Dodaj do ulubionych

yerba mate

19.08.06, 08:44
Jestem ciekawa czy pijecie yerba mate i czy są jakieś efekty?
Obserwuj wątek
    • muraszka1 Re: yerba mate 19.08.06, 09:42
      dzieki Dorka,nie znalam tej herbaty,poczytalam sobie,
      nie wiem tylko czy jest dostepna u nas

www.ushuaia.pl/yerba/co
      • ewa553 Re: yerba mate 19.08.06, 09:47
        nigdy< nie slyszalam. Przeczytalam (przyznaje, po lebkach) zalaczopny link. Nie
        znalazlam nic o dzialaniu o ktore pytasz. Jakie ma dzialanie? Dla mnie odpada
        tak jak herbata zielona, ktora mi po prostu nie smakuje. Lubie mocnego Earl
        Graya z cukrem, bo lubie slodkosci. Do ciastek slodkich pije chetnie troszke
        slabsza herbate i wtedy bez cukru. Ale z przeczytanego linku widzem ze picie
        tej herbaty to przede wszystkim fajna zabawa z roznymi "przyrzadami". Takie
        zabawy owszem, lubiesmile))) Juz samo picie herbaty w pieknym naczyniu czy
        filizance, jest mila sprawa. Mam do herbaty dwie cieniutkie filizanki, znaczy z
        cieniutkiej porcelany. Herbata z Kubasa odpada u mnie - nie smakuje po prostu!
        A jak Wy herbate pijecie?
      • dorka556 Re: yerba mate 19.08.06, 10:13
        ja kupuję na allegro, lub w sklepie internetowym. Jest dużo tańsza i w różnych
        smakach (0,5kg ok.20zł)a piję z tykwy przez bombille (rurka z sitkiem). Trzeba
        sie przyzwyczaić do ohydnego z początku smaku a potem fajna zabawa i duzo
        energii.
        www.yervita.home.pl
        www.oliwkowo.pl//kitchen,list,0,0,4.html
        PS. Podesłałabym rożne ciekawe linki o tych "ziółkach", ale nie wiem jak sie
        przenosi.Pozdr.
        • jana2706 Re: yerba mate 19.08.06, 13:03
          przepisze podane przez Ciebie adresy
          www.yervita.home.pl
          www.oliwkowo.pl//kitchen,list,0,0,4.html
          • skrzydlate Re: yerba mate 20.08.06, 15:56
            yervita - odwiedzilam wczoraj, w sobote jest na ogol nieczynny, ale mialam
            szczescie, mieli cudny kapelusz skorzany i przesliczne naczynka z tykwy oprocz
            herbaty...
            • del.wa.57 Re: yerba mate 20.08.06, 17:47
              Nie piłam jeszcze tej herbaty,ma jakieś lecznicze działanie? nie jesteś fanką
              herbaty wogule,pije,ale częsciej w zimie,latem wcale,tylko mineralna-
              niegazowana.
              • krysta_w-wa Re: yerba mate 20.08.06, 18:36
                Skrzydlate- niedaleko Landu - czyli gdzie ? - blisko mieszkam.
                • skrzydlate Re: yerba mate 22.08.06, 00:02

ulica Rolna 135, trzeba pojsc w przeciwnym kierunku niz Land, po lewej stronie
                  bedzie zielona tabliczka z napisem jervita chyba, wchodzisz do srodka, i za
                  dom... tam jest drugi domek... www.argentina.pl .. tu zobaczysz mapke, kiedy
                  klikniesz na link o nazwie sklep firmowy.. uwaga: nie jestem na prowizji smile)))

te naczynka z tykwy to po prostu zaczarowana sprawa.. az przyjemnie brac do reki

a jerba? ozywia przyjemnie, nie klepie tak jak kawa, ozywia milo, przynajmniej
                  mnie i odswieza, ma zielony kolor i mułowaty zapach, ale jak sie rozsmakujesz
                  zaczynasz ja uwielbiac i chetnie pic, ma cos odzywczego. Moj syn wyczytal, ze
                  Indianie Poludniowoamerykanscy w okresach glodu utrzymywali sie przy zyciu przy
                  pomocy jerby, ale nie wolno jej parzyc we wrzatku, nigdy, zalewa sie 60
                  stopniami celsjusza, mozna nawet trzykrotnie, pierwsza zalewa jest dla aromatu,
                  drugia dla smaku, a trzecia dla wiekszej przyjaźni, smacznego smile))
    • skrzydlate Re: yerba mate 20.08.06, 15:54
      jest swietna, piję, za moim synem, ktory ja uwielbia, mozna kupic taniej w
      hurtowni w Warszawie niedaleko Landu, taniej duze opakowania kilowe... albo
      przez Internet, w sklepach herbacianych jest dośc droga i nie zawsze taka dobra
      podobno.
      • framberg Re: yerba mate 21.08.06, 09:59
        Piję mate normalnie jak inne yerby (herbaty). Trochę sianowata ale jak chcę
        czegoś odmiennego to po nią sięgam.
        Wolę napar z miodowego krzaku (Roobois czy jakoś tak).
        • dorka556 Re: yerba mate 21.08.06, 10:35
          czy po miodowym krzaku też nie chce sie jeść?
          • framberg Re: yerba mate 29.08.06, 22:43
            Chce mie się jeść ale mniej wink

Z tego powodu zamierzam ją pić w większej ilości.
            Podobno w celch dietetycznych lepsza jest Pu-erth (czy jakoś tak) ale ja po
            niej choruję a po midiwym krzaku czuję się OK.
            • del.wa.57 Re: yerba mate 30.08.06, 17:19
              Jak jest taką dobra jak mówisz Framberg,to muszę do córki napisać,żeby mi
              przysłała tą herbatkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka