Dodaj do ulubionych

Telemarketing

01.11.06, 21:36
Nie lubię jak do mnie dzwonią z jaimiś propozycjami, pytaniami, ankietami i innymiduperelami. Mam co robić. Jak tylko głos w słuchawce wypowie się, że dzwoni z firmy xxx i ma do zaofero... w tym momencie mówię po prostu "dziękuję, do widzenia" i odkładam słuchawkę. Nawet nie słucham co chcą powiedzieć. Kiedyś byłem grzeczniejszy i wdawałem się w dyskusje, potem grzecznie czekałem i mówiłem, że nie jestem zainteresowany to wówczas prosili do telefonu moją żonę! Od tego momentu mówię "dziękuję, do widzenia" po pierwszych kilku słowach. Mógłbym poprostu odkładać słuchawkę ale jeszcze by pomyśleli że przerwało połączenie i dalej wydzwaniali.
Swoją drogą ciekawe jak się czuje taki telemaketer za 1000 zł brutto jak trafi na takiego klienta jak ja? No ale może to i lepiej, że tak szybko go załatwiam a nie gadam przez 10 minut z tym samym efektem? Z tym, że gdzieś słyszałem że ich oceniają za nawiązanie kontaktu z potencjalnym klientem. Cóż, ze mną nie nawiążą.
Obserwuj wątek
    • marysia_b Re: Telemarketing 01.11.06, 21:42
      0golone_jajka napisał:

> Swoją drogą ciekawe jak się czuje taki telemaketer za 1000 zł brutto jak trafi
      > na takiego klienta jak ja?

Nic nie czuje. On po prostu nie wie, ze masz bogata tesciowa.

> Cóż, ze mną nie nawiążą.

Bo ty chlopie masz problem komunikacji werbalnej.
      • 0golone_jajka Re: Telemarketing 01.11.06, 21:49
        O co chodzi z tą teściową?? I wcale nie jest taka znowu bogata

Ja nie mam problemu komunikacji werbalnej - gdybym miał to bym prace musiał zmienic
        • rastamanka04 Re: Telemarketing 01.11.06, 22:05
          dopiero teraz doczytałam do końca posta. Ważny jest też czas. Można posiadać
          ogromne zdolności werbalne. I chyba nawet trzeba, aby pracować w
          telemarketingu. Jest wielu ludzi, których nie łatwo przekonać do zakupu usługi
          czy towaru przez telefon. Wielu z nich odkłada słuchawkę, a inni kupują -
          byćmoże dlatego, że nie potrafią powiedzieć nie. Osobiście nigdy nie kupiłam i
          raczej już nie kupię przez telefon. Podobnie jak w Tele2, gdzie nagabuje się
          klientów do podpisania umowy - tak w ciemno - a jednak ludzie się godzą. Zawsze
          jest mały druczek, który jest pomijany. Przykład : Jeżeli klient Tele2
          aktywował darmowe soboty na połączenia lokalne - aktywując tym samym sekundowe
          naliczanie przez cały tydzień na wszystkie połączenia - nie wie o tak zwanej
          opłacie inicjacyjnej - tego nie wolno mówić klientowi, no chyba, że sam o nią
          spyta.
        • marysia_b Re: Telemarketing 01.11.06, 22:12
          0golone_jajka napisał:

> O co chodzi z tą teściową?? I wcale nie jest taka znowu bogata

To tym wieksze ma zaslugi, ze niebogata a ma Cie na garnuszku.

> Ja nie mam problemu komunikacji werbalnej - gdybym miał to bym prace musiał zmi
          > enic

To znaczy Ty w tym telemarketingu zasuwasz i dlatego tak podpytujesz? Cwana z
          Ciebie szczuka, oj, cwaniutka....
          • 0golone_jajka Re: Telemarketing 01.11.06, 22:24
            znów coś ci się plącze...
            • marysia_b Re: Telemarketing 01.11.06, 22:32
              0golone_jajka napisał:

> znów coś ci się plącze...

Nic mi sie nie placze chlopie - ja mam fotograficzna pamiec! Poczytaj sobie sam
              siebie, cos nabazgrolil - no chyba, ze sie caly czas "wymyslasz"...
              A mitoman z Ciebie niezly, fakt!
              • 0golone_jajka Re: Telemarketing 01.11.06, 22:36
                ja nie mam foograficznej pamięci

zacytuj moją wypowiedź świadczącą że jestem u bogatej teściiowejna garnuszku, bo inaczej posądzę cię o kłopoty z pamięcią lub rzucanie oszczerstw
                • marysia_b Re: Telemarketing 01.11.06, 23:27
                  0golone_jajka napisał:

> ja nie mam foograficznej pamięci

Pamiec (jak wszystko) mozna pocwiczyc!

>
                  > zacytuj moją wypowiedź świadczącą że jestem u bogatej teściiowejna garnuszku, b
                  > o inaczej posądzę cię o kłopoty z pamięcią lub rzucanie oszczerstw

A to sobie sam poszukaj - albo popros swoja sprzataczke.
                  • 0golone_jajka Re: Telemarketing 01.11.06, 23:32
                    niniejszym oskarżam cię o umyślne bądź nieumyślne przeinaczanie faktów, które prowadzi do uszczerbku na wizerunku mojej osoby ludzkiej
                    żądam dowodów albo przeprosin
                    więcej na ten temat dyskutował nie będę chyba że moje żądanie zostanie spelnione
                    • marysia_b Re: Telemarketing 01.11.06, 23:44
                      0golone_jajka napisał:

> niniejszym oskarżam cię o umyślne bądź nieumyślne przeinaczanie faktów, które p
                      > rowadzi do uszczerbku na wizerunku mojej osoby ludzkiej
                      > żądam dowodów albo przeprosin
                      > więcej na ten temat dyskutował nie będę chyba że moje żądanie zostanie spelnion
                      > e

Chlopie, kto cie nie zna, ten cie kupi. Mozesz mnie oskarzac - ja szukac nie
                      bede, bo mi sie po prostu nie chce. A "wizerunek" to ty sam sobie zapewniasz,
                      bez mojej pomocy.
                      Dobrze, ze mnie na duel nie wzywasz... , rekawicy w twarz nie rzucasz....
    • rastamanka04 Re: Telemarketing 01.11.06, 21:55
      Stary jak poznasz mnie z telemarketerem , który ma 1000 zł brutto to będziesz
      wielki. Chyba, że pracuje po 12 godzin. Mnie osobiście teżdenerwują takie
      telefony. Jednak przyznać się muszę, że sama osobiście pracowałam przez - na
      szczęście krótki czas - jako telemarketerka. Beznadziejna praca.
      • 0golone_jajka Re: Telemarketing 01.11.06, 21:59
        Tak tylko szacowałem.. Mówisz że mają mniej?? Kurna, przerąbane.
        • rastamanka04 Re: Telemarketing 01.11.06, 22:06
          tak mają mniej. Chyba, że robiąpo 12 godzin po 6 dni w tygodniu.
          Średnio płacą 5 złoty za godzinę.
          • 0golone_jajka Re: Telemarketing 01.11.06, 22:18
            moja sprzątaczka zarabia ponad 10 netto, no ale nie ma ubezpieczenia i emerytury z tego
    • anksunamoon Re: Telemarketing 01.11.06, 22:23
      Coś was zainspirowało do stworzenia tego wątku?
      • 0golone_jajka Re: Telemarketing 01.11.06, 22:24
        zgadnij co? pewnie telemarketerzy
        • yoma Re: Telemarketing 01.11.06, 23:41
          Dzisiaj też? Co za naród, i nieboszczyków nie uszanuje.
          • 0golone_jajka Re: Telemarketing 01.11.06, 23:57
            no nie, dzis nie, ale wczoraj, a dziś mi się przypomniało
            • napolnoc Re: Telemarketing 02.11.06, 01:04
              hehe, ja po ich pierwszym zdaniu pytam sie czy mogli by mowic po angielsku
              :DDDzazwyczaj slysze, ze oddzwonia pozniej :)))
              a jesli juz to robia to slysza :f...off, i nie dbam o to czy to grzeczne czy
              nie, ja ich w koncu nie zapraszalam, to cos jak swiadkowie jehowy. Musisz
              zbluzgac by ci dali spokoj...w NL jest taka organizacja, gdzie mozesz zglosci
              swoj nr tel jako niechetny na telemarketing i jesli ktos do ciebie zadzwoni,
              masz prawo od tej firmy zadac odszkodowania :)
              • Gość: koko Re: Telemarketing IP: *.chello.pl 02.11.06, 10:37
                super metoda- zbluzgac kogos. jak myslisz, ze w ten sposob pozbyjesz sie
                natreta to sie grubo mylisz.sobie mzoe poprawisz humor ale tej drugiej osobie
                ppsujesz-a w sumie ona nie jest temu winna. to jej praca. a ty rzucasz
                personalne ataki. brawo!poza tym i tak ci nie dadza spokoju i tak. bazy danych
                sa sprzedawane z firmy do firm i nawet o tym nie wiesz. jak juz raz do ciebie
                zadzwonili to beda juz dzwonic . nie wykasuja cie z takiej bazy bo nie ma jak.
                bo taki telemarketer nie ma do tego prawa, a z kierownikiem,
                czy "informatykiem" nie porozmawiasz.
    • Gość: telemarketer Odwróćmy sytuację - telemarketer też człowiek IP: *.icpnet.pl 02.11.06, 09:53
      Czy szanowne ogolone jajka zdaje sobie sprawę że, jak dzwoni np do swojego
      operatora telefonii komórkowej, to tam też siedzą tylko i wyłącznie wynajęci
      telemarketerzy?? Albo jak dzwoni na jakąkolwiek infolinie - np infolinię swojego
      banku, to czy również pamięta o tym, że tam też siedzą tylko telemarketerzy??
      Więc szanujcie proszę telemarketerów, bo każdy kij ma zawsze 2 końce -
      telemarketer też człowiek - gdyby nie telemarketerzy nie istniałaby żadna infolinia.
      • 0golone_jajka Re: Odwróćmy sytuację - telemarketer też człowiek 02.11.06, 10:16
        Zgadzam się. Dlatego mówię im grzecznie "dziękuję, do widzenia", choć czasem mam ochotę powiedzieć to zupełnie inaczej.
    • xkorepetytor Re: Telemarketing 17.02.23, 12:07
      Oto przykładowy skrypt telemarketingowy, który może być używany podczas dzwonienia do potencjalnych klientów:
      Witaj, nazywam się [Twoje imię i nazwisko] i dzwonię z [nazwa Twojej firmy]. Czy rozmawiam z [imię i nazwisko klienta]?
      Jeśli tak:
      Doskonale, chciałem tylko sprawdzić, czy jesteś zainteresowany [nazwa produktu lub usługi], które oferujemy w naszej firmie. Nasza oferta obejmuje [opis produktu lub usługi] i jest skierowana do [docelowa grupa odbiorców]. Czy już wcześniej słyszałeś/aś o naszej firmie lub naszych produktach/usługach?
      Jeśli nie:
      Nie ma problemu. Nasza firma specjalizuje się w [nazwa branży] i oferujemy [opis produktu lub usługi]. Jesteśmy przekonani, że nasza oferta może zainteresować Twoją firmę/zainteresowanie. Czy możemy Cię poinformować o szczegółach oferty?
      Jeśli tak:
      Wspaniale! Właśnie teraz mamy promocję, w której oferujemy [opis promocji]. Czy byłbyś zainteresowany skorzystaniem z naszej oferty lub chciałbyś dowiedzieć się więcej szczegółów?
      Jeśli nie:
      Dziękuję bardzo za rozmowę. Jeśli w przyszłości pojawi się potrzeba skorzystania z naszych usług, proszę pamiętać o naszej ofercie. Miłego dnia!
      Pamiętaj, aby w trakcie rozmowy być grzecznym i uprzejmym oraz słuchać uważnie odpowiedzi klienta. Staraj się rozmawiać z klientem w sposób naturalny i nie za bardzo sztywno. Bądź elastyczny i dopasuj swoją ofertę do potrzeb klienta. Pamiętaj również, że nie każdy klient będzie zainteresowany Twoją ofertą, więc nie należy narzucać jej siłą. Ważne jest, aby respektować decyzję klienta i być miłym nawet w przypadku odrzucenia oferty.
      Jeśli klient wyraża zainteresowanie, warto na bieżąco reagować na jego uwagi i pytać o jego potrzeby, aby móc dostosować ofertę do jego wymagań. Warto także pytać o ewentualne obawy lub wątpliwości, które mogą powstrzymać klienta przed podjęciem decyzji o skorzystaniu z naszej oferty.
      Jeśli klient nie jest zainteresowany, warto zapytać o powód takiej decyzji i podziękować za poświęcony czas. Można także zaoferować kontakt w przyszłości w razie pojawienia się potrzeby lub przypomnieć klientowi o naszej ofercie i zachęcić go do ponownego rozważenia w przyszłości.
      Ważne jest, aby zawsze kończyć rozmowę w miły i uprzejmy sposób, niezależnie od tego, jakie były wyniki rozmowy. Dzięki temu pozostawiamy pozytywne wrażenie i zwiększamy szanse na to, że klient będzie pamiętał o naszej firmie i ewentualnie skorzysta z naszej oferty w przyszłości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka