Dodaj do ulubionych

Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno

24.06.09, 09:23
Przemysłowy chów zwierząt śmierdzi - dosłownie i w przenośni! Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno.

tiny.pl/38xg
Jeśli emisję gazów cieplarnianych spowodowanych rodzajem stosowanej przez nas diety zaprezentujemy w formie symbolicznej przejażdżki samochodem, to dieta mięsna każdego roku spowoduje emisję gazów cieplarnianych odpowiadających drodze o długości ponad 4700 kilometrów, podczas gdy dieta wegetariańska – 1400 km, a wegańska (czyli wegetariańska bez nabiału) – 630 km (przy emisji 119g CO2/km). Według raportu ONZ, przemysł mięsny powoduje emisję większej ilości gazów cieplarnianych, niż cały przemysł transportowy!

Codziennie ludzie zjadają ogromne ilości mięsa, wcześniej straszliwie maltretowanych zwierząt. Być może, nie wszyscy wiedzą, że tę uwłaczającą człowieczeństwu sytuację można łatwo to zmienić?

Ostatecznym i najbardziej skutecznym rozwiązaniem by powstrzymać to staczanie się w obłęd jest rezygnacja z mięsa i przejście na wegetarianizm lub weganizm. Tymczasem wielkim krokiem naprzód może być zakazanie działalności ferm przemysłowych. Nie jest to tylko retoryka - musimy zadać koniec fermom przemysłowym, zanim one wykończą nas!

Zapraszamy do udziału w naszej lipcowej akcji "Zakończ chów wielkoprzemysłowy". Szczegóły na stronie:

www.ferma.viva.org.pl
Obserwuj wątek
    • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 10:38
      gruszka.zenon napisał:

Ostatecznym i najbardziej skutecznym rozwiązaniem by powstrzymać to staczanie
      się w obłęd jest rezygnacja z mięsa i przejście na wegetarianizm lub weganizm.

*** ja przeszedlem na waginizm i jest mi z tym dobrze. Zaraz po konsumpcji
      tatara....:)
      • wobo1704 Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 10:43
        Intensywny waginizm wymaga dobrej kondycji, a do tego potrzeba
        jednak trochę mięska.
        • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 10:46
          Dlatego tatarek przed waginizmem jest wskazany :)
          • pocoo Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 10:48
            teletoobis napisał:

> Dlatego tatarek przed waginizmem jest wskazany :)

Ja zaleciłabym Ci koper włoski.
            • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 10:52
              dobrze ze nie hiszpanskie muchy :)
              • pocoo Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 10:54
                teletoobis napisał:

> dobrze ze nie hiszpanskie muchy :)

Na "przekąskę"? Tylko Ferdek Kiepski się hiszpańską muchą bawił.
                • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 11:06
                  Na przekaske bracie, to bym se schaboszczaka schrupal :) Z hodowli wlasnej :)
        • Gość: św.obrazek Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 11:01
          > Intensywny waginizm wymaga dobrej kondycji, a do tego potrzeba
          > jednak trochę mięska."

ale koniecznie od zmutowanej rasy świn karmionej sterydami hormonami
          i zmodyfikowaną genetycznie soją, i moze w 4-tym pokoleniu zaczną
          sie rodzić dzieci z dwiema głowami albo 3-ma nogami - fajno bedzie...
          • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 11:07
            Gratuluje pojecia o genetyce.... wzsyscy u was cchodza z 3 glowami i swieca? :)
            • Gość: św.obrazek Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 11:14
              pamietaj, dzis na kolacje - krowa na surowo,

nie ma jak smak krwi na podniebieniu - od razu poczujesz sie lepiej.

aha, i nie zapomnij tej zakrwawionej krówki pokazać swoim
              dzieciom...tio tilko klowka i swinka ktola klwawi wiess? :)
              • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 11:30
                Nie martw sie, dzieciom tatar tez bardzo smakuje. Czy ja ci wymawiam ze zresz
                cos co kura miala w dupie?
      • Gość: św.obrazek Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 10:54
        > *** ja przeszedlem na waginizm i jest mi z tym dobrze. Zaraz po
        konsumpcji tatara....:)"

yo man jasne normalny czlowiek po zjedzeniu krowy na surowo
        odrazu poczuje sie lepiej
        , hłe hłe.
        • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 11:08
          lepiej niz ten co wpierdziela trawe :)
    • Gość: ares Do mięsożerców IP: 212.106.21.* 24.06.09, 11:02
      Przyczytałem powyższe posty - wszystkie są agresywno - szydercze. To sa właśnie skutki jedzenia mięsa.
      • teletoobis Re: Do mięsożerców 24.06.09, 11:09
        jedzenie trawy za to przejawia sie zanikiem poczucia humoru, napompowaniem mozgu
        gazami powstalymi na skutek trawienia kiszonki, i malo szkodliwymi pierdnieciami
        pseudointelektualnymi
        • Gość: św.obrazek Re: Do mięsożerców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 11:16
          ziomek no coś ty? nie jedz trawy! > zanieczyszczenia z powietrza
          ołów i psie siki!
          • teletoobis Re: Do mięsożerców 24.06.09, 11:27
            Juz dawno zdecydowalem sie na miecho- szczegolnie w wielki piatak i popielcowa
            srode :)
            • Gość: św.obrazek Re: Do mięsożerców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 11:36
              o w wielki piątek to i ja bym zjadla :)
              • teletoobis Re: Do mięsożerców 24.06.09, 11:40
                No! To zapraszam na Uczte :) Dobra golonka, schabowy, albo pieczen z jagniecia
                sa normalka na tych imprezach :)
      • pocoo Re: Do mięsożerców 24.06.09, 11:11
        Gość portalu: ares napisał(a):

> Przyczytałem powyższe posty - wszystkie są agresywno - szydercze. To sa właśnie
        > skutki jedzenia mięsa.

Ech, to są skutki picia wódki.Z mięsa?
    • Gość: ares Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno IP: 212.106.21.* 24.06.09, 11:14
      Gruszka Zenon ma przynajmniej jakiś cel w życiu, o coś mu chodzi, na czymś zależy. Ten post to jeden z nielicznych optymistycznych elementów wśród tego żałosnego pitolenia.
      • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 11:29
        zawialo z postu owego takim optymizmem, ze krowy i swinki w wyrazie solidarnosci
        z Gruszka Zenonem same popelnily harakiri, tylko nieliczne sie powiesily :)
        • Gość: ares Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno IP: 212.106.21.* 24.06.09, 11:31
          >"w wyrazie solidarnosci"
          My, ludzie wykształceni, mówimy "w geście solidarności".
          • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 11:39
            tez jestes ynteligencja z Zoliborza? :)

Powiem tak- zawsze mnie dziwilo, jak to doopki, co mature za krowe se kupili,
            pilnuja by przy kazdej okazji podkreslic swe wyksztalcenie :)
            To jedyny argument w dyskusji.
            W Niemczech mowi sie, ze Ainbildung ist auch eine Bildung. Leider bei manchen
            die einzige....
            • Gość: ares Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno IP: 212.106.21.* 24.06.09, 11:42
              >Ainbildung ist auch eine Bildung. Leider bei manchen
              die einzige....

Nieuku, Einbildung!
              • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 11:44
                Tippfehler du Klugscheißer :) Nur das hast du in dem Satz für sich entnehmen? :)
                • Gość: ares Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno IP: 212.106.21.* 24.06.09, 11:48
                  Kurde, Teletubis!
                  >Nur das hast du in dem Satz für sich entnehmen?

Nie entnehmen, tylko entnommen!!!!!

• teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 11:59
                    Depp! Es gibt so was in der deutschen Sprache wie Vergangenheitsform! Leider
                    nicht jeder Klugscheißer kann es begreifen.
                    • Gość: ares Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno IP: 212.106.21.* 24.06.09, 12:06
                      Szanowny ośle, formą czasu przeszłego Prefekt od czasownika entnehmen jest entnommen. To durne, książkowe zdanie mogłoby brzmieć też: Nur das hast du in dem Satz für sich zu entnehmen? Wtedy byłoby poprawne gramatycznie, ale nadal głupie.
                      Poza tym popisywanie się znajomością językow obcych (w dodatku z błedami) uważam za płytkie. To tyle w tym temacie. Bywaj, chłystku.
                      • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 12:16
                        Wow, teraz dopiero walnales wydzielina swego przepoconego mozgu. Nono. Jestem
                        pelen podziwu szczegolnie w kontekscie twych przemyslen i wpisow dotyczacych
                        wegetarianizmu i czepianiu sie literowek ( co swiadczy o prawdze mego
                        twierdzenia- ze mature tato za krowe ci kupil).
                        Mysl ktora chcialem ci przytoczyc, niestety nie da sie wypowiedziec w jezyku
                        polskim ( taki Redewendung- fub jak chcesz wyrazenie frazeologiczne). Jako ze
                        staram sie pisac nie spogladajac na klawiature czesto dochodzi do literowek-
                        szczegolnie ze uzywam 3 tastatur- polskiej, niemieckiej i rosyjskiej).
                        Co do niemieckiego- jesli chcesz serdecznie zapraszam na korepetycje, chociaz
                        smiew watpic, czy jestes w stanie rozroznic der Leiter od die Leiter. Od
                        kilkunastu lat jakos niezle sobie radze z tym i innymi jezykami, wiec mi tu
                        faflu nie podskakuj. Gdyby twoje IQ doroslo do poziomu twego ego bylbys
                        geniuszem. A tak jestes tylko malostkowa, zakompleksiala wydmuszka intelektualna
      • Gość: DSD Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno IP: 144.92.198.* 24.06.09, 14:38
        > Gruszka Zenon ma przynajmniej jakiś cel w życiu, o coś mu chodzi,
        > na czymś zależy.

To samo mozna powiedziec o kazdym fanatyku. Przestalo juz mnie
        dziwic dlaczego tak wielu prawicowych, lewicowych, religijnych,
        narodowych, wegetarianskich etc fanatykow nienawidzi spokojnych i
        cichych filistrow.
    • amna.s Nie ma sprawy 24.06.09, 13:28
      Nie ma sprawy. Wystarczy przestać jeść mięso - i po przemyśle mięsnym ;)
    • sdfsfdsf Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 14:26
      mam nadzieje ze to jest tekst satyryczny
      ty chyba boisz sie pojecia czlowiek i kim on jest
      jest drapieznikiem a moze nawet i pasozytem(ale to moje zdanie:))
      my po prostu codziennie zabijamy zeby przezyc
      sorry ale jak chcesz zywic sie trawa to jedz do korei pn
      tam ludzie umieraja z glodu
      a moze masz pomysl jak wyzywic rosnaca populacje ludzka trawa?
      dla twojej wiadomosci ewolucja czlowieka dostala kopa bo zaczal
      spozywac mieso bogate w proteiny etc co pozwolilo na rozwoj mozgu
      bez zabijania nie byloby tu nas na forum
      i nie moglbys uskuteczniac swoich fanatycznych wypowiedzi
      jestesmy zwierzetami i to nie jest moje wierzenie heh
      to jest naukowo udowodnione
      • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 14:31
        sdfsfdsf napisał:

ewolucja czlowieka dostala kopa bo zaczal
        > spozywac mieso bogate w proteiny etc co pozwolilo na rozwoj mozgu
        > bez zabijania nie byloby tu nas

Niby wszystko sie zgadza.... tylko dlaczego tygrysy nie wyprzedzily nas w
        rozwoju. Inteligencja bija je nawet czlekoksztaltne. :)
        • sdfsfdsf Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 14:36
          czyzby tygrysy byly czlekoksztaltne?
          to moze sie zapytam dlaczego wiewiorka nie ma duzego IQ chociaz nie tyka
          miesa?
          • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 14:38
            dalej mnie nie rozumiesz. Ja jem mieso. Tyle ze nie wierze, ze jego spozywanie
            dalo kopa ewolucji.
            • sdfsfdsf Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 14:42
              ok;) ale ja tego nie wymyslilem
              to sa badania naukowe:)
              • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 14:51
                gdyby mieso bylo naprawde czynnikiem sprawczym, to Tyranosaurus Rex polecialby
                na ksiezyc. Ty wiesz ile on miesa wcinal? A inteligencje mial dzisiejszego indyka :)
              • sdfsfdsf Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 14:55
                sorry tak po prostu przebiegala ewolucja
                Brain food
                BBC
                Because meat is relatively easy to digest and rich in calories and
                nutrients, early Homo lost the need for the big intestines of apes and
                earlier hominids. This freed up energy for use by other organs. This
                surplus of energy seems to have been diverted to one organ in particular -
                the brain. But scavenging meat from under the noses of big cats is a risky
                business, so good scavengers needed to be smart. At this stage in our
                evolution, a big brain was associated with greater intellect. Big brains
                require lots of energy to operate: the human brain uses 20% of the body's
                total energy production. But the massive calorific hit provided by meat
                kick-started an increase in the brain size of early humans.

Science Blog

Meat-eating was essential for human evolution, says UC Berkeley
                anthropologist specializing in diet

By Patricia McBroom, Public Affairs

BERKELEY
                • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 14:57
                  no tak, ale to nic innego jak tylko jedna z wielu teorii.
                  Rownie latwo mozna udowodnic zwiazek miedzy ociepleniem klimatu i
                  miesiaczkowaniem pingwinow :)
                • sdfsfdsf Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 14:57
                  tlumaczenie skrot bo mi sie nie chce:)
                  utrzymanie duzego mozgu jest bardzo energetyczne
                  dlatego mieso bylo niezbedne do rozwoju:)
                  bardzo duzy skrot sorry:)
                  mam nadzieje ze znacie angielski
                  nie mam zamiaru tego wszystkiego tlumaczyc
                  • teletoobis Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 15:09
                    no tak.... tyle ze w biochemii chodzi tutaj o zaopatrywanie mozgu w cukry...:)
          • Gość: ares Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno IP: 212.106.21.* 24.06.09, 14:59
            To nieprawda, że wiewiórka nie tyka mięsa. Czasami wiewiórki zjadają pisklęta ptaków.
            • sdfsfdsf Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno 24.06.09, 15:03
              podle, podle wiewiorki:)
              • Gość: ares Re: Najwyższy czas, aby zacząć mówić o tym głośno IP: 212.106.21.* 24.06.09, 15:09
                Osobiście zamiast "świszczury" dałbym "świmziuły".
    • gruszka.zenon To nie jedyne zagrożenie 24.06.09, 16:53
      To nie jedyne zagrożenie jakie serwuje nam przemysł hodowlano-mięsny, na jakie narażają nas sklepy pełne kiełbas oraz restauracje pełne martwych ciał jeszcze niedawno oddychających zwierząt :(

Jedzenie mięsa, to przyczyna społecznej znieczulicy na krzywdę, przemocy, wojen, okrucieństwa, chorób (rak, zawały, cukrzyce, otyłość...), pustynnienia gleby, erozji gleby, zatrucia wody, skażenia środowiska...

Przejście na weganizm/wegetarianizm oznacza przejście na wyższy, szlachetniejszy poziom człowieczeństwa :)
      • teletoobis Re: To nie jedyne zagrożenie 24.06.09, 16:55
        Staraj sie. Na razie jestes na poziomie kreta na Zulawach
      • Gość: DSD Re: To nie jedyne zagrożenie IP: 144.92.198.* 24.06.09, 16:55
        > Przejście na weganizm/wegetarianizm oznacza przejście na wyższy,
        > szlachetniejszy poziom człowieczeństwa :)

To samo zapewnia chrzest.
        • gruszka.zenon Re: To nie jedyne zagrożenie 24.06.09, 16:59
          Gość portalu: DSD napisał(a):

> > Przejście na weganizm/wegetarianizm oznacza przejście na wyższy,
          > > szlachetniejszy poziom człowieczeństwa :)
          >
          > To samo zapewnia chrzest.

Chrzest tego nie zapewnia, chrzest to umożliwia, ułatwia, daje na to większą szansę.
          • teletoobis Re: To nie jedyne zagrożenie 24.06.09, 17:17
            a jedzenie ciala Chrystusa jest wegeterianizmem, czy tylko kanibalizmem?
            • Gość: Marta Re: To nie jedyne zagrożenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 19:46
              Znam inną teorię, która mówi o tym co daje nam jedzienie mięsa. Otóż
              spożywanie tego produktu, a właścicwie zwłok, może powodować rosnącą
              agresję wśród ludzi. Dzieje się tak dlatego, że zwierzęta, które idą
              na rzeź wyczuwają zagrożenie, czują potworny ból związany z całym
              procesem, poziom ich agresji i adrenalizny mocno wzrasta, a my to
              zjadamy w formie kotleta. Każdy wybiera to co je, ale ja nie chcę
              aby mój żołądek był grobem dla zwłok martwych zwierząt.
              Jestem przeciwniczką męczenia zwierząt, nie chcę dać zarobić
              mordercom tych istot.
              Pozdrawiam i zdrowia życzę :):):):)
              • strikemaster Re: To nie jedyne zagrożenie 24.06.09, 19:52
                A ja znam taką, że jedząc mięso niedźwiedzia otrzymuję dar w postaci jego siły, a jedząc mięsko wilka otrzymuję jego spryt i wytrwałość.
                • elegia Re: To nie jedyne zagrożenie 24.06.09, 20:33
                  strikemaster napisał:

> A ja znam taką, że jedząc mięso niedźwiedzia otrzymuję dar w postaci jego siły,
                  > a jedząc mięsko wilka otrzymuję jego spryt i wytrwałość.

w czym sprzecznosc?...teraz jadasz mieso przerazonego kurczaka faszerowanego antybiotykami i chormonami wzrostu! oj chyba twoja sila jest marna;)
                  • strikemaster Re: To nie jedyne zagrożenie 24.06.09, 20:54
                    Ale za to ile mam hormonów. :)
                    A kurczaków unikam.
              • Gość: DSD Re: To nie jedyne zagrożenie IP: 144.92.198.* 24.06.09, 21:02
                > ja nie chcę aby mój żołądek był grobem dla zwłok martwych zwierząt

Moge Cie uspokoic, wczesniej czy pozniej wszystko z siebie wydalisz.
      • yoma Re: To nie jedyne zagrożenie 24.06.09, 22:35
        > restauracje pełne martwych ciał jeszcze
        > niedawno oddychających zwierząt :(

Gdzie, gdzie?

Gdzie te knajpy ze świeżutkim mięskiem? Nie z zamrażarki, nie odgrzewanym, nie
        torturowanym w mikrofali... gdzie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka