Dodaj do ulubionych

Tolerancja.

13.11.12, 16:23
Czym jest dla każdego z Was ? czy tylko akceptacją inności czy czymś więcej. Bo bywa że coś czego nie znamy, boimy się, przy bliższym poznaniu okazuje się że to 'nie gryzie' smile i bywa że 'polubujemy' tę inność smile kiedyś był rasizm dziś go nie ma, przynajmniej tak mi się wydaje. Czy dziś coś innego go zastąpiło ?
Obserwuj wątek
    • zajbel Re: Tolerancja. 13.11.12, 16:34
      Dziś nadal jest rasizm, może nie tak jawny ale wystarczy posłuchać wypowiedzi niektórych politykow nie mówiąc o tzw zwykłych obywatelach. Nie chroni przed nim ani wykształcenie ani znajomośc prawa i ludzi. Brak jest akceptacji dla inności czy to seksualnej czy kulturowej, a skoro brak akceptacji to i brak tego co zwiemy tolerancją.
      • 1.kolczatka Re: Tolerancja. 13.11.12, 17:03
        To o czym piszesz było jest i będzie ale nie tak jak kiedyś - nie oficjalnie i nie w świetle kamer !!! czyli krok do przodu. Dziś wstyd przyznać się że przeszkadza mi np czyjś kolor skory albo orientacja seksualna. Mi to nigdy nie przeszkadzało i nie przeszkadza ale wiem że są tacy którym tak. I oby było ich jak najmniej bo im jest ich mniej tym lepiej. Niech się kryją po norach i tam epatują do kretów i robaków swoje chore przekonania smile
        • jaga_22 Re: Tolerancja. 13.11.12, 17:22
          Nie mam żadnych uprzedzeń i nigdy nie miałam,oby tylko był zdrowy
          na umyśle, pomijając naprawdę chorych.
          • 1.kolczatka Re: Tolerancja. 13.11.12, 17:36
            Alle chorzy na umyśle również bywają chorzy /upośledzeni umysłowo/ więc weź to pod uwagę oki ? bez nas zginą, my zdrowi jesteśmy za Nich odpowiedzialni.
            • iryska2604 Re: Tolerancja. 13.11.12, 18:06
              Napisałas kolczatko
              nie oficjalnie i nie w świetle kamer !!!

a widziałas w TV posła Zawiszę? Widziałas te marsze i hasła jakie ludzie niesli? Czytałas wpisy niektórych internautów na temat " POKŁOSIA" ? To się dzieje tu i teraz.I tak wygląda polska tolerancja. To przykre ale niestety prawdziwe. My sobie tu możemy składac deklaracje, dla mnie np. nie jest ważny kolor skóry,wyznanie , narodowość ale wystarczy posłuchać i poobserwować ludzi na ulicy. A ci młodzi krzyczący Polska dla Polaków skądś to wzięli (a skąd?) i to jest przykre.
              • jaga_22 Re: Tolerancja. 13.11.12, 18:14
                Kolczatko,przecież napisałam pomijając chorych naprawdę.
                Iryska przytoczyła aktualnie najlepszy przykład durnoty całkowitej.
                • 1.kolczatka Re: Tolerancja. 13.11.12, 19:20
                  Posła Zawiszę poznałem osobiście., był dziwny i zamknięty w sobie tak Go dzisiaj postrzegam - dziwak jest ale nie cham. Jak Palikot, Niesiołowski czy Komorowski który publicznie ubolewał że naszego Prezydenta nie trafił 'ślepy' snajper. Miłego popołudnia i dobrego samopoczucia.
                  • polnaro Re: Tolerancja. 13.11.12, 19:35
                    Oj, tak, tolerancja to trudna sprawa.
                    Nigdy nie mogłam pojąć jak można głośno się jej domagać i jednocześnie samemu zupełnie być pozbawionym tego daru.
                    Wiele razy już tu pisaliśmy o mentalności Kalego.
                    • anoagata Re: Tolerancja. 13.11.12, 19:47
                      Polacy uważają się za tolerancyjnych a jakże by inaczej !!!!
                      Gdzieś,kiedyś przeczytałam taki wpis na ten temat;
                      " ja jestem tolerancyjna ale gejów nie znoszę "
                      Myślę,że jeszcze jest potrzebna edukacja na ten temat.
                      • kaszebe12 Re: Tolerancja. 14.11.12, 20:44
                        Wybacz ,Agato , ale mieszkam w, tzw, "demokratycznym" kraju (Fr) , w ktorym tolerancja , zwlaszcza tolerancja nietolerancji zostala odgornie narzucona i prawnie usankcjonowana.-Takiej tolerancji chcecie w Polsce ?
                        • anoagata Re: Tolerancja. 14.11.12, 21:29
                          Kaszebe,ja nie sięgam tak daleko jakiej my chcemy,wątek jest raczej o tym jacy jesteśmy i uważam że generalnie nie jesteśmy tolerancyjni.
                          • kaszebe12 Re: Tolerancja. 14.11.12, 21:48
                            Temat dyskusyjny , Agato, ale pozwalam sobie ,po prostu, na obserwacje "z zewnatrz".-Mysle ,ze nie jest tak zle ,w porownaniu z innymi nacjami Europy.-Nie jest to chyba miejsce na pisanie o "urabianiu" opinii o Polakach na zachodzie ?
                            • polnaro Re: Tolerancja. 14.11.12, 21:58
                              Każde 'urabianie' ma swój cel, czy to aby nie indoktrynacja, manipulacja, czy inne .... służące poprawie swojej pozycji, samozadowolenia, generalnie płaskie i oślizłe, chyba, że ma dać konkretną korzyść, wtedy po prostu podłe.
                              • kaszebe12 Re: Tolerancja. 14.11.12, 22:25
                                Jeszcze pamietam publiczna wypowiedz prezia Chiraca,ktory oswiadczyl ,ze Polacy sa najbardziej antysemickim narodem Europy.-Ciekawe , ze w ojczyznie Balzaca (jeszcze Go nie wsadzili na czarna liste za...antysemityzm) zajadly, prymitywny antypolonizm,szerzony przez "pewne kregi", pozostaje tak zywy.
                                • polnaro Re: Tolerancja. 14.11.12, 22:51
                                  Wiemy coś nt., tak jest i zawsze będzie, bo cel uświęca środki.
                                  • kaszebe12 Re: Tolerancja. 15.11.12, 07:12
                                    W tym "uswieca" zapomniales chyba o cudzyslowiu...
                                    • polnaro Re: Tolerancja. 15.11.12, 11:09
                                      Nie tylko przy tym słowie, całe to stwierdzenie Machiavellego jest dość dwuznaczne i ryzykowne, a popatrz jak przystaje do rzeczywistości, zresztą to także : "ten, kto ma władzę, nie musi nikogo za nic przepraszać".
                                      • amityr Re: Tolerancja. 16.11.12, 19:29
                                        Jak muzuły chcą postawić w kraju katoli meczet a im się nie pozwala ,to jest brak tolerancji. Jak chce się postawić w kraju arabskim kościół katolicki to się nie pozwala na to i to nie jest żaden brak tolerancji.
                                        • iryska2604 Re: Tolerancja. 16.11.12, 20:26
                                          Masz niby rację bo to co piszesz to prawda -ale czy nie sądzisz, że zjawisko zwane tolerancją powinno się zaczynać u kazdego na jego podwórku? Gdyby ogólnie człowiek szanował człowieka...Ale nie na darmo sie mówi że " człowiek człowiekowi wilkiem". Ja jestem zwykła polska emerytka i za diabła nie rozumiem dlaczego ludzie majacy jedno zycie i to wcale nie długie nie umieją go spokojnie przeżyc?
                                          Pewnie to moje pobożne życzenie.A w strefie Gazy znów bomby lecą...
                                          • amityr Re: Tolerancja. 16.11.12, 20:43
                                            Oj irysko ,tam też przecież o tolerancję chodzi,kto kogo wydyma. Zawsze tak jest. Słyszałaś może ,że tak krok po kroczku i w Holandii dojdzie za chwilę ( jak już nie weszła Ustawa) do legalnego obcowania seksualnego z małoletnimi chłopcami. Tak ,krok ,po kroczku. A w Angli do niektórych dzielnic zajętych przez muzułów biały nie wejdzie a i wjechać ciężko. BO ONI MUSZĄ BYĆ T O L E R O W A N I.
    • amityr Re: Tolerancja. 17.11.12, 16:01
      Najważniejsze jest to ,że większość na tym forum jakoś się toleruje. Nawet ona z nią. Hahaha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka