcze w kopertę
              ale nie wiem jeszcze.
      • feminasapiens Re: jaki prezent na komunię 25.04.06, 15:22
        Drobiazg na łańcuszku to nie jest taki zły pomysł, ale jeżeli dziewczynka ma
        przekłute uszy to śmiało mogą być kolczyki (nie wiem jak stoi teraz złoto
        cenowo) - delikatne, może z jakimś drobniutkim kamieniem? Albo delikatna
        bransoletka.
        Dziewczynki to małe damy - uwielbiają takie drobiazgi.
        • Gość: ferment Re: jaki prezent na komunię IP: 87.207.204.* 25.04.06, 17:34
          Książka ks.Jana Twardowskiego
          • zonka77 khm khym.....przepraszam 25.04.06, 18:40
            a może by tak z okazji tego duchowego przeżycia jakim podobno ma być dla małego
            katolika pierwsza komunia możnaby kupić dziecku piękną biblię z obrazkami?
            Ja taką dostałam, przeczytałam ją jakieś 20 razy (była "przetłumaczona" na język
            dla dzieci łatwiejszy)
            Dzisiaj katoliczką nie jestem bo ta biblja dziecięca dla mnie zaowocowala tym że
            potem zaczytywałam się już w "normalnej" biblii i dzięki temu przestałam być
            katoliczką (jestem protestantką) ale wtedy jako mała dziewczynka najbardziej
            przezyłam właśnie ten prezent, bardziej niż rower, zegarek i złoty łańcuszek :D
            Teraz tą biblię dla dzieci moją starą czytam mojej córce i też jej się strasznie
            podoba :)
            Ale może to nie wypada dać dziecku czegoś takiego na komunię....????
            Ja jeszcze poza biblią dostałam kilku częściową historię Nowego testamentu w
            obrazkach (taki trochę komiks trochę książeczka) pięknie wydaną i też to
            przeczytałam niezliczonąilość razy i bardzo mi się podobało.
            • amikeo Re: khm khym.....przepraszam 25.04.06, 19:46
              A tam nie wypada! Właśnie mnie wkurza trochę, że teraz nie wypada dać na
              Komunie tego czy owego tylko muszą byc zbiorowe rodzinne zbiórki na komputer,
              rower, keyboard czy cyfrówkę, które często są wymysłem rodziców a nie
              pragnieniem dziecka. Chrześnica męża "zbierała" na kamere video!! 8letnia
              dziewczynka wprost marzyła o kamerze video, akurat. Mamusia z tatusiem tak
              kwieczeli za kamera, że kupili ją już miesiąc przed komunią na raty, które
              potem spłacali z pieniedzy na prezent. My kupiismy złoto właśnie, jest
              podanczasowe i jak sobie dziewczynka wyjmie je za 20lat to zawsze powie,
              że "dostałam na Komunię od chrzestego". U mnie w rodzinie pielęgnuje się takie
              bibeloty i nie przewalają się one po chałupie, nawet jak nie noszę to mam w
              nich zaklęte wspomnienia i jakąś historie. Nie wiem czy keyboard czy rower
              darzyłabym po 20latach takim sentymentem. Może podobnym darzyłabym tylko piekną
              książkę ale nie video! Penwie ze sto razy by się posuło...
            • miriam11 Re: khm khym.....przepraszam 25.04.06, 21:30
              No też tak sobie myślę, że Biblia byłaby dobrym prezentem. W tym roku idzie do
              Komunii moja siostrzenica. Ponieważ Biblię dla dzieci już ma, to postanowiłam
              kupić jej "dorosłą" Biblię, pięknie wydaną, w skórzanej oprawie na zamek
              błyskawiczny. Taką, która może jej towarzyszyć całe życie, o ile oczywiście mała
              tego zechce. Wiem, że teraz pewnie ten tekst jeszcze zbyt trudny, ale może
              kiedyś? Popieram więc pomysł Biblii.
              PS. Zonka, ja mam tak samo, przeczytałam kilkanaście razy Biblię i też zostałam
              protestantką. Pozdrawiam :-)
            • Gość: Magda zonka77 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.06, 21:16
              To znaczy ze nie powinno sie dziecku dawac biblii z obrazkami , bo zostanie
              protestantem.
    • joan_na1 Re: jaki prezent na komunię 26.04.06, 09:51
      też mam taki problem, a właściwie miałam, bo dzisiaj na allegro znalazłam taki
      różaniec www.allegro.pl/show_item.php?item=100692361 i chyba na niego
      się zdecyduję (dałam sobie parę godzin na zastanowienie :-))))
      • myniek1 Dobry pomysł 26.04.06, 11:03
        Może i racja z tą biblią lub różańcem. Przecierz komunia to właściwie nie
        urodziny na które mozna dziecku podarować niemal wszystko. Pięknie wydana
        biblia lub różaniec to prawdziwa pamiątka. Swojego czasu widziałam różaniec
        cały ze złota, ale był nieco droższy- zależnie od wielkości od 350 zł.
        Nadal jestem przeciwna łańcuszkom, serduszkom i krzyżykom. Moze się okazać, że
        dziewczynka dostanie kilka takich prezentów.
        Może warto zapytać rodziców, czy wiedzą na co zdecydowali się inni goście, żeby
        nie xerować pomysłów.
      • joan_na1 Re: jaki prezent na komunię 26.04.06, 14:50
        no i zdecydowałam się, teraz zostało mi zaczekać na przesyłkę i bedę
        mogła "namacalnie" sprawdzić jakość i atrakcyjność ww różańca
        • joan_na1 różaniec 29.04.06, 18:51
          przesyłkę odebrałam i naprawdę jestem bardzo zadowolona z wyboru prezentu,
          jestem pewna, że będzie on dla siostrzenicy miłą pamiątką
    • Gość: marysia pomysl o pustej kopercie IP: *.home.net.pl / *.home.net.pl 26.04.06, 12:49
      to znany holenderski trik - uciesza sie
      • kiki-riki22 Re: pomysl o pustej kopercie 26.04.06, 13:27
        albo wypchanej pocietymi gazetami
        • Gość: Magda Re: pomysl o pustej kopercie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.06, 21:17
          Pewnie dostales kiedys taki "prezent"?Cieszyles sie mocno?
    • Gość: magda Re: jaki prezent na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 16:47
      zapomniałam dodać ze o prezencie zaczełam myśleć już jakiś czas temu i
      wykorzystałm super promocję 50% rabatu ma złotą biżuterię i dlatego mogłam
      wybrać coś naprawdę gustownego ( w sumie po rabacie zapłaciłam 250zł ) dlatego
      myślę o dodaniu czegoś w gotówce.
      • Gość: marysia rownowartosc helikopterka? IP: *.home.net.pl / *.home.net.pl 28.04.06, 16:07
        • aktsieta Re: rownowartosc helikopterka? 28.04.06, 19:26
          posiadłość pod Toruniem
    • skorpionica11 Re: jaki prezent na komunię -cos z -Bizuterii 30.04.06, 11:32
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka