Dodaj do ulubionych

ochrona danych osobowych

12.07.18, 14:05
Witam. Ostatnio bardzo dużo się słyszy o kredytach zaciąganych na nieswoje dane a wycieków danych jest co raz więcej. Sam znam osobiście osobę, która spłaca nie swój telefon i to z dużymi odsetkami bo dowiedziała się o tym dopiero jak komornik się zainteresował sprawą i podobno osoba na którą zaciągnęli kredyt nic z tym nie może zrobić. Czy jest jakiś sposób aby w razie czego takiego kredytu nie spłacać?
Obserwuj wątek
    • cytrynowamamba Re: ochrona danych osobowych 12.07.18, 19:38
      Nie rozumiem, jak niby jest to możliwe że ktoś może zaciągnąć na nas kredyt?
      • dranei Re: ochrona danych osobowych 12.07.18, 19:54
        no dla mnie też jest to średnio do pojęcia ale jak widać w dobie kredytów przez internet to nie problem mając czyjeś dane :/
        • cytrynowamamba Re: ochrona danych osobowych 12.07.18, 20:12
          No nie wiem...na pewno tak się da? Wydaje mi się, że gdyby tak było to by nie można było brać kredytów w taki sposób. Przecież oszust ma wtedy wszystko podane jak na tacy.
          • dranei Re: ochrona danych osobowych 12.07.18, 21:14
            można na pewno brać kredyt przez internet w sklepach internetowych bo sam też tak brałem więc i pożyczki na pewno normalnie działają. No niestety ale mając nasze dane wychodzi na to, że oszust może nieźle dorobić. Mnie to nie spotkało na szczęście ale mojego znajomego ciotka podobno tak spłaca kogoś telefon jak już wyżej napisałem
            • cytrynowamamba Re: ochrona danych osobowych 12.07.18, 21:18
              W takim razie trzeba uważać komu się pokazuje swoje dane :PP myślę że nic przykrego nikogo nie spotka jak będzie uważał.
              • dranei Re: ochrona danych osobowych 12.07.18, 21:56
                a jak chcesz uważać z tym? Przecież nic nie da się załatwić bez pokazania dowodu. Często go nawet kserują. Nawet kurier może chcieć potwierdzić Twoją tożsamość i co wtedy? Powiesz, że nie? Dlatego właśnie pytam czy można jakoś sobie z tym radzić w razie takiej sytuacji
                • lukrecja818 Re: ochrona danych osobowych 12.07.18, 23:26
                  Tak na prawdę, codziennie musimy pokazywać gdzieś dowód, nawet na siłowni jet wymagany , czy przy basenie, a jak chciałam pokazać migawkę to Pani w kasie powiedziała że dowód potrzebuje, bo tam jest więcej danych [ data urodzenia itd, a nie samo imię i nazwisko +zdj oczywiście] więc nie wygramy z tym niestety ;<
                  • dranei Re: ochrona danych osobowych 13.07.18, 11:23
                    z tego co wiem nie masz obowiązku dawać komuś do ręki dowodu. Możesz go pokazać i zasłonić pesel
                    • lukrecja818 Re: ochrona danych osobowych 13.07.18, 11:39
                      no niby tak, ale wiesz jak to jest, kolejka za Tobą w Ty się będziesz wykłócać z jakąś straszą Panią o to że nie chcesz jej dać do ręki, a ona powie że nie dowidzi i błędne koło się zamyka :P Ja nie lubię problemów ani robić ani w nich uczestniczyć więc po dobroci daje im dokumenty które potrzebuję i liczę na to że te kilka sek które mój dowód spędza w obcych rękach nie spowoduje że będę płacić nie swój kredyt :P
                • derlla Re: ochrona danych osobowych 15.07.18, 11:29
                  Zgadzam się w 100%, poza tym ciężko też uważać na swoje dane gdzie co chwilę się słyszy o jakiś wyciekach. Przecież nawet ostatnio w play też był jakiś wyciek a sama korzystam z ich usług. Ciekawe czy znajduję się na liście z wycieku :/ powinnam się bać ?
                  • dranei Re: ochrona danych osobowych 16.07.18, 22:27
                    no ciągle się słyszy o jakichś wyciekach i to z przeróżnych miejsc - i tych mniej i bardziej zaufanych... Nie wiem czy powinnaś się bać, ja się boję i dlatego pytam co można z tym zrobić
                    • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 17.07.18, 11:40
                      Kurcze no nie ma się czego bać ale jeżeli chce się być pewnym i w 100% bezpiecznym to dobrym pomysłem jest wykupienie ochrony na dane, szczególnie te wrażliwe jak pesel czy wszystkie wiadomości z dowodu. Teraz dużo się słyszy o chronpesel.pl i szczerze mówiąc to ja z tego skorzystałem ze względu na niedużą opłatę i jasne warunki funkcjonowania tej ochrony.
                      • dranei Re: ochrona danych osobowych 17.07.18, 12:08
                        a jaką masz pewność, że możesz im zaufać? Bo z tego co widzę to trzeba tam podać swój pesel
                        • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 18.07.18, 10:32
                          Wiesz, z technicznego punktu widzenia to ciężko byłoby Cię chronić nie wiedząc jaki masz numer Pesel, nie? Dla mnie są wiarygodni pod dwoma względami. Po pierwsze są od Kaczmarski Group (od KRD), a po drugie nigdy jeszcze nie spotkałem się z informacją o wycieku jakichkolwiek danych właśnie z KRD.
                          • dranei Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 14:31
                            no tak - to jest dość rzetelna informacja i dobre argumenty... Chyba się w takim razie skuszę na to
                • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 17.07.18, 11:37
                  Wiesz nie jest też tak, że ten te dane są takie łatwe do wykorzystania. To musi być dobrze zorganizowana szajka, która wyłudza kredyty w taki sposób. Poza tym można przecież trochę poszperać i zaleźć sposoby ochrony swoich danych :)
                  • dranei Re: ochrona danych osobowych 17.07.18, 12:10
                    no właśnie w internecie za dużo nie ma na chwilę obecną tych informacji. Główna rada jaką widzę to nie podawać nigdzie swoich danych i nie zostawiać dowodu tylko to jest mało realne
                    • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 18.07.18, 10:30
                      Dowód jest takim dokumentem, który w użyciu jest cały czas i to nie jest nic dziwnego. Wiele instytucji musi się upewnić czy Ty to Ty. Dla mnie pokazywanie dowodu to normalne działanie.
                      Może faktycznie w necie nie ma teraz setek firm zajmujących się ochorną danych (może to i lepiej?) ale na pewno jak wpiszesz w googla "ochrona danych" to w topce spotkasz chronpesel.pl :)
                      • januszzbogdanca Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 13:22
                        Zrobiłem sobie jak mówisz. Wpisałem to chorńpesel.pl i co? Muszę podać pesel. Super sprawa. Podaje pesel w internecie żeby go chronić?
                        • dranei Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 14:35
                          kilka linijek wyżej fernandezi wytłumaczył mi to i ma to wg mnie sens. Sprawdź sobie odpowiedzi wyżej
                        • liszzek Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 17:16
                          Jak chcesz ubezpieczyć pesel to musisz go podać przecież to logiczne
                          • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 17:24
                            Tylko polecam pamiętać, że chronpesel.pl to nie jest firma ubezpieczeniowa :) Oni poprzez dostęp do szerokiej bazy KRD dają możliwość informowania swoich klientów o ewentualnej możliwości wyłudzenia kredytu na ich dane w przypadku, gdy to nie oni starają się o przyznanie pożyczki.
                          • dranei Re: ochrona danych osobowych 24.07.18, 11:01
                            też mnie to zastanawiało ale finalnie się i tak zdecydowałem na to bo jest tak jak mówisz
                            • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 20:09
                              Serio? Fajnie, że się zdecydowałeś. Ja tam w tym jestem zapisany od samego początku także miło, że cały czas ludzie dołączają.
                              • derlla Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 20:04
                                Myślę, że coraz więcej ludzi będzie korzystało z takich usług, w końcu przejrzą na oczy że te dane krążą praktycznie wszędzie i można je nawet kupić za niewielkie pieniądze
                                • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:33
                                  teraz to nawet za darmo pierwszy miesiąc można testować
                              • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:32
                                w sumie im większa baza to tym bardziej będą o nią dbać chyba ;) najważniejsze, że już mogę spać spokojnie
                      • dranei Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 14:33
                        nie wiem czy to prawda czy nie ale ponoć policja może Cię wylegitymować na ulicy i w przypadku gdy nie masz dokumentu potwierdzającego tożsamość to mogą dać Ci mandat. Nie pamiętam już kto mi to mówił ale coś takiego mi się obiło o uszy
                        • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 17:22
                          Mandat to raczej nie, bo nie masz obowiązku noszenia ze sobą dowodu wszędzie. Mogą Cię ewentualnie zabrać na komendę jeżeli nie ma z Tobą nikogo kto może potwierdzić Twoją tożsamość.
                          • derlla Re: ochrona danych osobowych 22.07.18, 13:17
                            No ale po co takie nieprzyjemności mieć z policją, a ja jakoś nigdy nie trafiłam na policjanta który był miły, tylko od razu pokazywał co to nie on, no hali jestem policjantem a Ty nikim -,-
                            • dranei Re: ochrona danych osobowych 24.07.18, 10:59
                              ja wykupiłem ten chronpesel co tu fernandezi wsponinał o nim. Tanio i wydaje się dość solidnie więc mogę nosić bez obaw dokumenty przy sobie
                              • liszzek Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 11:22
                                I rzeczywiście tego prawnika masz w pakiecie ?
                              • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 20:28
                                Szkoda, że nie ma jakiś linków polecających - miałby jakieś punkty za Ciebie jako nowego członka :P
                                • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:34
                                  haha no niestety :D najważniejsze, że działa i chroni przed niesprawiedliwymi długami
                          • dranei Re: ochrona danych osobowych 24.07.18, 10:58
                            no ale zabiorą na komendę i co? Ktoś musi dostarczyć Twoje dokumenty pewnie. A tam kto wie czy na zapleczu nie siedzi policjant kserujący dowody ;p
                            • liszzek Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 11:24
                              No tak bo raczej ciężko w sumie wystawić mandat bez danych :p Nigdy nie sądziłem że dane mogą powodować takie problemy, tutaj ktoś spisz,e skseruje i pyk kredycik ktoś weźmie a ja będe spłacać
                              • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:36
                                to też nie jest takie proste bo trzeba jeszcze chyba podrobić zaświadczenie o dochodach no i przede wszystkim uważać na jakie konto się dostaje kasę aby pozostać anonimowym. No ale widocznie jest to warte zachodu skoro oszuści tak robią
                                • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:44
                                  Dla oszustów jest to na pewno jakiś dochód i to niemały. Dlatego warto inwestować w takie pakiety jak ten chornpesel.pl
                            • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 20:26
                              Tam mają bazę danych i mogą cię łatwo zidentyfikować po dacie urodzenia na przykład + pesel :)
                              • derlla Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 20:06
                                Tak podasz pesel który zostanie wykorzystany, świetnie xD
                                • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:41
                                  nie no myslę, że na policji się w takie wałki nikt nie bawi... ale... kto wie ;) w sumie łatwy dostęp do potężnej ilości danych
                                • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:42
                                  Ale zdajesz sobie sprawę, że mówimy tutaj o policji czy instytucji zaufania publicznego? Tam nikt nie wynosi twoich danych... To działa na takiej samej, lub nawet większej, dozie zaufania co chronpesel.pl
                                  • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:44
                                    ja tam akurat mam umiarkowane zaufanie do policji w naszym państwie szczerze mówiąc
                              • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:39
                                no tak ale jakoś tą datę i pesel musisz potwierdzić dokumentem nie? Bo przecież możesz podać obce dane. Ja np znam nr pesel swojej dziewczyny na pamięć :P Z resztą zmyślając pesel znasz też datę ur. bo masz w nim zawartą tą datę
                                • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 11.09.18, 09:17
                                  Nie możesz sobie zmyślić peselu. Tam każda cyfra za coś odpowiada. Nie są to przypadkowe liczby. Tak czy siak z chronpesel.pl nie ma sie o co martwić bo dane i tak są bezpieczne.
    • januszzbogdanca Re: ochrona danych osobowych 15.07.18, 10:27
      Co was pogięło? Jakim cudem ktoś niby może sobie pójść do banku czy biura z pożyczkami i wziąć kredyt czy drogi telefon na kogoś innego?! Przypominam - dowód ma zdjęcie ;) Ciężko wyglądać tak samo jak ktoś z dowodu skradzionego. Druga sprawa, samo zdjęcie dowodu innej osoby raczej nie wystarczy że jakaś firma z uśmiechem dała Ci 20tys złotych pożyczki.
      • derlla Re: ochrona danych osobowych 15.07.18, 11:09
        A przy takich szybkich pożyczkach czy kredytach nie wystarczy po prostu numer pesel ?
        • lukrecja818 Re: ochrona danych osobowych 15.07.18, 21:40
          dokładnie, oszuści najczęściej takie rzeczy robią na chwilówkach i pożyczkach online :/
          • derlla Re: ochrona danych osobowych 16.07.18, 21:38
            W sumie dziwne że coś takiego działa u nas, przychodzisz podajesz pesel i dostajesz gotówkę, co to za kraj
            • dranei Re: ochrona danych osobowych 16.07.18, 22:35
              wiesz no z jednej strony jest to wygodne i nie tylko u nas w kraju można takie rzeczy załatwić przez internet. To raczej nie wina tego, że takie coś można zrobić a bardziej z wszechobecną dostępnością naszym danych i podawaniem ich na lewo i prawo. Pamiętaj, że jak ktoś ma numery Twojej karty to też może Cię okraść tylko numerów karty wszędzie nie podajesz a pesel owszem...
          • dranei Re: ochrona danych osobowych 16.07.18, 22:32
            z tego co mi się wydaje to raty też można na kogoś wziąć w ten sposób
            • januszzbogdanca Re: ochrona danych osobowych 17.07.18, 11:32
              Nie no ja już tyle rat brałem że nie uwierzę w to akurat. Przecież w sklepie nikt Ci "na gębe" nie da produktu xD
              • dranei Re: ochrona danych osobowych 17.07.18, 12:11
                przecież biorąc dla przykładu raty w sklepie internetowym nie widzisz się z nikim osobiście. Nawet żadnej videorozmowy nie przeprowadzasz. Prosisz o kredyt, sprawdzają Twoją zdolność kredytową i go dostajesz. Tyle...
                • januszzbogdanca Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 13:19
                  Nie brałem nigdy takiego kredytu ale sądzę, że trzeba sie przynajmniej do swojego banku zalogować nie?
                  • dranei Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 14:36
                    powiem Ci, że już nie pamiętam. Pamiętam, że musiałem podawać swoje dane i weryfikowali mnie w systemie ale czy musiałem się logować do banku to już nie pamiętam
                    • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 17:10
                      Niezależnie od formy weryfikacji trzeba pamiętać, że jak się do naszych danych dobierze przestępca to on ma swoje metody na zaciągnięcie zobowiązania bez zbędnych weryfikacji.
                      • dranei Re: ochrona danych osobowych 20.07.18, 10:06
                        tak na prawdę to też nigdy nie wiemy kto siedzi po drugiej stronie tel na infolinii a każdy z nas nie raz się weryfikował swoim nr pesel
                        • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 20:29
                          Szczerze Ci powiem, że przez telefon nigdy nie podawałem swojego numeru pesel. Chyba, że przedłużałem umowę na telefon mamie raz to wtedy został podany, ale to ja sam do nich dzwoniłem więc wiedziałem z kim gadam.
                          • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:43
                            no najlepsze to są wałki jak dzwonią do Ciebie z niewiadomo jakiej firmy i mówią, że coś możesz dostać jako abonent firmy X i chcą Twoje dane aby potwierdzić Twoją tożsamość xD Złodzieje w tym kraju nie śpią i mają co raz to nowsze i lepsze sposoby na wałki tego typu
                  • derlla Re: ochrona danych osobowych 22.07.18, 13:13
                    Własnie nie trzeba, nawet te raty nie muszą być połączone z Twoim bankiem, możesz podpisać umowę z innym bankiem po prostu poprzez zrobienie przelewu za 1 zł ( zazwyczaj tak to działa )
                    • dranei Re: ochrona danych osobowych 24.07.18, 10:51
                      no to taki oszust musi mieć dostęp do naszego konta? Czy zakładają też fikcyjne konta bankowe na nasze dane?
                      • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 20:31
                        Musiałby mieć dostęp do naszego konta, bo konto w banku założyć to nie jest taka prosta sprawa i trwa około tygodnia zanim dojadą dokumenty, więc w takim czasie każdy normalny człowiek zastrzeże już zgubiony dokument.
                        • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:46
                          tylko nie każdemu się chce bo nie jest świadomy ryzyka i często ludzie czekają aż ktoś dowód odeśle nim będą wyrabiać nowy
              • liszzek Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 17:13
                No może w żadnym sklepie od tak nie dostaniesz żadnego produktu, ale w takich różnego rodzaju chwilówkach itp to myślę że to nie jest problem
                • dranei Re: ochrona danych osobowych 20.07.18, 10:05
                  dostaniesz, dostaniesz. Nie dam sobie ręki uciąć ale jestem prawie pewien, że nigdzie się nie podpisywałem i byłem weryfikowany tylko mailowo jak brałem części do kompa na raty
        • dranei Re: ochrona danych osobowych 16.07.18, 22:30
          sam pesel pewnie nie wystarczy ale pesel najciężej zdobyć (choć wciąż zdecydowanie zbyt łatwo). Adres i reszta danych to już pikuś
        • januszzbogdanca Re: ochrona danych osobowych 17.07.18, 11:30
          Przecież musisz się tam pokazać. Poproszą o dowód żeby potwierdzić to co mówisz i co wtedy? inna twarz na żywo inna na dowodzie?
          • dranei Re: ochrona danych osobowych 17.07.18, 12:12
            eh no właśnie Ci tłumaczę, że nie - nie musisz. Wszystko obecnie może się odbyć online
          • liszzek Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 17:11
            No ale w internecie to chyba nikt nie wie kto siedzi przed komputerem
            • dranei Re: ochrona danych osobowych 20.07.18, 10:10
              z resztą nie trzeba nikomu pokazywać dowodu - wystarczy podać jego dane i już możemy mieć lipę
              • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 20:32
                Imię i nazwisko nic nam nie zaszkodzi ale kombinacja serii i numeru dowodu z peselem może sprawić że pewnego dnia obudzimy się (nieświadomi tego) po uszy w długach.
                • derlla Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 20:22
                  najgorsze jest to że w sumie nie dowiadujesz się o tych kredytach od razu tylko po jakimś czasie kiedy po prostu człowiek tego nie spłaca
                  • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:53
                    no dokładnie i potem musisz to spłacać + mega koszty komornicze, które wynoszą drugie tyle albo i więcej
                • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:52
                  no i tego się bałem i dlatego wykupiłem to chronpesel. Generalnie to teraz można nawet pierwszy miesiąc za darmo przetestować chociaż nie bardzo wiem jak by można było taką usługę przetestować
      • dranei Re: ochrona danych osobowych 16.07.18, 22:29
        nie wiem jakim cudem ale to robią. Z resztą sam też brałem już coś na raty przez neta więc co ma zdjęcie na dowodzie do tego? Nikt mnie nawet nie widział, dostałem umowę na maila i tyle
        • januszzbogdanca Re: ochrona danych osobowych 17.07.18, 11:33
          Serio? Nic nie trzeba było weryfikować? Klik klik i masz kasę?!
          • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 17.07.18, 11:42
            Niestety w dobie internetu możliwości są nieograniczone. Dlatego tak ważnych danych jak pesel nie powinno się podawać na stronach z kredytami czy innymi "super" nagrodami.
            • dranei Re: ochrona danych osobowych 17.07.18, 12:14
              ale wystarczy pierwszy lepszy włam do pierwszej lepszej bazy gdzie te Twoje dane są i już jest lipa jak tam są Twoje dane. Przecież nie musisz ich nawet sam podawać...
              • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 18.07.18, 10:27
                Z jednej strony masz rację, ale pamiętaj, że większość baz jest bardzo dobrze zabezpieczona i wycieki wynikają z pazerności ludzi, którzy sprzedają takie dane. Poza tym jeżeli masz ochornę, np. w takim chronpesel.pl to wtedy możesz spać spokojnie. Dane są tak czy siak chronione.
                • dranei Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 14:38
                  no niby tak a widzę, że w KRD weryfikują wszystkie chwilówki itp więc ma to sens
                  • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 17:09
                    Dokładnie. Dzięki temu informacje jakie masz od chronpesel.pl są bardzo dokładne, jak chodzi o podmiot, który pobrał Twoje dane.
                    • dranei Re: ochrona danych osobowych 20.07.18, 10:13
                      tylko z drugiej strony to nie oni są odpowiedzialni za to tylko osoba, która tymi danymi dysponuje. Ciekawe czy dałoby się jakość dzięki takim informacją dojść do tego kto to i uzyskać jakieś odszkodowanie czy coś... no ale to już abstrakcja - najważniejsze, że można taką transakcję zablokować. Chyba to wykupię
                      • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 04.09.18, 19:26
                        Trzeba wykupić, bo póki co to jedynie chronpesel.pl zapobiega wyłudzeniom kredytów na skradzione dane. Nie ma skuteczniejsze broni na ten proceder według mnie.
                        • derlla Re: ochrona danych osobowych 10.09.18, 12:52
                          No i jeszcze można sprawdzić czy ktoś w przeciągu 12 miesięcy nie wykorzystał twojego peselu wiec to też jest ciekawa opcja
            • januszzbogdanca Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 13:21
              Ja tam kiedyś podałem dane, bo byłem milionowym klientem na stronie internetowej i mogłem wziąć udział w losowaniu nowego auta i podałem swoje dane, bo przecież muszą wiedzieć kim jestem, nie? I jakoś problemów nie mam, a było to z półtora roku temu.
              • dranei Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 14:39
                ehhhhh... nie chcę nikogo obrażać więc powiem tak - i co dostałeś to auto? Takie rzeczy to zwykła podpucha do pozyskiwania Twoich danych od Ciebie
                • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 17:08
                  Dokładnie, wgl to się dziwię, że ktoś wierzy w takie rzeczy. Podając dane wrażliwe jak pesel i dane z dowodu można sobie napykać biedy. Szczególnie jeżeli nie stosujemy żadnej prewencji.
                  • dranei Re: ochrona danych osobowych 20.07.18, 10:19
                    myślę, że jakakolwiek prewencja nie jest nikomu nawet znana. Mi do tej pory nie była, pierwsze co usłyszałem o takich rozwiązaniach tu od Ciebie
                    • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 20:33
                      Cóż, chronpesel.pl to świeża sprawa. Nie było nigdy w naszym kraju tego typu usług na rynku więc trochę zajmie zanim się ludzie ogarną, że to działa i wgl funkcjonuje.
                      • derlla Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 20:19
                        a bik nie działa podobnie?
                        • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:36
                          Niby działa, ale chronpesel.pl ma tą zaletę, że masz tam dużo wiecej firm zarejestrowanych przez co jest dużo większe prawdopodobieństwo, że otrzymasz ostrzeżenie.
                          • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:56
                            to nie tak, że w chronpesel są jakieś firmy zarejestrowane tylko chronpesel korzysta z KRD z tego co się zorientowałem przed zakupem a to bardzo duża baza w której wszystkie skoki i małe firmy pożyczkowe sprawdzają ewentualne zadłużenia a bik tego nie oferuje. No i bik nie ma obsługi prawnej w komplecie
                          • derlla Re: ochrona danych osobowych 27.07.18, 19:01
                            Tylko tym się różnią ?
                      • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:55
                        no fakt, można powiedzieć, że mają monopol. Ja dopiero od Ciebie się o tym dowiedziałem bo wcześniej to nie miałem pojęcia, że coś takiego w ogóle jest
              • derlla Re: ochrona danych osobowych 22.07.18, 13:15
                No ale nigdy nie wiadomo kiedy podane dane tak o zostaną przez kogoś wykorzystane, przecież nie wiesz kto siedzi po drugiej stronie, nie znasz drugiego człowieka :) Typowe podejście nic się nie stało więc wszystko w porządku
                • dranei Re: ochrona danych osobowych 24.07.18, 10:47
                  to loteria, w większości te dane są skupywane z neta ponoć więc nie ma możliwości znać oszusta, którzy zaciągnie na nas kredyt. A wcześniej czy później tak pozyskane dane na pewno zostaną gdzieś sprzedane i wykorzystane
                  • liszzek Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 11:19
                    To można kupić takie dane przez internet !? :O
                    • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 20:35
                      DarkNet od tego jest. Setki ofert i możliwości kupna po 3zł jednej sztuki danych jakiegoś Kowalskiego. Ostatnio nawet gdzieś o tym czytałem artykuł stąd taki mądry jestem :P Nie, nie handluję danymi :D Chociaż to całkiem niezły biznes...
                      • derlla Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 20:14
                        Tylko czemu takie fajne biznesy są nielegalne, gdzie niewinni ludzie na tym cierpią :/
                        • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:32
                          Jakby to powiedziec... od zawsze tak było. Faraon też miał fajny biznes na budowaniu sobie piramidy, a cierpieli na tym zwykli ludzie którzy ją budowali. Dużo się nie zmieniło. My pracujemy ciężko po to żeby jakiś cwaniak mógł żerować na naszej niewiedzy.
                          • derlla Re: ochrona danych osobowych 27.07.18, 18:55
                            To jest takie mega niesprawiedliwe, serio muszę być oszustem czy kryminalistą żeby mieć jakoś lepiej w życiu ? :/
                      • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 23:04
                        podobno (nic potwierdzonego, tak słyszałem po prostu) doradcy kredytowi tez są nieźle obeznani jak takie dane wykorzystać i za stówkę skupują komplet danych ze skanem dowodu
                    • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:59
                      bez najmniejszego problemu... z resztą powiedzmy sobie szczerze - nie trzeba kupować danych w internecie bo jesteśmy na tyle ciemni w tym temacie, że sami chętnie rozdajemy dowody na prawo i lewo
          • liszzek Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 17:14
            No tak nawet jak bierzesz coś przez neta na raty to nawet nie sprawdzają czy pracujesz czy coś tylko po prostu dostajesz raty i masz płacić, a jak nie to odsetki i tyle
            • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 19.07.18, 17:26
              Nie jestem do końca przekonany o tak prostym mechanizmie brania rzeczy na raty przez internet. Ale wiem, że jak jest wyłudzacz to on ma swoje sposoby na zaciągnięcie takiego zobowiązania bez zbędnych formalności
              • dranei Re: ochrona danych osobowych 20.07.18, 10:23
                no przecież jest masa takich miejsc gdzie można zaciągnąć drobne pożyczki w 5 min - ciągle takie coś reklamują
                • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 20:36
                  Raty za sprzęt na przykład, a pożyczka to dwie inne rzeczy :P
                  • derlla Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 20:12
                    Co do brania sprzętu na raty mój brat właśnie tak wziął komputer na allegro, serio to jest teraz mega proste
                    • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:34
                      I co, nie sprawdzili mu zdolności ani nic? Nie chce mi się w to wierzyć akurat :) Platformy takie jak chronpesel.pl służą przede wszystkim do zabezpieczenia naszych danych w przypadku ich wycieku, chęci zaciągnięcia kredytu na nasze dane przez wyłudzacza (bardzo duży problem z tym jest aktualnie) czy też wykorzystanie naszych danych przez zorganizowane grupy, które zarabiają miliony na kredytach branych na randomowe osoby, które podały swoje dane tam gdzieś.
                      • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 23:08
                        pewnie i sprawdzili ale jeśli myślisz, że hackerzy by nie mogli tego przeskoczyć to przecież jak się potrafi podrobić czyjąś tożsamość to co za problem podrobić zaświadczenie o dochodach? ;)
                  • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 23:05
                    no w sumie tak ale jedno i drugie można zaciągnąć na fikcyjne dane i narobić komuś problemów
            • dranei Re: ochrona danych osobowych 20.07.18, 10:22
              chyba nie masz racji. Jak brałem wyżej wspomniane części do kompa na raty to sprawdzali moje źródło dochodów i ewentualne pozostałe zobowiązania finansowe
              • lukrecja818 Re: ochrona danych osobowych 23.07.18, 22:37
                Na pewno oszuści mają swoje asy w rękawie jeżeli chodzi o tego typu zagrywki. Ale tak czytam wasze wypowiedzi i przyszło mi na myśl, że możne wykupić dziadkom taki pakiet? No bo w końcu staruszków najłatwiej oszukać :/
                • dranei Re: ochrona danych osobowych 24.07.18, 10:50
                  skoro potrafią podrobić tożsamość to pewnie i potrafią podrobić zaświadczenie o dochodach...
                  • lukrecja818 Re: ochrona danych osobowych 24.07.18, 16:39
                    Gdzie się nie ruszysz tam ryzyko i problemy. Najlepiej gdyby mieć takie kompleksowe ubezpieczenie przed wszystkim co może nam zagrozić i będziemy jak pączki w maśle :D
                    • liszzek Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 11:20
                      Najlepiej to nigdzie nie wychodzić z domu, dokumenty spalić lub zakopać i tyle :/ szkoda że teraz tyle oszustów na tym świecie, zero uczciwości
                      • lukrecja818 Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 14:04
                        taa, i najlepiej żyć jak flinstonowie, w jaskini :P przecież to nierealne żeby w dzisiejszych czasach nie używać dokumentów i nigdzie ich nie pokazywać, jakkolwiek by o tym nie myśleć - nie da się:P
                        • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 25.07.18, 20:38
                          Dlatego Ci którzy mają głowę na karku wymyślają płatne usługi jak chornpesel.pl które mają zapewni Wam spokojny sen po pokazywaniu dowodu na lewo i prawo
                          • lukrecja818 Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 16:53
                            I bardzo dobrze, bo w dzisiejszych czasach ochrona naszych danych to totalne must have :/
                            • derlla Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 20:11
                              niby tak ale moi rodzice mają już po 50 lat i jakoś nie mieli sytuacji że ktoś wziął na nich kredyt (tfu tfu)
                              • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 22:30
                                Albo jeszcze nie są tego świadomi. Poza tym trzeba zdać sobie sprawę, że mieszkamy w całkiem dużym kraju, a takie wyłudzenia nie są czymś tak powszechnym jak wizyta w biedronce po chleb.
                                • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 23:21
                                  no to swoją drogą. Ale uważam, że warto wydać te 8 zł i mieć spokojną głowę i spać spokojnie niż się później przejmować takimi rzeczami... Zwłaszcza, że teraz chronpesel można przez miesiąc za darmo przetestować
                                  • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 27.07.18, 11:40
                                    Nie mówię, że nie. Też jestem zwolennikiem wydawania pieniędzy na zapewnienie sobie ochrony w każdym aspekcie życia. A ten miesiąc darmowy to niby fajna reklama, ale 8zł miesięcznie mi akurat różnicy nie robi.
                                    • derlla Re: ochrona danych osobowych 27.07.18, 20:07
                                      Ale myślę że dla niedowiarków to całkiem fajna opcja żeby wypróbować
                                • derlla Re: ochrona danych osobowych 27.07.18, 18:53
                                  W sumie ja przez internet się dowiedziałam, ale wiadomo oni tak dużo nie siedzą w sieci, ale chyba warto ich uświadomić
                              • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 23:19
                                najczęściej ponoć takie dane służą do zakładania fikcyjnych multi-kont w serwisach bukmacherskich i nie może nam zbytnio narobić szkód - potrzebują tego aby obstawiać te same mecze na różne sposoby z tego co się orientowałem ale mogą trafić na kogoś kto je skupi w gorszym celu i narobi im długów. Nigdy nic nie wiadomo a to, że ich dane wyciekły i ktoś nimi dysponuje to w dzisiejszych czasach jest bardziej niż pewne
                            • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 23:16
                              no niestety ale przestępcy też korzystają z postępu technologicznego... zawsze trzeba myśleć na zapas i być 1 krok przed nimi. Trochę to straszne ale wraz ze zmianą czasów złodzieje też zmienili swoje metody
                          • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 23:12
                            mnie to tylko zastanawia jak im się to za 8 zł miesięcznie opłaca. I taka odpowiedzialność... widocznie masa osób z tego korzysta
                            • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 27.07.18, 11:41
                              Wbiłem sobie wczoraj na swoje konto w chronpesel.pl i widziałem ze 500tys ludzi już w to weszło :D
                              • derlla Re: ochrona danych osobowych 27.07.18, 20:08
                                serio aż tyle ? Widzę że już mają sporo klientów i w sumie oby więcej bo na pewno nam nie zaszkodzą
                                • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 04.09.18, 19:23
                                  Dokładnie, szczególnie że opinie o chronpesel.pl są coraz lepsze i coraz więcej osób faktycznie dostrzega, że ta usługa działa bardzo sprawnie.
                    • dranei Re: ochrona danych osobowych 26.07.18, 23:09
                      no niestety tak dobrze to nie ma. Często nawet pewne ubezpieczenia różnych szkód nie obejmują. Na szczęście z tego co się zorientowałem chronpesel nie ma żadnych haczyków
                      • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 27.07.18, 11:43
                        Takie firmy muszą charakteryzować się prostymi zasadami, bo mają być z założenia dostępne dla każdego, a nie tylko dla wybitnych jednostek :) Dlatego też wszystkie zasady musza byc prosto opisane i przyswajalne dla każdej osoby.
                        • lukrecja818 Re: ochrona danych osobowych 27.07.18, 17:39
                          Weszłam na ich stronę i wg jest tez możliwość sprawdzenia wypłacalności swojego pracodawcy :D Dobry patent w dzisiejszych czasach :D
                          • derlla Re: ochrona danych osobowych 27.07.18, 20:09
                            To serio dzięki pakietowi za 8 zł możesz tyle się dowiedzieć ?
                            • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 04.09.18, 19:22
                              Tak, chronpesel.pl ma bardzo dobre opinie i ogólnie super działa już od dłuższego czasu.
    • aktyntasza Re: ochrona danych osobowych 03.08.18, 14:50
      Uwaga na oszustów którzy dzwonią z numer telefonu 447319880. Zapraszają na spotkanie i obiecują kosztowną nagrodę sponsora ale aby ją dostać trzeba od nich kupić towar lub usługę który aktualnie reklamują i pokazać dowód osobisty. Pani odpisująca imię i nazwisko z dowodu osobistego ma na biurku lampkę na której zauważyłem że jest zamocowana mini kamerka którą robią zdjęcia dowodów osobistych i na chwilę pani odwróciła dowód osobisty czyli robią zdjęcia z dwóch stron a tymczasem inna pani zagaduje klientów żeby nie było podejrzeń. Nie wiem po co im zdjęcia dowodów osobistych ale takim czymś policja powinna się zająć. Numer telefonu jest jedno kierunkowy więc do tej firmy nie da się dodzwonić i porozmawiać.
      • majeczkaddz Re: ochrona danych osobowych 04.09.18, 15:52
        jak to po co? Aby na te dane zaciągnąć jakieś pożyczki, wziąć coś na raty lub sprzedać je w internecie. Nie ma żartów teraz z takimi rzeczami bo takie przypadki to codzienność. Warto o tym pomyśleć i wykupić sobie ochronę przed takimi sytuacjami w chronpesel
      • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 04.09.18, 19:20
        Skoro wiesz o takim procederze to dlaczego nie informujesz policji czy prokuratury? Wiesz, że na te zdjęcia dowodów mogą wyłudzić nawet do 50tys złotych na osobę? Jeszcze pół biedy jak faktycznie ktos ma chronpesel.pl wykupione to dostanie powiadomienie ale w innym wypadku może to ludzi kosztować utratę majątku.
        • derlla Re: ochrona danych osobowych 10.09.18, 12:50
          Nie dość że niewinny człowiek może stracić swój majątek to ile potem musi się nagimnastykować żeby później to odkręcić. Brak słów. Co prawda ja o swoje dane martwić się nie muszę. Od kilku miesięcy mam chronpesel i jak już ktoś wykorzysta dane to się o tym dowiem
          • fernandezi Re: ochrona danych osobowych 11.09.18, 09:15
            A nawet ci powiem, że dowiesz się zanim je wykorzysta, bo sms z chronpesel.pl przychodzi w momecie sprawdzenia Twoich danych przed podmiot X w bazie KRD.
    • hania666 Re: ochrona danych osobowych 02.06.20, 09:54
      Mam nieodparte wrażenie ,ze prawo jest dla cwaniaków .Dlaczego za udzielenie pożyczki przez parabanki /czasami banki/ na podstawie nie zweryfikowanych danych ,czy osoba biorąca pozyczke jest tą za którą sie podaje odpowiada bogu ducha winna osoba a nie ten co pożyczki udzielał bez żadnej weryfikacji ,Wystarczy zmienić przepisy prawne aby uniemożliwić branie pożyczek bez odpowiednich zabezpieczeń i weryfikacji a zniknęłyby te pseudo parabanki ,które robią to bez zadnej odpowiedzialności.
    • rododendron9 Re: ochrona danych osobowych 24.11.20, 16:48
      I co, przyjdzie sms, ze dane zostały użyte i to tyle?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka