Dodaj do ulubionych

Owcarek???

03.08.06, 22:56
www.slovenskycuvac.net/vystavy/vyst2002/foto/Carmen%20Biela%20dolina.jpg
Obserwuj wątek
    • owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 04.08.06, 10:22
      Właśnie takom mom zadowolonom mine, kie wywąchom na Słowacji Smadnego Mnicha. A
      jakby co - owcarek to po słowacku: czuwacz. Hau!
      • owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 04.08.06, 10:23
        owcarek_podhalanski napisał:

> jakby co - owcarek to po słowacku: czuwacz.

Zreśtom widać to w adresie: "slovensky-cuvac". Hau!
        • mysha_b Re: Owcarek??? 04.08.06, 12:52
          Po naszemu ladniej :))) A co do tego piwka Smadnego, to chyba nie tylko na
          wachaniu sie konczy? :)))
          • clean_jansen Re: Owcarek??? 04.08.06, 17:48
            Nie wiem czy ładniej, ale napewno trudniej (wymawiać dla obcokajowców).
            • owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 07.08.06, 09:16
              Staromy sie ułatwiać obcokrajowcom zycie. W końcu słowo "baca" tyz jest łatwo
              wymówić, a mogło być trudniej: "owczarz". Hau!
    • clean_jansen Owcarek - mam pytanie! 05.08.06, 12:39
      Czym się różni baca od gazdy? Co Ty tu robisz? Gazdujesz czy bacujesz?
      • owcarek_podhalanski Re: Owcarek - mam pytanie! 07.08.06, 09:24
        Gazda to po ceprowsku po prostu: gospodarz, gaździna to gospodyni, a gazdowanie
        to gospodarowanie. A baca to jest najwazniejsy od owiec. Bo w hodowli owiec
        jest jako w wojsku: baca to generał, juhas to oficer, honielnik to sierzant,
        owcarek to kapral, a owca to seregowiec. Hau!
        • clean_jansen Dzięki Owczarku. Bo mi się zdawało, że to jest 07.08.06, 11:00
          to samo? Gazda=baca, a to się okazuje całkiem co innego. Zaraz, to gazda (od
          owiec) jest tylko na wypasie? Bo tam sobie gazduje, a jak wracają do domu (na
          jesień) to czym jest ten gazda? Bacą, czy dalej gazdą?
          • owcarek_podhalanski Re: Dzięki Owczarku. Bo mi się zdawało, że to jes 08.08.06, 11:56
            Znacy sie bycie gazdom nie wykluco bycia bacom. Ale klasycny baca cały cas jest
            bacom, nawet zimom owcami sie zajmuje. Telo ino ze zimom doglądo ino swoik
            owiec, a latem - swoik i wziętyk na przechowanie (ocywiście odpłatnie) od
            inksyk góroli. Hau!
    • night_breeze Re: Owcarek??? 06.08.06, 16:38
      Myshko,ależ to nie jest nasz Owcarek,to jest moja Sarka-Farka!!!!!
      Właśnie taką sunię miałam wiele lat temu.Te slovenske cuvace różnią się od
      polskich,a Owcarek_podhalański - nasz - to jest starym psem pasterskim i nie
      jednej gażdzinie wyzerał jałowcową ze śpizarni :))) No i podejrzewam że tak
      schludnie nie wygląda ganiając za owcami tudzież węsząc za Smadnym Mnichem....
      • radwi22 Re: Owcarek??? 07.08.06, 01:29
        a taaam <głask><głask> ;p
        • owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 07.08.06, 09:27
          Jo tyz słysołek, ze słowackie czuwacze od polskik podhalanów cymś sie rózniom,
          ale nie wiem cym - my psy momy słabsy wzrok niz wy, ludzie. Som jesce owcarki
          pirenejskie - tyz do podhalańskik barzo podobne. Hau!
          • clean_jansen Re: Owcarek??? 07.08.06, 11:03
            i niemieckie. Też bardzo ładne i mądre psy. Ale się do owiec chyba nie nadają?
    • tadeuszx Re: Owcarek??? 08.08.06, 08:28
      Zaraz, zaraz, spokojnie, a gdzie jest ten Owczarek, co miał chaty pilnować?
      • tadeuszx Re: Owcarek??? 08.08.06, 08:28
        Hmmm... może pilnuje teraz owiec? Albo Owczarkowej! ;-)
        • owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 08.08.06, 11:57
          Syćkiego naroz. Dlotego casem tak sie zastanawiom cy se moze helikoptera nie
          kupić. Hau!
          • tadeuszx Re: Owcarek??? 08.08.06, 12:58
            Oooo, jest już Owczarek :) A wiesz co Ci powiem? Że jakby nie ten tam Duńczyk
            jakiś, czy co to, to pewnie bym tu do Was nie trafił? Bo on co prawda nie
            rozumiał za bardzo, tej naszej ludzkiej, czyli polskij mowy (normalne, jak...
            Duńczyk) ale słowo "schronisko" znał! I mi pokazał którędy mam do Was maszerować :)
            • owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 08.08.06, 13:13
              Po duńsku, po polsku ... niewozne. Jak to śpiewoł pon Kaczmarski (świeć, Ponie,
              nad jego dusom): "Po ichniemu nie rozumiem, on po ludzku też, lecz jest wódka,
              jest więc tłumacz, przy niej mów, co chcesz." No a Smadny Mncih jest równie
              dobrym tłumacem. Hau!
              • tadeuszx Re: Owcarek??? 08.08.06, 17:39
                O i jeszcze Ci Owczarku coś powiem: pod względem aktywności Schronisko jest na
                pierwszym miejscu w dziale Turystyka! Hej! :-)))
    • tadeuszx Re: Owcarek??? 14.08.06, 11:37
      Oj cieniutko na forum jak Owczarka nie ma? :( Ze mną nie chcecie dyskutować...
      trudno, Wasza sprawa :-)
      • annah11 Re: Owcarek??? 14.08.06, 12:15
        Owczarek wyjechal i zawiadamial ze Go nie bedzie tutaj przez jakis czas.
        • annah11 Re: Owcarek???/Wyjechal! 14.08.06, 12:17
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32956&w=46737441
          • tadeuszx Dziękuje Aniu. 14.08.06, 13:26
            Ja o tym wiem, tylko celowo wpisałem taki post, żeby na Was "naskarżyć"! ;-)))
            Jak Owczarek wróci, to sobie przeczyta, że niektóre Foremki nie wykazują
            aktywności (to nie do Ciebie) i ignorują moje starania! ;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka