0golone_jajka 09.12.06, 15:20 przeinaczone przez kościół katolicki na tzw. boże narodzenie. Pogańska symbolika znów bedzie interpretowana jako chrześcijańska. A Coca-cola będzie się lała litrami... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markus.kembi Re: Niedługo Święto Słońca 09.12.06, 16:09 No popatrz, to aż tyle się pozmieniało odkąd w podstawówce chodziłem na religię? Coca-cola jest teraz wykorzystywana w liturgii katolickiej? A zamiast hostii są może chipsy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajco Re: Niedługo Święto Słońca IP: *.acn.waw.pl 09.12.06, 19:16 A dleczego w liturgii?? W domach, a nie w liturgii, w domach Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Niedługo Święto Słońca 09.12.06, 19:52 To chyba Cię źle zrozumiałem, bo odebrałem to co napisałeś w ten sposób: płyn odrdzewiający produkcji USA będzie się lał strumieniami bo nadchodzi chrześcijańskie święto. Dopatrzyłem się nieistniejącego związku przyczynowo, tak jak w przypadku, gdy człowiek patrzący na gwiazdy, łączy je w konstelacje. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Niedługo Święto Słońca 09.12.06, 19:58 pozostalosci Boga Slonca w polskich kosciolach sa liczne wiec nie narzekaj . To fakt ,na malowidlach koscielnych w licznych kosciolach wielu swietych ma aureole ( zlota tarcze wokol glowy ) restki pozostalosci po slonecznym Bogu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slonce Re: Niedługo Święto Słońca IP: *.acn.waw.pl 09.12.06, 21:02 Tylko malo kto zdaje sobie sprawe ze aureole i promienie bijace od Jezusa to nic innego tylko poganskie symbole ukradzione przez chrzescijanstwo. O tym sie nie mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Niedługo Święto Słońca IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.06, 11:33 no przeciez o tym wlasnie wyzej pisze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Claudi Re: Niedługo Święto Słońca IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.06, 11:58 Czy u pogan też coca cola lała się litrami? Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Niedługo Święto Słońca 10.12.06, 12:31 A kościół katolicki to co, chrześcijaństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Niedługo Święto Słońca 10.12.06, 22:58 seth.destructor napisał: > A kościół katolicki to co, chrześcijaństwo? Najważniejszy element!!!... Wątpisz? Może w końcu z kimś myślącym (nie umniejszając paru osobom, które wiedzą...) popolemizuję... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Niedługo Święto Słońca 11.12.06, 12:24 supaari napisał: > seth.destructor napisał: > > > A kościół katolicki to co, chrześcijaństwo? > > Najważniejszy element!!!... Wątpisz? Może w końcu z kimś myślącym (nie > umniejszając paru osobom, które wiedzą...) popolemizuję... > kosciol katolikow jest tak wazny jak anglikanski ,prawoslawny ,protestancki itd lubia sie ci chrzescijanie jak psy z kotami ,gdyby mogli skoczyli by sobie do gardel w imie jedynej prawdy ,hehehehe malpi cyrk ,szopka chrzescijanska w imie swych bozych racji ,Zenada Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Niedługo Święto Słońca 11.12.06, 12:43 karbat napisał: > > > kosciol katolikow jest tak wazny jak anglikanski ,prawoslawny ,protestancki itd KK jest po prostu najbardziej rozpowszechniony i ma njwiększą liczbę wiernych ze wszstkich odłamów chrześcijaństwa, tym samym jego znaczenie i autorytet są znacznie większe niż np. maronitów. > lubia sie ci chrzescijanie jak psy z kotami ,gdyby mogli skoczyli by sobie do > gardel w imie jedynej prawdy ,hehehehe Wbrew pozorom się lubią, a ekumenizm zdobywa sobie coraz większe poparcie... > > malpi cyrk ,szopka chrzescijanska w imie swych bozych racji ,Zenada Drwiny, głupawy śmiech to twoje argumenty...? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Niedługo Święto Słońca 11.12.06, 12:53 gringo68 napisał: > KK jest po prostu najbardziej rozpowszechniony i ma njwiększą liczbę wiernych > ze wszstkich odłamów chrześcijaństwa, tym samym jego znaczenie i autorytet są > znacznie większe niż np. maronitów. hehehehe ,bzdura kosciol katolikow ma autorytet tylko dla katolikow i tyle o dlamach ,podzialach wsrod samych katolikow nie slyszales ,ciekawe Za pontyfikatu K,Wojtyly polskiego papieza stan kaplanski porzucilo prwie 100 000 ksiezy naswiecie na ogolna liczbe 500 000 ,nie jest zle ;) > Wbrew pozorom się lubią, a ekumenizm zdobywa sobie coraz większe poparcie... ekumenizm ma poparcie hehehe kogo gdzie , w Telewizji od wielkiej pompy ,wsrod wiernych to margines,marginesu > > malpi cyrk ,szopka chrzescijanska w imie swych bozych racji ,Zenada > > Drwiny, głupawy śmiech to twoje argumenty...? nie ,takie sa fakty Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Niedługo Święto Słońca 11.12.06, 12:57 karbat napisał: > nie ,takie sa fakty > Kiedyś za fakt co poniektórzy uznawali, że Związek Sowiecki osiągnie prawdziwy komunizm w 1980 Twoje fakty.... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Niedługo Święto Słońca 11.12.06, 14:37 bylo kilku takich kretynow i co z tego wynika , takich nigdy nie brakuje w Polsce w komunizm wierzyli tylko idioci i kretyni a takich nawet w PZPR bys musial ze swieca szkac ,w latach 50 tych , byli tacy fakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: interesant Re: Niedługo Święto Słońca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:19 Rzeczywiście, podobno dzień 25 grudnia to dzień narodzin słońca obchodzony przez pogan. Na ten okres przypada też święto boga rolnictwa, Saturna. Jeśli się wgłębić w historię, to 25 grudnia 274 roku Aurelian ogłosił bóstwo Słońce naczelnym patronem cesarstwa. A z tą Coca-Colą to racja jest. W latach 30 ubiegłego stulecia to nikt inny jak właśnie rysownik Coca-Coli nadał obecny wizerunek Mikołajowi. W TV tak gadali. Wcześniej przedstawiano go bardziej jak duchownego. A legenda o Dziadku Mrozie wcale nie jest taka krótka. O Mikołaju mówiło się już w starożytnej grecji, jako bogu piorunów i płodności- przed chwileczką mówili o tym w takim programie podróżniczym. Jest to co najmniej zastanawiające. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Niedługo Święto Słońca 12.12.06, 14:01 Gość portalu: interesant napisał(a): > A z tą Coca-Colą to racja jest. W latach 30 ubiegłego stulecia to nikt inny ja > k > właśnie rysownik Coca-Coli nadał obecny wizerunek Mikołajowi. Może i rysownik Coca-coli, ale na pewno nie w latach 30, bo zdjęcie poniżej pochodzi z 1901 roku: en.wikipedia.org/wiki/Image:N001069.jpg A nawet jeśli rysownik Coca-Coli wymyślił takiego krasnoluda, nie zmienia to faktu, że tradycja stawiania koli na wigilijnym stole obok karpia i opłatka nie jest (przynajmnie w Polsce) powszechna, nie sądzę żeby oprócz domu Jajca zbyt wiele osób taką świecką "tradycję" kultywowało. Ale to są oczywiście tylko moje przypuszczenia, przecież nie mogę wiedzieć jak wyglądają święta w każdym domu, może ktoś z internautów jeszcze potwierdzi, że u niego w domu kola się w wigilię leje strumieniami? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Niedługo Święto Słońca 12.12.06, 14:11 Zgadza się. Nigdy jeszcz nie spotkałem ,aby na wigilijnym stole stawiano napoje typu Cola. W mojej rodzinie pije się np. kompot z suszu owocowego. W rodzine mojej babci na Kresach pijano kwas chlebowy.v Pczywiści, że nie każdy to lubi, i dzieciaki dostają np. sok, albo i nawet Colę, ale już po samej kolacji. Cola na stole wigilijnym byłaby profanacją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: interesant Re: Niedługo Święto Słońca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 14:36 Ale wy ciężko kumacie. Nie bronię autora tego tematu ( odraża mnie jego beznadziejny nick) ale moim zdaniem Coca-Cola w jego wypowiedzi to też pewna metafora. Metafora snobizmu, latania za modą (jakie bombki w tym roku są najmodniejsze?), metafora całego tego biznezu pod otoczką kultywowania święta. Bo czy w całym tym ceremoniale, kupowania prezentów i czekania na Mikołaja tudzież strojenia choinki jest trochę czasu na zastanowienie się nad osobą Chrystusa? Odpowiedz Link Zgłoś