Dodaj do ulubionych

Wrocławscy ROMOWIE

07.12.14, 14:53
10-letnia Denisa nie słyszy, ale wspaniale tańczy do melodii z bollywoodzkich produkcji. Teraz sama stała się bohaterką filmu. Agnieszka Zwiefka, reżyserka dokumentu "Królowa ciszy", opowiada nam o trzech latach życia na nielegalnym koczowisku oraz wyjaśnia, dlaczego nie chciała nakręcić kolejnego smutnego filmu o romskich dzieciach.

weekend.gazeta.pl/weekend/1,138589,17075984,Agnieszka_Zwiefka__Gdy_oznajmilam_wroclawskim_Romom_.html#TRwknd
Jak myślicie - czy tym ludziom trzeba pomagać a jeśli już -to jak ? Czy pozamiatać sprawę pod dywan i udawać że nie ma problemu? Czasem oni nie chcą pomocy... Ale tak żyć w XXI wieku...
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Wrocławscy ROMOWIE 07.12.14, 15:42
      Moim zdaniem albo dostosowują się do naszego prawa i kultury albo wypad z Polski, tyle.
      • amityr Re: Wrocławscy ROMOWIE 07.12.14, 16:01
        Mam takie samo zdanie i nie dotyczy to tylko Romów i Polski.
        • ajaksiowa Re: Wrocławscy ROMOWIE 08.12.14, 15:54
          Ale dlaczego mają ,,wypadać,,z Polski,Oni są tu od zawsze i żyli sobie do tej pory po swojemu dopóki KTOŚ nie zainteresował się nimi-i nie postanowiono załatwić kwestii cygańskiej.Ten KTOŚ zrobił tak naprawdę więcej złego niż dobrego -i może o to chodziło???
          • gazeta_mi_placi Re: Wrocławscy ROMOWIE 08.12.14, 15:57
            I od zawsze łamią prawo, taka smutna prawda. Czy potrzebujemy takie osoby w naszym społeczeństwie? Nie.
            • estella50 Re: Wrocławscy ROMOWIE 08.12.14, 16:25
              Romowie są tak wyizolowani z naszej społeczności, że doprawdy bardzo trudno im pomóc. Zresztą oni chcą rybę, a nie wędkę. Dzieci są zabierane ze szkoły po 3-4 klasie, kiepsko im zresztą idzie, bo słabo mówią po polsku. Nie zdobywają więc wiedzy, nie uczą się zawodu. W efekcie nie mają później pracy i zarobku. Dziewczynki są wydawane za mąż w wieku 16 lat, ale i młodsze. Dorośli żyją tylko w swojej społeczności, rzadko nawiązują bliższy kontakt z kimś innym. Zachowują się głośno, nawet nocą, idąc w kilka osób zajmują cały chodnik.
              Mam wrażenie, że polskim Romom zależy na braniu: pomocy zdrowotnej, mieszkania, pieniędzy, ale już niekoniecznie szkoły i pracy.
              A swoim zachowaniem w miejscach publicznych wzbudzają niechęć.
              Ciekawe, że na terenie Czech mieszkający tam Romowie żyją tak, jak ich sąsiedzi Czesi. Uczą się, pracują. Są między nimi lekarze, nauczyciele, nawet prezenterka telewizyjna. A na sąsiedniej Słowacji dramat! O wiele gorzej niż u nas! Tamtejsi Romowie żyją gorzej niż we slamsach i nie sposób im pomóc, niszczą, co dostaną; ognisko na środku wyremontowanego dla nich pokoju, to normalka!
              • iryska2604 Re: Wrocławscy ROMOWIE 08.12.14, 18:49
                Jaki jest ich oficjalny status?

- Oficjalnie przyjechali do Polski, ponieważ od kiedy Rumunia wstąpiła do Unii Europejskiej, mogą się swobodnie przemieszczać. Ale przekroczyli dozwolony termin pobytu i w związku z tym są w Polsce nielegalnie. Nie mają ubezpieczeń, meldunków, oficjalnych papierów, niektóre dzieci nie mają żadnych dokumentów. Jest to społeczność, która potrzebuje bardzo dużo pomocy, a właściwie nie dostaje jej od nikogo, z wyjątkiem paru stowarzyszeń - między innymi stowarzyszenia Nomada. Jest też wielu wolontariuszy. Natomiast instytucjonalnie ta pomoc nie jest im udostępniana.

To nie są niejako nasi Romowie - czyli co? Deportacja? Ale granic nie ma, jesteśmy w Unii...Naprawdę nikt nie ma żadnego pomysłu? A prawa człowieka? Tyle pytań...
                • gazeta_mi_placi Re: Wrocławscy ROMOWIE 08.12.14, 19:38
                  Może do Indii.
                  • ajaksiowa Re: Wrocławscy ROMOWIE 09.12.14, 13:51
                    A ja miałam na myśli naszych Romów a nie Rumuńskich-których niestety nie lubię. uncertain
    • gazeta_mi_placi Re: Wrocławscy ROMOWIE 08.12.14, 19:39
      wyborcza.pl/1,75477,17096148,_Jesli_ktos_woli_zyc_jak_bydle_____Bulgarski_minister.html#CukGW

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka