Dodaj do ulubionych

pomoc ofiarom "halemby"

23.11.06, 09:21
wiem, ze pewnie wyjde tu na bezduszna swinie, ale dlaczego pol panstwa ma sie
skladac na pomoc dla rodzin ofiar? przeciez duzo wiecej ludzi umiera
codziennie w wpaadkach.. i nikt im nie daja odszkodowan o panstwa.
czego chyba nie rozumiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jajko Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.liwe.ee.pw.edu.pl 23.11.06, 09:23
      Też tego nie rozumiem. Oni powinni być zwyczajnie ubezpieczeni.
      • Gość: angeleyes Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:32
        Dziwne, że nie boli Was utrzymywanie więźniów (1700zł miesięcznie na osobę),
        polityków, pobytu w szpitalu pijanych kierowców itd.
        Co miesiąc pokrywacie o wiele bardziej irracjonalne wydatki Państwa, tyle że
        większość z Was o tym nie, albo nie chce wiedzieć.
        Ci ludzie byli ubezpieczeni, ale stawki były śmieszne, tak samo jak ich zarobki
        i nie widzę powodu by żałować jakiejś zrozpaczonej rodzinie kwoty, która jest
        kroplą w morzu budżetowych wydatków.
        • camel_3d Re: pomoc ofiarom "halemby" 23.11.06, 09:36
          boli, ale co zrobic? zakuc w kajdany i przykuc do sian? dawac wode i chleb?
          wypalty politykow? to dorzuc do tego jeszcze policja, nauczycieli, lakarzy,
          pielegnbiarki i cala budzetowke. Zaraz sie okaze ze caly kraj o darmozjaday.
          No ale skoro byli ubezpieczenie a stwaki smieszne..to dostana smeiszna stawke.
          Czy jak kierowca samochodu jest ubezbieczony na smieszna stwake do mu ktos po
          smeirci dorzuci?

poza tym nie wiem czy wiwesz, ale rodzia (tzn zona i dzieci) i tak dostana
          renty po ojcach i mezach.
          • Gość: angeleyes Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:42
            A niech dostają renty, odszkodowania, ja od tego nie zbiednieję.
            Nie rozumiem o co tyle krzyku, czy to dramatyczna sytuacja materialna wielu
            rodaków budzi w nas taką zawiść ?
            • ateista-onanista Re: pomoc ofiarom "halemby" 23.11.06, 10:14
              Dlaczego od razu zarzucasz przedmówcy zawiść?
              Ja też uważam,że ludzi nie powinno się dzielić na górników,i resztę - czyli
              tych, którym należą się najwyżej ochłapy ! - wydaje mi się,że czasy komuny już
              dawno minęły,i że w tym kraju nie tylko górnicy pracują !

A swoją drogą,bardziej mi żal kierowców ginących na drogach
              CODZIENNIE,budowlańców spadających z runsztowań CODZIENNIE,ludzi wykonujących
              inne zawody i ulegających wypadkom CODZIENNIE !
              • Gość: angeleyes Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 10:29
                Zawiść zarzucam większości naszych obywateli, którzy chętnie zamieniliby się z
                rodzinami ofiar, w zamian za odszkodowanie/rentę, prawda?
                Tobie żal kierowców, budowlańców itd, mnie jest żal KAżDEGO i nie rozumiem jak
                można w takiej chwili mówić tylko o kasie.
                Winą za tą niezdrową sytuację obarczam władzę i media, które w każdym
                komunikacie podkreślały, iż rodziny otrzymają wsparcie finansowe.
                • Gość: Monika Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.spray.net.pl 23.11.06, 16:13
                  Można, bo kiedy zginął mój Tata mogłam liczyć tylko na rentę, nie było składek
                  Polaków, nie było pieniędzy z rezerw państwowych. Dlaczego!!!! Miałam cudowngo
                  Tatę i dlaczego Jego śmierć była gorsza!!!
              • Gość: bgt Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 07:26
                Najlepiej pozbyć się górników zamknąć kopalnie i po bólu, przynajmniej górnicy
                nie będą ginąć. A ciepełko sprowadzicie sobie od Putina. Jak czytam takie
                idiotyczne posty to wiem że macie w tym kraju to na co zasługujecie.
        • vivian.darkbloom chodzi o równe traktowanie! 23.11.06, 12:43
          tu chodzi o sprawiedliwość! czemu jeśli ktoś zginie w wielkiej katastrofie to
          jego rodzina otrzymuje extra wsparcie, a jeśli zginie w "zwykłym" wypadku
          samochodowym to nie? ja tez tego nie rozumiem. czy bardziej sie cierpi, gdy ktoś
          z rodziny ginie w spektakularnej katastrofie? jeśli już dawać jakieś specjalne
          zapomogi to na równych zasadach.
          • Gość: bev1 Re: chodzi o równe traktowanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 19:19
            racja!Czy ktoś zatroszczy się o moje dzieci gdy umrę?, gdy nagle zejdę?Wiem, że
            nie i dlatego wkurza mnie to nierówne traktowanie.Nikt im nie pomoże, więc
            dlatego każdy objęty jest obowiązkowym ubezpieczeniem, dlatego płacimy zus.A
            czy ci biedni ludie w kopalni nie mieli swoich ubezpieczeń?Czy nasze państwo
            musi tak demonstracyjnie dzielić ludzi w zależności od miejsca i okoliczności
            śmierci?Żadne pieniądze i tak nie zwrócą tych ojców, mężów, synów... .
        • Gość: Vera1 Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.spray.net.pl 24.11.06, 19:37
          ależ to też nas boli, jak najbardziej!
    • baltazarus Re: pomoc ofiarom "halemby" 23.11.06, 10:18
      Bo żyjemy w demokracji i nikt w obawie przed gniewem ludu nie sprzeciwi się
      takiej pomocy, a politycy zarobią miedialnie i finansowo (ktoś tę
      pomocrozdzielić musi).
      • camel_3d Re: pomoc ofiarom "halemby" 23.11.06, 10:24
        hmmm.... coz kazdy troche PR-u potrzebuje., A politycy swietnie na tam sie
        znaja:)
    • iberia30 Re: pomoc ofiarom "halemby" 23.11.06, 11:20
      mysle, ze kazda z tych rodzin jeszcze by ci doplacila w zamian za zycie tych co
      zgineli...naprawde pieniadze szczescia nie daja....zastanow sie co piszesz.
    • Gość: Gość Proponuję aby górnicy dali ze swoich odpraw. IP: 193.109.212.* 23.11.06, 11:21
      Wszak to kasa wyciągnieta niemal wprost z naszej kieszeni. Będzie tak jakbysmy
      my dali. A tak na poważnie to jedynie gorzka refleksja, bo sam już wpłaciłem na
      ich rzecz.
      • Gość: angeleyes Re: Proponuję aby górnicy dali ze swoich odpraw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 11:34
        Górnicze odprawy to temat na zupełnie inny wątek.
        To dość drażliwa kwestia nawet na Śląsku i nie jest tak, że wszyscy Ślązacy
        chórem popierają taką formę "rekompensaty" za rezygnację z wykonywania zawodu,
        bo i nie wszyscy Ślązacy są związani z górnictwem.
    • Gość: moo Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.globalconnect.pl 23.11.06, 11:41
      Masz racje, twoje poglady sa b niepopularne ;) a czemu mamy sie skladac? bo na
      slasku baba siedzi w domu i wychowuje dzieci (tak , wiemy, b ciezka i potrzebna
      to praca) i jak maz umrze to taka baba musi isc do roboty (o boze jedyny, baba
      musi isc do roboty?! i jeszcze sama sobie radzic?! jak to wogole jest
      mozliwe??). Baby na slasku tylko lezec brzuchem do gory i tyc potrafia - widac
      to chocby na tych migawkach w tv - same grubasy, wykarmione widac zdrowo. Ma to
      dwie lewe rece, i jak wczesniej panstwo glupie utrzymywalo na chama, i wbrew
      prawom rynku, miejsce pracy mezusia (ktory tez dwie lewe rece mial do
      wszystkiego) tak teraz panstwo musi utrzymywac jego nieporadna zone i gromadke
      dzieciakow ktore czeka jedynie kariera fizola. Jak sie mowi A to sie mowi B. A
      lewizna obureczna sie na slasku mnozy w najlepse. Panstwo ma dac bo gornikowi
      sie nalezy, a jak gornika zabraknie, to ma finansowac jego rodzine dalej nigdyby
      nigdy nic, bo na slasku rodzina swieta! (gornik tez swiety). No bo przecierz
      baba nie pojdzie do pracy, to nieprzystoi kobiecie na slasku.
      • Gość: angeleyes Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 11:46
        moo, może zanim sklecisz następny, powalająco inteligentny post, sprawdzisz
        poprawność pisowni, bo swoimi "bykami" dajesz dowód na to, że takie krzykliwe i
        zjadliwe posty są zazwyczaj autorstwa niedouczonych pieniaczy.
        • Gość: moo Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.globalconnect.pl 23.11.06, 11:53
          Odezwal sie sam niedouczony hehehe, nic po za wytykaniem bykow powiedziec nie
          umiesz???widac argumentow nie masz, albo bozia inteligencji pozalowala??? hehe
          jak masz chrzanic glupoty to sie lepiej nieodzywaj, a skroo ciebie tak boli
          niedola gornikow to idz i przelej cala swoja pensje na rzecz tych biednych
          uciskanych i niedocenianych fizoli, hehe w koncu sa w potrzebie.
          • Gość: angeleyes Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 12:05
            Te Twoje "hehe" najlepiej dokumentuje poziom.
            Z takimi sfrustrowanymi plujkami niemożliwa jest dyskusja, więc dalej sącz jad i
            wylewaj żółć, najwyraźniej masz w tym jakiś ukryty, terapeutyczny cel.
            W końcu cóż innego Ci pozostało :)
          • Gość: bgt Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 07:42
            takich kretynów jak ty powinno się przymusowo na pół roku wysyłać na kopalnie do
            roboty i najlepiej na Halembę na 1000 m. bez aparatów ucieczkowych.
            • Gość: camel Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: 81.19.200.* 24.11.06, 09:26
              dlaczego? przeciez nikt nie musi byc gornikem...
      • Gość: camel moo--.chyba mnie zle zrozumiales IP: 81.19.200.* 23.11.06, 15:40
        ja nic nie pisalem o leniwych kobitach i tak dalej. Pisalem o tym, ze nie wiem
        czymu jezeli zginie 20 gornikow to jest zaloba narodowa, a jezeli zginie 20
        osob na drogach w czasie swiat to jest statystyka. Dzici gornikow dostana
        zapomigi, a dzieci tych z ulic nie. Przeciez po to ma sie ubezpieczenie na
        zycie zeby w razie wypadku dzieci otrzymaly jakas pomoc. Poza tym i tak dostana
        renty.
        • iberia30 Re: moo--.chyba mnie zle zrozumiales 23.11.06, 17:11
          Gość portalu: camel napisał(a):

> Pisalem o tym, ze nie wiem czymu jezeli zginie 20 gornikow to jest zaloba
          narodowa, a jezeli zginie 20 osob na drogach w czasie swiat to jest statystyka.

jakby zginelo 23 zolnierzy, marynarzy czy policjantow tez by byla zaloba
          narodowa...

> Dzici gornikow dostana zapomigi, a dzieci tych z ulic nie.

ale dzieci policjantow dostana.
          • vivian.darkbloom albo wszyscy albo nikt 23.11.06, 18:16
            przeciwnikom tych zapomóg chodzi o to, żeby jeśli już decydujemy się je
            przyznawać to według sprawiedliwych kryteriów. co to za różnica czy rodzic,
            który zginął w wypadku czy katastrofie to górnik czy nauczyciel, policjantka czy
            lekarka etc? zrozumiałaby była np. zasada, ze extra zapomogę dostaje sie np. gdy
            osoba, która zginęła była jedynym żywicielem rodziny. ale jakie ma znaczenie czy
            ktoś zginął w wielkiej katastrofie czy w "zwykłym" wypadku?
            • iberia30 Re: albo wszyscy albo nikt 23.11.06, 18:46
              vivian.darkbloom napisała:

>zrozumiałaby była np. zasada, ze extra zapomogę dostaje sie np. gdy osoba,
              która zginęła była jedynym żywicielem rodziny.

i tak jeste w 99% przypadkow jesli chodzi o gornikow....
    • 0golone_jajka ależ nie chodzi o to by NIE PoMaGaĆ 23.11.06, 12:35
      Pytanie dotyczy tego DLACZEGO pomagać finansowo tym a nie innym? Przecież jak przedmówcy zauważyli słusznie, codziennie w Polsce ginie mnóstwo osób. Czy ich rodziny mniej to przeżywają? Czy ich żonom, matkom, kochankom jest lżej? Czy tylko zbiorowe tragedie (górnicy, hala katowicka) rozwiązują rządowi i politykom (nasze) sakiewki? O co tu chodzi?
      • Gość: angeleyes Re: ależ nie chodzi o to by NIE PoMaGaĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 12:49
        Oczywiście, że chodzi o medialność konkretnej tragedii i to jest w tym wszystkim
        najsmutniejsze.
        Kwestia odszkodowań czy rent została niepotrzebnie nagłośniona, bo na codzień z
        naszych sakiewek nie takie kwoty wypływają, na zupełnie irracjonalne cele.
        • vivian.darkbloom nielogiczny argument 23.11.06, 13:04
          "Kwestia odszkodowań czy rent została niepotrzebnie nagłośniona, bo na co dzień z
          naszych sakiewek nie takie kwoty wypływają, na zupełnie irracjonalne cele." czy
          z tego, ze pieniądze są marnowane na bardziej irracjonalne cele wynika, ze nie
          można protestować przeciw wydawaniu ich na cele, które dana osoba uważa za mniej
          irracjonalne ale jednak irracjonalne?
          • Gość: angeleyes Re: nielogiczny argument IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 13:19
            A kto Ci zabrania protestować?
            Ja wyraziłam swoją opinię i nie szukam ogólnego aplauzu.
          • Gość: camel Re: nielogiczny argument IP: 81.19.200.* 23.11.06, 16:04
            sprawa rent jest wazna. bo na pewno je rodziny dostana. wiec po co im
            dodatkowa pomoc? jakby to mialo zmniejszyc ich zal. a czuje, ze rzez te sms -
            owa pomoc najlepiej wyjda organizacje, ktore ja organizuja i firmy
            telekomunikacyjne, bo za darmo tegp tez nie robia.
    • tymoteusz.a I jeszcze jedna sprawa... 23.11.06, 19:09
      TVP przekazała na pomoc dla rodzin po zmarłych górnikach 1 milion PLN za
      pośrednictwem Caritas Polska. Dziś słyszę, że Caritas pzrekazała rodzinom
      górników po 5 tys. zł. 5000 x 23 = 115 tys. PLN. A gdzie jest 885 tys. PLN? Czy
      aż tyle należy się za pośrednictwo w przekazywaniu pieniędzy? Toć to Lepper
      przekazał rolnikom taniej bo bezpośrednio!
      A może Caritas Pl przekazała z innych funduszy?
      Czy nie lepiej było taką kasę przekazać za pomocą organizacji mającej większe
      zaufanie?

Żadne pieniądze nie zwrócą rodzinom ich ojców i mężów!
      • Gość: camel odliczenie od podatku.. IP: 81.19.200.* 24.11.06, 09:25
        > TVP przekazała na pomoc dla rodzin po zmarłych górnikach 1 milion PLN za
        > pośrednictwem Caritas Polska. Dziś słyszę, że Caritas pzrekazała rodzinom
        > górników po 5 tys. zł. 5000 x 23 = 115 tys. PLN. A gdzie jest 885 tys. PLN?
        Czy
        >

przekazanie takiej sumy nie koniecznie musiy byc przekazaniem takliej sumy. To
        taki bajer. Caritas podpisze, ze otrzymal. (darwozna), TVP sobie odpisze od
        podatku, a caritas i tak nie musie tego opodatkowac. Pytanie tylo czy TVP
        rzeczywiscie tyle da:)))

• Gość: ant a jak ja zginę w wypadku to kto pomoże mojemu IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.06, 19:22
      dziecku ??
      duch swięty ??
    • no_elle Re: pomoc ofiarom "halemby" 24.11.06, 08:00
      Rodziny dostaną pieniądze z polis. Dlaczego ja mam się dla nich dokładać. Jak
      coś się stanie z moją rodziną to rząd i inni ludzie nie będą się składać. Wolę
      już dać pieniądze na biedne dzieci niż na górników, którzy "tak mało" zarabiają
      i mają "takie małe" odprawy ( nawet do 50 tys. zł). Jak ja będę odchodzić z
      pracy to dostanę najwyżej kwiatka.
      • Gość: camel Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: 81.19.200.* 24.11.06, 08:33
        no bo to taka sprawiedliwosc.
      • Gość: JORG Re: pomoc ofiarom "halemby" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 08:35
        no_elle napisała:

> Rodziny dostaną pieniądze z polis. Dlaczego ja mam się dla nich dokładać. Jak
        > coś się stanie z moją rodziną to rząd i inni ludzie nie będą się składać. Wolę
        > już dać pieniądze na biedne dzieci niż na górników, którzy "tak mało" zarabiają
        > i mają "takie małe" odprawy ( nawet do 50 tys. zł).

NAWET NIE WIESZ O CZYM BREDZISZ

Jak ja będę odchodzić z
        > pracy to dostanę najwyżej kwiatka.
      • 33qq Re: pomoc ofiarom "halemby" 24.11.06, 08:38
        Ta, a gdy te ich nierentowne kopalnie były utrzymywane z budżetu, to duma
        górnicza gdzieś się podziała. No i jeszcze ten cyrk z żałobą, czy tu wszystko
        musi być na pokaz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka