Dodaj do ulubionych

Wolny handel czy protekcjonizm?

23.02.07, 12:37
Musze przeprowadzić ankiete.Co lepsze i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • Gość: agaa Re: Wolny handel czy protekcjonizm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:51
      wolny handel na protekcjonalizmie zyskują pewne grupy interesów wielkie
      korporacje ipr itd oni zyskuja wiecej bo podywzszaja swoje ceny dla nich
      protekcjonizm nie jest korzystny my jako zwykli ludzie konsumenci tracimy
      towary sa trozsze mamy mniejsza dostepnośc do dóbr
      • kot_behemot8 Re: Wolny handel czy protekcjonizm? 23.02.07, 12:58
        Drobni producenci to też zwykli ludzie a często to własnie oni zyskują na
        protekcjonizmie. Współcześnie protekcjonizm jest korzystny dla wszystkich
        bogatych państw (Polska tez wbrew pozorom się do nich zalicza) natomiast
        uniemozliwia rozwój krajów biednych. Dlatego własnie rozmowy o liberalizacji
        handlu światowego idą jak po grudzie a blokują je właśnie państwa bogate, które
        za wszelką cenę chcą chronić własne rynki.
        • Gość: konsument Re: Wolny handel czy protekcjonizm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:02
          Ale wolny handel jest zły dla pracowników. Nie złotego środka
        • Gość: 123 Re: Wolny handel czy protekcjonizm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:11
          Współcześnie protekcjonizm jest korzystny dla wszystkich
          > bogatych państw

Chyba wolny handel jest dla nich korzystny..protekcjonizmu bronią biedni
          • kot_behemot8 Re: Wolny handel czy protekcjonizm? 23.02.07, 13:18
            > Chyba wolny handel jest dla nich korzystny..protekcjonizmu bronią biedni

A skąd. To nie biedni mają wspólną polityke rolną jak UE, ochronę producentów
            bawełny jak USA czy rybołówstwa jak Norwegia, Islandia itd
            • hymen Re: Wolny handel czy protekcjonizm? 23.02.07, 13:34
              Ale też to nie państwa, w których protekcjonizm jest stosowany w największej
              skali rozwijają się najszybciej.
              • kot_behemot8 Re: Wolny handel czy protekcjonizm? 23.02.07, 13:53
                Mają najszybszy wzrost gospodarczy, chciałes powiedzieć jak sadzę. Tak, to
                częściowo prawda ( częsciowo, bo zawsze mozna dyskutowac co lepsze: ciągły i
                systematyczny wzrost przez wiele lat czy gwałtowny wzrost przeplatany kryzysami
                wynikającymi z przegrzania gospodarki)
                • hymen Re: Wolny handel czy protekcjonizm? 23.02.07, 15:48
                  Dobrze sądzisz. A dyskutować można zawsze, jednak liczy się efekt końcowy, a
                  nie to czy systematycznie czy skokowo. Wszystkie państwa, które z powodzeniem
                  teraz stosują protekcjonizm odskakiwały innym w czasie, gdy preferowały wolny
                  rynek, a obecnie najszybciej do nich dobijają te, które ograniczają rolę
                  państwa w gospodarce do najniższego możliwie poziomu. Przy czym, jak wskazują
                  ostatnie wskaźniki gospodarcze naszego kraju, sprawa nie jest tak prosta, jakby
                  z mojego pisania wyglądało ;)) Myślisz, że schładzanie by nam się przydało? :))
                  • kot_behemot8 Re: Wolny handel czy protekcjonizm? 23.02.07, 16:30
                    hymen napisał:

> Dobrze sądzisz. A dyskutować można zawsze, jednak liczy się efekt końcowy, a
                    > nie to czy systematycznie czy skokowo. Wszystkie państwa, które z powodzeniem
                    > teraz stosują protekcjonizm odskakiwały innym w czasie, gdy preferowały wolny
                    > rynek, a obecnie najszybciej do nich dobijają te, które ograniczają rolę
                    > państwa w gospodarce do najniższego możliwie poziomu. Przy czym, jak wskazują
                    > ostatnie wskaźniki gospodarcze naszego kraju, sprawa nie jest tak prosta,
                    jakby
                    >
                    > z mojego pisania wyglądało ;)) Myślisz, że schładzanie by nam się
                    przydało? :))

Hmm, mam takie dziwne wrażenie ze tobie sie myla pojecia protekcjonizmu i
                    interwencjonizmu. Twoja argumentacja odnosi sie do tego drugiego, moja do
                    pierwszego, zgodnie z "zadanym" tematem:)
                    • hymen Re: Wolny handel czy protekcjonizm? 23.02.07, 16:54
                      kot_behemot8 napisała:

> Hmm, mam takie dziwne wrażenie ze tobie sie myla pojecia protekcjonizmu i
                      > interwencjonizmu. Twoja argumentacja odnosi sie do tego drugiego, moja do
                      > pierwszego, zgodnie z "zadanym" tematem:)

Skoro tak, to posłużę się przykładem, z Dalekiego Wschodu, tym razem ;)). W
                      Japonii rząd wprowadził ograniczenia na import ryżu. Efekt był taki, że ceny
                      ryżu jakie musieli płacić Japończyce były pięciokrotnie wyższe niż ceny
                      światowe, zaś podatki musiały obejmować subsydia wypłacane krajowym rolnikom.
                      To z całą pewnością miało efekt hamujący. W tym prościutkim przykładzie masz do
                      czynienia z jednym i drugim. Mam wrażenie, że Twoje dziwne wrażenie wynika z
                      wplecenia w odpowiedź dygresji o schładzaniu, który to element sama
                      wprowadziłaś w poprzednim poście. Zresztą, nie chciałbym tu analizować Twoich
                      wrażeń, bo łatwo o pomyłkę a na więcej mnie nie stać z braku czasu i ochoty.
                      Poza tym różnice między EWG a UE są według mnie oczywiste.
                      • kot_behemot8 Re: Wolny handel czy protekcjonizm? 23.02.07, 17:41
                        Mimo wszystko radziłabym ci sprawdzić na czym polega róznica między
                        interwencjonizmem a protekcjonizmem. Chyba mylnie uznałes tę radę za jakąś
                        próbę złosliwości z mojej strony. Po prostu myląc te pojęcia nie jesteś w
                        stanie zrozumieć, że bardzo wiele państw cechuje sie duzym interwencjonizmem
                        państwowym (czyli w wielkim uproszczeniu: są mało liberalne, mają
                        przeregulowaną gospodarke, są "nie-wolnorynkowe") a jednocześnie są mało
                        protekcjonistyczne. Cały czas próbujesz dyskutowac na temat "wolny rynek czy
                        interwencjonizm" podczas gdy tematem wątku jest coś innego - "wolny handel czy
                        protekcjonizm". Kolejny twój błąd to wiara w istnienie zależności "im mniej
                        protekcjonizmu, tym szybszy wzrost gospodrczy" - mylisz się, taka zależność nie
                        istnieje, czego najlepszym przykładem są chociażby Chiny: ogromny protekcjonizm
                        i ogromny wzrost gospodarczy. I raczej nie wmawiaj sobie, że sprawa dotyczy
                        tylko Chin - z większych państw podobna prawidłowość dotyczy choćby Rosji,
                        Argentyny, Afryki Pd, Indonezji itd.
                        Zas co do Japonii, to w czasach najszybszego wzrostu stosowała ona politykę
                        skrajnie protekcjonistyczną, o czym obawiam sie nie wiedziałeś przywołując
                        nieopatrznie ten przykład:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka