Dodaj do ulubionych

40 lat temu

23.07.13, 13:26
finanse.wp.pl/gid,15833165,galeria.html?T[page]=1
40 lat temu i w roku 2012 placa średnia była na tym samym poziomie. A ceny?
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: 40 lat temu 23.07.13, 16:14
      I niech ktoś mówi,że jest nam coraz gorzej.Po prostu chcemy mieć coraz więcej i więcej a na to jeszcze musimy popracować.
      • zajbel Re: 40 lat temu 23.07.13, 20:51
        Cały dowcip w tym że wcale nie trzeba mieć ani więcej niż wtedy ani też więcej niz sąsiad aby być zadowolonym z życia i szcześliwym. Najważniejsza jest pewnośc że wtedy kiedy będzie potrzeba możemy iść do sklepu i kupić a nie jak wtedy zdobywać. Dzisiaj tankowałam samochód i pan obsługujacy dystrybutor z grobową mina obwieścił mi że za gaz musze zapłacić "aż" 2,26 za litr a kiedy powiedziałam mu że w roku ubiegłym w tym samym czasie placiłam u niego 2.72 to nie chciał mi uwierzyć. Pamięc ludzka jest zawodna jednak
        • amityr Re: 40 lat temu 23.07.13, 20:58
          zajbel napisała:

> Cały dowcip w tym że wcale nie trzeba mieć ani więcej niż wtedy ani też więcej
          > niz sąsiad aby być zadowolonym z życia i szcześliwym. Najważniejsza jest pewnoś
          > c że wtedy kiedy będzie potrzeba możemy iść do sklepu i kupić a nie jak wtedy z
          > dobywać.

Pod warunkiem jednak ,że będzie za co? Coraz więcej ludzi mówi ,że demokracja w Polsce została stworzona dla mniejszości.
          • michal-emeryt Re: 40 lat temu 23.07.13, 23:12
            amityr napisał:

> Pod warunkiem jednak ,że będzie za co? Coraz więcej ludzi mówi ,że demokracja w
            > Polsce została stworzona dla mniejszości.
            >
            Po prostu 40 lat temu nie było tak wielkich różnic między płacami najwyższymi i najmniejszymi więc wszyscy mieli około tej "średniej" i dało się żyć.Teraz rozrzut jest taki jak dawała ruska "katiusza".Za 2800 można spokojnie żyć ale za najniższą krajową już gorzej.
            • iryska2604 Re: 40 lat temu 24.07.13, 10:31
              Amityr, nie mów ze nie masz za co. I nie kracz tak stale. Podam ci przykład z mojej rodziny. Siostra ma niską emeryturę. Co prawda ma małą kawalerkę, własną i nie płaci żadnego czynszu tylko podatek roczny.Mieszka w małej miejscowości turystycznej, ma samochód( na gaz) ,ma sie w co ubrać i co zjesć. Nie kracze. Wyniosła sie z duzego miasta i mówi ze wreszcie znalazła swoje wymarzone miejsce.
    • julinka601 Re: 40 lat temu 23.07.13, 22:07
      Ja też uważam,ze doczekałam cudnych czasów,że nie muszę stać w kolejkach,mogę zjeść wszystko na co mam ochotę np.czekoladę a nie wyrób czekoladopodobny, wędlinę jaką chcę /najwyżej kupię 10 dkg ale dobrej/,cytrusy,które były dobrem niecodziennym teraz są codziennie.
      Za granicę wyjeżdżam na dowód /w granicach Unii/ i nie muszę się kulić na granicy,ze jakiś celnik potraktuje mnie jak przemytnika i zabierze mi parę butów /pamiętacie te z NRD?/,a paszport mam w szufladzie jak mi się zamarzy dalsza zagranica.

Mam co włożyć na grzbiet jak nie markowe,to z sieciówki albo z lumpeksu i wyglądam /i czuję się/fajnie.

Każdego ranka myślę sobie jakich fajnych czasów doczekałam, nie muszę palić w piecu,pralka za mnie upierze,winda zawiezie mnie na moje piętro. Mogę robić to na co nie miałam czasu kiedyś/czytać,chodzić na swoje fitnesy /zniżki dla wiekowych/ i do kina,teatru,filharmonii /też są zniżki/.
      Że to nic wielkiego?że wszyscy to mają ? Fakt, ale ja pamiętam siermiężne czasy i dziękuję Bogu ,ze doczekałam tych,które są teraz.
      Mnie naprawdę cieszy to co mam ,bo przecież dwoma łyżkami nie będę jadła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka