Dodaj do ulubionych

Podpisać to?

28.07.07, 15:27
Mam 22 lata, staram się o pracę, na rozmowie szef powiedział, że ze względu
na mój wiek muszę podpisać w poniedziałek oświadczenie że przez 3 lata nie
zajdę w ciążę.

Powiem szczerze, że nie mam zamiaru zachodzić w ciążę, ale nigdy nic nie
wiadomo, prawda. Mam chłopaka, co jeśli przytrafi się nam wpadka albo po
prostu za rok czy dwa zapragniemy dziecka?

Wiem, że pracodawca niby nie ma prawa o to prosić, ale jednak mnie poprosił,
a mi zależy na tej pracy - jest bardzo dobrze płatna, mam możliwości rozwoju.
Co robić, czy w razie gdybym jednak zaszła w ciążę, to mogłabym - gdyby
chciał mnie zwolnić - donieść do PIPu i utrzymać posadę?
Obserwuj wątek
    • Gość: jc Re: Podpisać to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 15:43
      To oczywiście podpucha? Czy są jeszcze gdzieś tacy debilni pracodawcy, że sami
      na siebie kręcą bicz? Podpisz, ale zażądaj w dwu egzemplarzach-dla siebie i dla
      niego. W razie czego będziesz miała na niego haka.
      • supaari Re: Podpisać to? 28.07.07, 15:47
        Gość portalu: jc napisał(a):

> To oczywiście podpucha? Czy są jeszcze gdzieś tacy debilni pracodawcy, że
        sami
        > na siebie kręcą bicz? Podpisz, ale zażądaj w dwu egzemplarzach-dla siebie i
        dla
        >
        > niego. W razie czego będziesz miała na niego haka.

Może nawet w 20 egzemplarzach napisać - jej wybór.
    • yoma Re: Podpisać to? 28.07.07, 17:17
      Podpisz także, że powstrzymasz się od jedzenia pomidorów.
      • bogo2 Re: Podpisać to? 28.07.07, 17:29
        na ciaze sa szkodliwe...? :)

yoma napisała:

> Podpisz także, że powstrzymasz się od jedzenia pomidorów.
        • yoma Re: Podpisać to? 28.07.07, 18:18
          Nie wiem jak na ciążę, ale czasami spożycie skutkuje problemami gastrycznymi, a
          pracownik zamknięty w kibelku to zły pracownik wszak.
    • hypatia69 Re: Podpisać to? 28.07.07, 17:33
      Spytaj prawika, czy pracodawca moze czegoś takiego wymagać. Jeśli nie - podpisz
      i zadenuncjuj.
      • yoma Re: Podpisać to? 28.07.07, 18:20
        Pewnie, że nie, no ludzie!

Jeśli autorka ma ochotę się popieniaczyć, to powinna odmówić podpisu, a nie
        zostawszy przyjętą do pracy - iść do sądu żądać przyjęcia. Widzę spore szanse.
        Tyle, że to potrwa, no i dowody porządne trzeba mieć.
        • hypatia69 Re: Podpisać to? 28.07.07, 18:22
          Jeśli ma czas i chce, to nawet ją pochwalę. Bo takich cymbałów jest więcej niż
          jeden. A moze precedens [czy coś] by ich już ukrócił...
    • chyba.jednak Re: Podpisać to? 28.07.07, 18:36
      a czy podpisanie takiej umowy jest wiążące?
      podpisuj i tak ten zapis nic nie znaczy
    • tymon99 Re: Podpisać to? 28.07.07, 18:38
      matyldan napisała:

> Wiem, że pracodawca niby nie ma prawa o to prosić, ale jednak mnie poprosił,
      > a mi zależy na tej pracy

zdajesz sobie oczywiście sprawę, że jeśli raz ulegniesz, będą się pojawiały
      następne prośby różnego rodzaju??
    • Gość: goren Re: Podpisać to? IP: *.chello.pl 28.07.07, 21:15
      matyldan napisała:

> Mam 22 lata, staram się o pracę, na rozmowie szef powiedział, że ze względu
      > na mój wiek muszę podpisać w poniedziałek oświadczenie że przez 3 lata nie
      > zajdę w ciążę.

Dlaczego akurat w poniedziałek? We wtorek nie musiałabyś już podpisać?
      A gdybys zaszła z nim w ciążę, czy coś by to zmieniło? Czy utrzymałabyś pracę?
      Zapytaj go. Tylko we wtorek!
      • Gość: dobra rada Re: Podpisać to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 21:20
        Podpisz, a potem spokojnie zachodż sobie w ciążę. Pracodawca może Ci naskoczyć,
        a ty w razie co możesz na niego donieść do PIPu albo do sądu pracy o dyskryminację.
        • Gość: goren Re: Podpisać to? IP: *.chello.pl 28.07.07, 21:24
          Gość portalu: dobra rada napisał(a):

> Podpisz, a potem spokojnie zachodż sobie w ciążę. Pracodawca może Ci naskoczyć,
          > a ty w razie co możesz na niego donieść do PIPu albo do sądu pracy o dyskrymina
          > cję.

Nie skorzystam z dobrej rady. Jestem facetem.
          • Gość: dobrarada Re: Podpisać to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 21:35
            Nie Tobie Gorenie radziłam;)))
            • Gość: goren Re: Podpisać to? IP: *.chello.pl 28.07.07, 21:38
              Gość portalu: dobrarada napisał(a):

> Nie Tobie Gorenie radziłam;)))

Szkoda. Ale w przyszłości moge liczyć na Twoje dobre rady? Będę zobowiązany :))))
    • prawy.polak Re: Podpisać to? 28.07.07, 21:47
      Podpisz, on nie ma prawa o to prosić a jak zajdziesz w ciążę to mu powiedz, żeś
      katoliczką dobrą i to przez wypadek albo żeś patriotką i to przez obowiązek.
      Tak czy inaczej sąd go uzna za debila, a jak wymyśli jakiś inny powód, żeby Cię
      zwolnić to i tak masz dowód, iż nacisk był.
      • pocoo Re: Podpisać to? 29.07.07, 00:49
        Każdy pracodawca ma prawo wyboru najlepszego , najbardziej wydajnego
        pracownika.Zamiast podważać stan umyslowy przyszłego pracodawcy ,poszukaj innej
        pracy.Ja wyrzuciłabym Ciebie na zbitą twarz , bo Twoją lojalność niech diabli
        wezmą.
        • optymistka35 Re: Podpisać to? 29.07.07, 01:00
          Spoko, bez uniesień. Dziewcze ma dopiero 22 lata, zależy jej na pracy w ogóle,
          a nie na tej konkretnej. Na forum szuka pomocy. A przede wszystkim żeby
          wyrzucić, najpierw trzeba przyjąc. Po za tym, jak to fachowo zostało ujęte -
          stan umysłowy przyszłego pracodawcy budzi poważne wątpliwości i tu bym się
          zastanowiła nad podjęciem pracy, nawet gdybym wiedziała, że jestem bezpłodna.
          • hypatia69 Re: Podpisać to? 29.07.07, 11:26
            To chyba nawet nie jest kwestia wadliwego umysłu. Mnoży się takich mędrców, co
            to by chcięli "wydajnego" pracownika, a wymagania mają, że hoho:
            dyspozycyjność, studia, 8 lat praktyki, 6 języków, brak męża, spirala, żadnej
            matki-staruszki, absolutnie życia osobistego, wygląd piękny i to wszystko przed
            dwudziestym trzecim rokiem życia.
            Dawno temu, jak szukałam pracy, to też sie spotykałam z hasłami: "A pani ma
            meża?" To zawsze mnie korciło takiego spytać, czy chce mnie o rekę poprosić. Bo
            według niektórych jak mąż jest, to zaraz dzieci bedą [jakby do tego faktycznie
            maż był potrzebny, hehe].
            A i słyszałam o takich, co zaświadczeń od gina o niebyciu w ciąży wymagali.
            Chamstwo i perfidia.
            • yoma Re: Podpisać to? 29.07.07, 11:38
              Trzeba było spytać, oj trzeba było :)
    • sir.vimes Nie podpisywać 29.07.07, 11:40
      I zgłosić gdzie trzeba.
      • pocoo Re: Nie podpisywać 29.07.07, 14:31
        Donosy i donosy, ot i społeczeństwo.Jeżeli pracodawca lubi brunetki i tylko
        takie zatrudnia to ma do tego prawo i nikt nic mu zrobić nie może.Jeżeli jest
        to spłóka skarbu państwa to obowiązkowo trzeba posiadać dowody na przyjęcie
        wszystkich sakramentow KK a i ciąża być może mile widziana.Ja w to wątpię.
        • sir.vimes Jasne, wg. ciebie przestępca powinien 29.07.07, 14:34
          być bezkarny - i to było idealne społeczeństow?

Może dla ciebie - a z jakich powodów to nie wnikam.
        • kadfael Re: Nie podpisywać 29.07.07, 16:18
          Jakie znów donosy? Masz jakieś zaszłości z czasów komuny. Pracodawca ewidentnie
          łamie prawo. Jakby dziewczyna była wredna, to by podpisała i poszła z tym do
          sądu pracy i jeszcze wygrała. Niedawno krązyła po mediach taka historia (akurat
          to było moim zdaniem przegięcie) o facecie, który podał do sądu niedoszłego
          pracodawcę i wygrał, bo ów pracodawca w ogłoszeniu podał płeć pracowników,
          których szuka.
    • Gość: jowita771 Re: Podpisać to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 14:39
      podpisuj, jak zajdziesz w ciążę, to i tak nic z tym nie zrobi, bo takie
      oświdczenie jest nic nie warte. jedyne, na co liczy taki pracodawca, to
      niewiedza pracownicy.
      • Gość: Marta50 Re: Podpisać to? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.07.07, 17:02
        Ja osobiscie na twoim miejscu podpisala bym bez zadnej ubocznej przyszlosciowej
        mysli. Gdyby cos sie wydazylo, masz zawsze mozliwos obrony ze podpisalas pod
        presja nie otrzymania tego miejsca pracy. Postepowanie rzadania przez pracodawce
        podpisania takiego zobowiazania jest niedopuszczalne w calej Unii.
    • paranormalny Re: Podpisać to? 30.07.07, 10:32
      Podpisać!!!
      Takie oświadczenie nie ma mocy prawnej!
      • yoma Re: Podpisać to? 30.07.07, 11:06
        Oj ma, oj ma - jest swoboda umów czy jej nie ma?
        • Gość: prot Re: Podpisać to? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 15:12
          Ale ta swoboda nie może być niezgodna z prawem. I tak jeśli ja z Tobą na ten
          przykład podpiszę umowę, o zastrzelenie kochanka, to żaden sąd tego nie uzna
          jeśli się z tej umowy nie wywiążę.
          • yoma Re: Podpisać to? 30.07.07, 15:19
            Zgoda, bo nie wolno podżegać do złamania prawa. Ale zachodzenie w ciążę nie jest
            obowiązkiem obywatela narzuconym prawem i jeśli dziewczyna się dobrowolnie do
            niezachodzenia zobowiąże, to pacta sunt servanda.
            • annb Re: Podpisać to? 30.07.07, 15:21
              yoma jak nie jest jak jest?
              no przeciez mamy 4 rzepe
              • yoma Re: Podpisać to? 30.07.07, 15:35
                Psia, zapomniałam, że jestem z układu... :P
        • Gość: Marta50 Re: Podpisać to? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.07.07, 17:56

Odpowiadasz na :

yoma napisała:

> Oj ma, oj ma - jest swoboda umów czy jej nie ma?
          Yoma, jakich umow?
          Rzadanie zobowiazania sie nie zajscia w ciaze jest umowa wiazaca czy naruszeniem
          swobody obywatelskiej nie mowiac juz o pracowniczej... jaki i dyskryminacja
          kobiet w swiecie pracy!!!
          • yoma Re: Podpisać to? 30.07.07, 17:58
            Oczywiście, że jest umową - widziały gały, co podpisywały, i na łamanie praw
            pracowniczych tym samym się zgadzały.
            • Gość: Marta50 Re: Podpisać to? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.07.07, 18:09
              Niestety nie Yoma, galy moga w tym wypadku duzo widziec a raczka podpisywac
              wlasnie takie zaswiadczenie. Wiesz co moze pracodawca zrobic z takim
              zaswiadczeniem? Podetrzec ale co nie napisze i nic wiecej z nim zrobic nie umie.
              Gdyby poszedl pracodawca do sadu pracy, moze w Polsce sady pod patronatem pana
              zero orzekly by negatywnie, ale nad panem zero sa jeszcze inne sady w Strasburgu
              i tam jest 100% wygrana. Skoro doszlo by w wypadku ciazy do zwolnienia
              pracownicy, bez skrupulow poszla bym pod sad pracy, gdybym nie uzyskala
              pozytywnego wyrok w POlsce bez wachania pozwala bym tego pracodawce do
              Strasburga, wtedy by sie dowiedzial ile by jego to kosztowalo.
              • yoma Re: Podpisać to? 30.07.07, 18:14
                gdyby nie podpisała, a on jej za to nie przyjął do pracy, to tak. Ale jeśliby
                podpisała, to mógłby się ostro bronić. I wcale niewykluczone, że wygrałby.
                • Gość: Marta50 Re: Podpisać to? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.07.07, 18:34
                  Odpowiadasz na :
                  yoma napisała:
                  > gdyby nie podpisała, a on jej za to nie przyjął do pracy, to tak. Ale jeśliby
                  > podpisała, to mógłby się ostro bronić. I wcale niewykluczone, że wygrałby.
                  Nie Yoma nie masz racji. Podpisala bym bez slowa bez zadnych skrupolow, tu sie
                  liczy miejsce pracy a nie dyskryminacja mlodych kobiet.
                  • yoma Re: Podpisać to? 30.07.07, 18:40
                    Jak chcesz szafowac swoim podpisem, to przecież ci nie zabronię
                    • Gość: Marta50 Re: Podpisać to? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.07.07, 18:48
                      O co ci chodzi?
                      Yoma trzeba znac prawo pracy, prawo ktore u nas obowiazuje, obowiazuje tez w
                      Polsce. Trzeba tez wiedziec co jest dopuszczalne podczas rozmowy o przyjecie do
                      pracy, a co nie. Sprawy intemne nie sa dozwolone podczas personalnej rozmowy z
                      pracownica, zajscie w ciaze zalicza sie do nich. Skoro z ust bezwstydnego i nie
                      znajacego prawa pracodawcy padnie takie pytanie w tym wypadku sa nawet drobne
                      klamstwa sa dozwolone.
                      • Gość: mathias_sammer Re: Podpisać to? IP: *.dip.t-dialin.net 30.07.07, 18:50
                        ano wlasnie. nie zapominaj o obowiazujacym prawie:)
                        m.s.
                        • Gość: Marta50 Re: Podpisać to? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.07.07, 18:54
                          O czym mowisz?

U nas byl ten temat przerabiany w TV, przerabiali go prawnicy specjalizujacy sie
                          w prawie pracy z Niemiec jak i z Unii. Przypominam, te same prawo pracy
                          obowiazuje tez w Polsce!!!
                        • Gość: Marta50 Re: Yoma i Mathias_sammer IP: *.pools.arcor-ip.net 30.07.07, 19:37
                          Tu macie link do info, jest to w jezyku niemieckim ale mozecie sobie paragraf
                          odpisac.
                          Poszukajcie sobie nastepujacy punkt / Wyrok unijnego sadu pracy:

2.2.4 Eine Holländerin bringt deutsches Recht zu Fall

Der EuGH hat die Klage der Frau befürwortet. Der entscheidenden Sätze lauten:

Cytat:
                          "Die Verweigerung einer Einstellung wegen Schwangerschaft kommt nur Frauen
                          gegenüber in Betracht und stellt daher eine unmittelbare Diskriminierung
                          aufgrund des Geschlechts dar ... jeder Verstoß gegen das Diskriminierungsverbot
                          reicht für sich genommen aus, um die volle Haftung seines Urhebers auszulösen."

Für die bundesrepublikanische Rechtsprechung der Arbeitsgerichte hatte dieses
                          Urteil unmittelbare Bewandnis: Es war nämlich unklar, ob eine Frau die Frage
                          nach Schwangesrchaft in Einstellungsgesprächen verneinen darf. Nach diesem
                          Urteil ist klar:

Die Frage nach Schwangerschaft darf von der schwangeren Frau wahrheitswidrig
                          verneint werden, ohne daß sie rechtliche Nachteile zu befürchten hat.

Dieses Urteil ist ein Beispiel dafür, wie aus meiner Sicht positive
                          Errungenschaften der EU überwiegend unbekannt bleiben. Schon lange nämlich ist
                          die europäische Rechtsprechung bzgl. der Gleichstellung von Frauen und Männern
                          erheblich progressiver als etwa die deutsche. Das hängt u.a. mit einer
                          Vorschrift zusammen, die sich verborgen in Art. 119 Abs. 1 EGV befindet:
                          Link:
                          ig.cs.tu-berlin.de/oldstatic/w98/1332l564/003/index_html
    • 77misia1 Re: Podpisać to? 30.07.07, 11:26
      Moze jakos bys mogla sie dogadac z nim ze nie masz zamiaru zajsc w ciaze i
      grozi ci tylko niebezpieczenstwo wpadki i nie chciala bys miec jescze problemow
      z jego strny gdyby sie to stalo i zeby to zawrzec w umowie...bo skoro i tak nie
      hcesz zajsc w cize teraz
      • yoma Re: Podpisać to? 30.07.07, 11:39
        Matko z córką

I jak ty to sobie wyobrażasz? "Ja, pracodawca, zobowiązuję się na wypadek ciąży
        pracownicy przeprowadzić drobiazgowe śledztwo z powołaniem trzech świadków i
        zatrudniać pracownicę na dotychczasowym stanowisku, w razie gdyby ciąża okazała
        się niechciana?"

Ludzie, czy wy resztek godności nie macie...
      • Gość: Marta50 Re: Podpisać to? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.07.07, 18:00
        Odpowiadasz na :

77misia1 napisała:

> Moze jakos bys mogla sie dogadac z nim ze nie masz zamiaru zajsc w ciaze i
        > grozi ci tylko niebezpieczenstwo wpadki i nie chciala bys miec jescze problemow>
        > z jego strny gdyby sie to stalo i zeby to zawrzec w umowie...bo skoro i tak
        nie> hcesz zajsc w cize teraz
        Misia, na ten temat nie dyskutowala bym z szefem personalnym, po prostu
        podpisala bym bez jakiego kolwiek slowa.
    • Gość: Marta50 Re: Podpisać to? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.07.07, 20:31
      Matyldan, napisz nam ja wyglada z twoim nowym miejscem pracy i z tym zobowiazaniem.
      Czekamy na odpowiedz.
    • Gość: ssj44 Re: Podpisać to? IP: 80.51.198.* 31.07.07, 15:39
      Możesz podpisac Jest to nie zgodne z prawem więc spokojnie możesz zachodzić
      nawet jak podpiszesz. Sprawa nadaje się do inspekcji pracy
    • matyldan Podpisalam. 31.07.07, 18:02
      Podpisalam, bo naprawde zalezalo mi na tej pracy. Praca jest ok, zarobki są ok.
      W ciaze tak czy siak raczej nie mam zamiaru zachodzic, ale jak juz sie
      zorientowalam - nie bedzie mogl mnie zwolnic w razie czego, dzieki za
      odpowiedzi. Rozmawialam z inną pracownicą - ona tez cos takiego podpisala.
      Widac takie zwyczaje w tej firmie, ciekawe co bedzie jak ktoras z nas zaciazy,
      bo na pewno tak ot nie pojdziemy na bezrobocie.

Slyszalam o przypadkach, w ktorych pracodawca żadal dostaczenia wypowiedzenia
      bez daty, ktore bylo wykorzystywane przez pracodawce w momencie gdy pracownica
      zachodzila w ciaze. No ale czegos takiego to bym juz nie popuscila.
      • Gość: Marta50 Re: Podpisalam. IP: *.pools.arcor-ip.net 31.07.07, 20:54
        Odpowiadasz na :

matyldan napisała:

> Podpisalam, bo naprawde zalezalo mi na tej pracy. Praca jest ok, zarobki są ok.
        >
        > W ciaze tak czy siak raczej nie mam zamiaru zachodzic, ale jak juz sie
        > zorientowalam - nie bedzie mogl mnie zwolnic w razie czego, dzieki za
        > odpowiedzi. Rozmawialam z inną pracownicą - ona tez cos takiego podpisala.
        > Widac takie zwyczaje w tej firmie, ciekawe co bedzie jak ktoras z nas zaciazy,
        > bo na pewno tak ot nie pojdziemy na bezrobocie.
        >
        > Slyszalam o przypadkach, w ktorych pracodawca żadal dostaczenia wypowiedzenia
        > bez daty, ktore bylo wykorzystywane przez pracodawce w momencie gdy pracownica
        > zachodzila w ciaze. No ale czegos takiego to bym juz nie popuscila.
        Matyldan, ciesze sie ze masz prace. To ze podpisalas nie ma zadnego znaczenia
        dla pracodawcy, ma znaczenie tylko i wylacznie dla ciebie, podpisalas pod presja
        otrzymania miejsca pracy. Rzadanie takich zobowiazan jest niedopuszczalne w
        Europie mimo roznych praktyk pracodawcow w celu podporzadkowanie sobie
        pracownicy. W wypadku przewczesnego zajscia w ciaze nie miej zadnych skrupul czy
        obaw pozwac pracodawce ktory wyciagnie z lamusa twoje zaswiadczenie. Tak utarla
        nos jedna Holenderka przed europejskim sadem pracy jednemu bezwstydnemu
        pracodawcy w Niemczech. Jak widzisz tacy znajda sie i w Niemczech ktorzy prubuja
        w rozny sposob dyskryminowac kobiety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka