mysha_b 03.08.06, 22:56 www.slovenskycuvac.net/vystavy/vyst2002/foto/Carmen%20Biela%20dolina.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 04.08.06, 10:22 Właśnie takom mom zadowolonom mine, kie wywąchom na Słowacji Smadnego Mnicha. A jakby co - owcarek to po słowacku: czuwacz. Hau! Odpowiedz Link Zgłoś
owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 04.08.06, 10:23 owcarek_podhalanski napisał: > jakby co - owcarek to po słowacku: czuwacz. Zreśtom widać to w adresie: "slovensky-cuvac". Hau! Odpowiedz Link Zgłoś
mysha_b Re: Owcarek??? 04.08.06, 12:52 Po naszemu ladniej :))) A co do tego piwka Smadnego, to chyba nie tylko na wachaniu sie konczy? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
clean_jansen Re: Owcarek??? 04.08.06, 17:48 Nie wiem czy ładniej, ale napewno trudniej (wymawiać dla obcokajowców). Odpowiedz Link Zgłoś
owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 07.08.06, 09:16 Staromy sie ułatwiać obcokrajowcom zycie. W końcu słowo "baca" tyz jest łatwo wymówić, a mogło być trudniej: "owczarz". Hau! Odpowiedz Link Zgłoś
clean_jansen Owcarek - mam pytanie! 05.08.06, 12:39 Czym się różni baca od gazdy? Co Ty tu robisz? Gazdujesz czy bacujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
owcarek_podhalanski Re: Owcarek - mam pytanie! 07.08.06, 09:24 Gazda to po ceprowsku po prostu: gospodarz, gaździna to gospodyni, a gazdowanie to gospodarowanie. A baca to jest najwazniejsy od owiec. Bo w hodowli owiec jest jako w wojsku: baca to generał, juhas to oficer, honielnik to sierzant, owcarek to kapral, a owca to seregowiec. Hau! Odpowiedz Link Zgłoś
clean_jansen Dzięki Owczarku. Bo mi się zdawało, że to jest 07.08.06, 11:00 to samo? Gazda=baca, a to się okazuje całkiem co innego. Zaraz, to gazda (od owiec) jest tylko na wypasie? Bo tam sobie gazduje, a jak wracają do domu (na jesień) to czym jest ten gazda? Bacą, czy dalej gazdą? Odpowiedz Link Zgłoś
owcarek_podhalanski Re: Dzięki Owczarku. Bo mi się zdawało, że to jes 08.08.06, 11:56 Znacy sie bycie gazdom nie wykluco bycia bacom. Ale klasycny baca cały cas jest bacom, nawet zimom owcami sie zajmuje. Telo ino ze zimom doglądo ino swoik owiec, a latem - swoik i wziętyk na przechowanie (ocywiście odpłatnie) od inksyk góroli. Hau! Odpowiedz Link Zgłoś
night_breeze Re: Owcarek??? 06.08.06, 16:38 Myshko,ależ to nie jest nasz Owcarek,to jest moja Sarka-Farka!!!!! Właśnie taką sunię miałam wiele lat temu.Te slovenske cuvace różnią się od polskich,a Owcarek_podhalański - nasz - to jest starym psem pasterskim i nie jednej gażdzinie wyzerał jałowcową ze śpizarni :))) No i podejrzewam że tak schludnie nie wygląda ganiając za owcami tudzież węsząc za Smadnym Mnichem.... Odpowiedz Link Zgłoś
owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 07.08.06, 09:27 Jo tyz słysołek, ze słowackie czuwacze od polskik podhalanów cymś sie rózniom, ale nie wiem cym - my psy momy słabsy wzrok niz wy, ludzie. Som jesce owcarki pirenejskie - tyz do podhalańskik barzo podobne. Hau! Odpowiedz Link Zgłoś
clean_jansen Re: Owcarek??? 07.08.06, 11:03 i niemieckie. Też bardzo ładne i mądre psy. Ale się do owiec chyba nie nadają? Odpowiedz Link Zgłoś
tadeuszx Re: Owcarek??? 08.08.06, 08:28 Zaraz, zaraz, spokojnie, a gdzie jest ten Owczarek, co miał chaty pilnować? Odpowiedz Link Zgłoś
tadeuszx Re: Owcarek??? 08.08.06, 08:28 Hmmm... może pilnuje teraz owiec? Albo Owczarkowej! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 08.08.06, 11:57 Syćkiego naroz. Dlotego casem tak sie zastanawiom cy se moze helikoptera nie kupić. Hau! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeuszx Re: Owcarek??? 08.08.06, 12:58 Oooo, jest już Owczarek :) A wiesz co Ci powiem? Że jakby nie ten tam Duńczyk jakiś, czy co to, to pewnie bym tu do Was nie trafił? Bo on co prawda nie rozumiał za bardzo, tej naszej ludzkiej, czyli polskij mowy (normalne, jak... Duńczyk) ale słowo "schronisko" znał! I mi pokazał którędy mam do Was maszerować :) Odpowiedz Link Zgłoś
owcarek_podhalanski Re: Owcarek??? 08.08.06, 13:13 Po duńsku, po polsku ... niewozne. Jak to śpiewoł pon Kaczmarski (świeć, Ponie, nad jego dusom): "Po ichniemu nie rozumiem, on po ludzku też, lecz jest wódka, jest więc tłumacz, przy niej mów, co chcesz." No a Smadny Mncih jest równie dobrym tłumacem. Hau! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeuszx Re: Owcarek??? 08.08.06, 17:39 O i jeszcze Ci Owczarku coś powiem: pod względem aktywności Schronisko jest na pierwszym miejscu w dziale Turystyka! Hej! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tadeuszx Re: Owcarek??? 14.08.06, 11:37 Oj cieniutko na forum jak Owczarka nie ma? :( Ze mną nie chcecie dyskutować... trudno, Wasza sprawa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
annah11 Re: Owcarek??? 14.08.06, 12:15 Owczarek wyjechal i zawiadamial ze Go nie bedzie tutaj przez jakis czas. Odpowiedz Link Zgłoś
annah11 Re: Owcarek???/Wyjechal! 14.08.06, 12:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32956&w=46737441 Odpowiedz Link Zgłoś
tadeuszx Dziękuje Aniu. 14.08.06, 13:26 Ja o tym wiem, tylko celowo wpisałem taki post, żeby na Was "naskarżyć"! ;-))) Jak Owczarek wróci, to sobie przeczyta, że niektóre Foremki nie wykazują aktywności (to nie do Ciebie) i ignorują moje starania! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś