mg2005 30.08.09, 12:06 biznes.onet.pl/z-polek-sklepowych-znikaja-zarowki-stuwatowe,18490,3031310,1,news-detal Pod osłoną "walki z globalnym ociepleniem", tylnymi drzwiami wprowadza się totalitaryzm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bysiu.dominator Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 12:14 tak tak, innym przejawem tego są filtry na kominy, oczyszczalnie ścieków, jeżdżenie na światłach w dzień, rezerwaty przyrody itp. jesteś społecznie niedorozwinięty że nie rozumiesz takich rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Globalny totalitaryzm 01.09.09, 15:27 bysiu.dominator napisał: > tak tak, innym przejawem tego są filtry na kominy, oczyszczalnie ścieków, > jeżdżenie na światłach w dzień, rezerwaty przyrody itp. > jesteś społecznie niedorozwinięty że nie rozumiesz takich rzeczy? Jesteś niedorozwinięty, że mieszasz rzeczy bez sensu? -- "Czym jest dla mnie polskość": "Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło- ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski - tej ziemi konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem. " Donald Tusk ('1987) Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 12:15 Co to ma wspólnego z totalitaryzmem? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Globalny totalitaryzm 01.09.09, 15:30 black-emissary napisała: > Co to ma wspólnego z totalitaryzmem? Zmiana mentalności ludzi wolnych w mentalność niewolników. Np. zapinanie pasów bezpieczeństwa (skadinąd słuszne) też jest elementem tego procesu. -- "Czym jest dla mnie polskość": "Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło- ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski - tej ziemi konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem. " Donald Tusk ('1987) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Globalny totalitaryzm 01.09.09, 15:36 PS: " Zmiana mentalności ludzi wolnych w mentalność niewolników." UE ma już duże sukcesy na tym polu... Już dziś dla wielu ludzi najwyższym argumentem słuszności jest: "bo tak każe UNIA" Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 12:28 Nie wiem jak sie to sprawdzi w Polsce, bo: Ekolodzy przypominają, że świetlówki pobierają najwięcej energii podczas włączenia światła, zatem należy używać ich w pomieszczeniach, z których korzysta się przez dłuższy czas. A Polacy, przyzwyczajeni do wysokich cen energii, raczej swiatla po proznicy za dlugo nie pala. Poza tym: Ekolodzy radzą, by zużyte świetlówki, które zawierają niewielkie ilości rtęci, zostawiać w specjalnym pojemniku w sklepach z oświetleniem. A tego to juz w ogole nie widze...Co to jednak wszytsko ma wspolnego z totalitaryzmem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: Globalny totalitaryzm IP: 212.33.72.* 30.08.09, 17:00 > Co to jednak wszytsko ma wspolnego z totalitaryzmem? W kolejnym poście mg2005 wyjaśni nam że tym brakującym ogniwem logicznym są Ż...i (sorry, ale nie mogę napisać tego jaśniej, sama rozumiesz, jak konspira to konspira). Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 17:12 wilma.flintstone napisała: > Ekolodzy przypominają, że świetlówki pobierają najwięcej energii > podczas włączenia światła, zatem należy używać ich w > pomieszczeniach, z których korzysta się przez dłuższy czas. > A Polacy, przyzwyczajeni do wysokich cen energii, raczej swiatla po > proznicy za dlugo nie pala. Poza tym: Może to wina mojego polskiego wychowania, ale mam zwyczaj gasić światło, gdy wychodzę z ubikacji czy łazienki. I w tych pomieszczeniach instalację świetlówek uważam za raczej marny pomysł. > Ekolodzy radzą, by zużyte świetlówki, które zawierają niewielkie > ilości rtęci, zostawiać w specjalnym pojemniku w sklepach z > oświetleniem. > > A tego to juz w ogole nie widze... A dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 17:56 black-emissary napisała: > Może to wina mojego polskiego wychowania, ale mam zwyczaj gasić >światło, gdy wychodzę z ubikacji czy łazienki. I w tych >pomieszczeniach instalację świetlówek uważam za raczej marny pomysł. Zgadzam sie. Jednak nie o to mi chodzi. Znam przypadki ludzi, ktorzy siedza w pokoju i cos robia, po czym z uwagi na oszczednosc zuzycia pradu, wylaczaja swiatlo idac do kuchni zrobic sobie herbate. Robia sobie herbate, co zabiera 5 minut, po czym gasza wszytskie lampy w kuchni. A tu chodzi o zuzycie dlugofalowe, czyli o to zeby herbate zrobic nie dbajac o palaca sie w pokoju lampke, po czym wysjc z kuchni takze sie nie martwiac ze jaks tam lampka jedna czy druga sie w niej pali. > A dlaczego? Bo wiem, ze wielu ludziom nie chce sie nawet smieci sortowac, zeby pod domem wrzucic do odpowiednich pojemnikow. Tym bardziej sobie ich nie wyobrazam karnie maszerujacych do sklepu oswietleniowego z kolekcja zuzytych zarowek. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 18:19 wilma.flintstone napisała: > Zgadzam sie. To teraz powiedz mi czym będę w kibelku palić, jak już zakażą sprzedaży normalnych żarówek :(. > Jednak nie o to mi chodzi. Znam przypadki ludzi, ktorzy > siedza w pokoju i cos robia, po czym z uwagi na oszczednosc zuzycia > pradu, wylaczaja swiatlo idac do kuchni zrobic sobie herbate. Robia > sobie herbate, co zabiera 5 minut, po czym gasza wszytskie lampy w > kuchni. A tu chodzi o zuzycie dlugofalowe, czyli o to zeby herbate > zrobic nie dbajac o palaca sie w pokoju lampke, po czym wysjc z > kuchni takze sie nie martwiac ze jaks tam lampka jedna czy druga sie > w niej pali. We wszystkim najlepszy jest złoty środek. > Bo wiem, ze wielu ludziom nie chce sie nawet smieci sortowac, zeby > pod domem wrzucic do odpowiednich pojemnikow. Tym bardziej sobie ich > nie wyobrazam karnie maszerujacych do sklepu oswietleniowego z > kolekcja zuzytych zarowek. Wystarczy wprowadzić na żarówki akcyzę, która nie będzie pobierana, jeżeli przyniesie się starą żarówkę "na wymianę". A zyski z akcyzy wykorzystać na utylizację tych odpadów. Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 20:51 black-emissary napisała: > To teraz powiedz mi czym będę w kibelku palić, jak już zakażą sprzedaży normaln > ych żarówek :( Coz, wydaje mi sie, ze albo jednak energooszczednymi, albo kupisz normalne na bazarze... > We wszystkim najlepszy jest złoty środek. Obawiam sie, ze dla ubozszej czesci spoleczenstwa, zmuszonej oszczedzac na wszytskim, nie bedzie to wystarczajaco silny argument. > Wystarczy wprowadzić na żarówki akcyzę, która nie będzie pobierana, jeżeli przy > niesie się starą żarówkę "na wymianę". > A zyski z akcyzy wykorzystać na utylizację tych odpadów. Rozwiazanie genialnie proste, ale w Polsce takie sa czesto najtrudniejsze. Przykladem butelki PET i puszki, ktore na Zachodzie wrzuca sie do maszyn utylizujacych otrzymujac za to zwrot akcyzy, a u nas wyrzuca do smietnika. Rzadko uprzednio segregujac. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 21:14 wilma.flintstone napisała: > Coz, wydaje mi sie, ze albo jednak energooszczednymi, albo kupisz > normalne na bazarze... Są jeszcze inne typu żarówek, będzie trzeba wypróbować :). Gorzej, że mam w domu jeden kinkiet, w którym działają wyłącznie zwykłe żarówki. Wymieniać mi się go nie chce, chyba będę musiała zrobić sobie zapas ;). Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 21:13 > To teraz powiedz mi czym będę w kibelku palić, jak już zakażą sprzedaży normaln > ych żarówek :(. Ja od jakiegoś czasu palę LEDami, drogo kupiłem ale przynajmniej nie muszę wymieniać. Niestety łazienka jest większa i musi być tam jaśniej więc kilka 2.5W LEDów sprawy nie rozwiązuje i mam tam żarówki z braku innych opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 21:17 W łazience obecnie mam akurat energooszczędną ze względu na trudność wymiany żarówki w tym pomieszczeniu (wstawienie drabiny wymaga wystawienia pralki). W ubikacji chyba zainwestuję w LEDy. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 21:10 > Bo wiem, ze wielu ludziom nie chce sie nawet smieci sortowac, zeby > pod domem wrzucic do odpowiednich pojemnikow. Takie działanie ma dość niewielki sens gdyż zaraz przyjeżdża śmieciarka i zawartość wszystkich pojemników ląduje wymieszana w jej czeluściach. > Tym bardziej sobie ich > nie wyobrazam karnie maszerujacych do sklepu oswietleniowego z > kolekcja zuzytych zarowek. To by akurat mogło mieć jakąś szansę zadziałania, szczególnie gdyby ktoś wpadł np. na pomysł ustanowienia kaucji ekologicznej zwracanej przy oddawaniu lampy. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 19:39 www.tvn24.pl/-1,1617095,0,1,zarowki-energooszczedne-_-gleboko-absurdalna-decyzja,wiadomosc.html -- Tusko-matołek :) Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Globalny totalitaryzm 30.08.09, 21:14 forum.gazeta.pl/forum/w,28,99625146,99625529,Re_Zarowki_energooszczene_to_absurd_.html Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Globalny totalitaryzm 31.08.09, 11:27 Tu następny aspekt budowy globalnego totalitaryzmu: "Komisja Europejska zaleca, by przedszkolną edukacją objąć wszystkie dzieci od trzeciego roku życia" http://wiadomosci.onet.pl/2033833,11,item.html -- Tygodnik Znak (nr 11-12/1987), okres gdy "dumny z Polski" Donald Tusk nie musiał jeszcze udawać, na wyborczy użytek, wielkiego patrioty. Wypowiedź DT na temat "Czym jest dla mnie polskość": Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło- ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski - tej ziemi konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem. Dla pretendenta do polskiej prezydentury "polskość to nienormalność" a losy bohaterskich pokoleń, które oddawały za tę polskość życie to "wzniosło-ponuro-śmieszny teatr". wiadomosci.onet.pl/forum.html#forum:MSwxNSwxMSw2MDAyOTEwMSwxNjAzMzgxMTIsNzE2MTU2NCwwLGZvcnVtMDAxLmpz Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Globalny totalitaryzm 31.08.09, 11:42 Ograniczysz się do rzucania linkami czy napiszesz coś od siebie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Globalny totalitaryzm IP: *.chello.pl 31.08.09, 12:40 Daje do zrozumienia, ze jest przeciwnikiem edukacji, szczegolnie dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Globalny totalitaryzm 01.09.09, 15:32 black-emissary napisała: > Ograniczysz się do rzucania linkami czy napiszesz coś od siebie? :) Myślałem ,że to oczywiste: Wielki Brat chce indoktrynować nasze dzieci już od 3. r. ... -- "Czym jest dla mnie polskość": "Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło- ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski - tej ziemi konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem. " Donald Tusk ('1987) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Globalny totalitaryzm 04.09.09, 18:15 Tu następny krok: forum.gazeta.pl/forum/w,396,99809640,99809640,Francja_na_czele_nowej_rewolucji_przeciw_Bestii.html Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Globalny totalitaryzm 06.09.09, 11:05 wiadomosci.onet.pl/2038050,11,item.html -- Grad sukcesów POmatołków :) Odpowiedz Link Zgłoś