zajbel 18.04.13, 18:03 Kupuję ogrzewanie wody słoneczne czyli popularnego solara. Tak się namyślałam dwa lata aż dziś podjęłam decyzje i juz niebawem mieć będę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarek_sz Re: kupiłam solara 18.04.13, 18:40 Policzyłaś czy Ci się opłaci ? musisz mieć własny dom że taką decyzję podjęłaś. zajbel napisała: > Kupuję ogrzewanie wody słoneczne czyli popularnego solara. Tak się namyślałam d > wa lata aż dziś podjęłam decyzje i juz niebawem mieć będę. Odpowiedz Link
zajbel Re: kupiłam solara 18.04.13, 19:10 Mam własna chałupke na wsi a o opłacalności nie świadczą tylko zaoszczędzone pieniadze ale i wygoda. Do tej pory po zakończeniu sezonu grzewczego i tak trzeba było przepalać w piecu co aby była ciepła woda a tak będzie zawsze. Najzwyklejszy solar 100 grawitacyjny kosztuje ok 1400 zł plus podłączenie i parę rurek. Odpowiedz Link
amityr Re: kupiłam solara 18.04.13, 19:16 A wiesz,teraz ja będę myślał.Muszę wszystko policzyć i dowiedzieć się na jak długo można liczyć na sprawność tego urządzenia.Z Unii pewno też coś się należy za środowisko? Odpowiedz Link
czarek_sz Re: kupiłam solara 18.04.13, 19:38 Solar. Co za wynalazki. Kiedyś łuczywo, kaganek i krowie łajno do opalania, dziś solar. W dupach ludziom się poprzewracało Odpowiedz Link
iryska2604 Re: kupiłam solara 18.04.13, 20:21 Z tą dopłatą z Unii to nie jest chyba takie proste www.tomi-solar.eu/kolektory_sloneczne/dotacje_unijne.html Odpowiedz Link
dorka556 Re: kupiłam solara 18.04.13, 21:27 Tu, gdzie mieszkam, prawie na wszystkich chałupach są solary (od 3-6). Gmina dostała dotację z Unii ogłosiła przetarg i kto chciał to f-ma mu zakładała. W średnio zachmurzony dzień temperatura wody wynosi 70stopni. Gorzej zimą, gdy na dachu jest gruba warstwa śniegu, ale i tak się opłaca. Odpowiedz Link
anoagata Re: kupiłam solara 18.04.13, 21:38 No pacz pan a pierszo słyszę o takim wynalazku. Muszem popytać swoją sołtysową. Odpowiedz Link