marcys.k 08.06.07, 10:07 czy według was powinien byc zakaz suszenia bielizny na sznurkach na balkonie? czy psuje to estetyke bloków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: suszenie bielizny na balkonach IP: 195.205.21.* 08.06.07, 10:11 estetyka bloków? Zdanie wewnętrznie sprzeczne. Jak np "sucha woda". Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 10:11 Powinien. Jak suszyc, to na stojących suszrkach tak, żeby nie było widac. Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:22 A z jakiej racji zakaz? Jeśli kupuję mieszkanie z balkonem, to balkon jest mój i mam prawo suszyc na nim majtki. To tak samo jak kupuję sobie dom z ogrodem przy ulicy i mam prawo mieć na podwórku chaszczory, pokrzywy, sracz, kupę gruzu, wrak Żuka i inne ciekawe rzeczy. Oczywiście będzie to psuło estetykę, ale zakazy i nakazy w tek kwestii są naruszeniem świętego prawa własności. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:26 Chyba nie do końca masz rację ztm gruzem, żukiem itd Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:35 Prawo takie mam i nikt mi nie zabroni. Oczywiście nie trzymałbym takich gadżetów od strony ulicy bo bym się wstydził. Wolę mieć ładnie, czysto, trawka skoszona, skalniak, strumyczek, oczko wodne, kwiatki posadzone, krzaczki i moje kochane magnolie. Lubię żyć w estetycznym otoczeniu, ale nie każdy musi się dostosowywać do mojego poczucia estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:37 No i tu się właśnie mylisz, na swojej posesji musisz miec porządek, a jak nie to mandacik. Inna sprawa, że rzadko jest to egzekwowane.:((( Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:55 Gdzie masz taki przepis? Zaraz zresztą przejrzę Kodeks Wykroczeń jak go oczywiście nie wywiozłem do domu. A jak wiesz który to artykuł to zapodaj na forum. Zresztą to i tak martwy przepis. Porządek rzecz względna. Dla mnie coś jest porządkiem, dla innej osoby to artystyczny nieład, a dla kogoś innego to może być zwykły pierd**nik :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 12:15 I własnie przez takich jak ty Polska zawsze będzie grajdołem Europy. W dodatku zafajdanym grajdołem. A Polacy będą się dalej gapili jak ciele na malowane wrota na śliczne miasteczka Holandii, Francji czy Austrii - nie wiedząc, że tam nie tylko architektura planowanego domku musi być uzgodniona z gminnym urbanistą, ale często nawet jego kolorystyka i styl ogrodu. A o syfie na posesji to w ogóle mowy nie ma - kary są takie, że można zbankrutować, nie mówiąc już o ostracyzmie towarzyskim. No ale jesteśmy w Polsce, a wiadomo - Polak na zagrodzie równy wojewodzie i nam Polakom nikt przepisów robił nie bedzie. Dlatego syf mamy i syf będziemy mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 12:50 Przeze mnie? Ja porządek mam. Nie po to uciekałem z Warszawy żeby dalej mieszkać w syfie i smrodzie. Ja lubię jak jest ładnie. Ja jestem takim człowiekiem, że ze mną można się dogadać. Jakby przyszli i poprosili mnie np. o posadzenie drzew liściastych zamiast chojaków to bym pewnie posadził. W końcu zgrabić liście i spalić to nie problem, a liściaste też ładne. Jakby mi gmina przedstawiła jakiś ciekawy pomysł na aranżację ogrodu, to dlaczego miałbym nie skorzystać? Jakby mi za darmo zrobili projekt domu uwzględniajac moje założenia (pomieszczenia mają mieć minimum 4 metry wysokości i chcę mieć duże pomieszczenia a nie klaustrofobiczne klitki - to chyba nie są duże wymagania) to wtedy pewnie bym z tego skorzystął niż płacił kilka tysięcy za projekt. Ale jakby mi cokolwiek spróbowali nakazać to na złość bym zrobił dokładnie odwrotnie. Bo to jest MOJE i JA za SWOJE pieniądze kupiłem, więc rządzę JA. I można ze mną negocjować a nie mi nakazywać bo nakazy z założenia mam głęboko w poważaniu, a kilka mandacików na oczach funkcjonariusza podarłem i wyrzuciłem i do dziś próbują je ściągnąć. Za chwilę się przedawni i mogą mi naskoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 12:53 I nie masz się czym chwalic. acorns napisał: kilka mandacików na oczach funkcjonariusza podarłem i wyrzuciłem i > > do dziś próbują je ściągnąć. Za chwilę się przedawni i mogą mi naskoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 12:44 A co ja mam wszystkie przepisy znac na pamięc? Lepiej przejrzyj:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 12:47 Tu znałazłam przykładowy link: www.libiaz.pl/news/2005/20050128-03.htm Wpisałam przepisy porządkowe i wyskoczyło mnóstwo stron. Każde miasto i miejscowośc rządzi się trochę innymi prawami, ale porządek musi byc :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość O! Mój sąsiad też tak myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:02 i cena mojego mieszkania spadła. Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: O! Mój sąsiad też tak myśli 08.06.07, 21:04 Ale to nie mija wina, ze Ty myślisz inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:29 Jasne, do tego jeszcze zasłonki w jednym kolorze. Nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobić nikomu... Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:39 Nie, nie powinien taki zakaz istnieć. Chyba, że jest wprowadzany od samego początku, tzn. wszyscy lokatorzy wprowadzając się wiedzą o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.net.autocom.pl 08.06.07, 12:48 sama gaci nie rozwieszam bo się wstydzę ale jak ktoś inny to robi to mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki tam Re: suszenie bielizny na balkonach IP: 85.134.134.* 08.06.07, 14:11 Nie mieszkam w Polsce i ostatnio dostałam list z agencji ze na balkonie nie można suszyć prania, trzymać roweru, składować śmieci i montować anteny satelitarnej. A ze balkon mam 10 metrowy i niewidoczny z chodnika wiec głupie te ustalenia? A i zapowiedzieli kontrole a u mnie prawie wszystkie punkty są złamane :P Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 14:26 No to im odpisz, że bardzo chętnie pozbędziesz się talerza od satelitarnej jeśli zapewnią Ci w inny sposób odbiór wszystkich kanałów jakie masz w tej cenie jaką płacisz teraz. Rower też zniknie z balkonu jak zapewnią Ci jakieś pomieszczenie w którym będziesz mogła go parkować. I pranie będziesz wieszała w suszarni jeśli wygospodarują na to pomieszczenie i nie będzie w nim śmierdzieć. Co do śmieci to mają rację. Robactwo będzie rozłazić się po całym bloku. Jak czegoś chcą od Ciebie, to muszą Ci coś zaproponować wzamian. A kontrola to sobie może przychodzić i tylko od Twojej dobrej woli zależy czy ich wpuścisz czy nie i czy będziesz w domu w tym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrzu Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.nap.wideopenwest.com 09.06.07, 01:41 Gość portalu: taki tam napisał(a): > Nie mieszkam w Polsce i ostatnio dostałam list z agencji ze na balkonie nie > można suszyć prania, trzymać roweru, składować śmieci i montować anteny > satelitarnej. A ze balkon mam 10 metrowy i niewidoczny z chodnika wiec głupie t > e > ustalenia? A i zapowiedzieli kontrole a u mnie prawie wszystkie punkty są złama > ne :P posluchaj taki tamie-zanim kupisz czy wynajmiesz mieszkanie masz wglad do ksiazki praw i obowiazkow,tak ,ze na zale troche za pozno. antene zapewne mozesz zawiesic na scianie budynku lub dachu,od suszenia masz suszarke w mieszkaniu lub w budynku,rower?-zawsze jest jakies pomieszczenie ,jak nie ,to sobie trzymaj w mieszkaniu jesli przeczytales prawa i obowiazki i masz jakies obiekcje- nie kupujesz/wynajmujesz zegnam Odpowiedz Link Zgłoś
jezus_galilejczyk Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 20:21 Mnie osobiscie bielizna nie przeszkadza. Wrecz przeciwnie. Przypomina mi stare dibre czasy jak z Maria Magdalena figlowalismy :) Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Nie kłam 08.06.07, 20:34 Ty się tu Galilejczyku nie wymądrzaj:))) en.wikipedia.org/wiki/Undergarment#Enlightenment_and_Industrial_Age Odpowiedz Link Zgłoś
jezus_galilejczyk Re: Nie kłam 08.06.07, 20:35 Ja jestem droga! jesli chcesz inaczej to znaczy, zes heretyk! Odpowiedz Link Zgłoś
jezus_galilejczyk Re: Nie kłam 08.06.07, 20:45 POdoba mi sie :) Humor tez wazny :) A chodzilo o droge! Ja uestem Droga! (brak liter PL) Odpowiedz Link Zgłoś
miniantenka hi,hi,hi 08.06.07, 20:24 Lepiej suszyć bieliznę, nawet na balkonach, niż suszyć ludziom głowy, hi,hi,hi Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 20:34 To istnieje coś takiego jak estetyka bloków? Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Estetyka bloków? To jakieś żarty. 08.06.07, 21:18 A tego typu zakaz uważam za dziwny,nieżyciowy i pozbawiony sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.chello.pl 08.06.07, 21:23 w starym budownictwie budynki odarte z elewacji ,,,,,,,,,,,to juz im nic nie zaszkodzi a kolorowe ciuszki chociasz uroku dodadza Odpowiedz Link Zgłoś
kiko5 Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 21:42 często po prostu konieczność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.06.07, 23:42 Rozumiem, że np. kolorystyka balkonu, domu, czy nawet podział okna muszą być ustalone odgórnie, bo inaczej robi się estetyczny burdel (b. częsty w Polsce), ale, u licha, w jaki sposób wiszące gatki miałyby tę estetykę zaburzać? Rano ktoś powiesi, wieczorem zdejmie i jest tak, jak było. Wiadomo zaś, że z podwórkami bywa różnie, a suszarnie rzadko kiedy służą swojemu celowi. Żeby nikt mi nie pisał, że własnych interesów bronię - mamy linki na podwórzu :) Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: suszenie bielizny na balkonach 09.06.07, 00:21 Jak patrze na polskie osiedla to mam wrazenie ze jestem na dalekim przedmiesciu Paryza zamieszkalym przez emigrantow. Gatki i bielizna wszelkich nacji swiata. A i tam jest to zakazane. Istnieja rozne sposoby skazania srodowiska: skazenia chemiczne, skazenia zapachem, halasem, odpadkami i wiele innych, a pomiedzy nimi takze skazenie optyczne. I tym skazeniem sa gacie wiszace na balkonie. A swoja droga, jestesmy bardzo nieobywatelskim spoleczenstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: suszenie bielizny na balkonach 09.06.07, 02:14 Rozumiem wasz punkt widzenia, jest logiczny i uzasadniony. Ale w praktyce ja bym tak żyć nie umiała! Nie znoszę sterylnej czystości wokół siebie, jestem bałaganiarą i życie w bałaganie sprawia mi przyjemność. Gdyby dano mi zamieszkać w marmurowym pałacu, to nazajutrz pojawiłyby się w nim wygodne, wysiedziane fotele, kawałki starego koca czy palta dla kotów, rozsypujące się książki, milion kubków wszędzie... Ja w swoim mieszkaniu żyję, a nie tylko wpadam z wizytą. To samo odnosi się do balkonu. Muszą tam być kwiatki, szmatki i foteliki, stare baranice dla kotów, plastikowe miski z wodą dla ww., kocia wygódka, nasze rowery, wieszak stojący na bieliznę, linki wiszące na sztuki zbyt długie, aby się na ww. pomieściły, kawałki starego dywanika, żeby w stopy było miło i ciepło... i tak dalej, i tak dalej. Oczywiście mogę tę bieliznę suszyć u siebie w pokoju, tylko po co? Balkon to też "mój pokój", taki sam element mojego mieszkania, jak każdy inny. Dla ukojenia oczu współblokowiczów zabudowałam balkon szklanymi szybami i zawiesiłam nieprześwitujące, beżowe zasłony. I już. :P Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 09.06.07, 06:36 No i tak może byc.:))) nessie-jp napisała: Dla ukojenia oczu współblokowiczów zabudowałam balkon szklanymi szybami i > zawiesiłam nieprześwitujące, beżowe zasłony. I już. :P Odpowiedz Link Zgłoś
uyu nessie-jp :)) 09.06.07, 12:08 Tak samo jak ty lubie stare fotele, koty, stosy ksiazek i gazet i inne takie rzeczy sprawiajace, ze wnetrze staje sie "zamieszkale" tylko i wylacznie przeze mnie. Balaganiara to moze zbyt mocne slowo ale artystyczny nielad pasuje do mnie. Ale to wszystko nie oznacza, ze mam nim raczyc wszystkich dookola. Zreszta i ty tego nie robisz, oszklilas balkon, zawiesilas zaslony i jestes u siebie. I w tym rzecz :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: suszenie bielizny na balkonach IP: 85.112.196.* 09.06.07, 13:03 O zakazie nie może być mowy bo gdzie czteroosobowa rodzina ma suszyć swoje pranie mieszkając w bloku bez suszarni i mając małą łazienkę, w której na dodatek jest słaba wentylacja? Czy się to komuś podoba czy nie suszenie na balkonie jest koniecznością. Inna sprawa to estetyka. Suszące się pranie też może wyglądać ładnie i brzydko. Nie raz widać sznury przewieszone przez całą szerokość balkonu, obwisłe pod ciężarem mokrych ubrań a na tym najbardziej zewnętrznym sznurze wyeksponowane gacie, biustonosze i co bardziej intymne sztuki garderoby albo przepierdziane, szare prześcieradła. Nie wyobrażam sobie takich sznurków na własnym balkonie i nie chciałabym mieć takiego widoku patrząc z pokoju na świat. Inaczej wygląda pranie na estetycznej suszarce łazienkowej lub stojącej na podłodze. To może być nawet ładne pranie. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 09.06.07, 13:07 O takiej właśnie suszarce pisałam na początku tego wątku:)) I wilk syty i owca cała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.06.07, 13:39 Przepierdziane prześcieradła mnie rozłożyły :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś