Dodaj do ulubionych

Abonament RTV

26.05.13, 17:29
Od nowego roku abonament radiowo-telewizyjny będzie wyższy. Nie każdy musi go jednak płacić. Ustawa o abonamencie zwalnia z obowiązku uiszczania opłaty nie tylko emerytów.

Uwaga! To, że mamy na przykład 65 lat i emeryturę 1200 zł nie sprawia, że możemy przestać płacić abonament. O nabyciu prawa do zwolnienia z opłat musimy zawsze - ale to zawsze - powiadomić Pocztę Polską. Ta kwestia budzi mnóstwo kontrowersji, bo wiele osób wychodzi z założenia, że nabycie prawa, jest równoznaczne z tym, że nie muszą płacić. Tymczasem jeśli poczty nie zawiadomimy i przestaniemy płacić za radio i telewizor, to po pewnym czasie Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji do spółki z urzędem skarbowym zgłoszą się do nas z wezwaniem zapłaty. W skrajnym przypadku do naszych drzwi może zapukać komornik.

Prawo jest tak skonstruowane, że płacimy abonament od gospodarstwa domowego. Jeśli więc mieszkamy z babcią uprawnioną do ulgi, to my też będziemy mogli oglądać telewizję za darmo. Inny przypadek dotyczy osób mających dwa mieszkania, np. jedno w Warszawie i drugie na działce pod miastem. Choć w każdym stoi telewizor i radio, to jednak abonament opłacamy tylko jeden.

finanse.wp.pl/kat,104130,title,Abonament-RTV-oni-nie-musza-placic,wid,15677571,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • amityr Re: Abonament RTV 26.05.13, 17:54
      Tylko jedna dodatkowa osoba może być zwolniona z pod tego samego zameldowania z płacenia abonamentu, tak jak podana np emerytka.Jest tego napisane tyle ,że głowa boli.Dotyczy to przecież różnych sytuacji np głuchych,niemych niewidomych itd.
      • tamaryszek44 Re: Abonament RTV 26.05.13, 19:13
        Ja nie płacę legalnie. Byłam na poczcie, złożyłam podanie czy coś tam i nie płacę.
        • amityr Re: Abonament RTV 26.05.13, 20:02
          tamaryszek44 napisała:

> Ja nie płacę legalnie. Byłam na poczcie, złożyłam podanie czy coś tam i nie pła
          > cę.
          A to czemu ?
          • tamaryszek44 Re: Abonament RTV 26.05.13, 21:13
            Bo jestem na zasiłku przedemerytalnym.
            • amityr Re: Abonament RTV 27.05.13, 18:31
              Przepraszam ,że pytam czy z tego można wyżyć ?Pewno do 67 lat jeszcze ci sporo brakuje.
              • tamaryszek44 Re: Abonament RTV 27.05.13, 19:10
                Przechodzę na wcześniejszą emeryturę za 3 lata w wieku 55 lat. Wyżyć z tysiąca można, ale ciężko jednak niektórzy za tyle pracują cały m-c. Ja z pomocą pracującego męża nie narzekam.smile
              • jaga_22 Re: Abonament RTV 27.05.13, 19:11
                A dlaczego do 67,jeżeli jest załóżmy rocznik 50-ty,przejdzie na emeryturę za 2 lata.
                • tamaryszek44 Re: Abonament RTV 27.05.13, 19:41
                  Dostałam z ZUSu pismo że wiek emerytalny osiągnę w wieku 62 lata i ileś tam m-cy, ale przechodzę na wcześniejszą bo mi się należy, w wieku 55l.
    • 0turek Re: Abonament RTV 20.12.13, 10:59
      Kolejne podwyżki, a pamiętam jak rząd deklarował zniesienie podatku adudiowziualnego... no cóż... Znalazłem bardzo fajny artykuł dotyczący podwyżek: /informacje/abonament-rtv-2012-kolejna-podwyzka.html
      • jaga_22 Re: Abonament RTV 20.12.13, 13:19
        e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/abonament-rtv-2012-kolejna-podwyzka.html
    • julinka601 Re: Abonament RTV 20.12.13, 16:32
      Moi znajomi jakiś czas temu zaprzestali płacenia abonamentu i w tym roku zostali wezwani do skarbówki, która nałozyła obowiązek spłacenia długu.
      • anoagata Re: Abonament RTV 20.12.13, 18:50
        Julinko ,jak nie wyrejestrowali urządzenia,czyli z niego korzystali to muszą płacić.
        • jagodajna Re: Abonament RTV 20.12.13, 19:35
          Zaległe zobowiązania z tytułu RTV przedawniają się w tym samym okresie co należności podatkowe, czyli wraz z upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności.
          O nabyciu prawa do zwolnienia z opłat musimy zawsze powiadomić Pocztę Polską.
          Największa grupa zwolnionych to osoby, które ukończyły 60 lat i są emerytami. Jest tu jednak jeden warunek: emerytura nie może być wyższa niż połowa średniego wynagrodzenia. W 2012 roku było to 1760,84 zł brutto.
          Prawo jest tak skonstruowane, że płacimy abonament od gospodarstwa domowego. Jeśli więc mieszkamy z babcią uprawnioną do ulgi, to my też będziemy mogli oglądać telewizję za darmo. Inny przypadek dotyczy osób mających dwa mieszkania, np. jedno w Warszawie i drugie na działce pod miastem. Choć w każdym stoi telewizor i radio, to jednak abonament opłacamy tylko jeden.
          O zwolnienie ubiegać się mogą również gospodarstwa domowe, w których dochód na głowę nie przekracza 539 zł.Jeśli w rodzinie jest dziecko niepełnosprawne, limit jest podwyższony do 623 zł.
          Z podobnej ulgi skorzystać mogą także osoby dostające świadczenia pieniężne z pomocy społecznej. Abonamentu nie muszą płacić bezrobotni bez względu na dochód w rodzinie, osoby na zasiłku lub świadczeniu przedemerytalnym, osoby z I grupą inwalidzką oraz inwalidzi i kombatanci wojenni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka