e.luczkiewicz 29.12.06, 19:47 Witam drodzy Internauci! Mam pytanko, co sądzicie o tym, aby powstalo internetowe centrum informacji i pomocy osobom niepelnosprawnym?? Piszcie, Czekam na wasze opiniie i pytania Pozdrawiam, Nea Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiaj25 Re: Internetowe Centrum Informacji 29.12.06, 20:12 Jestem za!!! Pozdrawiam Szczęśliwego Nowego Roku!!! Wielu sukcesów życzę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
e.luczkiewicz Re: Internetowe Centrum Informacji 29.12.06, 20:31 dzieki za poparcie i wsparcie psychiczne;) Pozdrawiam, Nea Ja rownież życzę Szcześliwego NOwego Roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Internetowe Centrum Informacji 29.12.06, 21:11 Oczywiście że jestem za!!!!!! Pozdrawiam Elizo . Odpowiedz Link Zgłoś
e.luczkiewicz Re: Internetowe Centrum Informacji 29.12.06, 21:33 Dziękuje Pani Alu ze i na Pani poparcie mozemy liczyc;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_elzbieta Re: Internetowe Centrum Informacji ZA 12.01.07, 00:09 ja równiez jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: Internetowe Centrum Informacji 30.12.06, 00:10 Hmm..., istnieje już "kilka" takich stron - m. in. niepelnosprawni.info... oraz kilka prężnie działających organizacji, które prowadzą własne, aktualizowane dobre strony (np. FAR). Pewnie jest jeszcze miejsce na dobrę inicjatywę, ale pod warunkiem, że nie będzie to powielenie dotychczasowych. Inicjatywa Integracji" z grubsza dostarcza potrzebnych informacji, aczkolwiek - jest strasznie sztywna i nieżyciowa - jeśli fachowo się temu przeciwstawisz, ok. Tylko niech to nie będzie kolejny smętny lament nad losem biednego kulawego - te czasy mijają, oby bezpowrotnie:) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
e.luczkiewicz Re: Internetowe Centrum Informacji 30.12.06, 11:58 Witaj dobrakobieto3 , Mogę Cie już dzisiaj zapewnić o tym, ze to centrum nie bedzie powielenie dotychczasownych. Mam nadzieje, ze rownież w obliczu innych nie bedzie ani sztywne ani niezyciowe. TYm bardziej nie bedzie to " kolejny smentny lament nad losem biednego kulawegO",nigdy byśmy do czegoś takiego nie dopuścili. Czas najwyzszy walczyć z tego typu i podobnymi stereotypami. Pozdrawiam, Nea Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Takie centrum już istnieje!!! 30.12.06, 10:54 Kompleksowych informacji dla niepełnosprawnych dostarcza infolinia PFRON - można do nich zadzwonić, poczatować i napisać maila. Są dostępni od poniedziałku do piątku - w dni robocze - w godzinach od 12 do 20. (Maile można wysyłać bez ograniczeń, ale odpowiedź na nie będzie udzielona oczywiście w godzinach pracy infolinii). Korzystałem z ich usług wielokrotnie i rozmowy z nimi zawsze mi bardzo pomagały. Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Takie centrum już istnieje!!! 30.12.06, 23:32 Jak się wszyscy reklamują to może i ja dorzucę swoje 3 grosze? www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/17141 Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Takie centrum już istnieje!!! 31.12.06, 10:25 jacy wszyscy???? - wypraszam sobie nie jestem ani PFRON-em ani żadną infolinią! Po prostu popieram dobre inicjatywy, a za takową uważam infolinię PFRON, bo konsultanci, którzy tam pracują podchodzą do dzwoniących podmiotowo, przykro to napisać ale niestety wiele innych instytucji podchodzi do swoich klientów przedmiotowo. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: Takie centrum już istnieje!!! 01.01.07, 21:10 ktosiu - no sorry. Z Twoich postów ewidentnie wynika, że albo jesteś pracownikiem (wg mnie na 99%) albo blisko z nimi kolaborujesz. Zresztą, chyba gdzieś w ogóle coś takiego napisałeś wprost. Natomiasta nawet jeżeli nie, maniakalnie odsyłasz wszystkich do nich po rzetelne informacje i pomoc. Ok - możesz podpowidać, aby do nich dzwonić, ale daj spokój z używaniem zbyt górnolotnych i szlachetnych określeń mówiąc o ich bieżącej (i nie tylko) obsłudze, na Boga... Nie wprowadzaj ludzi w potrzebie w błąd i nie zachowuj się, jak lojalny akwizytor - ludzie swój rozum mają i nie muszą ufać jedynie słusznej władzy, nie te czasy! PFRON w obecnej formie istnieje głównie z powodów politycznych i dlatego, że nikt nie ma odwagi, aby w tym kraju wprowadzić inne rozwiązanie. Malutkimi kroczkami dokonują się w nim zmiany, ale baaaardzo długa i żmudna droga do osiągnięcia punktu, kiedy właśnie tam człowiek będzie traktowany jak klient czy partner a nie jak zawada czy podmiot, który ma się cieszyć, że ktoś w ogóle chce z nim gadać. I mówię to i z punktu widzenia siebie jako ON i z płaszczyzny prowadzącej ngo, stale z nimi współpracujące. Trochę pokory jeszcze nikomu nie zaszkodziło - więc z życzeniami noworocznymi się kłaniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Takie centrum już istnieje!!! 01.01.07, 22:35 Nie sprzeczajcie się ,bo nie ma o co. Eliza zapytała o zdanie . Dajmy szansę ....młodym,zdolnym,niech się wykażą. Odpowiedz Link Zgłoś
e.luczkiewicz Re: Takie centrum już istnieje!!! 01.01.07, 23:27 Witam, Pytanie o centrum zadałam dlatego, iż chciałam znac opinie innych na ten temat. Wiem, ze istnieje kilka organizacji w których działają takie centra.. ale to nie znaczy ze nasze ma być powieleniem tych poprzednich, albo ze ludzie zgłaszajacy sie do niego mają być traktowani schematycznie ( tak jak pisałam we wczęsniejszych postach) NIE! Nigdy w taki spośób nie bedziemy dzialać. Jeśli macie jakies pomysły dotyczace tego "CI" to bardzo chętnie ich " wysłucham". Nie stwarzamy tego centrum dla siebie... tylko dla innych, ale chcemy tez znac potrzeby ludzi by móc potem na nie odpowiadac... Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie Nea P.S. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku Odpowiedz Link Zgłoś
ewamonika1 Re: do dobrej kobiety 01.01.07, 23:11 przepraszam, że tutaj: pisałam do Ciebie na adres gazetowy, czy doszła moja wiadomość? pozdr. ewa Odpowiedz Link Zgłoś
e.luczkiewicz Re: do dobrej kobiety 01.01.07, 23:30 hmm droga ewomoniko1 pisałas do mnie czy do bystrej??? Bo chyba troszke sie zakreciłam:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
e.luczkiewicz Re: do dobrej kobiety 01.01.07, 23:34 aaaaa przepraszam ewomoniko1:) już wsyzstko wiem i cofam poprzednie pytanie;) pozdrawiam Nea Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: Takie centrum już istnieje!!! 02.01.07, 20:26 Wyjaśniam - jestem ON, ale nie jestem pracownikiem PFRON, mam natomiast znajomych, którzy pracują w PCPR - i nie nazwałbym tej znajomości kolaboracją. Moi przyjaciele są na tyle uprzejmymi i miłymi osobami, że czasem z własnej woli informują mnie o prawach przysługujących osobom niepełnosprawnym. Zresztą na własną rękę też szukam potrzebnych mi informacji związanych z prawami, obowiązkami i życiem codziennym ON. Z infolinii korzystam tylko i wyłącznie jako jej klient, a że mam pozytywne doświadczenia - czy to coś złego dobrakobieto?? Chyba nie. Dzieląc się posiadanymi informacjami nie wprowadzam nikogo w błąd - wydaje mi się, że lepiej jest z kimś podzielić się posiadaną wiedzą, niż zachowywać ją dla siebie i być posądzonym o egoizm albo o "bycie psem ogrodnika". Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Takie centrum już istnieje!!! 02.01.07, 20:51 A po co się tłumaczysz ktosiu.Ja też chciałabym mieć takie znajomości. HAHAHAHAHA pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
e.luczkiewicz Re: Takie centrum już istnieje!!! 02.01.07, 22:05 Witam, W wyżej wymienionej kwestii chciałabym zauważyć, że dzisiaj dzwoniłam do INFOLINII PFRON i działała wyjątkowo sprawnie - nie była zajęta, aczkolwiek trudno rozmawiało mi się z automatem TP, tóry poinformował mnie, że ABONENT ZREZYGNOWAŁ Z USŁUGI. Mimo to jestem upartą kobietą i zadzwoniłam na normalny, stacjonarny numer, gdzie pytałam o to, z jakiego programu moze skorzystać osoba z niedowładem kończyn, która chce zakupic sprzęt komputerowy. I tym razem moje zaskoczenie nie miało konca, gdy przemiła pani powiedziała mi, że NIE WIE TEGO i na dodatek w PFRONie mało się wie o programach, gdyż od nowego roku wprowadzają nowe procedury. Gdyby nie jej uprzejmość ośmieliłabym się spytać czemu takich szczegółów jak procedury, wnioskowania o fundusze nie ustalono w tamtym roku. No cóż..aby uniknąć posądzenia o egoizm dzielę się uzyskana informacją, z której wynika, że to PFRON potrzebuje informacji - spoko, spoko.. . stowrzymy CENTRUM to POMOZEMY:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: Takie centrum już istnieje!!! 02.01.07, 23:12 Na szczęście - Polska to piękna kraj:) Naprawdę życzę powodzenia - a w zasadzie to chętnie się nawet przyłączę. Jak tylko znajdę dłuższą chwilę, napiszę, co mogę:) Pozdrawiam i wytrwałości życzę:) PS. A swoją drogą, na takich fantastycznych przykładach jak PFRON łatwo coś budować - bo COKOLWIEK działającego to będzie, będzie lepsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
e.luczkiewicz Re: Takie centrum już istnieje!!! 02.01.07, 23:23 Nie ma to jak kolejny rok uświadamiac sobie ze żyjemy w iście cudownym kraju... w dodatku z poczuciem humoru:) Dobrakobieto3... zapraszam do współpracy:) Czekam na maila.. pozdrawiam, Nea:) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Takie centrum już istnieje!!! 03.01.07, 09:58 Widzę że rzeczowo bardzo temat nam się rozwija. I słusznie i przyjemnie. Elizo,też możesz liczyć na mnie. Jestem dyspozycyjna. pozdrawiam wszystkich sympatycznych Odpowiedz Link Zgłoś
e.luczkiewicz Re: Takie centrum już istnieje!!! 03.01.07, 10:00 Wielkie dzieki za wsparcie bystra2000 :) ... ze wzajemnością;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
e.luczkiewicz Re: dobrakobieto 05.01.07, 08:08 Drodzy "Forumowicze", Chciałam Was poinformować, iż centrum zaczyna się powoli tworzyć. nie będziemy patrzeć się na innych, bo nie na tym polega tworzenie czegoś nowego. Nie chcemy poprowadzić do tego, by powstało kolejne powielenie jakiegoś z istniejących już CI. Wiem, ze wywołałam moim pierwszym postem małe piekiełko:) Cieszę z jednej strony, ponieważ poznałam choć troszkę wasze poglądy na ten temat, za co Wam wszystkim bardzo dziękuje. Powstanie tego centrum to nie tylko praca wolontariuszy Fundacji, ale i wszystkich innych osób, które choćby radą czy opinią ( tak jak Wy!) wspomogli nas w dzialaniach. Jeśli nadal macie jakieś pomysły dotyczace tego co powinno być ( albo co nie powinno) w naszym Centrum, śmiało piszcie. Wszystkie uwagi będą bardzo cenne. Tak naprawdę gdyby każdy z nas miał stworzyć takie indywidualne centrum... zapewne byloby ono doskonałe, poniewaz każdy z nas zna swoje własne potrzeby. By działało centrum kierowane do setek czy tez tysięcy osób... potrzebna jest rozmowa z drugim człowiekiem.. ( mam nadzieje ze mnie rozumiecie;) Za pewne nie bedzię ono od razu takie idealne.. ale przecież chodzi o to by dążyć do ideału, a wierze gorąco, że przy waszej pomocy efekty tej pracy będą szybko widoczne. Także zapraszam do wypowiadania się na forum gazety.pl lub na forum fundacji www.rownichocrozni.fora.pl/index.php pozdrawiam, Nea Odpowiedz Link Zgłoś
e.luczkiewicz Re: Internetowe Centrum Informacji 05.01.07, 08:09 Drodzy "Forumowicze", Chciałam Was poinformować, iż centrum zaczyna się powoli tworzyć. nie będziemy patrzeć się na innych, bo nie na tym polega tworzenie czegoś nowego. Nie chcemy poprowadzić do tego, by powstało kolejne powielenie jakiegoś z istniejących już CI. Wiem, ze wywołałam moim pierwszym postem małe piekiełko:) Cieszę z jednej strony, ponieważ poznałam choć troszkę wasze poglądy na ten temat, za co Wam wszystkim bardzo dziękuje. Powstanie tego centrum to nie tylko praca wolontariuszy Fundacji, ale i wszystkich innych osób, które choćby radą czy opinią ( tak jak Wy!) wspomogli nas w dzialaniach. Jeśli nadal macie jakieś pomysły dotyczace tego co powinno być ( albo co nie powinno) w naszym Centrum, śmiało piszcie. Wszystkie uwagi będą bardzo cenne. Tak naprawdę gdyby każdy z nas miał stworzyć takie indywidualne centrum... zapewne byloby ono doskonałe, poniewaz każdy z nas zna swoje własne potrzeby. By działało centrum kierowane do setek czy tez tysięcy osób... potrzebna jest rozmowa z drugim człowiekiem.. ( mam nadzieje ze mnie rozumiecie;) Za pewne nie bedzię ono od razu takie idealne.. ale przecież chodzi o to by dążyć do ideału, a wierze gorąco, że przy waszej pomocy efekty tej pracy będą szybko widoczne. Także zapraszam do wypowiadania się na forum gazety.pl lub na forum fundacji www.rownichocrozni.fora.pl/index.php pozdrawiam, Nea Odpowiedz Link Zgłoś