anoagata 15.08.09, 22:02 Coś mi sie wydaje że jesteś Ago-koso gospodyni na schwał a moja prośba polega na tym że podasz nam swoje super przepisy które teraz robisz.Co ty na to?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-kosa Re: Przepisy Agi-KOSY 16.08.09, 10:37 Dziękuję za uznanie ,to się tylko tak wydaje. Mama i babcie nauczyły ,że co latem nogą to zimą się za to płaci. Teraz są kabaczki i cukinie oraz buraczki czerwone; @ obrane i oczyszczone z ziaren duże cukinie lub kabaczki utrzeć na grubej tarce podobnie jak 4 surowe czerwone buraki /ok 0,5 -0 75 kg/. Do utartych produktów dodajemy 4 cebule pokrojone w kostkę /surowe/,1 szkl cukru,1 szkl octu,1 szkl oleju,sól ,pieprz ,ziele ang, liść laur. Mieszamy ,zostawić na 12 godz .Włożyć do dżemowych słoików ,pasteryzować 20 min. Z ogrodu zbieram wszystkie buraczki do słoików .Zaczynam to robić już o tej porze i do każdego przepisu mam produkty świeżo przyniesione z ogrodu. Dziś buraczki z minimalną ilością octu b.chętnie zjadane przez wszystkich domowników; % kg ugotowanych cz.buraków obieram i ucieram na grubej tarce,drobno siekam 2 duże cebule i4ząbki czosnku. Zalewa;1 szkl wody ,1/4 szkl octu podkresla m jedna czwarta szklanki octu,1,5 szkl cukru,2 łyzki soli,5 ziaren pieprzu,5 ziaren zielaang,3 liscie laur,2 goździki - zagotować zalać .Po 24 godz wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 min. Są doskonałe na zimno do obiadu , wkładam 2 łyżki do wywaru np galarety z nóżek zagotowuję dodaję śmietanę i jajo na twardo , Syn lubi cały słoiczek wyłożyć na patelnię z masłem a pod koniec zaklepać śmietaną z odrobina maki ja wolę na przesmażonym pokrojonym boczku i do tego duszone ziemniaki . Teraz jadę do lasu .Podam jeszcze kilka aktualnych przepisów na jesienne zbieranie jak wrócę .Myślę ,że Panie Forumowiczki mają zdrowe przepisy ,którymi sie podzielą .aga Odpowiedz Link
koperekluc Re: Przepisy Agi-KOSY 17.08.09, 14:44 do takich buraczków dodaję surową pokrojoną w kostkę paprykę(3szt na kg buraków)a te 2 łyżki soli dodaję gdy gotuję buraki,a gdy ostygną to same wyskakują ze skórki jak dobrze ścisnąć!!!Zimą jak znalazł!! Taką samą zalewę dodaję do "mizerii" lub płatów z ogórków tzn kupuję 5kg ogórków i cieńkie obieram,kroję na plastry a grubasy obieram , wyjmuję nasiona i kroję na części i do słoika.Zalewam zalewą i pasteryzuję tylko do zmiany koloru!! Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Przepisy Agi-KOSY 19.08.09, 09:02 Jeszcze buraczki jako syrop p-ko kaszlowy; 2 buraczki po 0k 10 dkg obrać utrzeć na grubej tarce zalać 2 szkl zimnej wody i 2 duże łyżki cukru .Ugorować do miękkości i odcedzić . Przelać do słoiczków. Stosować przy uporczywym kaszlu 1 łyżkę pić powoli. Buraczki pani Hanki - na barszcz "Wigilijny" i nie tylko 5 kg buraków obranych /bez rozdrabniania/ zalać wgarnku:2,5 szkl octu,5 szkl wody,2,5 szkl cukru,8 liści laur.10 ziele ang,3 duże cebule posiekane,10 goździków,2,5 łyżki soli. Ugotować wszystko razem. Buraki wyjąć ,utrzeć na grubej tarce i dodać do nich conajmniej 5 ząbków posiekanego czosnku.Zagotować w słoiczkach . Płyn zlany z gotowanych buraczków zagotować i wlać gorący do butelek.Dodawać do wywarów na zupy lub do picia po rozcińczeniu. Już suszę gruszki /zielone spsdy i jabłka na zimowe kompoty. Teraz są tanie pomidoey można je suszyć pracy wiele ale i niebo w gębie...aga Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Przepisy Agi-KOSY 22.08.09, 09:09 Ze spaceru w stronę lasu przynosimy do domu wiązank WROTYCZU szczególnie jak mamy w domu zwierzaka .Suszymy ,kruszymy i wsypujemy niewielką garstkę pod materacyk w kojcu .Wrotycz ie pozwala włazić pchłom i innym .Dobrze jest w naparze zwierzę wykąpać. Na miedzach są już dobre do zbioru gruszki dziczki -przekroić na pół i ususzyć do wigilijnego kompotu i dodatek do czerniny .Podobnie suszymy nadmiar jabłek . Gruszki klapsy jeśli zdrowie pozwala to zjadamy ,dzielimy się z sąsiadami ,synowa robi w syropie z cukru i zimą dodaje je do deserów a ja proponuję zrobić gruszkówkę .Piękny złoty kolor a po 2 latach na stole słońce zamknięte w butelce.aga Odpowiedz Link
anoagata Re: Przepisy Agi-KOSY 22.08.09, 09:22 Ago u mnie dziczi nie rosną a do czerniny dodaje liście mięty.Prosze mi podaj przepis na cukinie na slodko * niby ananas* na pewno masz z resztą ty wszystko masz. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Przepisy Agi-KOSY 22.08.09, 11:42 ananasy z cukini / kabaczka 3 kg cukini pokroić w kostkę 1 kg cukru 2xcukier wanilinowy 3-4 goździki 1 kwasek cytrynowy. Zagotować 1,5 l wody z cukrem i kwaskiem.Ostudzić i zalać cukinię na 24 godz .Zagotowac w zalewie ok 5 min ,wkładać do słoików i pasteryzować nie więcej niż 10 min.aga Odpowiedz Link
anoagata Re: Przepisy Agi-KOSY 22.08.09, 17:33 Ago,dziękuję bardzo zapomniałam napisać że masz czas do poniedziałku,dziś robić nie będę ale w poniedziałek od samego rana gotuje cukier,przepis nieskomplikowany mam dużo cukinii ale dotychczas smażyłam z niej tylko placki. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Przepisy Agi-KOSY 25.08.09, 15:03 już zaczyna dojrzewać czarny bez ,zbieramy tylko dojrzałe owoce na sok ,po wyciśnięciu można jeszcze owoce przetrzeć przez sito i zrobić z tego dżem. Ze spaseru przynieść do domu dojrzała jarzębinę i włożyć ją do zamrażalnika na dwie doby. Napełnić w 1/3 butelkę i do pełna 40% alkohol.Po tygodniu zlać i nalać nowym alkoholem na kolejny tydzień .Po zlaniu posłodzić do smaku miodem i odstawić w ciemne na 3 m-ce.Przy problemach z trawieniem i bez kłopotów tez jest dobra aga Odpowiedz Link
wadera1953 Re: Przepisy Agi-KOSY 28.08.09, 07:55 Nalewka z aronii.1kg aronii,1,5l wody,1kg cukru,200 lisci z wiśni,0,5l spirytusu,1lyżeczka kwasku cytrynowego. Aronię,liście wiśni,cukier i wodę polączyć i gotować 30 min.Odstawić na 24 godz..Przecedzić,dodać kwasek cytrynowy i zagotować.Wystudzić,wlac spirytus.Przelać do butelek.Odstawić na co najmniej 2-3 tyg.,Następnie degustować.Smacznego!!! Odpowiedz Link
anoagata Re: Przepisy Agi-KOSY 28.08.09, 08:58 Najgorsze w tym przepisie jest to że trzeba odstawic na 3 tyg.Wadero kilka dni temu miałam kilka kg aronii i wycisłam z nich tylko sok czy już nic więcej nie da sie zrobić??? Odpowiedz Link
wadera1953 Re: Przepisy Agi-KOSY 29.08.09, 21:50 Tak można zrobić amygdalinę.Jest dobra na polipy wewnętrzne. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Przepisy Agi-KOSY 04.09.09, 13:04 suszę posiekaną cebulę w suszarce od grzybów , pomidory do włożenia do oliwy z czosnkiem i zrobiłam smażoną cebulę jak w książce "Smażone zielone pomidory" Już węgierki nadają sie do przerobu ale te to mogą powisieć aga Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Przepisy Agi-KOSY 09.09.09, 10:25 Nalewka z jeżyny bo własnie jest dobra do zbioru %0 g świeżych owoców zalać 1 l 70% spirytusu i odstawic w ciemne miejsce na 8 tygodni.Po tym czasie dodać 1 łeżkę miodu i pałeczke cynamonu.W okresie przeziebienia pijemy po 1 łyżce nalewki rozcieńczonej 1 łyżką wody.Medycyna ludowa nazywa ten specyfik nalewka antygrypową .Owoce jeżyny zawierają dużo witaminy c. Teraz juz suszymy na zimowe herbaty ;czarny bez, maliny ,jeżyna. Odpowiedz Link
anoagata Re: Przepisy Agi-KOSY 30.09.09, 09:40 Agunio-Kosunio!! a proszę o nie skomplikowany przepis na dżem jabłkowo-dyniowy,lub dyniowo-jabłkowy.Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Przepisy Agi-KOSY 30.09.09, 10:43 z samej dyni: 2 kg obranej i pokrojonej w niewielkie kawałki /robie to tasakiem/rozgotować w ok 1/2 l wody ,miksuje robotem dodaję 1 kg cukru ,olejek pomaranczowy do ciast ,łyżeczke kwasku cytrynowego i 2 żelfiksy /2:1/.Po trzech minutach gotowania do słoików ,zakręcić ,odwrócić .Udaje dżem pomarańczowy. Dynia z jabłkami ; Jednakowe ilości oczyszczonej dyni i jabłek rozgotować w niewielkiej ilości wody /każdy produkt oddzielnie/ zmiksować połączyć dodać cukier do smaku,można parę goździków ,cukier wanilinowy ,jesli rodzina lubi cynamon ,odparować / odparowuję w metalowej misce na garnku z niewielką iloscia wody/ i do słoików . Smaczne jabłka z marchewką . Zamiast dyni rozgotowujemy marchew i tez miksujemy robotem. Połaczyc z taką sama iloscią zmiksowanycj jabłek ,dosłodzić do smaku. Cynamon nie dość ,że działa jak afrodyzjak to jest dobry p-ko przeziebieniu Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Przepisy Agi-KOSY 30.09.09, 10:53 sok z dyni ;doskonałe działanie moczopędne, Zawiera sole potasu,wapnia ,magnezu,żelaza oraz cukry,witaminy;C,B1,B2,PP,karoten,białka ,błonnik. Z dyni otrzymano substancje hamującą wzrost prątków Kocha/ pałeczki gruźlicy/ Zaleczny w schorzeniach;serca,nerek,otłuszczeniu,nadciśnieniu,zaparciach,zapalen iu pęcherzyka żółciowego./wiadomości z leksykonu wiedzy naturalnej/ ps. Kwitna jesienne róże proponuje zrobienie syropu z płatków p-ko kaszlowi i bólowi gardła .aga Odpowiedz Link
anoagata Re: Przepisy Agi-KOSY 30.09.09, 11:10 Czekałam!! Jesteś mega expresowa,dziekuje bardzo.Urosły mi tylko 3 dynie chyba było im za zimno więc zrobie tylko z jabłkami no i z ta marchewką,bo jeszcze dojrzewają jabłka na drzewie średniej wielkości.Ago na pewno masz jeszcze w zanadrzu coś co mozna zrobić z czerwonej kapusty oprócz normalnej surówki,mam klęskę urodzaju tego modrego warzywa.Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Przepisy Agi-KOSY 30.09.09, 12:22 3 kg obranej kapusty podzielić na cwiartki ,wybrać głąby. 4 główki czosnku /ok 16 dkg/podzielić na ząbki i obrać je. Zagotować 2 l wody dodając;3 łyżki soli /6dkg/łyżke ziaren kolendry i 1/2 łyżkę ziaren pieprzu. W wyparzonym glinianymgarnku ułożyc kapuste w wolne miejsca powkładac ząbki czosnku oraz kilka liści laurowych.Zawartość garnka zalać solanką/przestudzoną/.Przykryc talerzykiem i obciążyć.Po 4-5 dniach jest juz dobra do jedzenia Przed podaniem kroimy w paski i posypujemy posiekanym czosnkiem .Można polać oliwą. Kapusta czerwona kiszona z żurawinami 2 kg oczyszczonej kapusty cienko poszatkować.20 dkg żurawin dokładnie opłukać .Kapustę wymieszać z łyżką soli /ok 2,5dkg/i lekko ugnieść.Układac ciasno w słojach przesypując żurawinami.słoje przykryc postawic w ciepłym miejscu na 3 dni.I już .smacznego .aga Odpowiedz Link