Dodaj do ulubionych

Kupujesz w internecie?

17.07.13, 21:35
W Polsce handel internetowy jest wart ok. 21 mld zł, a 50 proc. tej kwoty generują transakcje na Allegro. W internetowych zakupach na uprzywilejowanej pozycji stoją kupujący, choć sami często o tym nie wiedzą. Jeśli sprzedawca nie ustali ceny minimalnej lub popełni pomyłkę i sprzeda towar wart kilkaset złotych za symboliczną złotówkę, musi go wysłać kupującemu
pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1,125292,14283217,Wielki_wzrost_e_handlu__Czy_naprawde_wiesz__jak_kupowac.html#BoxBizTxt
Warto wiedzieć jak bezpiecznie kupowac i jakie prawa nam przysługują.
Obserwuj wątek
    • michal-emeryt Re: Kupujesz w internecie? 19.07.13, 08:41
      Zakupy przez internet są wygodne ale trzeba mocno uważać.Niestety Allegro stało się wylęgarnią oszustów i złodziei a robione tam transakcje wcale nie są nie są bezpieczne i korzystne dla kupującego.Dobrze że taką formę sprzedaży wprowadzają sieci handlowe np.Tesco.
      • jaga_22 Re: Kupujesz w internecie? 19.07.13, 10:35
        Wszystko kupuję przez internet,na Allegro też.Wczoraj przyszła
        paka z żarciem i żwirkiem dla kota.Raz tylko miałam nietypową przesyłkę
        zamiast smaru do bieżni przywieźli sztangę do siłowni.
        Wszystkie pomyłki są załatwiane pozytywnie i szybko.
        • michal-emeryt Re: Kupujesz w internecie? 19.07.13, 13:20
          jaga_22 napisała:

> Wszystkie pomyłki są załatwiane pozytywnie i szybko.

Naturalnie - jeżeli jest to tylko pomyłka a sprzedawca uczciwy smile.
          Niestety miałem okazję trafić na oszustów a wtedy już nie jest fajnie sad.
          Często korzystam z tej formy sprzedaży (nie tylko Allegro) i wiem co robić żeby nie być stratnym.
          • polnaro Re: Kupujesz w internecie? 19.07.13, 13:46
            Kupuję często, ale nie wszystko. Ciucha bym nie kupiła, butów też za żadne skarby, ale kosmetyki, środki higieny owszem. Dopóki jeżdżę samochodem żywności też nie kupię, chyba, że specjalną, np. nutridrinki, nutrisony, to i owszem, bo dużo tańsze niż w aptece. Nie miałam złych doświadczeń.
            • jaga_22 Re: Kupujesz w internecie? 19.07.13, 13:53
              Z ciuchów to też raczej nie,ale córka korzysta.Butów to bym się nie odważyła,bo po sklepach chodzę i trudno coś kupić ładnego i wygodnego
              Niestety nogi już nie te.wink
              • 92ela Re: Kupujesz w internecie? 19.07.13, 15:08
                Mąż jest internetowym klientem i jak narazie nie było wpadki. Zastanawiałam się nad kupnem na Agito.pl perfum, bo mieli duże promocje, ale miałam obawy czy otrzymam oryginalny, firmowy towar. Wybrałam jednak Duglasa w galerii. Wiem jednak, że moi znajomi nawet podstawowe artykuły spożywcze zamawiają przez internet.
                • jaga_22 Re: Kupujesz w internecie? 19.07.13, 15:18
                  Był czas,kiedy też kupowałam żywność w internecie.
                  Większy wybór,pięknie opakokowane,ale teraz już nie muszę.
    • agito.pl Re: Kupujesz w internecie? 22.07.13, 12:58
      Zakupy w internecie stają się naszą codziennością, ale powinniśmy robić je świadomie, aby nie paść ofiarą oszustów. Sprawdzajmy opinie o danym sklepie w sieci, zobaczmy, jakie ma certyfikaty potwierdzające bezpieczeństwo zakupów. Sklepy działające na rynku od kilku lat, cieszące się pozytywnymi opiniami to dobry wybór. Duże, sprawdzone sklepy nie sprzedają nieoryginalnych produktów, a cały proces zamówienia, regulamin reklamacji itp. są bardzo jasno określone, co daje nam gwarancję bezpiecznych i pewnych zakupów. Dodatkowo, ponieważ sklepy te nie mają stacjonarnych punktów mogą pozwolić sobie na większe promocje i atrakcyjne ceny.
      • jaga_22 Re: Kupujesz w internecie? 22.07.13, 13:40
        Na agito też kupuję.big_grin najważniejsze,to sprawdzone firmy.
        • iryska2604 Re: Kupujesz w internecie? 22.07.13, 22:01
          Od czasu do czasu kupuję - jeszcze się na niczym i nikim nie przejechałam.
          • 92ela Re: Kupujesz w internecie? 23.07.13, 15:38
            W kwietniu zamówiłam sobie [za namową męża] pelargonie tyrolskie do skrzynek z austriackiej firmy Starkl.[ Co roku jeździliśmy na giełdę kwiatową]. Po złożeniu zamówienia [telefonicznie] przywieziono mi towar szczelnie zapakowany, czekałam 2 tygodnie. Po wyjęciu z opakowań byłam przerażona, roślinki-miniaturki. Ziemię kupiłam bdb do pelargonii w OBI, skrzynki też z systemem samonawadniającym. Posadziłam te "sierotki" i czekałam. Po miesiącu nawet nie drgnęly, ale też nie żółkły ani usychały. W połowie maja zadzwoniłam z reklamacją, którą chcieli uwzględnić, tyllko miałam zrobić zdjęcie w jakim stanie są rośliny i to mnie zniechęciło, postanowiłam czekać dalej. Sąsiadka się śmiała i radziła, żeby im śpiewać piosenki tyrolskie [jodłować]. Na początku czerwca, gdy już postanowiłam je wyrzucić, zaczęły pięknie rosnąć, kwitnąć. Teraz mam piękny, zwisający busz kwiatowy, tak jak na tyrolskich tarasach. Jak to dobrze czasami być cierpliwym, one pewnie potrzebowały czasu na regenerację, po tym stłoczeniu w paczce.
            • dwa-filary Re: Kupujesz w internecie? 23.07.13, 15:59
              Jeszcze się nie spotkałam z nieprawidlościami, a kupuję dość często

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka