Dodaj do ulubionych

czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest?

12.06.07, 19:16
I jak sie ukaladaly Jego relacje z Kaczynskimi , jak z Walesa, jak z
Kuchcinskim, Rydzykiem, Lepperem, Giertychem...no wiem wiem to maly czlowiek
byl, za maly do tych tuzow
trudny
Obserwuj wątek
    • kaczyjar Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 12.06.07, 19:22
      Co z jego autorytetu zostalo ? Tylko tyle ze sie na niego chcac zatkac usta
      innym w dyskusji.
    • nowytor7 uściślij dupku pojęcie "autorytet", bo dialektyczn 12.06.07, 19:22
      dialektycznie potraktowane, jak Anetka przez Michnika, jest to pojęcie tylko
      michnikowskim bełkotem.
      Jednakowoż, gdyby cię interesowało, czy JPII jest dla mnie autorytetem moralnym
      to odpowiem ci twierdząco. Zawsze był człowiekiem olbrzymiej dobroci i niezwykle
      prawym, a przymioty intelektualne pozwoliły zostać mu papieżem.
      • trudny2002 Re: uściślij dupku pojęcie "autorytet", bo dialek 12.06.07, 19:24
        dupek uscisli...w kwestii jakosci i poziomu dyskusji Ty sie jawisz jako
        autorytet wspolczesny, ja pozostane przy starej wersji jesli wolno...
        trudny
        • edico Re: autorytet ze stosunkami? :)) 16.06.07, 18:36
          A autorytet bez stosunków też może być? :))
          W miejsce argumentów ad personam może nauczył byś się formułować własne myśli w
          sposób nie ośmieszający siebie?
          • Gość: J 07 Re: autorytet ze stosunkami? :)) IP: *.nycmny.east.verizon.net 16.06.07, 18:46
            Tylko na taki argument stac absolwenta marksistowsko-leninowskiej sorbony?

"Holodupki hop do kupki"
            • edico Re: autorytet ze stosunkami? :)) 16.06.07, 18:57
              Gość portalu: J 07 napisał(a):

> Tylko na taki argument stac absolwenta marksistowsko-leninowskiej sorbony?
              >
              > "Holodupki hop do kupki"

Nie wiem, czy to była ta wzmiankowana sorbona, ale na pewno nie niedzielna
              szkółka, w której nie tylko myśleć ale i pisać nie nauczyli. A to co pozostało
              po tej siermiężnej edukacji, to słychać, widać i czuć.
              • Gość: J 07 Re: autorytet ze stosunkami? :)) IP: *.nycmny.east.verizon.net 16.06.07, 19:21
                Gosc portalu:edico napisal:

>Nie wiem,czy to byla ta wzmiankowana sorbona,ale na pewno nie niedzielna
                >szkolka,w ktorej nie tylko myslec ale i pisac nie nauczyli.A to co pozostalo
                >po tej siermieznej edukacji,to slychac,widac i czuc.

Pamiec cie zawiodla?
      • figgin1 Re: uściślij dupku pojęcie "autorytet", bo dialek 13.06.07, 07:59
        nowytor7 napisał:

> dialektycznie potraktowane, jak Anetka przez Michnika, jest to pojęcie tylko
        > michnikowskim bełkotem.
        > Jednakowoż, gdyby cię interesowało, czy JPII jest dla mnie autorytetem
        moralnym
        > to odpowiem ci twierdząco. Zawsze był człowiekiem olbrzymiej dobroci i
        niezwykl
        > e
        > prawym, a przymioty intelektualne pozwoliły zostać mu papieżem.

Kchm, sformułowania użyte przez ciebie dowodzą jasno, ze żadnym autorytetem on
        dla ciebie nie jest.
      • hypatia69 Re: uściślij dupku pojęcie "autorytet", bo dialek 14.06.07, 13:55
        Pomijając milczeniem fakt, że przykład ze swojego autorytetu bierzesz...
        niezbyt... precyyjnie... Czy wiesz, jak to się stało, że został papieżem? Bo
        nie do końca była to kwestia przymiotów. Nawet nie głównie.
    • 1normalnyczlowiek11 A co to komuszków obchodzi??? 12.06.07, 19:23
      trudny2002 napisał: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest?
      > I jak sie ukaladaly Jego relacje z Kaczynskimi , jak z Walesa, jak z
      > Kuchcinskim, Rydzykiem, Lepperem, Giertychem...no wiem wiem to maly czlowiek
      > byl, za maly do tych tuzow
      > trudny
      • trudny2002 Re: A co to komuszków obchodzi??? 12.06.07, 19:26
        dziecko sie nauczylo...ale nie kumam czy ty samtworzysz te bzdety czy tak ci
        plynie cytowanie jak sraczka sdyspeptykowi?
        trudny
        Sraczka jak wiesz to klasyka paradoksu. radko i czesto...dziecko
    • kaczyjar Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 12.06.07, 19:43
      autorytet- autorytet co z tego jak kazdy jego slowa interpretuje inaczej tak
      zeby mu byly wygodne .To co zostaje z jego autorytetu? -gu...
    • adam81w Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 13.06.07, 00:04
      nigdy nie byl.
    • alberto4 Non possumus 13.06.07, 01:47
      Większość powiada, ze tyle "dobrego" lecz czy aby dobrze się wyraża..? Ja bym
      był ostrożniejszym i rzekł - "Non possumus": <a
      href="www.alberto.pl/non.php" target="_blank">www.alberto.pl/non.php</a>
      żeby może tak jakoś "wyrównażyć", bo wprawdzie wiadomo że "prawdziwa cnota
      krytyk się nie boi"...
      • billy.the.kid Re: Non possumus 13.06.07, 07:48
        cós tam dziadek pieprzył-gamonie udawali ze słuchają.
        przypomniałem sobie czasy gdy aws był przy żłobie. po jakiejś wycieczce dżipitu
        na łono ojczyzny pokazali w telewizorni takiego facia co wabił sie krzaklewski.
        i ten faci z poważna mina i namaszczeniem nawija: z uwaga wsłuchaliśmy sie w
        słowa ojca swiętego". no czysty miód.
        a autorytetów wyszukuja se ludkowie którzy sami nie potrafia myśleć.
    • figgin1 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 13.06.07, 07:58
      JP2 nie jest żadnym autorytetem. Byłby, gdyby ludzie wcielali w życie jego
      nauki, niestety ograniczają się do oddawania mu jakiejś pogańskiej czci. Mamy
      szkoły jego imienia, place, ulice i parki, pod jego pomnikami palą się świeczki
      ale nie przekłada sie to na nasze czyny.
      • billy.the.kid Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 13.06.07, 08:36
        iktoś se ubzdurał że ten facio był polakiem. może z pochodzenie-i owszem.
        ale od 78 kiedy go wybrali na papę był on tylko i wyłacznie OBYWATELEM WATYKANU.
        i wszystko co robił poporzadkowane było interesom tego państewka.i jakos nie
        moge sie dopatrzec zbieznosci interesów polski i watykanu. no ale ciemnu lud
        kupował ten kit wciskany ze wszystkich stron przez czarnych łobuzów i ich
        przydupasów.
        • elde23 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 13.06.07, 08:47
          Gdy przyjeżdżał do Polski, to trzeba było pod karą administracyjną zakazywać
          sprzedaży alkoholu. Bo inaczej rodacy witaliby go machając nie kwiatami, ale
          półlitrówkami. I "wsłuchiwać" też by się nie mogli, z uwagi na kaca.
          Ktoś to ładnie nazwał "kremówki - tak, encykliki - nie".
        • chwila.pl Zagadka.... 13.06.07, 10:00
          billy.the.kid napisał:

> i jakos nie
          > moge sie dopatrzec zbieznosci interesów polski i watykanu. no ale ciemnu lud
          > kupował ten kit wciskany ze wszystkich stron przez czarnych łobuzów i ich
          > przydupasów.

Jak to sie dzieje, że intelektualista billy.the.kid nie zna faktów z najnowszej
          historii Polski? A "ciemny lud" je zna? I to nie od "czarnych łobuzów" tylko z
          innych, obiektywnych źródeł informacji? Potrafisz wytłumaczyć ten paradoks?
      • chwila.pl Jan Pawel II byl, jest i będzie autorytetem 13.06.07, 09:51
        figgin1 napisała:

> JP2 nie jest żadnym autorytetem.

Ależ jest. Dla wielu, wielu ludzi jest prawdziwym autorytetem. I ten fakt nie
        wymaga specjalnych uzasadnień, bo jego życie to niedościgniony wzór
        postępowania, zachowań głęboko ludzkich, nacechowanych dobrocią i mądrością.
        Szalenie trudno jest wcielać jego wzorce w życie. Możemy się jedynie starać choć
        odrobinę zbliżyć do ideału, który On reprezentował. Był jak opoka, zawsze można
        było na nim polegac. A jednocześnie wzbudzał zwyczajną, ojcowską miłość. Był dla
        mnie drugim ojcem, którego kochałam równie mocno jak mego prawdziwego ojca. Jego
        słowa tkwią we mnie bardzo głęboko, w chwilach rozterki są dla mnie
        drogowskazem, pomagają dokonać wyboru, są bezcenne.
        Możecie sobie ze mnie drwić, możecie nazwać moją postawe infantylną, nic mnie to
        nie obchodzi. To są moje wzorce, których nie musicie powielać....

Byłby, gdyby ludzie wcielali w życie jego
        > nauki, niestety ograniczają się do oddawania mu jakiejś pogańskiej czci. Mamy
        > szkoły jego imienia, place, ulice i parki, pod jego pomnikami palą się świeczki
        >
        > ale nie przekłada sie to na nasze czyny.
        • billy.the.kid Re: Jan Pawel II byl, jest i będzie autorytetem 13.06.07, 10:06
          tyn anturytet wykazał jak wyrznął TEOLOGIĘ WYZWOLENIA. Było cós takiego w
          ameryce płd. takie troche działania mówiące o sprawiedliwości
          społecznej.zapachniało mu tam marksizmem- to i kazał trzymac ten kosciółek za
          ryj i po ptokach.
          • chwila.pl Geniusz Jana Pawła II 13.06.07, 10:26
            billy.the.kid napisał:

> tyn anturytet wykazał jak wyrznął TEOLOGIĘ WYZWOLENIA. Było cós takiego w
            > ameryce płd. takie troche działania mówiące o sprawiedliwości
            > społecznej.zapachniało mu tam marksizmem- to i kazał trzymac ten kosciółek za
            > ryj i po ptokach.

Chyba mało znasz Teologię Wyzwolenia i nie doceniasz geniuszu Jana Pawła II...

Jan Paweł II wiedział, jakie niebezpieczeństwa tkwią w upolitycznieniu wiary i
            funkcji kapłańskich. Dlatego Watykan kilkakrotnie oficjalnie odciął się od tego
            nurtu, wyrażając swoje stanowisko m.in. w dokumencie Libertatis nuntius w 1984
            roku, w którym odrzuca się zasadnicze założenia teologii wyzwolenia. Po latach
            sporów, wraz z upadkiem dyktatur w krajach Ameryki Południowej, teologia
            wyzwolenia mocno podupadła nie przynosząc jednocześnie żadnego wyzwolenia, co
            potwierdziło papieską linię polityki. Również załamanie ekonomiczne tzw.
            gospodarki socjalistycznej na przełomie lat 80 i 90 wpłynęło na to, iż piewcy
            teologii wyzwolenia zrozumieli, że propozycje marksistowskiej ekonomii nie
            rozwiążą problemów biedy w Ameryce Południowej.
            • piwi77 Re: Geniusz Jana Pawła II 13.06.07, 23:05
              chwila.pl napisała:

> Po latach
              > sporów, wraz z upadkiem dyktatur w krajach Ameryki Południowej, teologia
              > wyzwolenia mocno podupadła nie przynosząc jednocześnie żadnego wyzwolenia, co
              > potwierdziło papieską linię polityki.

W pewnym sensie to prawda, że podupadła, ale ten upadek należy rozumieć jako
              upadek w ramach Kościoła katolickiego. Dotąd katolicy, widząc że w ramach KK
              nic nie da się zrobić, masowo opuszczali i nadal opuszczają jego szeregi
              przechodząc głównie do zielonoświątkowców. Jeżeli JPII był kontent z takiego
              rozwoju, to troche go nie rozumiem, ale w sumie to ja go nigdy nie rozumiałem.
      • edico Re: Jakie nauki figgin1 ? 16.06.07, 18:42
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=957503&a=40276858
    • jszhc Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 13.06.07, 10:02
      Na pewno dla pewnych osob byl on autorytetem, szkoda tylko ze osoby ktore
      najwiecej krzycza o tym, jak sznowali itd. Jana Pawla II tak naparwde w ogole
      nie stousja sie do tego co on glosil.
      • mika74 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 13.06.07, 10:34
        jszhc napisała:

> Na pewno dla pewnych osob byl on autorytetem, szkoda tylko ze osoby ktore
        > najwiecej krzycza o tym, jak sznowali itd. Jana Pawla II tak naparwde w ogole
        > nie stousja sie do tego co on glosil.

Wyswiechtany slogan,ktory ma Ci poprawic samopoczucie?
        Skad wiesz,ze sie nie stosuja? Znam mnostwo ludzi,ktorzy jak najbardziej
        stosują.Przeciez na tej podstawie własnie go szanują.
        • dota110 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 13.06.07, 10:36
          Dla mnie byl ,jest i bedzie autorytetem zawsze.
        • Gość: jszhc Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:51
          A ja nzam posrednio lub bezposrednio...wiec...
          • mika74 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 13.06.07, 11:07
            To,ze ktos uznaje JP II za autorytet to nie znaczy,ze ma byc Panem Bogiem i w
            100% spelniac wszelkie moralno-etyczne wymogi. Ja szanuje Dalai lame_czy według
            Ciebie to znaczy,ze jestem buddysta? a moze to,ze jestem samym Budda?
            Ludzie czesto w stosunku do innych maja wymaganie duzo wieksze niz w stosunku
            do siebie-czy tak przypadkiem nie jest z Tobą jszhc? Oczywiscie najwygodniej
            nie uznawac zadnych zasad i zadnych autorytów-wtedy usprawiewliwia się kazde
            swoje świnstwo.
            • jszhc Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 13.06.07, 11:24
              Jesli ktos postrzega jakiego czlowieka za swoj autorytet, to logiczne, ze nie o
              piekne oczy chodzi i w pewnym stopniu czlowiek nawet chcialby byc taki jak
              osoba, ktora jest dla niego autorytetm. Moze do tego dazyc, stosowac pewne
              zasady, a moze spoczac na laurach, krasc, grabic, mordowac i mowic "ale Jan
              Pawel II to moj najwiekszy AUTORTET" lub jakakolwiek inna osoba. Zanowuz znam
              przypadki osob, ktore najwiecej krzyczna doslownie o tym, kto jest dla nich
              wzorem i obnosza sie z tym wszem i wobec.....a w rzeczywsitosci sa
              zalklamamnymi ludzmi, ktorzy nawet jednej z wydanych pozycji np. Jana Pawla II
              nie przeczytali i nie maja w sumie pojecia o nim (bo czy relacje z pielgrzymki
              sa faktyczna wiedza do stwierdzania kto jest moim autorytetm).
              Wymagania wobec ludzi? Chyba sie zagalapowalas, gdyz nie ma tutaj o tym mowy,
              czego ja wymagam, nie wymagam i jaka sama jestem. Stwierdzilam odpowiadajc na
              post, ze zapewne sa ludzie, ktorzy uwazaja bylego paieza za autorytet i
              napomknelam o tych kilku przypadkach ludzi, ktorzy zachowuja sie w taki a nie
              inny sposob. No ale wspanialae jak mozna po jakim zdaniu dokonywac pseudo
              analiz:)....tylko to raczej wlasnie zle swiadczy o jakiejs osobie.
              Jak ktos nie ma autorytetow to jest juz zlym czlowiekiem, robiacym rozne
              swinstwa, a sam brak autrytetu to usprawiedliwia (przynajmniej w mniemaniu tej
              osoby)? Jakby wziasc moj przypadke to teoria kompletnie nie trafiona:p. Trudno
              byloby mi okreslic czy mam jakis wyjatkowy autortet, "za ktorym podazam", choc
              jest kilka osob, ktore podziwiam i szanuje za cos tam;p
              • mika74 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 14.06.07, 13:42
                jszhc napisała:

> Jesli ktos postrzega jakiego czlowieka za swoj autorytet, to logiczne, ze nie
                o
                >
                > piekne oczy chodzi i w pewnym stopniu czlowiek nawet chcialby byc taki jak
                > osoba, ktora jest dla niego autorytetm. Moze do tego dazyc, stosowac pewne
                > zasady, a moze spoczac na laurach, krasc, grabic, mordowac i mowic "ale Jan
                > Pawel II to moj najwiekszy AUTORTET" lub jakakolwiek inna osoba. Zanowuz znam
                > przypadki osob, ktore najwiecej krzyczna doslownie o tym, kto jest dla nich
                > wzorem i obnosza sie z tym wszem i wobec.....a w rzeczywsitosci sa
                > zalklamamnymi ludzmi, ktorzy nawet jednej z wydanych pozycji np. Jana Pawla
                II
                > nie przeczytali i nie maja w sumie pojecia o nim (bo czy relacje z
                pielgrzymki
                > sa faktyczna wiedza do stwierdzania kto jest moim autorytetm).
                > Wymagania wobec ludzi? Chyba sie zagalapowalas, gdyz nie ma tutaj o tym mowy,
                > czego ja wymagam, nie wymagam i jaka sama jestem. Stwierdzilam odpowiadajc na
                > post, ze zapewne sa ludzie, ktorzy uwazaja bylego paieza za autorytet i
                > napomknelam o tych kilku przypadkach ludzi, ktorzy zachowuja sie w taki a nie
                > inny sposob.
                Moja droga,przykro mi ,ze znasz KILKU takich ludzi. Widocznie obracasz się w
                zakłamanym towarzystwie. Rada: zmien towarzystowo.
                Zapewniam Cię,,ze ja znam dziesiatki osób,ktore zyja tym co głosi Koscioł (bo
                to co głosił JPII to nic innego jak wspólna dla calego Koscioła i w chwili
                obecnie nauka).
                Mam wrazenie,ze te kilka osob sa dla Ciebie pewnego rodzaju usprawiedliwieniem
                Twoich własnych niedoskonalosci.
                Rada: radze korzystac ze spowiedzi.Bo hipokryzja jest w kazdym z nas, w Tobie
                takze ją widze(naprawde te kilka osób które znasz rabuje i morduje??)
        • jdbad To nie jest wyświechtany slogan, ale fakt. 13.06.07, 18:08
          mika74 napisała: Wyswiechtany slogan,ktory ma Ci poprawic samopoczucie?
          > Skad wiesz,ze sie nie stosuja? Znam mnostwo ludzi,ktorzy jak najbardziej
          > stosują.Przeciez na tej podstawie własnie go szanują.
    • clockwork.orange Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 13.06.07, 11:38
      dla mnie nie byl i nie jest, nie zgadzalam sie z nim w zbyt wielu kwestiach.
      poza tym stosunek do niego przybieral u wielu ludzi wprost balwochwalcze formy,
      kazde slowo bylo traktowane bez odrobiny krytycyzmu- uwazam, ze to szkodliwe.

co oczywiscie nie przeszkadzalo mi go szanowac.
    • pacjent.psychiatryka JP2 był, jest i będzie autorytetem wszystkich 13.06.07, 12:57
      katolików. I nieprawdą jest, że uważam tak tylko dlatego, że media wbiły mi to
      do głowy.
      • billy.the.kid Re: JP2 był, jest i będzie autorytetem wszystkich 13.06.07, 17:15
        chwiluniu. ja chyba, a ty na pewno nie znasz teologii wyzwolenia-ktora własnie
        teraz ma sie dobrze i z kazdym dniem coraz lepiej. tylko juz nie pod sępimi
        skrzydłami wtykanu.wielką fala przewala sie przez ameryke płd. odejscie od
        koscioła kat.stąd ostatnie nerwowe kontrole włosci przez dżipitu i benka.
        ludkowie i tam mają dosyć obietnic szczęścia wiecznego w zamian za głód w zyciu
        doczesnym.a ze odbywa sie to kosztem JEDNOŚCI KOŚCIOŁĄ KAT. to już zmartwienie
        jego właścicieli.
    • lupus76 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 14.06.07, 13:50
      Poproś przeciętnego Polaka o podanie jednego choćby tytułu encykliki JP II. Nie
      mówiąc już o treści. Na plus - na pewno obalenie komunizmu. Minus - za brak
      wizjio, co w to miejsce, bo - wbrew pozorom - obóz komunistyczny był niezłym
      straszakiem dla międzynarodowych koncernów. Teraz żadnego straszaka nie ma.
      Ergo JP II przyczynił siędo deprecjacji godności ludzkiej w krajach Demokracji
      Zachodniej.
      • jdbad Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 14.06.07, 13:52
        I JaN paweł II tak sobie samotnie ten komunizm obałił? To jakaś nowa historia!
        • piwi77 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 14.06.07, 13:57
          Watykańczycy zagarniają wszystko, co ma wartość. Przejęli polskie zwycięstwo
          nad Sowietami w 1920, nazywając je cudem i zapisując na konto ks. Skorupki,
          przejmują i upadek komunizmu, zapisując go na konto Wojtyły. Chyba dlatego, że
          był najbliżej.
        • hypatia69 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 14.06.07, 14:04
          Nie jesteś na bieżąco. Tu się takich hitów można dowiedzieć, że sejns fikszyn
          przy tym to nic takiego. [Wszyscy wiedzą, że sam obalił. Że Hitler był
          poganinem. I że kościół napisał Biblię.]
          • piwi77 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 14.06.07, 14:13
            I to obalił ten komunizm, nawet w nim nie mieszkając! Z drugiej strony też
            potrafię włączyć tv nie ruszając się z kanapy, przy pomocy pilota...
            • jdbad Fajna ta Twoja sygnaturka. 14.06.07, 14:22
              Mogę ją sobie pożyczyc na chwilkę?
              • lupus76 Re: Fajna ta Twoja sygnaturka. 14.06.07, 14:35
                Psze bardzo :)
                • jdbad He he:))) 14.06.07, 14:45

• piwi77 Bierz co chcesz, ja tego nie wymyśliłem, podobno 14.06.07, 15:15
                    to fakt autentyczny. Facet umiał stopniować przerażenie, ale raz nawet jego
                    pokonało.
                    • jdbad Wiem, że nie Ty, ale jestem grzeczna, a nie jakaś 14.06.07, 15:21
                      'kradziejka':)))
            • hypatia69 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 14.06.07, 14:43
              Nie posiadając pilota badź posiadając zepsutego zawsze możesz posłać żonę.
              A on samodzielnie i nie mieszkając, albowiem w końcu katolikiem był,
              chrześcijaninem. A tam u nich to cuda na porządku dziennym.
        • chwila.pl Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 14.06.07, 22:31
          jdbad napisała:

> I JaN paweł II tak sobie samotnie ten komunizm obałił? To jakaś nowa historia!

Nikt tu nie twierdził, że samotnie. I Ty, jako historyk dobrze o tym wiesz. Czy
          można liczyć, że podasz autentyczne fakty dotyczące udziału Jana Pawła II w
          obaleniu komunizmu w Polsce?
          • piwi77 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 10:48
            W sierpniowych strajkach udziału nie brał (obrazków chyba nie będziemy
            uwzględniać), przy okrągłym stole go nie widziałem, pierestrojka to też chyba
            nie jego idea, wybór Jelcyna na prezydenta w Rosji, chyba też nie... No to
            gdzie jest ten tajemniczy udział Jana Pawła II w obaleniu komunizmu?
            • jdbad To jaeste bardzo bardzo tajemniczy udział:) 15.06.07, 10:50

• chwila.pl Re: To jaeste bardzo bardzo tajemniczy udział:) 15.06.07, 11:11
                Wypowiedź godna historyka....
                • jdbad A zebyś wiedziała! 15.06.07, 11:13
                  chwila.pl napisała:

> Wypowiedź godna historyka....
                  • chwila.pl Re: A zebyś wiedziała! 15.06.07, 11:16
                    Szkoda, liczyłam na interesujacą wypowiedź.
            • jdbad jest! 15.06.07, 10:50

• chwila.pl Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 11:09
              piwi77 napisał:

> W sierpniowych strajkach udziału nie brał (obrazków chyba nie będziemy
              > uwzględniać), przy okrągłym stole go nie widziałem, pierestrojka to też chyba
              > nie jego idea, wybór Jelcyna na prezydenta w Rosji, chyba też nie... No to
              > gdzie jest ten tajemniczy udział Jana Pawła II w obaleniu komunizmu?

Czy trzeba byc gdzies osobiscie, by brac udział? Czy nie mozna np. sterować
              jakimis wydarzeniami? Czy sponsorować istnienie np. Solidarności? Opracowywac
              strategie wydarzeń? (np spotkanie z Wałęsą w Tatrach w 1983) Ustalać warunki
              polityczne z przywódcami innych państw, np. z USA?
              Czy mam pytac dalej?
              • jdbad I dlatego to był bardzo bardzo tajemniczy udział 15.06.07, 11:14

• piwi77 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 11:21
                chwila.pl napisała:

> Czy trzeba byc gdzies osobiscie, by brac udział? Czy nie mozna np. sterować
                > jakimis wydarzeniami? Czy sponsorować istnienie np. Solidarności? Opracowywac
                > strategie wydarzeń? (np spotkanie z Wałęsą w Tatrach w 1983) Ustalać warunki
                > polityczne z przywódcami innych państw, np. z USA?
                > Czy mam pytac dalej?

Sugerujesz, że Kościół wpływa na losy tego świata? Sami nigdy się do tego nie
                przyznają, kłamią?
                • chwila.pl Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 11:28
                  piwi77 napisał:

> Sugerujesz, że Kościół wpływa na losy tego świata? Sami nigdy się do tego nie
                  > przyznają, kłamią?

Trzymajmy sie konkretów. Nie pisałam o wpływach Koscioła na kształtowanie
                  historii świata, tylko o wpływie Jana Pawła II na obalenie komunizmu w Polsce.

Skadinad proponowany przez Ciebie temat jest bardzo interesujacy. Załóż stosowny
                  wątek.
                  • piwi77 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 11:44
                    chwila.pl napisała:

> Nie pisałam o wpływach Koscioła na kształtowanie
                    > historii świata, tylko o wpływie Jana Pawła II na obalenie komunizmu w
                    Polsce.

Czyli, jak wszyscy widzimy, Kościół się do polityki nie miesza.
                    • chwila.pl Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 11:50
                      piwi77 napisał:

> Czyli, jak wszyscy widzimy, Kościół się do polityki nie miesza.

Ciekawe podsumowanie, takie dyplomatyczne...:)
                      • piwi77 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 11:54
                        chwila.pl napisała:

> Ciekawe podsumowanie, takie dyplomatyczne...:)

Dyplomatyczne? Raczej ukazujące niespójność kościelnych twierdzeń, ale trzeba
                        być poza, żeby to dostrzec.
                        • chwila.pl Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 12:40
                          piwi77 napisał:

> Dyplomatyczne? Raczej ukazujące niespójność kościelnych twierdzeń, ale trzeba
                          > być poza, żeby to dostrzec.

Niekoniecznie...
                          Sadzisz, że logiczne rozumowanie zależy od tego, czy jestes osoba wierzącą, czy
                          też nie? To po prostu cechy intelektu. Albo sie je posiada, albo nie.
                          • piwi77 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 12:46
                            chwila.pl napisała:

> Niekoniecznie...
                            > Sadzisz, że logiczne rozumowanie zależy od tego, czy jestes osoba wierzącą,
                            czy
                            > też nie?

Nic takiego nie napisałem. Napisałem, że żeby widzieć pewne rzeczy potrzeba
                            dystansu, nic o logice.
                            • chwila.pl Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 12:56
                              piwi77 napisał:

> Nic takiego nie napisałem. Napisałem, że żeby widzieć pewne rzeczy potrzeba
                              > dystansu, nic o logice.

Czyli uzywając terminu "być poza" rozumiałeś potrzebę zachowania dystansu?
                              Jesli tak, to ok.
                              Ja to zrozumiałam jako poza KK, stąd taki a nie inny komentarz.

Dla przypomnienia:

"Dyplomatyczne? Raczej ukazujące niespójność kościelnych twierdzeń, ale trzeba
                              być poza, żeby to dostrzec".
                              • piwi77 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 13:26
                                Proszę, nie nie można tak wszędzie węszyć podstępu, nawet jeżeli moje
                                sformułowanie można było dwojako zrozumieć, to po co zakładać od razu wariant o
                                zabarwieniu agresywnym.
                                A wracając do tematu, już pomijając, miał te zasługi, czy nie miał, to nie
                                rozumiem, jak można z jednej strony nieustannie zapewniać świat, kościół się do
                                polityki nie miesza, twierdząc jednocześnie, że udział w obaleniu komunizmu,
                                przez papieża był niezaprzeczalny. Toz to zaprzeczanie samemu sobie.
    • piwi77 Autorytetem był, ale już nie jest. Właśnie 14.06.07, 13:51
      widziałem jego książki, po 10 zł, a jak kto kupi dwie, trzecią dostanie gratis.
      Opróżniają sie ze śmieci. Nie sądzę, aby w tej sytuacji planowano wznowienia.
      • edico Re: Autorytetem był, ale już nie jest. Właśnie 16.06.07, 18:46
        I to jest właśnie to. W Rzymie od ubiegłego roku sprzedają relikwie po JP2. Nie
        mnie osądzać, co jest relikwią a co nie i która z nich jest prawdziwa czy
        fałszywa. Nie mniej biznes się dalej kręci.
    • Gość: antypapista Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 21:57
      Ani nie był autorytetem,ani nie jest i takowym nie będzie.
      • Gość: J 07 Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? IP: *.nycmny.east.verizon.net 15.06.07, 05:24
        W wiekszosci sa to wypowiedzi absolwentow WUML i WSNS.
        • jdbad Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? 15.06.07, 05:54
          Oczywiście masz rację:)
        • Gość: antypapista Re: czy Jan Pawel II byl autorytetem czy jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 13:13
          Tak się składa,że do tej większości nie należę.Reprezentuje tę mądrzejszą
          mniejszość.Nie ma takiego państwa na świecie,w którym mądrzejsza społeczność
          stanowiła by większość,zawsze głupców jest więcej.
        • edico Re: J 07 absolwentem WUML czy WSNS? 16.06.07, 17:06
          A może to czasem KUL kształci takich predystygitatorów, którzy na odległość
          prorpczo rozszyfrowywują, co kto skończył i ile ziemniaków Kowalski ma w piwnicy? :)
          • Gość: J 07 Re: J 07 absolwentem WUML czy WSNS? IP: *.nycmny.east.verizon.net 16.06.07, 18:27
            edico,nozyce wszystko ci powiedza.- Wystarczy tylko,ze odpowiednio je uzyjesz.
            • edico Re: To nożyczkami wybierasz autorytety? 16.06.07, 18:49
              Gość portalu: J 07 napisał(a):

> edico,nozyce wszystko ci powiedza.- Wystarczy tylko,ze odpowiednio je uzyjesz.

Skądś to już chyba znam...
              - Czyżby wracało stare?
              • Gość: J 07 Re: To nożyczkami wybierasz autorytety? IP: *.nycmny.east.verizon.net 16.06.07, 18:53
                Edico,kto ci podpowiada?
                • hypatia69 Re: To nożyczkami wybierasz autorytety? 16.06.07, 19:19
                  A ja tak nie bardzo w temacie jestem... Znaczy, jak ktoś nie uznaje autorytetu
                  rzeczonego papieża i nie wielbi go szczerze, nie chołubi i nie tuli do łona
                  jego podobizn, to znaczy od razu, że marksista?
                  • Gość: J 07 Re: To nożyczkami wybierasz autorytety? IP: *.nycmny.east.verizon.net 18.06.07, 00:33
                    hypatia69 napisala:
                    >...
                    >Znaczy,jak ktos nie uznaje autorytetu rzeczonego papieza i nie wielbi go
                    >szczerze,nie cholubi i nie tuli do lona jego podobizn,
                    >to znaczy od razu,ze marksista?

Masz prawo nie uznawac moich autorytetow,ale to nieuprawnia do osmieszania
                    jakikolwiek autorytet.Osmieszanie to po prostu,wymuszanie zmiany pogladow.
                    - A to moze byc przygotowaniem do manipulacji.
                    Czytajac Twoja wypowiedz zauwazylem,ze ideologia marksistowska jest Ci bliska.
                    - To Twoja sprawa,ale dlaczego piszesz z ironia?
                    Wiec sie nie dziw,ze uzylem wyraz>w wiekszosci<
    • 33qq Kto? 15.06.07, 11:14
      • jdbad Re: Kto? J 07 :) 15.06.07, 11:15

• 33qq Re: Kto to taki? 15.06.07, 11:27
    • male_conieco1 Zgadza sie,Jan Pawel II na pewno byl ! 18.06.07, 11:51
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka