22.11.12, 19:48
Bardzo dużo się pisze i mówi a szczególnie poleca czosnek jako sposób na zwalczanie cholesterolu . A o to co podaje na forum Zdrowie jeden z forumowiczy:

onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2710.2008.00998.x/full
"""
Conclusion:  The available evidence from randomized controlled trial does not demonstrate any beneficial effects of garlic on serum cholesterol.

Wnioski: dostępne dowody z randomizacją nie wykazuje żadnych korzystnych skutków czosnku na stężenie cholesterolu.
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: Czosnek 22.11.12, 20:49
      A mógłby napisać po polsku.
      Ja tam wierzę w medycynę nawet z czasów Faraona. Nie mieli chyba tak rozwiniętej chemii (a może mieli i razem z Atlantydą zatonęło),. Musieli jakoś żyć. No nie?wink aga
      • amityr Re: Czosnek 22.11.12, 21:15
        Po Polsku to znaczy ,że czosnek nie działa na obniżenie ciśnienia ani na miażdżycę ani na cholesterol. Placebo i tyle. Ma oczywiście bardzo dobre inne właściwości. Jestem zresztą dobrym materiałem doświadczalnym Wypiłem 2 litry tego świństwa a cholesterol był 220 i jest 220.Hahaha
        • jadwiga_r Re: Czosnek 22.11.12, 21:56
          Moi rodzice dożyli do 80 lat, nie przyjmowali statyn, bo cholesterol mieli w normie. Całe życie pili zsiadłe mleko lub kefir.
          Ojciec Jan Grande zaleca picie kefiru na obniżenie cholesterolu.
          Znajomy zastosował sie do zaleceń ojca Grande iz nacznie obnizył mu się poziom cholesterolu.
          A, że nie był wytrwały w piciu kefiru, choleterol powrócił do stanu znacznie podwyższonego.
          • jaga_22 Re: Czosnek 23.11.12, 09:59
            Brałam przez wiele lat leki od cholesterolu,ale ponieważ wyszły b.złe wyniki
            Ast,Alt i jeszcze coś, to od maja nie biorę,nie biorę również przeciwzapalnych i miluritu. Jakoś sobie radzę.Cholesterol niestety 270.
            Jednak lekarka nie każe brać leków. Teraz wyniki wyszły lepsze niż dobre,
            oczywiście oprócz chol. Dietę trzymam jak należy,czosnek na pewno nie pomoże,łykam zmielone siemie.Co jeszcze można?
            Jakoś w kefir w obniżające ciśnienie nie wierzę,piję kefir lub jogurt
            prawie codziennie.

www.zdrowie.senior.pl/75,0,Kefir-napoj-matuzalemow,1672.html
            • amityr Re: Czosnek 23.11.12, 11:06
              Fakt ,że ASPAT i ALAT stale miałem podwyższone i ciągle rósł. Dopiero kuracja Ostropestem plamistym zdała egzamin i oba te wskaźniki wróciły do normy. Pozbyłem się też zupełnie przy okazji polipów w jelicie grubym. Musiałem robić co roku kolonoskopię z diatermią.A teraz czyściutko. Gastro był baardzo zdziwiony.Była to kolonia polipowa i groziło mi wycięcie jelita grubego w całości. Złożono mi nawet taka propozycję grożąc rakiem. Kuracja Ostropestem miała też dotyczyć cholesterolu,który zawsze mam podwyższony w granicach 0d 220 do 240. Niestety jeśli chodzi o cholesterol to Ostropest nie pomógł. Nie przejmowałbym się gdyby ostatnio nie zaczęło podnosić się ciśnienie skurczowe. Rosło sobie ono raz wolniej raz szybciej i spadało ale zawsze z tendencją do wzrostową. Kardiolog przepisał mi lek( cholera jaki drogi - 30 pastylek -80zł) Twynsta. Ale ja jako chemik z jednego z zawodów mam na chemie dłuuugie zęby. Dołożył jeszcze Romazic za 20 zł na cholesterol. Na koniec powiedział proszę przyjść za 2-3 miesiące. Proszę poprosić następnego pacjenta. tak więc na sam koniec zostałem jeszcze wykidajłą czy coś w tym rodzaju.Hahaha
              • anoagata Re: Czosnek 23.11.12, 11:38
                Pierszo słyszę,by czosnek lub kefir działały na obniżenie cholesterolu!!!
                Lubie czosnek ale nie jadam bo istotnie obniża ciśnienia a ja jestem z tych nisko ciśnieniowców.
                Miałam cholesterol wysoki,w ubiegłym roku połknęłam 2-3 opakowania karczocha i na początku tego roku miałam o zdziwko tylko 120.
                Wiem,że siemię lniane również dobre ma działanie ale na dłuższy okres czasu nie mogłam tego zdzierżyć.
                Moja doktórka zaleciła mi na obniżenie cholesterolu rzucenie palenia papierosów,więc jeżeli nie fajczycie to cholesterol powinien być w normie ,tak rozumiem.
                • jaga_22 Re: Czosnek 23.11.12, 11:52
                  Anoagatko niby powinien,ale nie musi.Po prostu organizm
                  sobie nie radzi. To jest tzw. hipercholesterolemia
              • jaga_22 Re: Czosnek 23.11.12, 11:47
                Czytałam wiele razy o ostropeście,ale jak nie obniży cholesterolu,to nie będę brała.Ciśnienie i tętno mi się unormowało i mam przeważnie
                do 120/65 ,tętno do 70,ale biorę bisocard,a na skurczowe amlozek.
                • anoagata Re: Czosnek 23.11.12, 12:07
                  Jaguś,aż zmierzyłam. Mam w tej chwili 152/92/ tętno 83.
                  Dosyć to wszystko wysokie ale być może to ze względu na rozregulowane sprawy rodzinne.
                  Nie żyjąca moja siostra zawsze mi powtarzała że tętno powinno być mniejsze od wskazania drugiej wartości.Czyli mam żle bo to wygląda wysoko ale dobrze że 83 jest mniejsze od 92.
                  • amityr Re: Czosnek 23.11.12, 12:29
                    @agata
                    No to masz problem tak jak ja. A szczególnie jak się spieniam co u mnie szybko następuje i szybko przechodzi ale ciśnienie skurczowe tak szybko nie spada. A w ogóle to jedno spada ,drugie opada, trzecie się podnosi a czwarte maleje.Coraz ciężej to ogarnąć.
                    • jaga_22 Re: Czosnek 23.11.12, 12:40
                      No to idę sobie pochodzić,ostatnio zaliczam 1 km.
                    • anoagata Re: Czosnek 23.11.12, 12:47
                      Niestety,musisz szybko to ogarniecie opanować.
                      U mnie za kilka dni się unormuje i mam nadzieję że nie będzie sie podnosić,natomiast u Ciebie wskazane by czasem się coś podniosło i natychmiastowo nie zmalało,czy opadło.
                      Może mamy podobnie ale zupełnie inaczej,bo jeżeli mi opadnie to radość a jeżeli Ci opadnie to raczej rozpacz.
                      • amityr Re: Czosnek 23.11.12, 18:36
                        I to jest właśnie ten problem z sękiem i dziurą szanowna agato .Jak się deska rozeschnie ,sęk wyleci i już po tym do siebie nie pasują. No chyba ,że jak dobrze nawilży się.
                        • iryska2604 Re: Czosnek 24.11.12, 17:00
                          Tak się fajnie leczycie a ja wróciłam do domu z jakąs grypką jelitową. Oszaleć można...
                          • amityr Re: Czosnek 24.11.12, 17:12
                            MOJEJ ZNAJOMEJ ZMARŁA KILKA DNI TEMU 30 LETNIA KOBIETA . oDWODNIENIE SPOWODOWANE GRYPĄ JELITOWĄ.
                            • anoagata Re: Czosnek 24.11.12, 17:18
                              Amityr zaopatrz się w wodę ,by to samo Ciebie nie pomimo ze jesteś menem a nie TĄ kobietą.
                              • aga-kosa Re: Czosnek 24.11.12, 17:53
                                Podawałam przepis na preparat orzechowy. Wcześniej na orzechówkę. Zapobiegliwi zaglądają do spiżarni lub barku. wink
                                Orzechy się dosuszają i wypada mieć takie "cóś"
                                Zatrzymuje też rozgotowana marchew i ryż. aga
                                • jaga_22 Re: Czosnek 24.11.12, 18:50
                                  Pomaga wygazowana cola,dużo coli,albo antybiotyk .
                                  Mnie jakoś ta choroba się nie ima na razie.Ryż z marchwią pomaga na
                                  zwykłą biegunkę.
                                  -
                                  http://s17.rimg.info/f4a320199162bf7b5a9c7c5ed12fd68a.gif
                                  • amityr Re: Czosnek 24.11.12, 22:53
                                    jaga_22 napisała:

> Pomaga wygazowana cola,dużo coli,albo antybiotyk .
                                    > Mnie jakoś ta choroba się nie ima na razie.Ryż z marchwią pomaga na
                                    > zwykłą biegunkę.
                                    > -
                                    > http://s17.rimg.info/f4a3201
> 99162bf7b5a9c7c5ed12fd68a.gif

Cola ze względu na to ,że posiada w swym składzie kwas fosforowy nadaje się nawet do mycia karoserii itd.
                              • amityr Re: Czosnek 24.11.12, 22:54
                                anoagata napisała:

> Amityr zaopatrz się w wodę ,by to samo Ciebie nie pomimo ze jesteś menem a nie
                                > TĄ kobietą.

Napisałem ,to w dobrej intencji.
                          • amityr Re: Czosnek 24.11.12, 23:00
                            Ale laptopa przecież do sławojki możesz zatargać na dłuższe posiedzenie.
                            • iryska2604 Re: Czosnek 25.11.12, 15:30
                              Amityr - sumienia nie masz! Chyba nigdy s..........ki nie miales! Ale juz bedę zyć. A co do odwodnienia to nie ma żartów - chyba w zeszłym roku tak przez 4 dni się przemęczyłam bo - durna baba- pomyslałam sobie co z taką błahostką będę do lekarza .No i jak postanowiłam wreszcie jechać to prawie na nogach nie mogłam ustać. Od razu trafiłam pod kroplówkę i lezałam tam 3 godz.Tyle płynu we mnie wlali!
                              • amityr Re: Czosnek 25.11.12, 16:50
                                Miałem trochę kolonoskopii więc, Fortrans piłem tam leciało, a tu się stukało.Hehehe
                                • iryska2604 Re: Czosnek 25.11.12, 16:59
                                  W życiu nie zapomnę picia tego świństwa...I tego latania.
                                  • aga-kosa Re: Czosnek 25.11.12, 17:25
                                    Na przeczyszczenie przed kolonoskopią dobry jest środek pod nazwą "Flet" Szpital czasami zaleca aby rodzina kupiła. Kosztuje około 50 zł ale rozpuszcza się w dwóch 200g szklankach i można zatykając nos szybko sobie z tym poradzić. Dlaczego taka nazwa to nie wiem może o "muzykę" chodzi jaka odchodzi? wink aga
                                    • amityr Re: Czosnek 25.11.12, 18:12
                                      Chciałem zastosować ale gastroenterolog zabronił.
                                      • iryska2604 Re: Czosnek 25.11.12, 18:30
                                        Ja za Fortrans zapłaciłam bez paru groszy 50 zl. Własciwie czemu? Aha, ja nie miałam na to recepty, tylko tak było w rozpisce jak sie mam przygotować do zabiegu.Pisało -zaopatrzyć się .No to się zaopatrzyłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka