Dodaj do ulubionych

Pamięć o zmarłych

31.10.15, 18:26
studioopinii.pl/jerzy-lukaszewski-pamiec-o-zmarlych/
Święta prawda
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Pamięć o zmarłych 31.10.15, 20:33
      Mądre słowa.
      • anoagata Re: Pamięć o zmarłych 31.10.15, 20:59
        Przed chwilą przeczytalam ze zmarła wice min. sprawiedliwości,szokujące niektóre komentarze.
        I tak myślę że nie piszą to ateiści bo skoro piszą ...... że wiedzą że jest piekło,to znaczy ze piszą to katolicy.Mój Boże !
        • estella50 Re: Pamięć o zmarłych 31.10.15, 21:34
          A ja myślę, że pomniki czy tablice pamiątkowe powinni stawiać potomni, a nie współcześni. Niech się historia zastanowi i wypowie, czy ów wojownik, prezydent, albo sportowiec wart jest takiego upamiętnienia. Bo może się okazać że brał jakieś dopalacze, albo brał udział w jakichś niegodnych konszachtach.
          • alfredka1 Re: Pamięć o zmarłych 31.10.15, 21:50

• anoagata Re: Pamięć o zmarłych 31.10.15, 21:58
            Estello ,masz racje że potomni... ale popatrz że my naród jeszcze przytomny a nie potomny i już wyrzucamy z historii niektóre postacie a co będzie za kilkanaście kilkadziesiąt lat ????
            Nie potrzebne będą dopalacze by skoczyć na wzajem do gardeł.
            • estella50 Re: Pamięć o zmarłych 31.10.15, 22:55
              I o to mi właśnie chodzi! Wyrzucamy z placów i ulic niegdysiejszych bohaterów, w to miejsce chcemy stawiać pomniki dzisiejszym znanym postaciom - ale czy bohaterom?
              Podziwiam Niemców: u nich ciągle są ulice Róży Luksemburg i innych. Czy dlatego, że ktoś ich ceni i szanuje? Na pewno nie - ale te postacie świadczą o pewnym okresie życia ich kraju.
              Nie trzeba ich wymazywać, ale poprzez "życie i twórczość" przeszłych idoli edukować społeczeństwo.
              Potrzebny nam dystans, a nie ideologia jedynej słusznej opcji.
              I niech pomniki stawiają potomni, a nie brat z poddanymi.
              • zajbel Re: Pamięć o zmarłych 01.11.15, 08:51
                POmniki powinny być urzędowo objete ustawą. Komu, za co i kiedy mają być stawiane a nie na zawołanie polityczne.
                • iryska2604 Re: Pamięć o zmarłych - odeszli w tym roku 01.11.15, 08:58
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,114927,19120149,bartoszewski-pratchett-kulczyk-oni-odeszli-w-2015-roku.html#MT
                  Niech spoczywaja w pokoju. Oni i wszyscy inni ,których juz nie ma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka