Dodaj do ulubionych

Z Nowoczesnej do Platformy

12.04.17, 17:42
"Czworo posłów, którzy poinformowali o odejściu z Nowoczesnej: Marta Golbik, Joanna Augustynowska, Grzegorz Furgo i Michał Stasiński zostało przyjętych do klubu PO - poinformował szef tego klubu Sławomir Neumann."

I co wy na to?
Ja mam mieszane uczucia. Posłowie .Nowoczesnej dostali się do Sejmu jako kandydaci tej właśnie partii. Ja sama głosowałam na jednego z tej czwórki: Michała Stasińskiego.
Jednak z drugiej strony Petru zasłużył na odejście z funkcji szefa partii, a jednak nadal tam tkwi, chociaż przez niego partia straciła bardzo wielu zwolenników.
Czy więc posłowie nie mają prawa do buntu? Jeśli mają szczerą intencję efektywnej pracy w parlamencie (a nie są to nijacy i leniwi posłowie!), to może lepiej ich talenty i pracowitość zagospodaruje PO?
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Z Nowoczesnej do Platformy 12.04.17, 17:48
      Nie wiem skąd ten wrzask oburzenia. Takie przechodzenia zawsze były i trudno tego zabronić. Mogę zrozumieć rozgoryczenie Petru ale PiS czy KuPis?
      Ja na Petru się zawiodłem ale on ma jeszcze szanse tylko musi zabrać się do roboty. Potencjał intelektualny jego formacji jest ciągle duży. Jak go opuszczą mądre dziewczyny to będzie dopiero źle.
      • estella50 Re: Z Nowoczesnej do Platformy 12.04.17, 18:21
        Myślę, że najważniejsze są właśnie te mądre dziewczyny (i paru chłopaków) od Petru.
        Uważasz, że Petru ma jeszcze szansę na odbudowę siły partii? Ja jednak myślę, że lepiej byłoby, gdyby odsunął się od przywództwa w .N, dla dobra tej formacji. Niechby któraś z tych energicznych i merytorycznych dziewczyn przejęła funkcję, wtedy raczej nie odchodziliby od niej do innej partii. Petru to za duże obciążenie.
        Rozumiem, że nie masz nic przeciwko zmianie barw partyjnych.
        • wikul Re: Z Nowoczesnej do Platformy 12.04.17, 18:59
          No właśnie, umiejętność usunięcia się w cień w przypadku niepowodzeń świadczy o przedkładanie interesów zbiorowych nad własnymi. Rzadka umiejętność u polityków. Powinien dać porządzić dziewczynom z których ja osobiście cenię najwyżej Gasiuk-Piechowicz. Na nieszczęście kilka innych ma większe ambicje przywódcze.
          • iryska2604 Re: Z Nowoczesnej do Platformy 12.04.17, 21:07
            Nie znam sie na polityce ale myslę że jakby tak małe partie potrafiły się jednoczyć, łączyć sie i wspólnie walczyć to byłoby inaczej. Przecież żadna nie jest w stanie w obecnej chwili dać odpór rządzącej. A tak kazda sobie rzepkę skrobie...
            • aga-kosa Re: Z Nowoczesnej do Platformy 12.04.17, 21:36
              Dla mnie to zabawy przedszkolaków w różnych piaskownicach. sad Najchętniej też bym zabrała swoje zabawki i przeniosła się do innej sadaga
              • wikul Re: Z Nowoczesnej do Platformy 12.04.17, 23:10
                aga-kosa napisała:

> Dla mnie to zabawy przedszkolaków w różnych piaskownicach. sad Najchętniej też
                > bym zabrała swoje zabawki i przeniosła się do innej sadaga

Mam inne zdanie. Jeżeli ktoś nie może się w swojej partii dogadać a jego postulaty są ignorowane to co? Ma tkwić tam do końca jak pionek czy maszynka do głosowania? Czy np.Ujazdowski powinien tkwić w PiS-ie pomimo ignorowania jego sygnałów o nadchodzącej klęsce w Brukseli? Nie słyszałem żeby ktoś go potępiał za to odejście, wręcz przeciwnie,
    • czuk1 Re: Z Nowoczesnej do Platformy 12.04.17, 23:37
      estella50 napisała: ,,,, I co wy na to?
      W zaistniałej sytuacji powinni utworzyć koło poselskie. Nazwać się jakoś i działać samodzielnie. Przechodząc do klubu PO trochę popsuli sobie opinię u wyborców. W lokalnych mediach , w ich okręgu wyborczym, powinni wyjaśnić powody odejścia z .N i przeprosić.
      Odejście z Klubu .N jest działaniem standardowym . Nie można być przymusowo w Klubie który narusza program partii czy zasady przyjęte w Klubie.

• wikul Re: Z Nowoczesnej do Platformy 13.04.17, 00:03
        Nikt nie może być niewolnikiem partyjnym jeżeli czuje się sekowany czy niesłuchany.
        • ewa9717 Re: Z Nowoczesnej do Platformy 13.04.17, 18:42
          Też mam tzw. mieszane. Chciałabym wierzyć, że te przeskoki partyjne mają jakieś ideowe, nie tylko dietetyczne, podłoze. Petru, podobnie zresztą jak Kijowski, dla mnie już nie istnieją, uważam, że najlepiej by zrobili odchodząc, no ale tego nie zrobią, wiadomo. Fajne dziewczyny Petru też niedługo stracą kredyt zaufania, jeśli po raz któryś będą musiały (?) świecić oczami i kretyńsko usprawiedliwiać wyskoki przywódcy partii...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka