Dodaj do ulubionych

XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski

17.12.14, 16:50
Do biura Konkursu wpłyneło 452 aplikacji.
Z tych zgłoszeń Komisja Kwalifikacyjna pod przewodnictwem
prof. Katarzyny Popowej-Zydroń do 9 marca ogłosi nazwiska
160 pianistów, którzy zostaną zakwalifikowani do publicznych
eliminacji, które odbędą się w dniach 13-24 kwietnia.
Do październikowego konkursu przystąpi połowa z tych,
co staną do eliminacji.

O światowej sławie naszego Konkursu Chopinowskiego świadczy
m.in. udział pianistów z takich egzotycznych krajow jak Zimbabwe
czy Ekwador.
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 17.12.14, 22:32
      to trzeba do wlaściwego wątku dodać superciu
      chyba przetrzymuję go u siebie?
      dodam jak tylko znajdę..
      • super.222 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 18.12.14, 07:27
        Marii - nie szukaj i nie dodawaj tamtego wątku dotyczacego Roku Szopena.
        On jest i na moim forum, nawet kilka miesięcy był pod pinezką i nie budził
        żadnego zainteresowania. Obecny wątek dotyczyć będzie wyłącznie
        Konkursu, który odbędzie sie w przyszłym roku.
        Miło, że wątek zauważyłaś ... big_grin
        • marii51 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 18.12.14, 07:50
          Tak ,tak -zgadza się faktycznie - teraz o konkursie.
          • super.222 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 18.12.14, 07:57
            marii51 napisała:

> Tak ,tak -zgadza się faktycznie - teraz o konkursie.
            ---------------
            To fajnie, że zaakceptowałaś wink
            • sagittarius954 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 18.12.14, 08:00
              PoBrzdękujemy ? Bo brzdąkać zaczniemy kiedy konkurs się zacznie big_grinbig_grin Molem w F-dur big_grinbig_grin
              • super.222 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 18.12.14, 08:10
                Zanim zacznie sie *pobrzdąkiwanie* sporo się będzie działo.
                Wszystko sobie zapiszemy (oczywiście to, co będzie dostępne
                w mediach) i w wolnej chwili przeczytamy żeby nasze odczucia
                były pełniejsze. Wątkowi nie wróżę powodzenia. Przecież to nie
                jest temat o morderstwie jakiejś *poetki*, ale niech sobie będzie,
                jako jaskółka, że na tym świecie jest muzyka Szopena ...

Sam Konkurs jakoś się może odbędzie bez tych 16 milionów naszych
                polskich złotych, które dzisiejszej nocy posłowie *przerzucili*
                z wydatków na kulturę na pewien duży kościół w Warszawie.
                Taka była wola koalicji powiedział min. finansów, więc *buzie
                w kubeł*.
                • marii51 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 18.12.14, 08:43
                  'super.222 napisała: Sam Konkurs jakoś się może odbędzie bez tych 16 milionów naszych
                  polskich złotych, które dzisiejszej nocy posłowie *przerzucili*
                  z wydatków na kulturę na pewien duży kościół w Warszawie.
                  Taka była wola koalicji powiedział min. finansów, więc *buzie
                  w kubeł*.
                  • czuk1 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 22.12.14, 11:47
                    Miejsca pracy dają inwestorzy, prywatni przedsiębiorcy. Oni są na dziś niezidentyfikowani a więc trudno mówić o konkretach. Państwo musi tworzyć dobre warunki / konkurencyjne do inwestowania w Polsce.... w branżach które są nowoczesne, innowacyjne, konkurencyjne i tworzące jak najwięcej nowych miejsc pracy, zmniejszające bezrobocie wśród pracowników niewykwalifikowanych , różnego rodzaju rzemieślników, informatyków,...

Ważne by przy podziale tych środków unijnych na 3-4 miejscu znalazł się cel - gospodarka (inwestycje innowacyjne, tworzące miejsca pracy). Jeśli tego celu nie eksponuje się teraz (nie czyni sygnału/promocji Polski dla potencjalnych inwestorów)... to źle !

PS. Nie sądzę by nie znalazły się środki na Kolejny Konkurs Chopinowski.
                    Mnie martwi co innego. Mianowicie zaniechanie systematycznej edukacji społeczeństwa (przez tv i radio państwowe) w obszarach kultury - muzyki, teatru, malarstwa, literatury,.... Z rozmysłem i konsekwencją , z myślą o wychowaniu młodzieży, w trosce o kulturę narodową, dla podnoszenia poziomu kulturalnego Polaków, [b]powinny być emitowane/transmitowane różnego rodzaju konkursy , koncerty muzyki klasycznej, wernisaże malarskie, spotkania z literatami, festiwale filmowe.... Zamiast np. ogłupiających seriali filmowych czy kabaretów.

CZY TYCH ISTOTNYCH DLA ZACHOWANIA NARODU POTRZEB NIE WIDZĄ KOLEJNI RZĄDZĄCY KRAJEM.
                    PS. Tylko dziwią się potem zbrodniom, przekleństwom na ulicy, patologiom, zanikowi patriotyzmu, znieczulicy społecznej, rosnącej biedzie i ciemnocie,.... Walczą z tym wszystkim (kierując coraz większe siły i środki)
                    zamiast zapobiegania powstawaniu tych zjawisk. Ale to jest temat osobny.
                    • super.222 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 24.12.14, 07:33
                      Środki na finansowanie Konkursu Szopenowskiego znajdą się w budżecie.
                      Nasuwa się jednak refleksja, dla kogo są one organizowane i kto dzisiaj
                      słucha tej muzyki. Konkurs jest rozdmuchany do granic. Kilka setek
                      młodych uzdolnionych pianistów walczyć będzie o najwyższe wyróżnienie,
                      nagrodę i sławę. Później rozjada się po świecie i słuch po nich zanika.
                      Co najmniej trzech polskich laureatów, którym Konkursy otworzyły drogę
                      do sławy *wypięło* się i robią karierę na świecie, grając w największych
                      salach koncertowych - oczywiście dla kasy i sławy ... swojej sławy.
                      Przeciętny słuchacz, nawet w Warszawie, nie zobaczy i nie usłyszy żadnego
                      z nich. A przecież wykształceni są w polskich uczelniach, przez polskich
                      pedagogów, wypromowani na polskim konkursie. Przykre to.
                      • czuk1 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 24.12.14, 07:58
                        To jest nawet bardzo przykre. Same konkursy to tylko gala. Codzienna , organiczna praca powinna objąć młode pokolenie i dotyczyć - edukacji muzycznej ,...(oczywiście - że we wszystkich dziedzinach kultury i sztuki).
                        W szkole równie ważnym przedmiotem jak religia powinien być przedmiot - KULTURA I SZTUKA. "Ćwiczeniami" z tego przedmiotu powinny być koncerty szkolne, wyjazdy do muzeów, teatrów, operetki, opery,........ i totalna edukacja
                        w powszechnej tv .Np. lekcje w tv .... prowadzone przez wybitnych pedagogów, specjalistów i potem dyskusje uczniów.

PS. W technikum w Bydgoszczy przez 4 lata co czwartek chodziliśmy
                        obowiązkowo na koncerty szkolne. Każdy utwór poprzedzony był krótkim wprowadzeniem o autorze, utworze. W latach 50-tych, w rzekomo "ruskiej republice" była świadomość ważności kultury narodowej. A teraz ?.... co zrobiło z tymi co nami rządzą , gdzie są, co robią. Ubolewam nad traceniem świadomości narodowej Polaków.
                        • super.222 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 13.01.15, 08:39
                          wyborcza.pl/1,75475,17141712,Konkurs_Chopinowski_2015__rekordowa_liczba_zgloszen_.html..
                          .
                          Obojętne skąd pieniądze na organizację kolejnego konkursu, ważne jest
                          natomiast, że odbędzie się w 2015 roku. Wkleiłam prawie wszystkie dane,
                          które można sobie przyswoić. Aż nadejdzie moment kiedy adrenalina dopadnie
                          nas w tym najważniejszym momencie i dowiemy się, kto jest laureatem.
                          • super.222 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 13.01.15, 09:06
                            wyborcza.pl/1,75475,17141712,Konkurs_Chopinowski_2015__rekordowa_liczba_zgloszen_.html
                            • super.222 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 16.01.15, 07:50
                              deser.pl/deser/1,111858,17249933,Osmioletni_samouk_zobaczyl_na_dworcu_w_Londynie_pianino.html#BoxDesCz3.
                              .
                              Kto wie ... może za kilka lat przyjedzie do Polski?
                              Ważne, że zna utwór Szopena, bo w Polsce może kilkoro takich
                              małolatów wie kto to taki.
                      • a000000 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 30.04.15, 20:36
                        super.222 napisała:

kto dzisiaj
                        > słucha tej muzyki.

JA.

• super.222 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 29.09.15, 19:56
                          Od jutra wątek będzie aktualizowany.
                          Znalazłam, przypięłam pod pinezką ... big_grin
                          • super.222 Re: XVI Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 29.09.15, 20:18
                            https://bi.gazeta.pl/im/9/8550/z8550799Q,Julianna-Awdiejewa-i-prezydent-Bronislaw-Komorowsk.jpg
                            .
                            .
                            .Dla przypomnienia -
                            Laureatka I miejsca - Julianna Awdiejewa
                            i prezydent Bronisław Komorowski
                            podczas koncertu laureatów XVI Konkursu Chopinowskiego
                            w Teatrze Wielkim.
                            • super.222 Re: Koncert inaugurujący - 1.10.2015 01.10.15, 09:50
                              https://chopin2010.pl/uploads/pics/martha_420_x_300_01.jpg

Koncert siedemnastego Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego
                              im. Fryderyka Chopina transmitować będzie TVP Kultura od godziny 19.50.

Jako soliści wystąpią: Martha Argerich (na zdjęciu) oraz jej rodak
                              Nelson Goerner.

Ale - niewątpliwie - najważniejszą parą wieczoru będą Dudowie.
                              O sukience pierwszej damy pisać będą wszystkie media - dokładnie,
                              nie pomijając żadnej zakładki.

Miłego wieczoru. big_grin
                              • super.222 Re: Koncert inaugurujący - 1.10.2015 01.10.15, 18:02
                                Poszperałam w naszych wątkach szopenowskich, które zachowały się
                                w dobrym stanie. W roku 2010 kiedy to odbywał się XVI Konkurs pisaliśmy
                                o artyście dużo. (Zapraszam - wątek z dnia 1.06.2015 - Fryderyk Chopin -
                                mon amour).

O swoich wrażeniach, po wysłuchaniu koncertu pani Marty, napisał nam
                                Sagi w przepięknej treści poście. Bez długiego wstępu przytoczę tutaj mały
                                fragment, w którym autor mówi nam jak bardzo ta pianistka go oczarowała
                                swoją grą - na cztery ręce.

(...) Moje konkursy rozpoczęły się kiedy Marta Argerich była młoda i piękna
                                i z większą świeżością wydobywała akordy, ale teraz zdawało mi się, że jej
                                spokój i doświadczenie zdobyte wieloletnim wysiłkiem i rozumieniem każdej
                                nuty, jest na tyle mistrzowskie, że dawniej delikatne dłonie, dziś opatrzone
                                znamionami starości, wydobywają dla mej duszy nie tylko wspomnienia, ale
                                i godzinę spotkania z najprawdziwszą kulturą. Wielce nudną, a jednak cudownie
                                balsamującą wszystkie zadrapania, rysy zdobyte ostatnimi czasy w codziennym
                                życiu. (...)

W dzisiejszym koncercie będziemy mogli usłyszeć tę mistrzynię nad
                                najzdolniejszymi, wielbicielkę muzyki Szopena. Pewnie i melomani ją
                                uwielbiają skoro ponownie będzie w jury Konkursu i będzie grała ...
                                • sagittarius954 Re: Koncert inaugurujący - 1.10.2015 01.10.15, 19:09
                                  Ach , wspomnienia big_grin
                                  • sagittarius954 Re: Koncert inaugurujący - 1.10.2015 02.10.15, 08:08
                                    Obejrzałem , pierwszą godzinę siedziałem jak na szpilkach , wywiady w tv z szanowana jury przyjąłem z grymasem na twarzy , prowadzacy nie umieli lub nie chcieli wydobyć ciekawych dla widza wiadomości . Pierwszą część na orkiestrę , utwór napisany przez mistrza Pendereckiego Polonez na orkiestrę symfoniczną przyjąłem najpierw z bólem , przyzwyczajając sie do tonów wydobywanych z poszczególnych instrumentów by w środkowej fazie powoli zacząć się zachwycać pomysłem na ten utwór , wykonaniem , i niesamowitemu wrażęniu ktoremu ulegałem z każdą minutą zagłębiając się coraz bardziej w wirtuozerie melodii . I jak tu nie kochac Chopina , jak tu nie kochac muzyki , jak tu nie kochac polskośći skoro przez barwy tonów zobaczyłem i ten krajobraz mazowiecki i dusze ludzką wyrywająca się ponad przeciętność . Nie nie było mnie na sali ,ale na zakończenie utworu powstałem i biłem brawo mistrzowi orkiestrze i tym którzy organizuja koncert .
                                    Zanim uporano się z ustawieniem fortepianu dla Marty Argerich i mogłem zagłębic sie w melodie grane przez nia przebiegałem myślami nad tamtymi dawnymi konkursami . Dzis bardzo żałuję że nie byłem ich uczestnikiem , widzem , fanem , bywalcem filharmonii a tylko od czasu do czasu wpasowywałem się w ten czarujący styl muzyki Chopina w interpretacjach różnych . No a później Pierwsza Dama Fortepianu przemówiła . Pewnie że nie było w tym koncercie młodzieńczej buńczuczności , Dojrzała twarz pianistki z rozłozonymi srebrnymi włosami zatopiona gdzieś tam , głęboko wydobywała z instrumentu , mówiła nieraz krzyczała i sprawiła że znów mogłem pokochać dojrzałość . Nie , nie starośc , bo co prawda zmieniamy się , my ludzie ale serce , dusze mamy wciąż te same . Cóż kiedy nawet palce które chciałbym ucałować z podziękowaniem za piekny wieczór były dla mnie niedostępne . Samotnie swą tkliwośc przesłałem niewidoczną ścieżką prosto do serca Mistrzyni . Cóż , i to mi nie było dane skoro tyle serc było na sali bijących brawo na stojąco . Widziałem postac małej dziewczynki Japonki ubranej na biało w wianku na głowie . ta dziwczynka i muzyka w tamtej chwili były dziewiczo piekne i żal mi było utracić te chwile i zaspiac przytulony samotnie do poduszki . tylko pod powiekami piętrzyły jeszcze się te tony , przelewały się interwały i zaraz wybuchały rytmem klawiszy fortepianu a bok stały smyczki , oboje i wiolonczele cichutko kwiląc w takt rytmu . Zasnałem zmęczony , obuddziłem się spragniony dojrzałej tkliwości brylującej na klawiaturze młodych pianistów ...
                                    • super.222 Re: Koncert inaugurujący - 1.10.2015 02.10.15, 09:27
                                      Zazdroszczę Ci.
                                      Włączyłam TV, a na ekranie śnieg.
                                      Mogłam jeszcze poczekać do 23-ciej kiedy to dwójka - po wszystkich
                                      serialach - miała nadawać już bardzo okrojony koncert.
                                      Ale nie zdołałam opanować konieczności snu.

Nasza kablówka podczas zmiany jakiegoś oprogramowania doznała
                                      awarii, którą - być może - uda się usunąć w dniu dzisiejszym.
                                      Byli zdziwieni kiedy powiedziałam co o nich myślę.

Nie słyszałam więc tych wszystkich dźwięków, o których SAgi piszesz.
                                      Z internetu dowiedziałam się, że nie było pary prezydenckiej na tej gali.
                                      Skoro oni nie musieli, to i ja jakoś lżej to przyjmuję.
                                      • super.222 Re: Koncert inaugurujący - 1.10.2015 03.10.15, 11:33
                                        Trwają przesłuchania pierwszego etapu.
                                        Kanał TVP Kultura transmitować będzie występy młodych
                                        pianistów prawie cały dzień. Do znudzenia.
                                        Jutro pierwsze wrażenia opisywać będą znawcy.
                                        Ja poczekam do drugiego etapu.

PS. Kanał TVP Kultura mam w pełni sprawny.
                                        Ale pani Marta ominęła mnie, czego długo nie
                                        zapomnę.
                                        • super.222 Re: Eliminacje - I etap 03.10.15, 17:10
                                          Obiecująco zapowiada się Tymoteusz Bies
                                          - najmłodszy w polskiej ekipie - ma 20 lat.

Rafał Błaszczyk i Lukasz Piotr Dyrdy - bez rewelacji.
                                          Ale może się *rozegrają*, bo wiadomo - trema.
                                          O ile zostaną dopuszczeni do drugiego etapu.

Sama na razie nie słyszała ani jednego wykonania.
                                          Muzyka Szopena wymaga nastroju świątecznego,
                                          a tu przecież sobota i tyle roboty. Może wieczorem. big_grin
                                          • super.222 Re: Eliminacje - I etap 04.10.15, 09:17
                                            W drugiej części wczorajszych przesłuchań
                                            zainteresowała mnie młodziutka 17-letnia Japonka
                                            w czerwonej długiej sukience.
                                            Niesamowita technika u tak młodej pianistki.
                                            Ale ... jakoś mało było Szopena.
                                            Pianistka wykonywała utwory beznamiętnie.
                                            W odbiorze bardzo przeszkadzała mi opadająca grzywka,
                                            którą artystka odgarniała jedynie w przerwach.
                                            W czasie grania włosy opadały jej na czoło i zasłaniały
                                            oczy, które - jak to u Japonki - i tak były mało widoczne.

Jeżeli przejdzie do drugiego etapu, będę jej kibicować.
                                            • super.222 Re: Eliminacje - I etap - kraje 04.10.15, 19:16
                                              Do pierwszego etapu Konkursu zakwalifikowało się 84 pianistów,
                                              z następujących krajów:

Chiny ................16 pianistów
                                              Polska.....15 "
                                              Japonia .............11
                                              Korea Płd. .......... 9
                                              Rosja .................. 7
                                              USA .................... 5
                                              Kanada ...............3
                                              W.Bryt. ................3
                                              Czechy ................2
                                              Włochy ............... 2

Po jednym pianiście wysłały kraje: Łotwa, Białoruś, Chorwacja, Rumunia,
                                              Indonezja, Węgry, Ukraina, Francja, Grecja, Uzbekistan, Węgry.

Do drugiego etapu zakwalifikuje się połowa.
                                              • super.222 Re: Eliminacje - I etap - 07.10.15, 06:58
                                                Nigdy jeszcze w historii konkursów szopenowskich nie mieliśmy takiego
                                                komfortu, żeby bez wychodzenia z domu , móc poznawać uczestników
                                                już w pierwszym etapie. Dzięki TVP Kultura możemy widzieć i słyszeć prawie
                                                od rana do wieczora, tych wszystkich wspaniałych pianistów z Azji i Europy.

Wykazałam w poprzednim poście jak liczna jest ilość uczestników azjatyckich,
                                                ale cóż na to możemy, skoro *na tamtym rynku* Szopen wciąż cieszy się
                                                niesłabnącym uznaniem. Kilka lat temu Japończycy, w tym roku Chińczycy,
                                                36 pianistów z krajów azjatyckich i nawet w barwach amerykańskich
                                                występują uczestnicy pochodzenia azjatyckiego - to przecież potęga.
                                                Jeden z komentatorów powiedział żartobliwie, że każdy Japończyk ma pragnienie
                                                mieć syna ( lub córkę) tak utalentowanego żeby mógł go kształcić i wysłać
                                                do Warszawy na konkurs szopenowski. big_grin

W pierwszych dwóch dniach przesłuchań estradę zdominowali Azjaci, co
                                                sprawiało wrażenie jednostajności dobrze opanowanej techniki, bez oryginalnych
                                                wykonań samej linii melodycznej. dlatego odzywały się głosy, że mało jest
                                                Szopena w przesłuchaniach konkursowych.
                                                A wczorajszy wieczór należał do Polaka Michała Szymanowskiego (piękne nazwisko - prawda?) i Rosjanina - tak bardzo podobnego do Szopena.

Lista uczestników drugiego etapu podana zostanie w czwartek, w późnych
                                                godzinach wieczornych, prawie o północy. Połowa z tych ambitnych i pięknych
                                                uczestników opuści Warszawę. Pozostali czarować nas będą ... aż do finału.
                                                • super.222 Re: Eliminacje - I etap - 07.10.15, 07:12

Bohater mojego wczorajszego wieczoru ... big_grin
                                                • super.222 Re: Eliminacje - I etap - 07.10.15, 08:23
                                                  Ogłoszenie wyników I etapu nastąpi dzisiaj o północy.
                                                  Trafiłam na mylną informację. Przepraszam.
                                                  • super.222 Re: Eliminacje - I etap - 07.10.15, 14:35

Dzisiejsze przedpołudniowe *ciacho*.
                                                    Niezwykle przystojny Brytyjczyk.
                                                  • super.222 Re: Eliminacje - II etap - 08.10.15, 06:59
                                                    wyborcza.pl/1,75475,18988097,konkurs-chopinowski-sa-wyniki-i-etapu-dalej-gra-43.html#BoxGWImg
                                                  • super.222 Re: Eliminacje - II etap - 08.10.15, 12:14
                                                    Wczoraj, w późnych godzinach wieczornych podane zostały wyniki I etapu.
                                                    Po jednodniowej przerwie, od jutra ekipa podejmie granie, ocenianie i eliminowanie
                                                    następnych, aż do kolejnego etapu.

W drugim etapie wystąpi 43 pianistów , w tej liczbie nadspodziewanie *silna*
                                                    ekipa polska - 8 osób. Obawiam się, że kreowanie *potęgi*nie wyjdzie na dobre,
                                                    bo na tle prawdziwych indywidualności (są, są, są) nasi mogą wypaść słabiutko.
                                                    Wśród znawców trwają dyskusje na temat stary 'jak świat": dlaczego odpadł
                                                    ten, a nie tamten, dlaczego odpadła ta, a nie tamta.
                                                    W jury konkursu same sławne nazwiska i ja mam do nich zaufanie większe
                                                    niż do dziennikarzy.

Przesłuchania w drugim etapie rozpoczną się 9 października o godzinie 10-tej.
                                                    Zakończą się 12 października.
                                                    Jako pierwszy wystąpi Łukasz Byrdy.

W repertuarze będą walce, ballady i ew. kilka polonezów.
                                                  • super.222 Re: Eliminacje - II etap - Polacy- 08.10.15, 15:41
                                                    www.radiopik.pl/6,36618,szescioro-pianistow-z-akademii-muzycznej-w-bydgo.
                                                    .
                                                    Nie Warszawa, nie Kraków, nie Poznań, lecz Bydgoszcz kształci naszych
                                                    najlepszych pianistów. Sześcioro z ośmiu w drugim etapie, to przecież
                                                    sukces tamtejszej Akademii Muzycznej. Zanim zaczną nam grać, poznajmy
                                                    tych wspaniałych młodych i utalentowanych ... nie wiem jak nazwać ...
                                                    >>>ludzi, to za mało powiedziane...
                                                  • tavros Re: Eliminacje - II etap - Polacy- 10.10.15, 18:44
                                                    Superko, jeśli masz kablówkę to najlepiej oglądać na kanale TVP HD, ponieważ jest lepsza, jakość niż na kanale TVP Kultura.

............................................
                                                    Jak mamy być szczęśliwi, skoro wciąż tylko oczekujemy wszystkiego od innych? --- Phil Bosmans
                                                    Moje forum:f60.phorum.pl
                                                  • super.222 Re: Eliminacje - II etap - 10.10.15, 20:01
                                                    Dziękuje Tavros, a najbardziej cieszę się, że oglądasz.

Telewizja poprzez kanał Kultura sprawiła nam ogromną frajdę transmitując
                                                    wszystkie etapy, występy i króciutkie komentarze znawców.
                                                    Pięć lat temu nie mieliśmy takiego komfortu, albo ja nie miałam dostępu
                                                    do TVP Kultura - już nie pamiętam. Galę zakończenia XVI Konkursu mogłam
                                                    śledzić z linka, który pojawił się w na jakimś portalu.

*Wieczór amerykański* - tak zapamiętam występy trzech pianistów
                                                    ze Stanów Zjednoczonych: doświadczoną, znaną już w warszawie Rachel
                                                    Naomi
                                                    , objawienie wieczoru dużo młodszą Kate Liu i absolutne
                                                    zauroczenie - 17-letniego Erica Lu.

Wieczór zakończy Alexia Mouza reprezentująca Wenezuele
                                                    i Grecję. Jeden z komentatorów, zapowiadając jej występ, miał spore
                                                    błyski w oczach. To będzie taka *wisienka na torcie* bardzo ciekawego
                                                    wieczoru z muzyką Szopena.

PS. Tavros - nie wiem nawet czy mam kanał TVP HD.
                                                    Cały czas TVP Kultura nadaje bardzo ładny obraz i czysty dźwięk.
                                                  • tavros Re: Eliminacje - II etap - 11.10.15, 08:33

Ale lepsza, jakość jest tych kanałów, co nadają w HD a TVP HD nadaje ten przekaz i obraz dźwięk jest dużo lepszy niż na Kulturze. Jeśli masz kablówkę i dekoder cyfrowy to oglądaj wszystkie programy, co nadają w HD np. TVP1 HD, TVP2 HD, TVP HD, TVN HD, Polsat HD i wiele innych kanałów. Ja troszkę oglądam konkurs.

............................................
                                                    Jak mamy być szczęśliwi, skoro wciąż tylko oczekujemy wszystkiego od innych? --- Phil Bosmans
                                                    Moje forum:f60.phorum.pl
                                                  • super.222 Re: Eliminacje - II etap - 11.10.15, 08:39
                                                    A widziałeś wczorajszy recital Greczynko-Wenezuelki?
                                                    Jeżeli nie widziałeś, to Co Ty możesz wiedzieć o XVII Konkursie ! big_grin big_grin
                                                  • super.222 Re: Eliminacje - II etap - 12.10.15, 07:58
                                                    Ostatni dzień przesłuchań w drugim etapie konkursu.
                                                    Kto przejdzie do trzeciego etapu dowiemy się wieczorem.
                                                  • super.222 Re: Eliminacje - III etap 13.10.15, 08:18
                                                    Do trzeciego etapu weszło 20 uczestników z następujących krajów:

Czechy
                                                    Marek Kozak

Stany Zjednoczona
                                                    Kate Liu ........................(moja faworytka)
                                                    Alexei Tartakovsky
                                                    Erik Lu

Kanada
                                                    Charles Richard-Hamelin
                                                    Yrke Yang

Polska
                                                    Łukasz Krupiński
                                                    Krzysztof Książek
                                                    Szymon Nehring

Łotwa
                                                    Georgijs Osokins

Włochy
                                                    Luigi Carrocia

Korea Płdn.
                                                    Seong Iin Cho
                                                    Chi Ho Han
                                                    Su Yeon Kim

Rosja
                                                    Galina Czistiakowa
                                                    Dimitrij Sziszkin

Chorwacja ................Ukraina............ Japonia ............. Chiny
                                                    Aljosa Juinić ..............Dinara Klinton ...Aimi Kobayashi.. ..Zi Xu

Decyzję jury i nazwiska uczestników III etapu ogłoszono we wtorek
                                                    późnym wieczorem. Przesłuchania zostaną wznowione w środę od godz.10.

Przewodnicząca jury Katarzyna Popowa-Zydroń powiedziała:
                                                    "Chcę sie zwrócić do tych, którzy za chwilę nie usłyszą swoich nazwisk:
                                                    jesteście wspaniałymi artystami. Jeżeli prawdziwie kochacie muzykę,
                                                    a nie tylko sukces, to rozczarowanie może się okazać dla was cenne.
                                                  • super.222 Re: Trzeci etap Konkursu... 14.10.15, 09:00
                                                    ... rozpoczyna się dzisiaj.
                                                  • super.222 Re: Trzeci etap Konkursu... 14.10.15, 15:06
                                                    Zakończyły się przedpołudniowe przesłuchania.

Grali:
                                                    - Seong Iin Cho - Korea Płdn.
                                                    - Chi Ho Han też z Korei Pldn.

- Galina Czistiakowa - Rosja

- Aljosa jurinić - Chorwacja.

Rosjanka była słaba. Wyglądała jakby dopiero co wstała z łóżka.
                                                    Włoski jakieś takie związane z tyłu w kucyk. Sukienka nijaka
                                                    i w ten sposób sama pianistka stała się nijaka. Papierowa - ktoś
                                                    napisał. Popieram.
                                                    Zauważa się ogromna dbałość uczestników o wywarcie dodatniego
                                                    wrażenia również w stroju i całym wyglądzie sylwetki. Nawet Pani Marta
                                                    *ozdobiona została* dzisiaj twarzowym i misternym koczkiem zamiast
                                                    rozpuszczonej wątpliwej urody całości włosów na głowie.
                                                    A ta Rosjanka jakby nie przywiązywała wagi do wyglądu i opinia jury
                                                    była jej obojętna.

Świetnie zaprezentowali się obaj Koreańczycy, a Seong Iin Cho zagrał
                                                    tak rewelacyjnie, że - podobno - ma zapewniony udział w finale.

Nie widziałam Aljosy, ale może zobaczę go w finale? big_grin big_grin

Sytuacja staje się bardzo gorąca, a ten Konkurs jest bardzo trudny.

PS. Bardzo uważam żeby nie połamać paznokci
                                                    przy pisaniu tych bardzo trudnych nazwisk. big_grin big_grin
                                                  • super.222 Re: Trzeci etap Konkursu... 16.10.15, 19:26
                                                    Recital pianisty włoskiego Luigi Carrocia zakończył kilka minut
                                                    temu III etap Konkursu. Wyniki podane zostaną w TVP Kultura około
                                                    godziny 23-ciej, a w internecie może ciut wcześniej.

Jury teraz pewnie losuje na zasadzie *entliczki-petliczki* albo zastosuje
                                                    wyższą matematykę, aby z tych dwudziestu pianistek i pianistów,
                                                    wybrać tego najlepszego/szą, który wyjedzie z Warszawy z I nagrodą.
                                                    W trzecim etapie poznaliśmy tyle wspaniałych młodych ludzi, wspaniale
                                                    wykształconych i utalentowanych. Jak w tych talentach wybrać tego
                                                    najpilniejszego, najbardziej utalentowanego? Emocje sięgają zenitu.
                                                    Za kilka godzin znana będzie finałowa dziesiątka szczęśliwych, którzy
                                                    już zakończyli swoje wyścigi (mówiąc sportowym językiem) do mety.
                                                  • super.222 Re: Zrozumieć muzykę Szopena 16.10.15, 19:45
                                                    Corocznie, w połowie października przychodzą we dwóch. Młodzi, w roboczym
                                                    ubraniu, z których jeden jest szefem (zawsze jak jest dwóch, to jeden musowo
                                                    szefuje). Powiedzieć, że wpadają do mieszkania, to mało powiedzieć.
                                                    Oni po prostu jakby tajfunem popychani, biegną do grzejników żeby spisać
                                                    stan liczników. To znaczy odczytuje ten jakby szef, a drugi stoi w przedpokoju
                                                    i zapisuje.
                                                    Na ekranie telewizora cudna Japonka Aimi Kobayashi w ślicznej niebieskiej
                                                    sukience. Siedzę przykuta prawie do fotela gdy nagle ostry sygnał domofonu
                                                    poderwał mnie z tego cudownego zasłuchania. No tak ... przecież wisi kartka
                                                    informująca i żeby czekać od godziny 19.15. Byli punktualni.

Spisujący był już przy grzejniku w łazience. Odwrócił się do mnie i powiedział:
                                                    jak pięknie ona gra... dodałam: gra Japonka.
                                                    Uśmiechnęliśmy się do siebie, a mnie w tym momencie opuściło uczucie
                                                    zawodu, że straciłam jakieś dwie minuty z tego koncertu.
                                                    Ale najważniejsze było dla mnie to, że niby robotnik fizyczny, a jakaż u niego
                                                    wrażliwość. I o tym jest ta moja opowiastka. big_grin
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu 17.10.15, 07:11
                                                    1.

https://www.koreatimesus.com/wp-content/uploads/2014/06/cho-seung-jin.jpg

Soeng-In Cho - Korea Południowa.
                                                    Ani jednego słowa po polsku - ech wujku google.
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu 17.10.15, 07:15
                                                    2.
                                                    Aljosa Jurinić - Chorwacja

https://www.glas-slavonije.hr/Slike/2015/10/204738.jpg
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu 17.10.15, 07:19
                                                    3.
                                                    Aimi Kobayashi - Japonia

https://www.cdjournal.com/image/jacket/100/Z2/Z230002356.jpg

To jej gra tak spodobała się pewnemu ciepłownikowi.
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu 17.10.15, 07:36
                                                    4. Kate Liu - Stany Zjednoczone

https://cdn2-b.examiner.com/sites/default/files/styles/image_content_width/hash/06/25/0625f4a937401bc4eecaab4504430944.jpg?itok=Kk4DS6WA

Od pierwszego etapu moja faworytka do finału.
                                                    Może jest jeszcze za młoda na wygranie całego Konkursu, ale wszystko
                                                    może się zdarzyć. Czytałam opinie znawców, którzy widzą w niej laureatkę.

Młodziutka, śliczna - tak pięknie wczuwająca się w każdy ton fortepianu
                                                    i rozumiejąca muzykę Szopena. Urzekła mnie skromnością i talentem.
                                                    Będzie grała w finale i wyjedzie z Warszawy z jedną z nagród, a w Polsce
                                                    pozostanie wielu jej wielbicieli (wśród nich i ja). Dla nas będzie
                                                    pięknym wspomnieniem. Kate Liu dla mnie będzie postacią jakiej się nie
                                                    zapomina: pomyślę XVII Konkurs Szopenowski, przed oczami malutka
                                                    Kate Liu. Życzę ci szczęścia Kasiu. Podbijaj publiczność sal koncertowych
                                                    na całym świecie. http://s20.rimg.info/eb069267b861c41190d9d1600baa5f95.gif
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu 17.10.15, 07:39
                                                    5.
                                                    Eric Lu - Stany Zjednoczone

https://i.ytimg.com/vi/RJpJURxTUsI/hqdefault.jpg
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu 17.10.15, 07:43
                                                    6.

Szymon Nehring Polska

https://s.tvp.pl/images2/a/3/7/uid_a37e1118dead15cfda77347a493b45b11444638983589_width_300_play_0_pos_0_gs_0_height_168.jpg

Jedyny nasz reprezentant spośród licznej ekipy.
                                                    Największa niespodzianka jaką sprawiło Jury.
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu 17.10.15, 07:47
                                                    7.

Georgijs Osokins - Łotwa

https://i.ytimg.com/vi/6IWxwAjFi9U/hqdefault.jpg

Ciacho - z odrobina szaleństwa, co muzyce Szopena nie zaszkodziło.
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu 17.10.15, 07:50
                                                    8.

Charles Richard Hamelin - Kanada

https://domaineforget.com/sites/default/files/img_spectacles/charles-richard-hamelin.gif?1429809071
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu 17.10.15, 07:57
                                                    p.
                                                    Dimitry Shishkin - Rosja

https://www.shishkindmitry.com/images/cms/data/video/5.jpg

Perfekcyjnie przygotowany. W konkursie na mister elegancji - I miejsce.
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu 17.10.15, 08:03
                                                    10.
                                                    Yike (Tony) Yang- Kanada

https://pbs.twimg.com/profile_images/595101271410933760/cy01lNQg.jpg
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu- ani jednego Chińczyka 17.10.15, 09:22
                                                    n/t
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu- nagrody 18.10.15, 08:32
                                                    Zgodnie z Regulaminem Konkursu Chopinowskiego zostanie wręczonych
                                                    sześć nagród głównych;

---1 nagroda - 30.000 euro i złoty medal, ufundowana jest prze prezydenta RP;
                                                    ---2 nagroda - 25.000 euro i srebrny medal - od marszałka Sejmu
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu- koncerty finałowe 18.10.15, 08:37
                                                    Dzisiaj w TVP Kultura, o godzinie 17.50
                                                    pierwszy koncert finałowy. To już jest walka o główne nagrody i medale.
                                                    Jako pierwszy zaprezentuje się Seong-jin Cho z Korei Południowej.

Artystom towarzyszyć będzie Orkiestra Symfoniczna Filharmonii
                                                    Narodowej pod dyrekcją Maestro Jacka Kaspszyka.
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu- nagrody specjalne 18.10.15, 15:06
                                                    - Nagroda Towarzystwa im. Fryderyka Chopina
                                                    za najlepsze wykonanie poloneza ...................................................3.000 euro

- Nagroda Polskiego Radia
                                                    za najlepsze wykonanie mazurków .................................................5.000 euro

- Nagroda Filharmonii Narodowej
                                                    za najlepsze wykonanie koncertu ...................................................3.000 euro

- Nagroda Krystiana Zimermana
                                                    za najlepsze wykonanie sonaty .....................................................10.000 euro
                                                  • super.222 Re: Finaliści Konkursu- pozaregulaminowe 18.10.15, 15:26
                                                    W tej kategorii nagród:

- nagroda dla najwyżej ocenionego uczestnika nie zakwalifikowanego
                                                    do finału - 10.000 USD od Hindu Cultural Socjety - Metale;

- nagroda im. Edwarda Kowalika dla najlepszego uczestnika reprezentującego
                                                    Polskę, który nie został zakwalifikowany do finału - 3.000- USD
                                                    nagroda ufundowana przez Barbrę i Romana Popielaków

- nagroda im. Ewy i Włodzimierza Kamirskich dla najmłodszego finalisty
                                                    15.000 USD;

- nagroda im. prof. Zbigniewa Drzewieckiego dla najlepszego uczestnika
                                                    reprezentującego Polskę, który nie został zakwalifikowany do finału - 1.500 euro.

- kilka nagród od fundacji im. Barbary Zielińskiej.
                                                  • super.222 Re: Przesłuchania finałowe 19.10.15, 07:35
                                                    Dzień pierwszy - niedziela

Występowali: Soeng-In Cho z Korei Południowej, Aljosa Jurinić z Chorwacji,
                                                    Aimi Kobayashi z Japonii, Kate Liu ze Stanów Zjednoczonych.

Artyści wykonywali ten sam koncert e-moll, a więc cztery razy mogliśmy
                                                    słuchać utworu, którym zawsze wirtuozi uwodzą słuchaczy, no i tyle razy
                                                    grała ten koncert Orkiestra Filharmonii Narodowej.

Jako ostatnia usiadła przy fortepianie Kate Liu - dziewczyna, którą uwielbiam
                                                    od pierwszego jej występu w tym Konkursie. Już na wejściu oczarowała piękną
                                                    białą sukienką drapowaną w stylu greckich bogiń. Na lewej ręce zawsze ma
                                                    połyskującą delikatną złotą bransoletkę i jest to jej jedyna ozdoba.
                                                    Włosy proste, lśniące, długie i skromnie upięte tak żeby nie przeszkadzały.

Ale to Soeng-In Cho oczarował mnie swoim wykonaniem. To jego wersja
                                                    koncertu e-moll wycisnęło łzy w oczach. Najbardziej *czysty* Szopen grany
                                                    w sposób bardzo współczesny, porywający, niezwykły ... kiss

O ile mnie moja *wyliczanka nie myli, dzisiaj powinni grać:
                                                    - Eric Lu - Stany Zjednoczone
                                                    - Szymon Nehring - Polska
                                                    - Georgijs Osokins - Łotwa
                                                    - Charles Richard Hamelin - Kanada
    • pogorelicc Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 17.10.15, 22:23
      w sts można stawiać na zwycięzcę, w kogo warto zainwestować?
    • super.222 Re: XVII Międzynarodowy Konkurs Chopinowski 19.10.15, 14:59
      https://c2.staticflickr.com/6/5273/5908878340_c467380297_b.jpg

Kate Liu - jako dziewczynka.
      • super.222 Re: Kate Liu - absolutnie gwiazda tego Konkursu 19.10.15, 15:04
        https://cdn.ticketfly.com/i/00/00/77/42/25-atxl1.JPG

Proszę popatrzeć także na zdjęcie poprzednie.
        • super.222 Re: Przesłuchania finałowe 20.10.15, 07:30
          Dzień drugi - poniedziałek

Oczekiwania były duże w związku z występem jedynego naszego
          reprezentanta Szymona Nehringa.
          Nie zachwycił mnie. Dobrze przygotowany technicznie, odegrał
          swój koncert w sposób najlepszy na jaki było go stać. Ale przewidujący
          komentatorzy *szykują dla niego* jakiś medal.

Po tamtym nudnym występie i takich również komentarzach, kiedy prawie
          zasypiałam, usiadł do fortepianu Georgijs Osokins. Mówią, że był
          nierówny, ale co mi tam, podobał mi się. Od pierwszego akordu do ostatniego.
          Wysłuchałam oczarowana i tak to zostanie we mnie na cały dzisiejszy
          dzień, bo wieczorem wystąpi Carles Richard Hamelin i on może zmienić
          wszystko.

Do usłyszenia http://s19.rimg.info/df470b4383696e0aec2e001943bac215.gif
          • super.222 Re: Przesłuchania finałowe- pani Szwarcman 20.10.15, 10:52
            szwarcman.blog.polityka.pl/2015/10/19/szope-rozmarzon-szope-zamazan/?nocheck=1.
            .
            A ... niech będzie i u mnie. Bo skoro nikogo to nie interesuje, to chociaż
            mogę się pocieszyć, że innych owszem tak - i to bardzo. big_grin

PS. Dlaczego ona tego Georgijasa nie lubi?
            Przecież jego postać, to Szopen kilka wieków później.
            Był Szopen szalony jak na owe czasy? - był.
            Łamał serca białogłowom - łamał. A ten Łotysz to jest do- piero ... ho ho big_grin

Dlaczego pianista grający Szopena musi mieć sylwetkę
            profesora muzyki - ciężką i przygarbioną. ?
            • super.222 Re: Czekam na wyniki ... 20.10.15, 21:20
              n/t
              • super.222 Re: Czekam na wyniki ... 21.10.15, 00:03
                Minęła północ.
                Kulturalna Polska czeka na wyniki.
                Jak na Konklawe.
                • super.222 Re: Jest werdykt jury 21.10.15, 00:58
                  1. Soeng-Jn Cho - Korea Płdn.
                  2. Charles Richard Hamelin - Kanada
                  3. Kate Liu - Stany Zjednoczone
                  4. Eric Lu - Stany Zjednoczone
                  5. Yike (Tony) Yang - Kanada
                  6. Dymitry Shishkin - Rosja
                  O nagrodach specjalnych i sponsorowanych napiszę zaraz po śniadaniu.
                  A teraz idę spać. Dobranoc. To była piękna noc.
                  • super.222 Re: Jest werdykt jury 21.10.15, 11:34
                    Oczekując na werdykt jury, telewidzowie nadsyłali do studia konkursowego
                    swoje uwagi, a później to już tylko wyrażali zniecierpliwienie, wołając:
                    - bezsenność chopinowska nastała;
                    - może będą dogrywki?
                    - mam nadzieję, że jury nie zasnęło;

Sala lustrzana Filharmonii wypełniła się tłumem dziennikarzy - z kamerami-
                    walczących miedzy sobą o najlepsze miejsce dla ujęcia, robi się duszno, a te
                    drzwi ciągle zamknięte na głucho.
                    Zniecierpliwienie sięga zenitu, a i wpisy na pasku stają się złośliwsze:
                    - "Jutro idę do pracy"
                    - "Co za napięcie"
                    - "Czekam na biały dym".

Trzeba przyznać, że zza drzwi od obradującego jury nie wydostawał się
                    żaden przeciek. Ale ... kiedy około północy pojawiła się minister kultury
                    i dziedzictwa narodowego, napięcie wzrosło jak u Hiczkoka, bo usłyszeliśmy,
                    z ust pani minister, że "były już przypadki nie przyznania I miejsca".
                    Przez tłum zgromadzony w holu i tych ledwo siedzących przed telewizorami
                    przeszedł dreszcz zgrozy. Czyżby i nam tutaj groził taki werdykt?
                    Widziano przecież panią Martę, która opuściła obrady i usiadła na pustej
                    widowni - czy ona może protestuje? takie pytania zadawali sobie oczekujący.

Były też wpisy humorystyczne, co pozwalało wytrzymać do północy i ciut
                    po północy:

Jeden z internautów napisał:
                    Żona poszła spać, więc mogę napisać - Kate Liu mnie uwiodła".

Gdyby była nagroda *za osobowość* w konkursie, to niewątpliwie,
                    zasłużyłby na nią Georgijs Osokins.
                    Najbardziej trafną charakterystykę tej postaci przeczytałam na jakimś
                    blogu. Napisał jedn internauta do drugiego internauty:
                    >>>>Grać to każden gupi umi,
                    ale weź tak wyglądaj !<<<<<
                    • super.222 Re: Gala wręczenia nagród 21.10.15, 20:48
                      Przed kilkoma minutami skończyło się uroczyste wręczenie nagród
                      finalistom XVII Konkursu Fryderyka Szopena. Gospodynią tego wydarzenia
                      była Grażyna Torbicka, a towarzyszył jej fenomenalny tłumacz, którego
                      nazwiska nie usłyszałam. Na widowni prezydent RP Andrzej Duda wraz
                      z małżonką oraz wszyscy ci, którzy na takiej uroczystości być powinni.

Po wręczeniu głównej nagrody laureatowi, pan prezydent wygłosił
                      stosowne przemówienie, w którym nie pominął szopenowskiego hasła
                      o *kwiatach ukrytych w armatach*. Stąd wniosek, że od wieków nie
                      wymyślono niczego piękniejszeg.

Po przerwie wysłuchamy mini recitali bohaterów dzisiejszej uroczystości.
                      • super.222 Re: Gala wręczenia nagród 22.10.15, 07:13
                        https://r-scale-f6.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/819c9fbfb075d62a16393b9fe4fcbaa5/22cd508c-b6dc-4ced-9ab1-91b913503164.jpg?type=1&srcmode=3&srcx=1/2&srcy=0/1&srcw=640&srch=360&dstw=640&dsth=360

Dziesięcioro finalistów XVII Konkursu Szopenowskiego ad. 2015.
                        • super.222 Re: Gala wręczenia nagród - medaliści 22.10.15, 07:17
                          https://static.prsa.pl/images/a32b4ef9-1f78-43fc-8396-f2a982fe4b99.jpg
                          • super.222 Re: Gala wręczenia nagród - medaliści 22.10.15, 07:35
                            https://r-scale-a5.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/819c9fbfb075d62a16393b9fe4fcbaa5/ba5b2be5-535d-4df5-bfbd-bc5874b946e2.jpg?type=1&srcmode=0&srcx=1/1&srcy=9/50&srcw=1/1&srch=19/25&dstw=640&dsth=360
                            .
                            .
                            Nikt nie kwestionował wyboru Jury. Koreańczyk był najlepszy.
                            • super.222 Re: Gala wręczenia nagród - Kasia Liu 22.10.15, 10:59

.
                              .
                              Ciebie widziałam na najwyższym podium.
                              W Polsce pozostaną Twoi wielbiciele, których zdobyłaś na tym
                              Konkursie. Gdy mi będzie smutno i źle, to nagranie będzie mnie wyciszać.
                              • super.222 Re: I to juz koniec ... 23.10.15, 11:28
                                https://fs.siteor.com/pianina/files/images/fotki/Resize_of_ww_300.jpg?1358338758
                      • super.222 Re: Gala wręczenia nagród 24.10.15, 16:47
                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19080574,gala-konkursu-chopinowskiego-i-nagle-improwizowane-przemowienie.html#MT.
                        .
                        Tutaj jest informacja o tym fenomenalnym tłumaczu. big_grin
                        • super.222 Re: PODSUMOWANIE ... 29.11.15, 12:51
                          wyborcza.pl/1,75475,19054895,konkurs-chopinowski-cbos-zbadal-czy-chetniej-ogladalismy.html#BoxGWImg.
                          .
                          Żadna debata nie mogła oderwać mnie od koncertów.
                          • sagittarius954 Re: PODSUMOWANIE ... 29.11.15, 15:19
                            ja czasami lubię jak mi cos z tyłu głowy brzdąka big_grin
                            • super.222 Re: Warszawa kocha Chopina 23.02.16, 14:22
                              warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,19664565,gdzie-sie-podzial-salonik-fryderyka-chopina-turysci-odchodza.html#BoxLokWawImg..
                              Usunęli fortepian ... big_grin

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka