Dodaj do ulubionych

Witajmy się w grudniu

03.12.10, 20:13
Przepiękny słoneczny dzień w Pyrlandii. Pod ogromnym ponad pięćdziesioletnim orzechem ptaki mają u nas stołówkę . Dzisiaj do grona ptactwa pospolitego doszły dwie sójki .
Ptaki są już tak oswojone, że pies na podwórku im nie przeszkadza a kotów w pobliżu nie ma bo Brysio to pies na koty. aga
Obserwuj wątek
    • irenaki Re: Witajmy się w grudniu 04.12.10, 08:03
      Wszystkim Basiom wszystkiego najlepszego ! Za godzinę ruszam na "babskie Mikołajki" . Kazdego roku spotykamy sie na Mikołajkach. Jest nas 6 kobitek. Kazda robi dla kazdej malutki upominek. Zawsze jest wiele radości no i jedzonko !
      • xy.5 Re: Witajmy się w grudniu 04.12.10, 13:01
        To miłego świętowania,jutro spotykamy się u koleżanki na kawce i pogaduszkach.
        • zajbel Re: Witajmy się w grudniu 04.12.10, 13:10
          I u mnie slonecznie i dość ciepło tzn niewiele poniżej zera a było już i po 16 na minusie.
          • pragata Re: Witajmy się w grudniu 04.12.10, 19:07
            ...a piękna pogoda i w Łodzi,słonka nie brakowało,ale wiatru tak i to było na plus...
            Miłego świętowania sobie i innym życzę....dziś i jutro......
            • pragata Re: Witajmy się w grudniu 06.12.10, 17:33
              ...no nareszcie mróz odpuścił,ale słoneczka nie ma,z dachów cieknie i ślisko wszędzie....
              Zima,nie ma lekko....
              • pragata Re: Witajmy się w grudniu 07.12.10, 13:03
                ....taka sobie zima za oknem....
                ale uwaga....ślisko!....
                • pragata Re: Witajmy się w grudniu 08.12.10, 19:13
                  ...no i bylejako się zrobiło dosłownie wszędzie....
                  • irenaki Re: Witajmy się w grudniu 09.12.10, 08:37
                    Nie wszędzie chyba ,,, U mnie minus 2 i biało biało
                    • pragata Re: Witajmy się w grudniu 10.12.10, 12:02
                      ...śnieży,jest -2 i wszędzie b. ślisko.Sypanie piaskiem nic nie daje,lód jest pod śniegiem...
                      Ale zima piękna zza okna,fakt......
    • irenaki Re: Witajmy się w grudniu 11.12.10, 08:29
      Drugiego bloku nie widzę - tak sypie sad
      • xy.5 Re: Witajmy się w grudniu 11.12.10, 10:40
        U mnie piękny ,słoneczny dzionek,lekki mrozik.
        • aga-kosa Re: Witajmy się w grudniu 11.12.10, 13:13

oj, łatwo dzisiaj w Pyrlandii być kobietą upadłą. Temperatura skoczyła do plus 2, śnieg się topi a pod spodem ślizgawka.
          Dziś nasz pierworodny ma imieniny, a do niego 70 km.Poczekamy do jutra. Od syna mam już niecałe 10 km do kliniki, a w poniedziałek mam się zgłosić na przedostatnią chemię.
          Ale ze mnie studentka. aga
          mam bloga!! - zapraszam smile
          • pragata Re: Witajmy się w grudniu 16.12.10, 19:17
            ...mróz,mróz i śniegi kopne wszędzie.....
            • pragata Re: Witajmy się w grudniu 27.12.10, 12:08
              ...święta,święta i już po.....
              jak to szybko minęło,a mróz znów zawitał po świątecznej odwilży....
              • irenaki Re: Witajmy się w grudniu 27.12.10, 15:11
                Witam. Mróz śnieg i wszystko co z zimą związane. A do tego jeszcze matczyny stres. Jedno dziecko w drodze powrotnej do Oslo, drugie samochodem wraca "do siebie". Ile można być w stresie ? No ile ?
                • pragata Re: Witajmy się w grudniu 31.12.10, 13:02
                  ...mnie Irenko o to nie pytaj,stres był moim towarzyszem cały ten rok i mam szczerą nadzieję,że wreszcie sobie pójdzie ode mnie precz w nadchodzącym Nowym Roku...
                  • irenaki Re: Witajmy się w grudniu 31.12.10, 14:22
                    Zyczę Ci z całego serca aby wszystko co złe poszło daleko daleko .... Niech sie spełni !
                    • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 01.12.19, 00:34
                      witajmy się, więc witam i życzę pomyślnego grudnia
                      • chris.w5 Bez gołąbków 02.12.19, 16:05
                        w poprzednich latach o tej porze roku przylatywały gołąbki na mój balkon
                        i parapet okienny na 6-pietrze. Załatwiały tu swoje potrzeby fizjologiczne, srały masowo.

W tym roku ich nie ma, co za ulga. W okolicy też ich nie widzę, wybrały sobie inną
                        dzielnicę miasta?
                      • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 03.12.19, 18:05
                        dziś spacer najpierw do banku, w zasadzie płacę kartą kredytową ale przy drobnych sumach płacę gotówką, było więc potrzebne trochę gotówki z automatu.
                        Znowu do Rossmana odebrać CD z kolejnymi zeskanowanymi starymi zdjęciami i oddałem następne
                        do zeskanowania. Przygotowując te zdjęcia do pokazania przeżywam stare podróże powtórnie.
                        Teraz jestem przy zdjęciach z Francji, tu jedno z nich.

I na koniec, jak zwykle, do pobliskiego ogródka kawiarni Thoben na kawkę i owocowo-śmietankowe ciastko.
                        Kawiarenka jest często odwiedzana, szczególnie przez towarzystwo naszej generacji, było tak i dzisiaj.

Spacer przy bezsłonecznej pogodzie i +1°
                        • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 05.12.19, 18:57
                          dziś ładny jesienny dzień, słonecznie i 4°, widok w południe
                          • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 06.12.19, 15:23
                            wyjrzałem przez okno, dziś dla odmiany szaro, deszczowo i teraz 3°, jesiennie
                            • chris.w5 Śmiechu warte 07.12.19, 15:05
                              w latach mojej pracy zawodowej pieniądze, które pozostawały mi do dyspozycji, odkładałem
                              na lata gdy będę na emeryturze, aby wspomóc późniejszy budżet.

Gdzie trzymać te pieniądze? najlepiej w banku. Dziś ten bank powiadomił mnie, że zmieniają
                              oprocentowanie wkładów i od wtorku oprocentowanie wynosi 0,001%, co znaczy, że od 1000€
                              po roku dostane 1€ oprocentowania, śmiechu warte
                        • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 09.12.19, 16:38
                          dni coraz krótsze, o szesnastej już ciemno, gdy nie muszę, nie chce się mi wychodzić z domu.
                          Chciałem dzisiaj parę spraw załatwić, w domu było też coś do zrobienia i nagle na dworze
                          zrobiło się ciemno, odkładam na jutro
    • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 12.12.19, 19:40
      dziś dłuższy spacer, połączony z załatwianiem drobnych sprawunków, przy bezsłonecznej pogodzie i 4°.

Najpierw do domowej lekarki po receptę. Będzie miała zamknięty gabinet w okresie świat do nowego roku, medykament na nadciśnienie kończył się mi, wiec profilaktycznie po tę receptę.
      Stwierdziła, że wyniki są bardzo dobre. W pobliskie aptece medykamentu nie mieli, chwilowo skończył się, widocznie wielu ma podobny problem? Więc do innej, i tu dostałem.

Przy okazji do Rossmanna po odbiór kolejnych zeskanowanych na CD starych zdjęć. Nie bylem pewny,
      czy będą gotowe? zaryzykowałem i były, odebrałem.

Na koniec do restauracji Rüya Gemüse Kebap Fast-Food-Restaurant, gdzie zafundowałem sobie Dürüm Kebap. W restauracji spotkałem kolegę z dawnych lat wspólnej pracy, znacznie młodszy ode mnie, Turek, pracuje
      teraz w innej firmie, ale powspominaliśmy tę w której pracowaliśmy razem
      • chris.w5 Zakupy w deszczu 14.12.19, 17:59
        pogoda, za przeproszeniem, do dupy, deszcz i 6° a ja musiałem po zakupy do marketu, po 2-tygodniach
        zapasy skończyły się. Na parkingu przed marketem, gdy pakowałem sprawunki do auta, kapało mi za kołnierz
        • chris.w5 Bolesny weekend 16.12.19, 19:41
          bolesny weekend miałem, z powodu bólu zęba i to bardzo mocnego, akurat w weekend.
          Nie moglem pójść do mojego dentysty, w weekend nie urzęduje.

Ból nie spowodowany moim zaniedbaniem, ten ząb był niedawno leczony, powodem był stan zapalny
          jaki utworzył się. Do dentysty poszedłem dziś, bez umówionego terminu, pilna potrzeba.
          Po pierwszym zabiegu ogromna ulga, nie boli. Następny zabieg w środę.

Jedyna dobra strona tego wydarzenia; z powodu bólu nie moglem dobrze gryźć i przez 2-dni prawie
          nic nie jadłem, zruciłem na wadze 2kg
          • chris.w5 Re: Bolesny weekend 17.12.19, 00:04
            > zruciłem na wadze

błąd, oczywiście miało być zrzuciłem
          • chris.w5 Re: Bolesny weekend 18.12.19, 11:07
            > Po pierwszym zabiegu ogromna ulga, nie boli

jednak boli, stan zapalny trwa, dzisiaj kolejny zabieg u dentysty i zapisał mi antybiotyk,
            następny zabieg w piątek
            • chris.w5 Re: Bolesny weekend 18.12.19, 13:45
              z uznaniem patrzę na postęp w medycynie i jej technikę. Przykład, moja dzisiejsza
              wizyta u dentysty. Przed kolejnym zabiegiem dentysta pokazał mi na monitorze komputera
              rentgenowskie zdjęcie, zrobione przez jego asystentkę podczas poniedziałkowej wizyty,
              jak wygląda ów ząb i gdzie jest stan zapalny zlokalizowany.

Nieporównywalna technika do tej sprzed lat którą pamiętam. Wówczas balem się dentysty,
              teraz bez żadnego strachu
            • chris.w5 Re: Bolesny weekend 21.12.19, 21:34
              > jednak boli, stan zapalny trwa

jest już lepiej, medykament działa, boli mniej, chociaż jeszcze nie jest całkiem dobrze
              • chris.w5 Re: Bolesny weekend 23.12.19, 21:52
                > jest już lepiej, medykament działa, boli mniej

nareszcie, ból ustąpił, medykament zadziałał skutecznie, co za ulga.
                Życie z ciągłym bólem musi być okropne
      • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 20.12.19, 19:08
        dziś kolejna wizyta u dentysty i spacer do apteki po następny medykament. Było południe
        i ładnie słonecznie. W bocznej uliczce ładnie opromienione słońcem kamienice, sfotografowałem
        • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 22.12.19, 01:33
          no i mamy od dziś zimę, u mnie bez śniegu
        • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 23.12.19, 20:49
          dziś ostatnie przedświąteczne zakupy w markecie, sprzedawcy i kasjerki sympatycznie w czapkach
          świętego Mikołaja.
          Nadal bez śniegu i 9°
          • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 26.12.19, 13:53
            odwiedziłem wczoraj klinikę, nie jako pacjent lecz jako odwiedzający
          • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 30.12.19, 12:44
            stary rok żegna się pochmurnie i teraz u mnie 6°
          • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 31.12.19, 15:21
            wyjrzałem za okno, spokojnie, cicho, prawie bez przechodniów, prawie żaden ruch samochodowy.
            Cisza przed 'burzą', przed kanonadą sztucznych ogni o północy, ostatnie godziny starego roku
            • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 31.12.19, 19:18
              sylwestrowa kanonada rozpoczęła się, co niektórzy, którzy nie mogą doczekać północy,
              chyba przede wszystkim młodzież, sylwestrową frajdę już rozpoczęli. Tradycja, frajda z 'strzelaniny',
              radość na Nowy Rok
            • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 31.12.19, 23:24
              https://www.ln-online.de/var/storage/images/ln/nachrichten/norddeutschland/boellerverbot-und-feuerwerk-wo-darf-man-boellern/710710960-3-ger-DE/Feuerwerk-Wo-im-Norden-geboellert-werden-darf_big_teaser_article.jpg

noc sylwestrowa, niebo w sztucznych ogniach, witamy Nowy Rok, co przyniesie? może lepiej nie wiedzieć
              • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 01.12.20, 16:04
                no to mamy kolejny grudzień, pod koniec poprzedniego napisałem, lepiej nie wiedzieć, co przyniesie następny rok.
                I faktycznie, lepiej było nie wiedzieć, że obdarzy nas koronawirusem
                • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 02.12.20, 18:50
                  trochę długo nie wychodziłem z domu, nie było nic do załatwienia, no i Lockdown.
                  Dziś znalazło się coś, spacer do banku przekazać pieniądze jako podarunek na Mikołajki i przy okazji do tureckiego warzywniaka.
                  Czasami przebłyskiwało słonce i 2°, spacer jak wyliczył google 3kilometrowy
    • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 03.12.20, 21:07
      dziś na obiado-kolację śledziowe filety w mango-curry kremie do tego daktylowe koktajlowe pomidory. Smakowało wyśmienicie.

To było w restauracji w Brnie jeszcze w czasach Czechosłowacji. Przy obiedzie do głównego dania podano pieczywo, było to dla mnie dziwne, w kraju nie praktykowałem. Teraz już nie jest dziwne, do posiłków obiadowych jem stostowany chleb
      • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 05.12.20, 18:41
        po prawie 4-miesiącach od poprzedniej dzisiaj wizyta u fryzjera.
        Nie u Irakijczyka, tym razem u Turka, który ma zakład nie tak daleko od domu. Nazywam go Turkiem, strzygł mnie gdy pierwszy raz byłem u niego, chyba szef. Dziś strzygły czarnowłose panie, chyba też Turczynki.

Przed strzyżeniem obowiązkowe mycie włosów, strzyżenie w maseczce. Ostatnio, trochę z lenistwa, nie goliłem się, więc przy okazji zgolenie brody. W sumie cała usługa droższa o 25% niż taka sama u Irakijczyka.

Spacer przy 7°, jak na grudzień i zimę nawet przyjemnie
        • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 06.12.20, 09:54
          dziś Mikołajki a Mikołaj o mnie zapomniał, będę musiał to sam sobie wynagrodzić, jak? jeszcze nie wiem
          • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 07.12.20, 16:30
            2-tygodnie minęły od poprzednich zakupów, no to dziś do mojego marketu uzupełnić zapasy.
            Pogoda nieładna, mgliście i mżawka, Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 8°.

Zapasy uzupełniłem, ale znowu nie mieli curry, od dłuższego czasu nie uzupełniają. Woda mineralna mojego gatunku (Selection) też wysprzedana, musiałem kupić inną. Dla odmiany od poprzednio kupowanych pomidorów daktylowych koktajlowych fundnąłem sobie tym razem dla odmiany ciemnoczerwone Mini-Roma winne
            • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 09.12.20, 16:00
              miałem dziś coś do załatwienia w centrum miasta, pojechałem autem chociaż wiedziałem, że może być problem ze znalezieniem miejsca do zaparkowania.
              I był, parking w pobliżu miejsca gdzie miałem sprawę do załatwienia nadal w remoncie, ulice zaparkowane wzdłuż i wszerz chociaż w tej okolicy wszędzie parkowanie płatne. Wreszcie znalazłem w relatywnym oddaleniu małą lukę, wcisnąłem się. Na umówione spotkanie zameldowałem się punktualnie.

Pamiętam czasy, gdy parkowanie na ulicach było bezpłatne, wprowadzenie opłat burmistrz argumentował wówczas, iż dzięki opłatom będzie więcej wolnych miejsc, gówno prawda, problem pozostał
              • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 10.12.20, 18:30
                dziś mały spacer do lekarki domowej po receptę na mój medykament. W czasie świąt do nowego roku robi urlop, praxis zamknięta, profilaktycznie zabezpieczyłem się na zapas. Obok apteka, zaraz odebrałem, za jedno opakowanie leku trzeba zapłacić 5€, resztę pokrywa kasa chorych.
                Już mroźno, 0° ale jeszcze bez śniegu, czy będzie?
    • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 12.12.20, 16:03
      czytam czasami w internecie polskie gazety i napotykam słowa, których nie rozumiem. W czasach gdy mieszkałem w kraju takich słów nie było. W rozszyfrowaniu pomaga mi google, ostatni przykład 'dziaders'
      • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 15.12.20, 18:36
        wyczytałem gdzieś w internecie, iż dla zdrowia należy codziennie zrobić 30minutowy spacer.
        Z tym spacerowaniem to za bardzo aktywny nie jestem, szczególnie teraz w czasie pandemii. Spaceruję gdy mam coś do załatwienia. Dziś zmobilizowałem się i zrobiłem bez żadnego celu, o tak zwyczajnie i nawet 45minutowy
        • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 17.12.20, 20:30
          dziś po 3-miesiacach kolejna wizyta u pedicurzystki, powierzam moje stopy w jej fachowe ręce. Dawniej robiłem pedicure samemu, teraz jest to mi zbyt uciążliwe, chyba jedna z oznak, że starzeję się.
          Po zabiegu dostałem podarunek świąteczny, piankę pielęgnacyjną do stóp, chyba jednocześnie reklama mająca zachęcić do kupna w przyszłości.

Spacer przy 8°, niby nie daleko, ale google wyliczył 2,5km. W drodze do zaczęło kropić, w drodze powrotnej padało już fest, połowa spaceru w deszczu.
          W restauracji Rüya Fast-Food-Restaurant obok której przechodziłem fundnąłem sobie Dürüm Kebapa, mają smaczne i lubię, z powodu pandemii tylko na wynos
        • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 21.12.20, 21:32
          znowu od poprzedniej wizyty minął miesiąc i jak zwykle raz w miesiącu do banku po wyciągi z konta.
          Przy okazji zalecany, dziś nawet 50minutowy, spacer dla zdrowia
          • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 21.12.20, 22:57
            lubię müsli, ostatnio miodowe z orzechami i migdałami, podjadałem przez cały dzień.
            Ostatnio poczułem nieprzyjemne dolegliwości. Sprawdziłem w internecie, orzechy są ciężkostrawne, stąd ta uciążliwość. Z müsli nie rezygnuję, zmieniam rodzaj na czekoladowe
            • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 22.12.20, 18:32
              co najmniej raz w roku wizytę u dentysty, dla leczenia albo kontroli, należy odnotowywać w notatniku bonusowym. Każdy pacjent ma taki. Te potwierdzenia regularnych wizyt dają przywileje, kasa chorych regularnie odwiedzającym daje dodatkowy bonus w dopłacie za na przykład korony lub mostki zębowe.

Zreflektowałem się, iż w tym roku nie mam w notatniku potwierdzenia wizyty, chociaż byłem. Przespacerowałem się dziś do mojego dentysty, niedaleko od domu.
              W notatniku bonusowym potwierdzenie dostałem.

Jak na zimę to ciepło 13°, ale bardzo wietrznie
              • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 24.12.20, 19:49
                jest wigilia, jest 10°, zamiast śniegu pada deszcz
                • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 27.12.20, 18:42
                  u mnie dziś temperatura raczej zimowa 2°, ale śniegu nie ma
                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 29.12.20, 17:43
                    zadzwonił telefon, zanim odebrałem zerknąłem na display, kto dzwoni? międzynarodowy numer kierunkowy z Watykanu. Już po raz drugi, jakiś spamer, nie odebrałem, odłożyłem słuchawkę
                    • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 31.12.20, 14:56
                      ładny ostatni dzień w roku, przebłyskuje słońce jest 5°. Ten rok z powodu pandemii był nieudany i to dla wszystkich, następny niestety zapowiada się podobnie. Pożyjemy, zobaczymy, obyśmy zdrowi byli
                      • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 31.12.20, 18:52
                        dziś ostatni w tym roku wieczorny spacer. Dla zdrowia, jak zalecają wirusolodzy i specjaliści od zdrowia, co najmniej 30minut. Spacer ponad 30minutowy i jak wyliczył google 2kilometrowy.
                        Przechodziłem obok kawiarni Thoben, mieli jeszcze otwarte, i fundnąłem sobie serniki, na wynos. Sylwestra nie baluję, z powodu pandemii spędzam w domu, będą zjedzone w noc sylwestrową.

Po drodze słychać było już pojedyncze sylwestrowe kanonady, niektórzy nie mogą doczekać się północy.
                        Jeszcze w drodze powrotnej pstryknąłem fotkę, gdy przygotuje, pokażę
                        • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 31.12.20, 21:07
                          > w drodze powrotnej pstryknąłem fotkę, gdy przygotuje, pokażę

gotowe, tu można zobaczyć
                          • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 01.12.21, 14:39
                            mamy grudzień, rozpoczął się u mnie pochmurnie i deszczowo i 8°.

Corona nie popuszcza, wręcz nasila się. W moim mieście od wczoraj 2552 nowych infekcji, w minionym tygodniu średnio prawie 4osoby/1 mieszkańców. Od wczoraj 5 przypadków śmiertelnych. W pełni zaszczepionych prawie 70% mieszkańców.

Aktualny wicekanclerz Olaf Scholz zapowiada wprowadzenie w Niemczech od marca przyszłego roku obowiązku szczepienia się i odnawiania szczepień co 6-miesiecy
                            • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 01.12.21, 22:59
                              sorry, miało być, średnio prawie 4osoby/1tys. mieszkańców
                              • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 02.12.21, 19:32
                                dziś spacer do praxis domowej lekarki po receptę na mój medykament. Asystentka lekarki wręczając receptę powiedziała 'Nie wiem, czy będziemy widzieli się przed świętami?' i życzyła mi wesołych świąt. Pierwsze życzenia świąteczne jakie dostałem.
                                Apteka w sąsiednim domu, moglem zaraz odebrać.

Przy okazji, też niedaleko, mały sprawunek w tureckim warzywniaku i z kawiarni Thoben szneki z glancem (lukrem). Zjeść w ogródku kawiarni było mi przy 3° za chłodno, zostały zjedzone przy kawie w domu
                                • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 03.12.21, 16:29
                                  dzisiaj cotygodniowa długa jazda autem. W tygodniu jeżdżę niewiele, stąd raz na tydzień jazda 20-25km, jak podpowiedzieli spece z automobilowego klubu ADAC. Od czasu gdy to robię, nie mam problemu z akumulatorem. Auto (17-letnie) za każdym razem startuje bezproblemowo.

W czasie jazdy pochmurnie, trochę mgliście, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 3°
                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 04.12.21, 18:18
                                    dzisiaj po ponad 2-tygodniach zakupy w markecie, którego, można powiedzieć, jestem stałym klientem.

Od czasu gdy xy.5 napisała o śliwkach zacząłem jeść suszone śliwki. Zapas skończył się, chciałem kupić, nie było, wykupione. Dla odmiany kupiłem suszone owoce żurawiny, podobno też bardzo zdrowe.

Pogoda taka jak wczoraj, pochmurnie, mgliście i 3°
                                    • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 06.12.21, 15:13
                                      dziś Mikołaja, zdjęcie z jarmarku bożonarodzeniowego w moim mieście, sprzed pandemii.
                                      W tym roku odwiedzający muszą być w pełni zaszczepieni lub wyleczeni

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/hc/djws/vBaz9BSmG1iA2pfVRB.jpg
                                      • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 07.12.21, 17:03
                                        wirusolodzy zalecają codzienny co najmniej 30-minutowy spacer. Dość dawno nie spacerowałem, zrobiłem to dziś.
                                        Spacer bez celu, ot, tak dla zdrowia. Chociaż celem okazała się kawiarnia Thoben. Pogoda pochmurna i mroźna 1°, a ja zafundowałem sobie w ogródku kawiarnianym przy kawie tym razem makową sznekę.
                                        W ogródku tylko jedna pani i ja
                                        • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 09.12.21, 20:29
                                          spadł śnieg w nocy i w ciągu dnia. Spoglądam za okno, na ulicach kompletnie zaśnieżone zaparkowane auta. Jak dobrze, że moje stoi w garażu
                                          • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 10.12.21, 16:02
                                            w zimowej scenerii, chociaż to jeszcze kalendarzowa jesień, dzisiaj cotygodniowa długa jazda autem. Jazda w południe przy pochmurnej i mglistej pogodzie, ruch na ulicach płynny. Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 2°.
                                            Po jeździe Dürüm Kebap z restauracji Rüya, był dziś na obiad
                                            • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 11.12.21, 13:22
                                              podobnie jak wczoraj jest pochmurnie mgliście 1°, śniegu już nie ma
                                              • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 12.12.21, 03:50
                                                poluzowałem ostatnio z podjadaniem ciastek. Kupowałem regularnie i podjadałem częściej. Pokazała to zaraz waga, przytyłem 3kg. Musze zaprzestać, albo co najmniej ograniczyć się
                                                • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 12.12.21, 16:24
                                                  jest po 16:00, jest już ciemno, w dodatku deszczowo i 3°. Nie chce się mi wychodzić z domu, robię Lockdown.

Corona od wczoraj w moim mieście jakby trochę popuściła, 'tylko' 315 nowych infekcji i 2 przypadki śmiertelne. W pełni zaszczepionych ponad 70% mieszkańców. W minionym tygodniu średnio ponad 3 nowe infekcje/1tys. mieszkańców
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 12.12.21, 20:09
                                                    podczas ostatniej wizyty u fryzjera, młoda fryzjerka ostrzygła mnie bardzo krótko. Było to dwa miesiące temu. Włosy podrosły, ale są nadal krótkie, dobrze, że rosną
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 13.12.21, 14:51
                                                    od kilku dni u mnie codziennie podobna pogoda, pochmurnie, mgliście i deszczowo. Chociaż dziś ociepliło się, jest 8°.
                                                    Końcówka jesieni
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 14.12.21, 16:55
                                                    dziś popołudniowy spacer, bez celu, ot, tak dla zdrowia. Spacer przy lekko kropiącym deszczu i 9°.
                                                    Długo nie spacerowałem, nie miałem ochoty moknąć.

Przed wejściem do mojego domu roboty naprawcze. Z wejścia nie można korzystać. Aby wejść do budynku trzeba innym wejściem zejść do piwnicy i stamtąd windą do góry. Albo jeszcze innym wejściem do ewakuacyjnej klatki schodowej i na piechotę po schodach.
                                                    Wejść po schodach na 6-pietro byłoby dobre dla zdrowia, ale nie chciało się mi, wybrałem jazdę windą
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 15.12.21, 15:17
                                                    odpaliłem laptopa, chciałem zobaczyć co nowego na forum. Nie zadziałało. Już myślałem, że to problem z portalem gazety.pl, ale nie, na inne portale też nie moglem wejść. Nie było połączenia z internetem.

Musiałem kilka minut odczekać, połączenie jest znowu, teraz mogę trochę poserfować
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 15.12.21, 21:26
                                                    dzisiejszy wieczorny widok
                                            • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 16.12.21, 15:38
                                              dzisiaj jak zwykle raz w tygodniu długa jazda autem. Ruch na ulicach spokojny i płynny. W czasie jazdy przebłyskiwało nawet słońce, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 10°
                                              • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 20.12.21, 19:00
                                                dzisiaj spacer do banku, jak zwykle raz w miesiącu. Po wyciągi z konta i przekazać na komputerze bankomatu nadpłatę podatku do urzędu skarbowego. Operacje bankowe nie robię na prywatnym komputerze.

Przy okazji do pobliskiej kawiarni Thoben. Tam w ogródku kawiarnianym kawa i tym razem ciastko marcepanowe. Trochę chłodno 4°, oprócz mnie w ogródku jeszcze trzej panowie. Panie siedziały wewnątrz kawiarni, widocznie zaszczepione. Konsumpcja w kawiarni tylko dla zaszczepionych i wyleczonych z wirusa Corony. Jako niezaszczepiony musiałem pozostać na zewnątrz.

W drodze powrotnej ładnie oświetlony zachodzącym słońcem budynek poczty, chciałem pstryknąć, ale nic z tego. Bateria w aparacie wyczerpana, przy tym chłodzie nie miałem ochoty wymieniać, zrezygnowałem.
                                                Jeszcze Dürüm Kebap z restauracji Rüya, był dziś zamiast obiadu
                                                • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 21.12.21, 15:07
                                                  dziś pierwszy dzień zimy, chociaż za oknem wcale niezimowo. Bez śniegu, mocne zachmurzenie i 2°.

Dzisiaj też najkrótszy dzień w roku, u mnie będzie trwał 7 i 1/2 godziny
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 22.12.21, 17:47
                                                    dzisiaj po prawie 3-tygodniach zakupy w dwóch blisko siebie marketach. Niby przedświąteczne, ale w zakupach artykułów świątecznych niewiele, trochę słodyczy. Obiecywałem sobie, że nie będę je kupował, ale co tam, na święta można sobie pofolgować. Jak zwykle głównie to, czego zapasy skończyły się.

Trochę słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnatrz 2°
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 23.12.21, 16:35
                                                    mocno pochmurnie, trochę mgliście, no to w drogę. Dziś cotygodniowa długa jazda autem. Na ulicach spokojniej niż w inne dni, wyraźnie mniejszy ruch. Jazda relaks.
                                                    Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 1°
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 24.12.21, 14:38
                                                    wczorajsze popołudniowe mocne zachmurzenie to była zapowiedź. Wieczorem wyjrzałem za okno, dookoła biało, padał śnieg. Pomyślałem, podarunek natury na święta, Białe Boże Narodzenie.

Dzisiaj już po śniegu, nie ma, są 3° i kropi deszcz. Białych świąt nie ma
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 26.12.21, 00:30
                                                    jest zima, jest północ, jak przystało na zimę jest -9°, tylko śniegu brak
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 29.12.21, 17:06
                                                    od wigilii nie spacerowałem, dobrowolny Lockdown. Nie było nic do załatwienia, bez celu nie lubię spacerować. Dziś przemogłem się i zrobiłem spacer bez celu, dla zdrowia. Celem okazała się jednak kawiarnia Thoben i sernik przy kawie w ogródku tejże kawiarni.
                                                    Przy nieładnej pogodzie, mocnym zachmurzeniu i 5°
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 30.12.21, 16:23
                                                    dziś cotygodniowa długa jazda autem, ostatnia w tym roku. Ruch na ulicach spokojny, jazda przy kropiącym deszczu. Bordcomputer w aucie pokazał w czasie jazdy temperatury na zewnątrz 7° do 10°.

Na koniec Dürüm Kebap z restauracji Rüya, był dzisiaj zamiast obiadu
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 31.12.21, 16:58
                                                    jest lekki deszcz, jest 14°, sylwestrowa kanonada rozpoczęła się, chyba młodzi ludzie nie mogą doczekać się północy
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 01.12.22, 13:57
                                                    jest grudzień, jest pochmurnie i 1°. Robię Lockdown, a wieczorem przede mną piłkarskie emocje
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 02.12.22, 12:12
                                                    No to Witam się w grudniu. Kolejny pochmurny dzionek z lekkim mrozem -3.
                                                    Dobrego dnia.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 03.12.22, 14:45
                                                    dziś przy sobocie cotygodniowa długa jazda autem. Tym razem w zimowej scenerii przy -2°, w nocy napadało trochę śniegu.

Ruch na ulicach w sobotę wyraźnie mniejszy niż w tygodniu, spokojna jazda. W drodze powrotnej zatrzymałem się do 'Centrum Obuwia'. Potrzebowałem nowe zimowe półbuty i pantofle domowe. Stare po wielu latach użytkowania wymagały wymiany, ha, pantofle domowe trafiły się mi Made in Türkiye.

Meczu Polski z Argentyną nie widziałem, dziś wieczorem Argentyna gra z Australią, chcę zobaczyć, jak grają Argentyńczycy, kto wygra? życzę zwycięstwa Argentynie
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 03.12.22, 16:54
                                                    Dobrze jak za jednym podjazdem możesz kupić buty dla siebie.
                                                    Ja to zawsze muszę poświęcić dużo czasu aby trafić na to co mi się s podoba i jest okey.
                                                    Wiem,że niemieckie obuwie już dawno uchodziło za wygodne i dobrej jakości.
                                                    Teraz w Polsce nie widzę, przynajmniej w naszych sklepach.
                                                    Ponadto kiedyś trafiała się w sklepach ładna damska bielizna eksportowana z Niemiec.
                                                    Teraz niestety też jej nie ma.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 03.12.22, 18:24
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Dobrze jak za jednym podjazdem możesz kupić buty dla siebie

wybór był duży, te które kupiłem od razu 'wpadły mi w oko' i zakup był załatwiony
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 04.12.22, 09:29
                                                    Pogoda nie zachęcała do wstania. Pochmurnie, wietrznie, jesiennie a nie zimowo za oknem.
                                                    Jak się obudzę to już nie lubię wylegiwania.
                                                    Będę kisić dzisiaj buraczki na barszcz wigilijny i na obiad upieke w naczyniu
                                                    żaroodpornym wątróbkę drobiową z jabłkami + ziemniaki +surówka z
                                                    kiszonej kapustki. Więcej nie planuję.Niedziela musi być tez na relaksie.
                                                    Oczywiście będę oglądać po obiedzie mecz Polski z Francją.
                                                    Nie wiem jak gra druzyna francuska, czy to mocni przeciwnicy.
                                                    Spokojnego dnia życzę.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 04.12.22, 14:53
                                                    maria88 napisała:
                                                    > będę oglądać po obiedzie mecz Polski z Francją

przede mną też dzisiejsze ostatnie emocje tego turnieju, wyniki pozostałych meczów są mi już raczej obojętne,

u mnie też pochmurnie 2°, szaro, po śniegu nie ma już śladu
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 04.12.22, 20:33
                                                    Przegraliśmy.Koniec z marzeniami. Szkoda .
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 04.12.22, 21:14
                                                    maria, przegraliśmy z mistrzami świata z poprzedniego turnieju w 2018, Polacy grali dobrze, Francuzi grali lepiej
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 05.12.22, 17:34
                                                    popołudniowy spacer, po 16:00 już mroczno, do tego wilgotno i 4°. Żeby nie było bez celu przy okazji na pocztę po znaczek. Nie mam w zapasie, listy piszę sporadycznie.
                                                    Spacer dla zdrowia, jak wyliczył google 1,8kilometrowy. Przy tej pogodzie zrezygnowałem z dłuższego
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 05.12.22, 19:53
                                                    Ja zaliczyłam dzisiaj aptekę. Ludziska chorują, duża kolejka.
                                                    Trzeba się pilnować.Chyba to infekcje grypowe. Pogoda paskudna,
                                                    wilgotna i z wiatrzyskiem lodowatym. Też nie miałam ochoty na dłuższe przebywanie poza domem.
                                                    Jednak w kolejnych dniach mają dojść marznące opady i będzie ślisko.
                                                    W sklepach jest prawie wszystko, ludzie kupują robiąc już zapasy, mimo podwyższonych cen.
                                                    Pilnujmy zdrowia bo łatwo je stracić.
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 06.12.22, 09:33
                                                    Dzisiaj św.Mikołaj rozdaje prezenty. Czy ta tradycja jest też u Ciebie chris ?

Pogoda dalej jesienna.Wieje i zimnisko chociaż tylko teraz 0.
                                                    Brak mi słoneczka na okrasę dnia.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 06.12.22, 13:43
                                                    maria, tradycja jest, tylko Mikołaj o mnie zapomniał. Fundnę sobie na to konto Dürüm Kebapa z restauracji Rüya.
                                                    U mnie też pogoda nieładna, mocne zachmurzenie i 3°
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 06.12.22, 16:10
                                                    Na pocieszenie, to mnie też, już teraz nie odwiedza.
                                                    Dzisiaj wychodziłam ale okropnie lodowate wiatrzysko więc tylko
                                                    zaliczyłam co konieczne. Teraz nareszcie w cieplutkim domku.
                                                    A prezent....na pewno sobie sprawię, ale bliżej Swiąt.
                                                    Czekam na mroźną noc do odmrożenia lodówki.
                                                    Wtedy żywność z lodówki mogę przechować na balkonie.
                                                    Wprawdzie lodówkę mam dobrej klasy, sama się częściowo
                                                    rozmraża ale raz do roku robię z nią porządek.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 06.12.22, 18:14
                                                    maria, a ja zrobiłem dziś Lockdown. Zamrażalnik lodówki odmrażam co dwa, trzy lata, gdy jest problem z wysuwaniem szuflad.
                                                    Odmrażanie twa około godziny, na ten czas szuflady z zawartością i z wcześniej zamrożonymi przeznaczonymi do tego celu płytami (?), nie wiem jak nazwać po polsku, przechowuję w wannie w łazience.
                                                    Nie lubię tej roboty, ostatnio odmrażałem w marcu, na razie nie muszę
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 06.12.22, 19:14
                                                    Nie napisałam, ze też nie lubię tej roboty i to okropnie, ha, ha ,ha....
                                                    U mnie w łazience mam b.ciepło ,więc zywnośc by sie rozmroziła. Wyjmuję ją z szuflad.
                                                    Szuflady tez myję w wanie bo najwygodniej i tam suszę.
                                                    Dobrze, że moja lodówko-zamrażarka nie wymaga częstego rozmrażania.
                                                    Pogoda wieczornie okropna. Deszcz ze śniegiem +1 i wieje.
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 07.12.22, 10:03
                                                    W nocy napadało i śniegu i deszczu a teraz tylko mży.
                                                    Nie jest to pogoda do spacerów dla zdrowia.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 07.12.22, 18:57
                                                    popołudniowy spacer, o 17:00 już mroczno, zimny przenikliwy wiatr i 2°. Spacer dla zdrowia, ale nieprzyjemnie
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 07.12.22, 20:15
                                                    fotka z dzisiejszego spaceru, dekoracja adwentowo-świąteczna na balkonie sąsiada z parteru. Efektownie dekoruje balkon rokrocznie
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 07.12.22, 20:48
                                                    jeszcze jedna dzisiejsza, Deutsche Bank, widok z parkingu.
                                                    Nie używam statywu, postawiłem aparat na słupku i obciął górę budynku
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 07.12.22, 21:41
                                                    Nawet kolo mnie jest filia tego banku.
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 08.12.22, 12:40
                                                    Dzisiaj słonko od rana i+ - 0. Juz wychodziłam a teraz domowe sprawki czekają.
                                                    Wkoło szerzy sie grypa więc nawet bezpieczniej w domku. Pełno kichajacych.
                                                    Spokojnego dnia.
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 09.12.22, 12:32
                                                    Jest tak pieknie na dworze,że tylko spacerować. Juz zaliczyłam krótki spacerek
                                                    bo na więcej nie mam czasu. Kupiłam sobie sztuczną gwiazde betlejemską
                                                    podświetlaną od spodu migocącymi światełkami w ładnej doniczce .
                                                    Już mam nową dekorację.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 10.12.22, 18:07
                                                    maria, niech gwiazda betlejemska świeci Tobie na pomyślność,

dziś cotygodniowa długa jazda autem. Pochmurnie i trochę mgliście, przy sobocie jeździ się spokojniej niż w tygodniu.
                                                    W drodze powrotnej po ponad 2-tygodniach zakupy w markecie. Przyzwyczaiłem się już do tego nowego i nie mam problemu z odszukaniem artykułów.

Od długiego czasu zrezygnowałem ze słodyczy, dzisiaj na konto świat fundnąłem sobie norymberskie pierniki z opłatkiem polane czekoladą.

Przejeżdżałem obok jarmarku bożonarodzeniowego, na jarmarku tłumnie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 0°
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 10.12.22, 20:31
                                                    Dziękuję za dobre życzenia. Tobie też życzę wszystkiego co dobre.

Szkoda że nie miałeś okazji zrobić zdjęć z jarmarku.
                                                    Ja tez ograniczam słodkości. Nawet czekoladę jem sporadycznie.
                                                    Nie mniej mam zamiar coś upiec z makiem, bo takie ciasto lubię.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 10.12.22, 22:02
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Szkoda że nie miałeś okazji zrobić zdjęć z jarmarku

zdjęcie tego jarmarku, obok którego przejeżdżałem, z innego roku, przy zamku Schloss Charlottenburg
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 11.12.22, 09:53
                                                    Na fotce dużo ludzi, ale brakuje mi zdjęć straganów.
                                                    Czym tam handlują.
                                                    Przejeżdżając na pewno nie można zrobić innego ujęcia.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 11.12.22, 18:27
                                                    niedzielny popołudniowy spacer. Przespacerowałem na pocztę wrzucić kartkę świąteczną do skrzynki pocztowej. Właściwie to mogłem wrzucić do skrzynki przed domem, zdecydowałem się na spacer dla zdrowia na pocztę, jak wyliczył google 1,7kilometrowy.

Zimno -2°, po drodze minął mnie pan w kożuchu. Mój wisi w szafie, nie noszę, kupiony dawno temu na pchlim targu, notabene za wówczas 90DM
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 11.12.22, 18:35
                                                    Kożuch i właściel bardzo mi się podobają.
                                                    Nie skusiłam się dzisiaj na brnięcie w śniegu, łatwo o upadek.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 11.12.22, 19:06
                                                    maria, dziękuję w imieniu właściciela, u mnie bez śniegu
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 11.12.22, 20:28
                                                    Lubisz oglądać filmy?.

Dzisiaj tv1 będę oglądać film francusko-angielski " Duma i uprzedzenie." godz.22.35.-
                                                    Jest to romans wszechczasów którego nie oglądałam.
                                                    Ja lubię filmy z dobra akcją , historyczne, strategiczne przyrodnicze, podróżnicze,
                                                    rzadziej romansy .
                                                    Nie poświęcam tv duzo czasu bo mi go ciągle brakuje i nie lubię długiego wysiadywania
                                                    przed ekranem. Do kina nie chodzę od dawna z różnych względów.
                                                    Lubię w wolnej chwili buszować w necie i zajmować się tym co lubię .
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 11.12.22, 20:52
                                                    maria, już nie, w młodości chodziłem często i chętnie do kina. Niektóre oglądałem nawet kilkakrotnie, na przykład 'Koty' z Jane Fonda i Alain Delon
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 12.12.22, 09:18
                                                    No to Witam w kolejnym tygodniu przedświątecznym.
                                                    Mróz trzyma -4 więc i cudownie z białym puchem za oknem.
                                                    Mam tu sporo drzew, ławeczki i wszystko wygląda bajecznie.
                                                    Jeszcze nie nabrałam rozpędu na domowe robótki bo nie dawno wstałam.
                                                    Idę zaliczyć łazienkę, śniadanko i kawkę.
                                                    Trzymajmy się w zdrowiu dzisiaj i cały tydzień.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 12.12.22, 20:09
                                                    prognoza pogody zapowiada u mnie do końca tygodnia temperatury minusowe, trzeba było uzupełnić w aucie kończący się płyn zapobiegający zamarzaniu szyby przedniej i przy okazji sprawdziłem poziom oleju w skrzyni biegów. Jest teraz ok, można jeździć dalej spokojnie.

DHL (przedsiębiorstwo przewozu przesyłek) przywiozło mi dzisiaj zamówione w internecie akumulatorki do fotoaparatu. Dotychczasowe, po 10-latach użytkowania, mają za krótką żywotność, stąd potrzeba nowych
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 12.12.22, 20:24
                                                    Czy sam je ładujesz? Czy masz ładowarkę?
                                                    Ja tez korzystam z akumulatorków i ładowarki Energizer to super firma.
                                                    Nie dawno nawet musiałam kupić nowa ładowarkę i akumulatorki bo poprzednie tez się zużyły.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 13.12.22, 05:12
                                                    maria, ładuję ładowarką firmy Panasonic, służy mi od ponad 10-lat
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 13.12.22, 08:08
                                                    Ciężko mi sie wstawało. Mrozik trzyma snieżek i dalej bielutko.
                                                    Duźo ma spraw na dzisiaj.
                                                    Udanego dnia życzę.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 13.12.22, 15:49
                                                    maria, dziękuję i wzajemnie, pospałem sobie dzisiaj dłużej, u mnie bez śniegu i -1°
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 13.12.22, 19:56
                                                    mistrzostwa świata w piłce nożnej dodarły do półfinału, do półfinału zakwalifikowała się Chorwacja, co jest dla mnie niespodzianką. Dziś Chorwaci grają z Argentyną, będę kibicował, już za parę minut zaczyna się
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 13.12.22, 20:01
                                                    Dalej sypie śnieg duzymi płatami. Jest -5 a ma byc więcej.
                                                    Trudno chodziło się dzisiaj chociaż śnieg usuwają.
                                                    Meczu nie oglądam ale jestem ciekawa wyniku, jak zagra Argentyna.
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 14.12.22, 09:30
                                                    Witam w piękny słoneczny, mroźny -12 grudniowy poranek ze śniegiem.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 14.12.22, 17:46
                                                    dziś jazda do Kauflandu po zakupy artykułów, których nie ma w moim markecie. Sporo klientów robiących duże zakupy.
                                                    Słonecznie, bez śniegu, to i lepiej dla jazdy autem, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz -3°

Wieczorem kibicuję, grają aktualni mistrzowie świata Francuzi z Marokiem. Maroko, to ogromna niespodzianka, po raz pierwszy drużyna z Afryki zakwalifikowała się do półfinału mistrzostw
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 14.12.22, 19:50
                                                    Na pewno mecz będzie ciekawy, ale dopiero usiadłam aby chwilę poczytać co w necie.
                                                    Chyba Francuzi lub Maroko mają grać potem z Argentyną. Sprawdzę .
                                                    Może trochę pokibicuję, a może jest już za pózno.....

Dzionek spędziłam w kuchni, ale uszka i barszczyk, najważniejsze potrawy mam gotowe.
                                                    Teraz moje nóżki muszą się zrelaksować.

Nie pada nic -4. ma być wiecej.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 14.12.22, 23:22
                                                    u mnie prawdziwie zimowo, teraz -9°, chociaż to jeszcze jesień
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 15.12.22, 10:03
                                                    Witam.Kolejny dzionek w bieli . Nocka było -4 teraz zerowo.
                                                    Zrzucają wały śniegu z bloków w obawie przed soplami które mogą się tworzyć.
                                                    Muszę odśnieżyc balkon bo tez mam sporo śniegu.
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 15.12.22, 18:51
                                                    Dnie bardzo szybko uciekają. Chris, już mamy połowę grudnia.
                                                    Zaraz Święta i koniec roku. Trzeba mysleć o życzeniach które maja spełnić.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 15.12.22, 19:52
                                                    maria, moje życzenia, które miałem, spełniły się, teraz moim życzeniem jest zdrowym być
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 16.12.22, 07:18
                                                    Już wstałam. Muszę dzisiaj i ja zrobić jakieś zakupy.
                                                    Spokojnego i zdrowego dnia życzę.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 17.12.22, 14:33
                                                    dziś obchodzimy Dzień bez Przekleństw

pracował ze mną Węgier, znał tylko jedno polskie słowo 'kurwa', najczęściej słyszał wśród Polaków i zapamiętał.

Klnie też user na forach gazety, żeby nie naruszać netykiety pisze 'wyspamierdalaj', 'qrua'
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 17.12.22, 15:31
                                                    Pewne rzeczy, w tym używanie "brzydkich" słów wynosi się z domu.
                                                    U mnie to było zakazane, nikt nie używał i tak pozostało mi na lata.
                                                    Nawet mnie razi , bo wiem ,że niektórych nie. Jest to rodzaj szpanowania.
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 18.12.22, 11:12
                                                    Witam niedzielnie.
                                                    To już 2 m-ce jak pogaduję na tym forum, ale czas leci.
                                                    Nocka była tylko do -12 teraz -4.na balkonie .
                                                    Przy ziemi na pewno niżej.Sniegu jeszcze sporo.
                                                    Zdrowie powoli powraca ale chyba przez kilka dni
                                                    pobędę w domowym ciepełku.
                                                    Spokojnego dnia życzę.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 18.12.22, 20:37
                                                    maria, pogaduj dalej i pomyślnego kurowania życzę.
                                                    U mnie teraz -5° i nadal bez śniegu, prognoza zapowiada do końca tygodnia deszcze i temperatury do +9°
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 20.12.22, 14:34
                                                    dziś po prawie 2-tygodniach zakupy w markecie. Dużo klientów z dużymi, chyba przedświątecznymi, zakupami.
                                                    W ofercie była sałatka w meksykańskim stylu z tuńczyka z papryką, kukurydzą i czerwoną fasolą, skusiła mnie i kupiłem.

Trochę słońca, trochę pokropił deszcz, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz +8°
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 20.12.22, 14:49
                                                    no proszę, dziś obchodzimy Dzień Ryby, czyli mój zakup sałatki z tuńczyka był trafny, chociaż przypadkowy
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 20.12.22, 15:28
                                                    Nie lubię ryb. Jednak podobnie jak Ty kilka dni temu kupiłam sałatkę z makreli na pikantnie.
                                                    Mam nadzieje,że nie wyrzucę. Kupiłam tez gotowe śledziki po wiejsku. Teraz
                                                    muszą poleżeć, aż nabiorę na nie ochoty.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 21.12.22, 17:49
                                                    pierwszy dzień zimy. U mnie zima tylko w kalendarzu, jest pochmurnie, deszczowo i 7°.

Dziś jak zwykle raz w miesiącu spacer do banku po wyciągi z konta, jak wyliczył google 1,8kilometrowy, na koncie zapowiedziana wpłata z powodu zwiększonych kosztów ogrzewania i ze względu na wysokie ceny energii.

W drodze powrotnej fundnąłem sobie Dürüm Kebapa z restauracji Rüya.

W budynku mojego domu inauguracyjna jazda nową windą, jest estetyczniejsza, powierzchniowo większa i szybsza, jeszcze pozostała do wymiany druga
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 22.12.22, 10:54
                                                    Pierwszy dzień zimy to właśnie dzisiaj. Snieg lezy, plusowo +5 i zapowiadają deszcz.
                                                    Powinnam się przespacerować, ale nie mam na razie ochoty .
                                                    Wszedzie cicho i spokojnie, wyczuwa sie atmosferę nadchodzących Swiat.
                                                    Na ryneczku sprzedają choinki i sporo kupujących żywe drzewka
                                                    .
                                                    Wczoraj podali wzrost zachorowań na grypę i covida więc uważajmy na zdrowie.
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 22.12.22, 20:07
                                                    Wychodziłam po ostatnie zakupy a potem sobie drzemnęłam.
                                                    Ludzi w Biedronce nie było za wiele. Zaopatrzenie dobre.
                                                    Denerwują mnie te różnego rodzaju wabiki na zakupy w postaci
                                                    większej ilości kupienia jakiegoś towaru lub kart, aplikacji.
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 24.12.22, 15:53
                                                    w południe cotygodniowa długa jazda autem, w wigilię na ulicach wyjątkowo spokojnie.
                                                    Pochmurnie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 7°
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 24.12.22, 19:27
                                                    Napisałam ,ale uciekło, wiec jeszcze raz.
                                                    U nas sieciówki w dniu dzisiejszym czynne tylko do godz.13tej.

• chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 24.12.22, 19:51
                                                    maria88 napisała:
                                                    > U nas sieciówki w dniu dzisiejszym czynne tylko do godz.13tej

nawet nie wiem jak jest u mnie. To co najpotrzebniejsze kupiłem we wtorek, na święta i po wystarczy z kretesem
                                                  • maria88 Re: Witajmy się w grudniu 25.12.22, 12:52
                                                    Jak ten czas leci....jeszcze tylko kilka dni juz koniec grudnia i roku.
                                                    Będziemy o rok starsi...chociaz nie chcemy....
                                                    E tam...aby zdrowie dopisywało...
                                                  • chris.w5 Re: Witajmy się w grudniu 25.12.22, 19:40
                                                    maria, nie myślę o tym, że będę starszy. To tylko cyferki, liczy się samopoczucie i zdrowie