Dodaj do ulubionych

suszenie bielizny na balkonach

08.06.07, 10:07
czy według was powinien byc zakaz suszenia bielizny na sznurkach na balkonie?
czy psuje to estetyke bloków?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: suszenie bielizny na balkonach IP: 195.205.21.* 08.06.07, 10:11
      estetyka bloków? Zdanie wewnętrznie sprzeczne. Jak np "sucha woda".
    • jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 10:11
      Powinien. Jak suszyc, to na stojących suszrkach tak, żeby nie było widac.
    • acorns Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:22
      A z jakiej racji zakaz? Jeśli kupuję mieszkanie z balkonem, to balkon jest mój
      i mam prawo suszyc na nim majtki. To tak samo jak kupuję sobie dom z ogrodem
      przy ulicy i mam prawo mieć na podwórku chaszczory, pokrzywy, sracz, kupę
      gruzu, wrak Żuka i inne ciekawe rzeczy. Oczywiście będzie to psuło estetykę,
      ale zakazy i nakazy w tek kwestii są naruszeniem świętego prawa własności.
      • jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:26
        Chyba nie do końca masz rację ztm gruzem, żukiem itd
        • acorns Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:35
          Prawo takie mam i nikt mi nie zabroni. Oczywiście nie trzymałbym takich
          gadżetów od strony ulicy bo bym się wstydził. Wolę mieć ładnie, czysto, trawka
          skoszona, skalniak, strumyczek, oczko wodne, kwiatki posadzone, krzaczki i moje
          kochane magnolie. Lubię żyć w estetycznym otoczeniu, ale nie każdy musi się
          dostosowywać do mojego poczucia estetyki.
          • jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:37
            No i tu się właśnie mylisz, na swojej posesji musisz miec porządek, a jak nie
            to mandacik. Inna sprawa, że rzadko jest to egzekwowane.:(((
            • acorns Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:55
              Gdzie masz taki przepis? Zaraz zresztą przejrzę Kodeks Wykroczeń jak go
              oczywiście nie wywiozłem do domu. A jak wiesz który to artykuł to zapodaj na
              forum. Zresztą to i tak martwy przepis. Porządek rzecz względna. Dla mnie coś
              jest porządkiem, dla innej osoby to artystyczny nieład, a dla kogoś innego to
              może być zwykły pierd**nik :)
              • Gość: kati Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 12:15
                I własnie przez takich jak ty Polska zawsze będzie grajdołem Europy. W dodatku
                zafajdanym grajdołem. A Polacy będą się dalej gapili jak ciele na malowane
                wrota na śliczne miasteczka Holandii, Francji czy Austrii - nie wiedząc, że tam
                nie tylko architektura planowanego domku musi być uzgodniona z gminnym
                urbanistą, ale często nawet jego kolorystyka i styl ogrodu. A o syfie na
                posesji to w ogóle mowy nie ma - kary są takie, że można zbankrutować, nie
                mówiąc już o ostracyzmie towarzyskim. No ale jesteśmy w Polsce, a wiadomo -
                Polak na zagrodzie równy wojewodzie i nam Polakom nikt przepisów robił nie
                bedzie. Dlatego syf mamy i syf będziemy mieli.
                • acorns Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 12:50
                  Przeze mnie? Ja porządek mam. Nie po to uciekałem z Warszawy żeby dalej
                  mieszkać w syfie i smrodzie. Ja lubię jak jest ładnie. Ja jestem takim
                  człowiekiem, że ze mną można się dogadać. Jakby przyszli i poprosili mnie np. o
                  posadzenie drzew liściastych zamiast chojaków to bym pewnie posadził. W końcu
                  zgrabić liście i spalić to nie problem, a liściaste też ładne. Jakby mi gmina
                  przedstawiła jakiś ciekawy pomysł na aranżację ogrodu, to dlaczego miałbym nie
                  skorzystać? Jakby mi za darmo zrobili projekt domu uwzględniajac moje założenia
                  (pomieszczenia mają mieć minimum 4 metry wysokości i chcę mieć duże
                  pomieszczenia a nie klaustrofobiczne klitki - to chyba nie są duże wymagania)
                  to wtedy pewnie bym z tego skorzystął niż płacił kilka tysięcy za projekt. Ale
                  jakby mi cokolwiek spróbowali nakazać to na złość bym zrobił dokładnie
                  odwrotnie. Bo to jest MOJE i JA za SWOJE pieniądze kupiłem, więc rządzę JA. I
                  można ze mną negocjować a nie mi nakazywać bo nakazy z założenia mam głęboko w
                  poważaniu, a kilka mandacików na oczach funkcjonariusza podarłem i wyrzuciłem i
                  do dziś próbują je ściągnąć. Za chwilę się przedawni i mogą mi naskoczyć.
                  • jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 12:53
                    I nie masz się czym chwalic.

acorns napisał:

kilka mandacików na oczach funkcjonariusza podarłem i wyrzuciłem i
                    >
                    > do dziś próbują je ściągnąć. Za chwilę się przedawni i mogą mi naskoczyć.
              • jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 12:44
                A co ja mam wszystkie przepisy znac na pamięc? Lepiej przejrzyj:)))
              • jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 12:47
                Tu znałazłam przykładowy link:
                www.libiaz.pl/news/2005/20050128-03.htm
                Wpisałam przepisy porządkowe i wyskoczyło mnóstwo stron. Każde miasto i
                miejscowośc rządzi się trochę innymi prawami, ale porządek musi byc :)))
      • Gość: gość O! Mój sąsiad też tak myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:02
        i cena mojego mieszkania spadła. Dziękuję!
        • jdbad Re: O! Mój sąsiad też tak myśli 08.06.07, 21:04
          Ale to nie mija wina, ze Ty myślisz inaczej.
    • niedo-wiarek Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:29
      Jasne, do tego jeszcze zasłonki w jednym kolorze.
      Nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobić nikomu...
    • xtrin Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 11:39
      Nie, nie powinien taki zakaz istnieć.
      Chyba, że jest wprowadzany od samego początku, tzn. wszyscy lokatorzy
      wprowadzając się wiedzą o tym.
    • Gość: ania Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.net.autocom.pl 08.06.07, 12:48
      sama gaci nie rozwieszam bo się wstydzę ale jak ktoś inny to robi to mi nie
      przeszkadza.
    • Gość: taki tam Re: suszenie bielizny na balkonach IP: 85.134.134.* 08.06.07, 14:11
      Nie mieszkam w Polsce i ostatnio dostałam list z agencji ze na balkonie nie
      można suszyć prania, trzymać roweru, składować śmieci i montować anteny
      satelitarnej. A ze balkon mam 10 metrowy i niewidoczny z chodnika wiec głupie te
      ustalenia? A i zapowiedzieli kontrole a u mnie prawie wszystkie punkty są złamane :P
      • acorns Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 14:26
        No to im odpisz, że bardzo chętnie pozbędziesz się talerza od satelitarnej
        jeśli zapewnią Ci w inny sposób odbiór wszystkich kanałów jakie masz w tej
        cenie jaką płacisz teraz. Rower też zniknie z balkonu jak zapewnią Ci jakieś
        pomieszczenie w którym będziesz mogła go parkować. I pranie będziesz wieszała w
        suszarni jeśli wygospodarują na to pomieszczenie i nie będzie w nim śmierdzieć.
        Co do śmieci to mają rację. Robactwo będzie rozłazić się po całym bloku. Jak
        czegoś chcą od Ciebie, to muszą Ci coś zaproponować wzamian. A kontrola to
        sobie może przychodzić i tylko od Twojej dobrej woli zależy czy ich wpuścisz
        czy nie i czy będziesz w domu w tym czasie.
      • Gość: mistrzu Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.nap.wideopenwest.com 09.06.07, 01:41
        Gość portalu: taki tam napisał(a):

> Nie mieszkam w Polsce i ostatnio dostałam list z agencji ze na balkonie nie
        > można suszyć prania, trzymać roweru, składować śmieci i montować anteny
        > satelitarnej. A ze balkon mam 10 metrowy i niewidoczny z chodnika wiec głupie
        t
        > e
        > ustalenia? A i zapowiedzieli kontrole a u mnie prawie wszystkie punkty są
        złama
        > ne :P

posluchaj taki tamie-zanim kupisz czy wynajmiesz mieszkanie masz wglad do
        ksiazki praw i obowiazkow,tak ,ze na zale troche za pozno. antene zapewne
        mozesz zawiesic na scianie budynku lub dachu,od suszenia masz suszarke w
        mieszkaniu lub w budynku,rower?-zawsze jest jakies pomieszczenie ,jak nie ,to
        sobie trzymaj w mieszkaniu
        jesli przeczytales prawa i obowiazki i masz jakies obiekcje- nie
        kupujesz/wynajmujesz
        zegnam
    • jezus_galilejczyk Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 20:21
      Mnie osobiscie bielizna nie przeszkadza. Wrecz przeciwnie. Przypomina mi stare
      dibre czasy jak z Maria Magdalena figlowalismy :)
      • jdbad Nie kłam 08.06.07, 20:22
        Wtedy jeszcze bielizny nie było.
        • jezus_galilejczyk Re: Nie kłam 08.06.07, 20:29
          Brefzisz dziecko
          • jdbad Re: Nie kłam 08.06.07, 20:34
            Ty się tu Galilejczyku nie wymądrzaj:)))

en.wikipedia.org/wiki/Undergarment#Enlightenment_and_Industrial_Age
            • jezus_galilejczyk Re: Nie kłam 08.06.07, 20:35
              Ja jestem droga! jesli chcesz inaczej to znaczy, zes heretyk!
              • jdbad Re: Nie kłam 08.06.07, 20:43
                No dobra, galilejko:))
                • jezus_galilejczyk Re: Nie kłam 08.06.07, 20:45
                  POdoba mi sie :) Humor tez wazny :)

A chodzilo o droge! Ja uestem Droga! (brak liter PL)
                  • jdbad :))) 08.06.07, 20:47
    • miniantenka hi,hi,hi 08.06.07, 20:24
      Lepiej suszyć bieliznę, nawet na balkonach, niż suszyć ludziom głowy, hi,hi,hi
    • orvokki Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 20:34
      To istnieje coś takiego jak estetyka bloków?
    • mike.recz Estetyka bloków? To jakieś żarty. 08.06.07, 21:18
      A tego typu zakaz uważam za dziwny,nieżyciowy i pozbawiony sensu.
    • Gość: gosc Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.chello.pl 08.06.07, 21:23
      w starym budownictwie budynki odarte z elewacji ,,,,,,,,,,,to juz im nic nie
      zaszkodzi a kolorowe ciuszki chociasz uroku dodadza
    • kiko5 Re: suszenie bielizny na balkonach 08.06.07, 21:42
      często po prostu konieczność
      • Gość: jaija Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.06.07, 23:42
        Rozumiem, że np. kolorystyka balkonu, domu, czy nawet podział okna muszą być
        ustalone odgórnie, bo inaczej robi się estetyczny burdel (b. częsty w Polsce),
        ale, u licha, w jaki sposób wiszące gatki miałyby tę estetykę zaburzać? Rano
        ktoś powiesi, wieczorem zdejmie i jest tak, jak było. Wiadomo zaś, że z
        podwórkami bywa różnie, a suszarnie rzadko kiedy służą swojemu celowi.
        Żeby nikt mi nie pisał, że własnych interesów bronię - mamy linki na podwórzu :)
        • uyu Re: suszenie bielizny na balkonach 09.06.07, 00:21
          Jak patrze na polskie osiedla to mam wrazenie ze jestem na dalekim przedmiesciu
          Paryza zamieszkalym przez emigrantow. Gatki i bielizna wszelkich nacji swiata.
          A i tam jest to zakazane.
          Istnieja rozne sposoby skazania srodowiska: skazenia chemiczne, skazenia
          zapachem, halasem, odpadkami i wiele innych, a pomiedzy nimi takze skazenie
          optyczne. I tym skazeniem sa gacie wiszace na balkonie.
          A swoja droga, jestesmy bardzo nieobywatelskim spoleczenstwem.
          • nessie-jp Re: suszenie bielizny na balkonach 09.06.07, 02:14
            Rozumiem wasz punkt widzenia, jest logiczny i uzasadniony. Ale w praktyce ja bym
            tak żyć nie umiała! Nie znoszę sterylnej czystości wokół siebie, jestem
            bałaganiarą i życie w bałaganie sprawia mi przyjemność. Gdyby dano mi zamieszkać
            w marmurowym pałacu, to nazajutrz pojawiłyby się w nim wygodne, wysiedziane
            fotele, kawałki starego koca czy palta dla kotów, rozsypujące się książki,
            milion kubków wszędzie... Ja w swoim mieszkaniu żyję, a nie tylko wpadam z wizytą.

To samo odnosi się do balkonu. Muszą tam być kwiatki, szmatki i foteliki, stare
            baranice dla kotów, plastikowe miski z wodą dla ww., kocia wygódka, nasze
            rowery, wieszak stojący na bieliznę, linki wiszące na sztuki zbyt długie, aby
            się na ww. pomieściły, kawałki starego dywanika, żeby w stopy było miło i
            ciepło... i tak dalej, i tak dalej. Oczywiście mogę tę bieliznę suszyć u siebie
            w pokoju, tylko po co? Balkon to też "mój pokój", taki sam element mojego
            mieszkania, jak każdy inny.

Dla ukojenia oczu współblokowiczów zabudowałam balkon szklanymi szybami i
            zawiesiłam nieprześwitujące, beżowe zasłony. I już. :P
            • jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 09.06.07, 06:36
              No i tak może byc.:)))

nessie-jp napisała:

Dla ukojenia oczu współblokowiczów zabudowałam balkon szklanymi szybami i
              > zawiesiłam nieprześwitujące, beżowe zasłony. I już. :P
            • uyu nessie-jp :)) 09.06.07, 12:08
              Tak samo jak ty lubie stare fotele, koty, stosy ksiazek i gazet i inne takie
              rzeczy sprawiajace, ze wnetrze staje sie "zamieszkale" tylko i wylacznie przeze
              mnie. Balaganiara to moze zbyt mocne slowo ale artystyczny nielad pasuje do
              mnie.
              Ale to wszystko nie oznacza, ze mam nim raczyc wszystkich dookola.
              Zreszta i ty tego nie robisz, oszklilas balkon, zawiesilas zaslony i jestes u
              siebie. I w tym rzecz :))))))
    • Gość: Matylda Re: suszenie bielizny na balkonach IP: 85.112.196.* 09.06.07, 13:03
      O zakazie nie może być mowy bo gdzie czteroosobowa rodzina ma suszyć swoje
      pranie mieszkając w bloku bez suszarni i mając małą łazienkę, w której na
      dodatek jest słaba wentylacja? Czy się to komuś podoba czy nie suszenie na
      balkonie jest koniecznością. Inna sprawa to estetyka. Suszące się pranie też
      może wyglądać ładnie i brzydko. Nie raz widać sznury przewieszone przez całą
      szerokość balkonu, obwisłe pod ciężarem mokrych ubrań a na tym najbardziej
      zewnętrznym sznurze wyeksponowane gacie, biustonosze i co bardziej intymne
      sztuki garderoby albo przepierdziane, szare prześcieradła. Nie wyobrażam sobie
      takich sznurków na własnym balkonie i nie chciałabym mieć takiego widoku
      patrząc z pokoju na świat. Inaczej wygląda pranie na estetycznej suszarce
      łazienkowej lub stojącej na podłodze. To może być nawet ładne pranie.
      • jdbad Re: suszenie bielizny na balkonach 09.06.07, 13:07
        O takiej właśnie suszarce pisałam na początku tego wątku:))
        I wilk syty i owca cała.
      • Gość: jaija Re: suszenie bielizny na balkonach IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.06.07, 13:39
        Przepierdziane prześcieradła mnie rozłożyły :D:D:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka