Dodaj do ulubionych

Program Student

06.09.06, 16:12
witam serdecznie!
Mam pytanie do programu student...
- czy mozna starac sie o dofinansowanie np. wyżywienia?
- czy uznają np. w dofinansowaniu strój sportowy na wf, fartuch laboratoryjny?

Jak myślicie, jesłi będziecie umieli mi pomóc to z góry dziękuje:)
Obserwuj wątek
    • robertmar1 Re: Program Student 06.09.06, 16:47
      Wyżywienie - owszem, ale wtedy musisz mieć na to rachunek. Najlepiej porozumieć
      się w tej sprawie ze stołówką studencką. Z tego co wiem to PFRON głównie do
      takich placówek ma zaufanie.

Strój na W-F - wątpię. ON raczej mają zwolnienie z tego przedmiotu, tak więc
      musiałabyś udowodnić, że nie masz takiej możliwości i musisz uczęszczać na
      zajęcia. Zresztą wiem, że w niektórych uczelniach jest zastępcza gimnastyka
      korekcyjna, tak więc możesz się tego czepić, aczkolwiek lepiej nie kombinuj.

Fartuch laboratoryjny - jeśli udowodnisz, że jest to sprzęt Tobie niezbędny do
      studiowania, to PFRON Ci to uwzględni.

Pozdrawiam i polecam się na przyszłość :)
      • admin.bio-chem.radosna Re: Program Student 07.09.06, 10:00
        dzięki serdeczne:)
        Moja niepsłnosprawność pozwala na chodzenie na wf, toteż na pewno nie będę z
        niego zwolniona, w sumie bym nie chciała.
        Co do fartuszka, hmmm mam taki przedmiot jak diagnostyka laboratoryjna (sama
        nazwa duzo mówi) więc taki fertuszek jest mi potrzebny ( ciekawe jak mam im
        udowodnić że go potrzebuje)
        co do książek? - też muszę udowadniać np. że taka przychologia stosowana, czy
        ekonomia jest potrzebna, mimo ze mój kierunek jest typowo medyczny? Ciekawa
        jestem...
        • robertmar1 Re: Program Student 07.09.06, 13:34
          Z fartuszkiem sprawa jest prosta - na podstawie kierunku studiów albo sami się
          domyślą co tam robisz, albo im po prostu powiesz do czego Ci to potrzebne.

Z książkami jest jeszcze łatwiej, bo oni to rozpatrują głównie po tytułach
          poszczególnych pozycji. Jeśli im to nie pasuje, to nakażą Ci napisać
          oświadczenie, że dana książka jest Ci potrzebna do nauki na Twym kierunku
          studiów. Ja sam miałem taką sytuację w ostatnim semestrze. Jako student
          politologii kupiłem sobie zbiór wywiadów Moniki Olejnik i Agnieszki Kublik z
          politykami pt. "Dwie na jednego", a zatem tytuł był dość dwuznaczny :) Zrobiłem
          to jeszcze przed podpisaniem umowy, dlatego zapytałem w jego chwili co mam z
          tym fantem zrobić i poradził mi zawczasu napisać stosowne oświadczenie, co też
          uczyniłem.

A co do stroju - jeśli nie będziesz zwolniona z WF-u, to będziesz mieć pełne
          prawo do wliczenia zakupu stroju (i to chyba nawet do każdego rodzaju
          wykonywanych ćwiczeń, czyli np. strój kąpielowy też się w to będzie wliczał) do
          ogólnego rozrachunku.

Pozdrawiam serdecznie :)
        • robertmar1 Re: Program Student 07.09.06, 13:36
          Jeszcze odnośnie tego oświadczenia ws. książek - wyjaśnij im właśnie to, iż
          potrzebna Ci dana książka jest do konkretnego kierunku. Wiem, że zawsze to jest
          czasochłonne, ale jak sobie zrobisz na komputerze stosowny wzór oświadczenia, w
          którym zmieniać będziesz tylko tytuły i nazwy przedmiotów, to będzie łatwiej :)
          • admin.bio-chem.radosna Re: Program Student 07.09.06, 18:44
            od lusia:
            dziękuje:) dopiero zaczynam od tego roku studiować toteż nie znam sie wogóle na
            tym;-)
            ale mam jeszcze kilka pytań, jeśli znajdziesz troszkę czasu to prosze o odpowiedź;-)
            - komu daje takie oświadczenia i kiedy? ( wtedy jak daję im rachunki, czyż tak;-)?
            - we wniosku który składa się do października mam napisać kosztorys, co jeśli
            suma za ksiażki( którą wpisałam) będzie mniejsza lub większa?
            - zwracają całą sumę którą wydałam w danym semestrze, czy tylko część?
            - czy można w ramach tego też pójść na kurs angielskiego ( tak tylko pytam;-)-
            bo pewnie będę musiałą cos udawadniać, że nie umiem, albo że mi to potrzebne

z góry dziekuje za pomoc:)
            • robertmar1 Re: Program Student 07.09.06, 19:21
              Już odpowiadam :)

- oświadczenia składasz (PFRON-owi) wraz ze sprawozdaniem końcowym
              - kosztorys jest właściwie nieważny, bo to tylko oznacza ile chcesz by Ci
              udzielono pieniędzy. Przy sprawozdaniu patrzą na sumę ogólnie wydaną.
              - to nie jest zwrot. To jest pomoc udzielana od razu po podpisaniu umowy (wtedy
              się dowiesz ile Ci przyznają). Najważniejsze byś wykazała w sprawozdaniu
              końcowym, że wydałaś więcej niż Ci dadzą - wtedy nie będziesz im nic musiała
              zwracać. Jeśli zaś wykazałabyś kwotę mniejszą - wówczas zajdzie konieczność
              zwrotu różnicy.
              - wątpię z tym kursem. Zwracają jedynie koszty związane z językiem na
              lektoracie, a żadnych dodatkowych kursów nie.

Pozdrawiam i ponownie się polecam na przyszłość :)
              • admin.bio-chem.radosna Re: Program Student 08.09.06, 10:30
                :-)

wiesz zastanawiałam się, czy też zwracają koszty leczenia podczas semestru. Tzn.
                dojeżdżam do lekarza w Warszawie( jestem z Krakowa) i aby nie tracić tak cennego
                czasu jadę interCity ( prawie co miesiąc)- również będę robiła podczas roku
                akademickiego
                Czy jest taka możliwość zwrotu ( np. uzasadniając zeby zdązyc an zajęcia po
                południu jadę ekspressem albo interCity? czy raczej pobudek medycznych i zwrotu
                za leczenie nie uznają, bo w sumie to program STUDENT a nie Zdrowotny...
                • robertmar1 Re: Program Student 08.09.06, 11:10
                  Hmm... teoretycznie zwracane są przede wszystkim koszty dojazdu z miejsca
                  zamieszkania na uczelnię i z powrotem, ale jeśli udowodnisz niezbędność tych
                  wyjazdów leczniczych i konieczność tak szybkich powrotów stamtąd na uczelnię,
                  to może i Ci zwrócą. Na pewno nie zaszkodzi zapytać o to przy składaniu
                  dokumentów lub podpisywaniu umowy.

Pozdrawiam serdecznie :)
                  • admin.bio-chem.radosna Re: Program Student 08.09.06, 19:19
                    dziękuje serdecznie, bardzo mi pomogłeś:-)
                    Będę musiała ich jeszcze o szczegóły zapytać... może nei będzie źle:);-)
                    • robertmar1 Re: Program Student 09.09.06, 12:55
                      Bardzo proszę i ponownie polecam się na przyszłość, nie tylko w tej kwestii :)
                    • gluby Re: Program Student 10.09.06, 18:35
                      ale kombinujesz:P
                      • robertmar1 Re: Program Student 10.09.06, 21:06
                        Eee... Dziewczyna po prostu pierwszy raz korzysta z czegoś takiego i chce się
                        dowiedzieć możliwie dużo. Wszystko i tak wszechmocny PFRON zweryfikuje :)
            • aga-83 Re: Program Student 08.09.06, 22:51
              Hej! Ja pytalam się o kurs jezykowy w zeszlym roku. Mozna, ale tylko wtedy gdy
              masz TEN jezyk obowiazkowo na uczelnie aktualnie.
              pzdr
              • admin.bio-chem.radosna Re: Program Student 10.09.06, 21:21
                hmmm ...
                nio raczej nie kombinuje, tylko nie wiem co finansują, w sumie każda pomoc się
                przyda, bo przecież edukacja ( jak pewnie sami wiecie) dużo kosztuje...
                a np. na pociągi wydaje na miesiac ok. 200 zł ( sporo) nie licząc juz lekarstw,
                ale pewnie sami o tym wiecie...
                Jutro popytam, a jak sie uda to pożyczę od nich cały regulamin;-)
                • dianda83 Re: Program Student 10.09.06, 23:15
                  hmm... ale student jest od 2 semestru...
                  a ty zaczynasz studia, wiec chyba się nie da... ;/ ??

Mylę się?
                  • robertmar1 Re: Program Student 11.09.06, 08:28
                    No właśnie teraz sobie przypomniałem, że sam nie mogłem od pierwszego semestru
                    korzystać z tej formy pomocy, a nie przypuszczam żeby zmienili regulamin (w
                    końcu jest to program przewidziany na określoną ilość lat, chyba do 2009 roku).
                    Tak więc niestety, ale chyba nasze rady przydadzą się Autorce wątku dopiero w
                    marcu...
                    • admin.bio-chem.radosna Re: Program Student 11.09.06, 20:04
                      nio tak napisane jest że student musi zaliczony miec przynajmniej jeden semetr,
                      przecież jak im udowodnię, że np. zaliczyłam semestr to jest szansa ze sie
                      zalicze;-) nio nic będę musiała ich jeszcze o sporo rzeczy popytać...
                      w końcu mam tak blisko..5 mni. drogi;)
                      • robertmar1 Re: Program Student 11.09.06, 20:12
                        Owszem, ale skoro zaczynasz dopiero studia, to w tym semestrze jeszcze te
                        rzeczy są Tobie nieprzydatne... Co się jednak odwlecze, to i tak nie uciecze :)
                        Pozdrawiam.
                • piechcia5 Re: Program Student 05.11.06, 07:26
                  najgorsze jest to ze trzeba miec jakąś kase zeby wyłożyć tzn opłata czesnego i
                  te pomoce naukowe tak?
                  • robertmar1 Re: Program Student 11.11.06, 19:26
                    Oczywiście, że tak. Tak jest też w przypadku całkowicie zdrowych studentów więc
                    może nie wybrzydzajmy za bardzo.
          • marta_17 Re: Program Student 13.09.06, 15:56
            czesc !!
            Mam pytanie odnosnie programu student jak to jest z kwota dofinansowania np
            deklaruje że porzebna jest mi suma 300 zł to dostaje 300 czy mniej ?? jak to
            jest ??
            Ile tak wógle średnio dostajecie kasy z tego programu ?? (pytam z czystej
            ciekawości;)) bo rownież bedę się o nie ubiegać
            podrawiam
            Marti
      • baja47 Re: Program Student 22.09.06, 13:01
        robertmar1 napisał:

> Wyżywienie - owszem, ale wtedy musisz mieć na to rachunek. Najlepiej porozumieć
        >
        > się w tej sprawie ze stołówką studencką. Z tego co wiem to PFRON głównie do
        > takich placówek ma zaufanie

dzwoniłam dzis do oddziału PFRON-u w Katowicach, wyżywienie nie jest u nich
        objęte programem Student

>
        > Fartuch laboratoryjny - jeśli udowodnisz, że jest to sprzęt Tobie niezbędny do
        > studiowania, to PFRON Ci to uwzględni.
        >
        > Pozdrawiam i polecam się na przyszłość :)
    • admin.bio-chem.radosna Re: Program Student 14.09.06, 17:06
      jednak od tego roku obowiązuje program od tego semetru:)
      pytałam :)
      niestety jako miejscowa nie mogę sobie dać do kosztorysu wyżywienia;-) a szkoda...
      • robertmar1 Re: Program Student 14.09.06, 17:14
        Cieszymy się wszyscy niezmiernie i życzymy powodzenia :)
        • kaszelok Re: Program Student 18.09.06, 19:26
          A ja mam pytanie odnosnie tego jak sie wylicza dochod brutto, ktory trzeba podac
          we wniosku. Moi rodzice pobieraja rente i myslalam ze wystarczy jak za kwote
          brutto przyjme kwote brutto tej renty podana na odcinku renty. Ale wydaje mi sie
          ze ta kwota jest kwota razem ze skladkami na ubezpieczenie, a w zalaczniku do
          oswiadczenia o wysokosci dochodow jest napisane, ze dochod brutto oblicza sie
          poprzez odjecie od przychodow wlasnie kwot wplaconych skladek na ubezpieczenie
          spoleczne i kosztow uzyskania przychodow. Czy w takim razie od tych kwot brutto
          rent mam odejmowac cos jeszcze?
          • baja47 Re: Program Student 19.09.06, 20:18
            tak
            • admin.bio-chem.radosna Re: Program Student 22.09.06, 14:32
              To znowu ja...;-)
              -Zastanawiam się nad tym jakie zaświadczenie ma mi napisac lekarz ( który?
              internista czy specjalista?) jeżeli chcę korzystać z form rekreacji...
              np. basen, korzystacie z tej formy? ja np. mam niepełnosprawość po częsci z ukł.
              oddechowego, czy basen jest dobra formą? nie wiem o co zapytać lekarza?
              - chciałam zakupić sobie dyktafn na uczelnie, toteż zastanawiam się czy to też
              mogę uwzględnić, jak myślicie?
              • robertmar1 Re: Program Student 22.09.06, 20:09
                To też znów ja :)

Dyktafon kupiłem sobie przed rokiem i wtedy jeszcze można to było wliczać do
                STUDENTA. Teraz już nie. Nabyłem wtedy Samsunga (chyba model V40, o ile dobrze
                pamiętam) i nie żałuję. Tyle, że radzę kłaść go na biurku wykładowcy - wtedy
                jest bardzo dobra jakość.

Co do WF-u, to najlepiej skontaktować się w tej sprawie z lekarzem, który się
                zajmuje takimi skierowaniami już na samej uczelni. Nie wiem jak z tym jest w
                Krakowie, ale w Lublinie taki pan doktor bada studenta właśnie pod kątem takiej
                rekreacji w przypadku posiadania orzeczenia o niepełnosprawności. Słucha wtedy
                sugestii i podejmuje decyzję na co daną osobę skierować, na jaki rodzaj ćwiczeń.

A basen w ogóle jest dobry :)
                • admin.bio-chem.radosna Re: Program Student 23.09.06, 07:11
                  A nie orientujesz się dlaczego już nie można zakupywać właśnie dyktafonu, tzn.
                  statrać się o dofinansowanie? Mi by się przydał dyktafon, zwłaszcza, że nie
                  będzie mnie na niektórych zajeciach no i moja niepełnosprawność na to wskazuje...

a Ty z jakich zajeć rekreacyjnych korzystasz, jesli można wiedzieć:)?
                  • dianda83 Re: Program Student 23.09.06, 12:05
                    po prostu wycofali z mozliwosci refundacji sprzet elektroniczny.
                    Nie wazne jaki... wazne ze ;/

Radzę jednak probowac indywidualnie starac się o sfinansowanie, chociaz na
                    powodzenie bym nie liczyła. Polecam jednak starac się o 80% dofinansowania z
                    MOPRu, gdzie 20% ty pokryjesz - likwidacja barier w komunikowaniu się... zawsze cos.
                  • robertmar1 Re: Program Student 23.09.06, 21:28
                    Oni już od roku robią poważną redukcję dozwolonych rzeczy do dofinansowania. Z
                    tej przyczyny m.in. drastycznie ograniczyli możliwość rozliczania się z
                    dodatkowych kursów czy kserowania materiałów. Nie dziwię im się w sumie, bo
                    nadużycia na tym polu były potężne.

Ja z zajęć żadnych rekreacyjnych nie korzystam, bo mam znaczny stopień
                    niepełnosprawności i nie mam możliwości uczęszczania na dozwoloną dla mnie jako
                    jedyną w tej sytuacji gimnastykę korekcyjną.

Co do dofinansowania z MOPR-u... Popytać nie zaszkodzi, ale oni zawsze wtedy
                    pytają czy korzysta się z innych źródeł pomocy i na korzystających ze STUDENTA
                    patrzą dość niechętnie. Raczej nie liczyłbym na pokrycie 80% kosztów, ale
                    najwyżej 50. Zawsze to jednak jest coś.
            • kaszelok Re: Program Student 30.09.06, 16:48
              to znowu ja i znowu mam pytanie o ten nieszczesny dochod. Czyli mam rozumiec ze
              wpisuje sie ten dochod, ktory otrzymuje na reke, tak? z pfronu dostalam tez
              odpowiedz, ze w przypadku otrzymywania zasilku pielegnacyjnego mozna odjac
              rowniez ten zasilek. Czy jesli ja pobieram taki zasilek to mam go odjac od
              swoich dochodow, czyli od renty socjalnej czy od calosci dochodow lacznie z
              dochodami moich rodzicow. Przepraszam za te pytania, ale niestety nie moge
              skorzystac z infolinii, czy bezposrednio pojsc do P0FRONu, bo jestem za granica
              i wracam, tak sie sklada 10 pazdziernika:( wiec musze wyslac ten wniosek poczta,
              a wypelniam go pierwszy raz.
              • gluby Re: Program Student 30.09.06, 17:04
                pomyslec mozna przez chwile?:P przeciez zasilek nie wchodzi w sklad renty
                socjalnej wiec jest oddzielny, wiec trzeba odliczyc od calosci dochodu, po
                prostu wpisujesz tylko rente socjalna bez zasilku
                • lika19 Re: Program Student 02.10.06, 18:50
                  hej. A ja mam pytanie co piszecie w uzasadnieniu skladanego wniosku? Moze ktos
                  cos podpowie?
                  • majkam24 Re: Program Student 03.10.06, 14:10
                    ja w uzasadnieniu napisałam o możliwościach jakie daje mi kontynuowanie
                    studiów, o kontakcie z rowieśnikami, o łatwiejszym starcie na rynku pracy jako
                    osoby z wykształceniem wyższym(akurat nie wierzę w to ostatnie ale ładnie
                    brzmiało ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka