dama-kanaliowa 08.03.06, 11:04 Ja nie widzialam, ale wczoraj kluczyly powracajace gesi. A tu zima i zaraza na powitanie - oj gluptasy nie wiedza, co w starej Europie je czeka. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabidd Re: Kto widzial wiosne 08.03.06, 11:33 u nas na osiedlu ktoregos dnia tak jakos pachniało ale tylko jeden dzień. przed tym nawroten mrozu dzisiaj ide sama po zakupy po 3 tygodniach jak cos znajdę wiosennego to napiszę Wam Odpowiedz Link
kendo Re: Kto widzial wiosne 08.03.06, 12:25 mimo ton sniegu i morozow dzis na spacerze z psiuna poczulam lekki powiew wiosny:-)) Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Kto widzial wiosne 08.03.06, 12:58 Chyba jeszcze nikt jej nie widział,kazdy by chciał,ale P.Wiosna cos nie spieszy sie do nas.Jesteśmy cierpliwi,będziemy czekać:)) Odpowiedz Link
gabidd Re: Kto widzial wiosne 08.03.06, 15:01 dzisiaj Pani wiosna dała troszke słoneczka Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kto widzial wiosne 08.03.06, 15:19 Od dawna juz swiergola ptaszki, a 2 tygodnie temu w ogrodku przydomowym zakwitly przebisniegi. Odpowiedz Link
ewa553 U mnie jest wiosna! 08.03.06, 17:09 Kupilam dzis dwie olbrzymie, piekne, rozowe hortensje! Do zimnej Zoski beda staly w domu. Patrze teraz od compa do sasiedniegoi pokoju, gdzie stoja kolo drzwi balkonowych (swiatlo!) i nazachwycac sie nie moge. Mam wiec wiosne w domu:))))) Odpowiedz Link
pia.ed Re: U mnie jest wiosna! 09.03.06, 11:58 A ja kupilam bukiet zonkili. Pieknie wygladaja w sloncu na oknie. Nistety przez te opady sniegu od dawna nie mylam szyb, a mieszkam na parterze i do tego w centrum miasta. Obiecalam sobie, ze dzis umyje pierwsze okno, bo w sloneczku jest naprawde cieplo! Odpowiedz Link
anka125 Re: U mnie jest wiosna! 09.03.06, 14:03 Oj,jak Wam zazdroszczę!Też chciałabym umyć ale jak ja biedny żuk z tym bolącym kolanem umyję okna? Łeee A tak już bym chciała wpuścić wiosnę do domu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: U mnie jest wiosna! 09.03.06, 14:53 Ja mam silny bol ramion kiedy je podnosze powyzej poziomu glowy... Dlatego myje okna na raty. Ale poradzilam sobie w ten sposob, ze stoje na krzesle albo drabince. Wtedy mam rece na wysokosci ramion i daje sobie rade prawie bez bolu! Odpowiedz Link
gabidd Re: Kto widzial wiosne 09.03.06, 15:50 Wiosna w domu bo dostałam wczoraj od moich chłopow bukiet tulipanów, a dzisiaj na dworku ciepluitko tylko u nas na osiedlu troszk e wieje zimny wiatr Odpowiedz Link
ewa553 a propos okien 09.03.06, 20:16 jak jeszcze pracowalam, bralam pania do mycia okien. Potrzebowala na wszystkie okna 5 godzin. Bo brala za godzine. Jak przestalam pracowac, postanowilam myc sama. I co sie okazalo?`Na wszystkie okna potrzebuje 3 godzin, choc nie mam tej wprawy i tez mam bolacy prawy bark. Wnioski wyciagnijcie same:))) Odpowiedz Link
pia.ed Re: a propos okien... 09.03.06, 20:39 Wlasnie, ja dwa okna "obskoczylam" w troche ponad godzine. Pojutrze, kiedy odpoczne, bede myc duze okno w pokoju stolowym. Zajmie mi to godzine czasu, ale dlatego ze bede robila przerwy. A wiatr rzeczywiscie zrobil sie i to zimny ... Zaczal nawiewac snieg na suche juz szosy. Odpowiedz Link
ewa553 Re: a propos okien... 09.03.06, 20:41 co to jest pokoj stolowy? pytam powaznie, bo nie wiem czy to jadalnia, czy pokoj dzienny czy jak? Trocher gupie sie w tym nazewnictwie, ostatnio byl u mnie w odwiedziny ktos z Polski i nazwal moj pokoj dzienny salopnikiem, To takie pretensjonalne, gdzie mi do salonow??? a wiec pytam o ten stolowy. Odpowiedz Link
kendo Re: a propos okien... 09.03.06, 20:53 to co pia nazywa "pokojem stolowym" to z wolnego tlumaczenia nazwaloby sie "pokojem dziennym",czyli taki ,gdzie oglada sie TV,kombinacja z pokojem gdzie rowniez w wiekszosci jest wstawiony stol przy ktorym sie spozywa obiadki z gosiami, ludzie mieszkajacy w willach lub wilopokojowych mieszkaniach maja oddzielnie "pokoj dzienny"i "salon"=stolowy dla gosciny obiadowej. niewiem czy dobrze wytlumaczylam ale to jak bedzie. pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link
ewa553 Re: a propos okien... 09.03.06, 21:13 Kurcze, jeszcze bardziej jestem skolowana. bo moj pokoj dzienny zwany przez tego kogos salonikiem, nie ma wcale stolu, tylko stolik niski przy siedzeniach, wiec o jakimkolwiek spozywaniu nie moze byc mowy. Najbardziej ten dzienny lubie nazywac po niemiecku, czyli Wohnzimmer, czyli pokoj mieszkalny. W tym pokoju naprawde mieszkam: slucham muzyki, ogladam TV, siedze i gawedze z goscmi. I nie jem tu:)))) Odpowiedz Link
ania1022 Re: a propos okien... 09.03.06, 22:08 Masz racje ewa: Salon (z francuskiego), living room (z angielskiego) to wlasnie taki pokoj dzienny z kanapa, fotelami , stolikiem do kawy, kominkiem (niekoniecznie)i Tv (tez niekoniecznie. Pokoj ze stolem i krzeslami to jadalnia (Salle à manger z francuskiego, dining room(z angielskiego). Odpowiedz Link
evwi Re: Kto widzial wiosne 09.03.06, 21:08 jeszcze nie widziałam nie licząc pięknych tulipanów w wazonie. Ale za to wczoraj i dzisiaj SŁYYYYSZAŁłAM !!! Koty - tzn wiosna tuż, tuż. Koty w ogródku , pod oknem tak koncertują, że może Pani Wiosna usłyszy i wreszcie przyjdzie. Oby jak najprędzej. Dzisiaj rano za oknem miałam -10 st. Odpowiedz Link
gabidd Re: Kto widzial wiosne 09.03.06, 22:42 W Polace to wiadomosc dla tych zagranicznych dziewczyn do końca przyszłego tygodnia ma być mróz i opady śniegu brrr, Co do pokoju stołowego w czasach dawniejszych czyli przed wojna i zaraz po niej nazywano pokój w ktorym rodzina zjawiała sie i jadła oboady, słuchano radia, pozniej ogladano telewizje oj jak mi dobrze ze ja nie mam takich problemow,i mnie dwa pkoje z kuchnia gdzie jeden mniejszy zajmuje syn a u nas jest salono-sypialnio-jadalnia oraz biuro męza bo stoi komputer na ktorym on pracuje dokumenty w segregatorach i jest cudownie, Odpowiedz Link
kendo Re: podzial pokoii;)) 10.03.06, 10:12 ewa 553... www.blocket.se/vi/7453238.htm?ca=23_8_s tu sobie popatrz jak w wiekszoci w blokowisku wyglada pokoik dzienny. postaram sie rowniez znalezc pokoj -salon. prage dodac,ze nie wszyscy maja stol obiadowy w pokojach dziennych. Odpowiedz Link
kendo Re: wiosna juz blisko.... 10.03.06, 10:14 w polowie nastepnego tygodnia ma zawitac:-)))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
charyzmatek Re: gute stube 10.03.06, 10:21 mata w niemcach islonsku jaki salon hehehehe Odpowiedz Link
gabidd Re: gute stube 10.03.06, 17:33 u mnie jest lepiej bo wszystko stoi przy ścianach nic nie ma na środku, srodek pokoju jest pusty i wydaje sie taki ogromny. Ewa jak przyjedziesz to zobaczysz Odpowiedz Link
grenka1 Dziś 10.03.06, 19:08 widziałam dwa lecące bociany, a teraz za oknem leci, ale śnieg. JAK JA NIENAWIDZĘ ZIMY.!!!! Odpowiedz Link
anka125 Re: gute stube 10.03.06, 19:21 I u mnie w tzw.dużym pokoju cały środek jest wolny.Leży tylko dywan na którym moja sunia lubi się wylegiwać.Stołu nie mam tylko jest tzw"jamnik" do kawy,czytania i oglądania tv.Ten mój jamnik można podnieść i rozłożyć.I tak robimy,gdy mamy gości.A krzesła do tego stołu trzymam w garażu.W zasadzie wraz z mężem jemy w kuchni,gdzie w kącie udało mi się zmieścić mały,na dwie osoby stolik.Mam jeszcze sypialnię - mój azyl,gdzie 3/4 pokoju zajmuje łóżko.Dalej stoi szaja i szafeczki nocne.Ach,zapomniałam o najważniejszym.W sypialni stoi również kosz-legowisko mojej Dory.Jak sypialnia,to sypialnia.Jest jeszcze trzeci pokój.To pokój syna.W nim jest mój ulubiony kompuś.Teraz pokój jest niezamieszkały,gdyż syn wyjechał "za chlebem" do Anglii.Ale przyjedzie przed świętami.Już nie mogę się doczekać! Odpowiedz Link
ewa553 Re: Kto widzial wiosne 10.03.06, 19:32 Ja jadam w kuchni. Mam duza kuchnie i piekny osmiokatny stol na jednej rzezbionej nodze. Dostalam kiedys w prezencie. Stol jest mi tak mily, ze go zadnym obrusem nie zaslaniam, tylko do jedzenia rozkladam serwetki. Kuchnia jest tak fajna, ze jak przychodza znajome to tylko tam chca siedziec:))) Jadalnia jest wiec rzadko uzywana, zostala wiec polaczona z rownie rzadko uzywanym pokojem goscinnym. Odpowiedz Link
52ania Re: Kto widzial wiosne 10.03.06, 19:51 U mnie wiosny nie widac. Z jednej strony mam jeszcze ulicę nieprzejezdną, zasypana śniegiem. Jadamy w kuchni.W niedzielę rodzinny obiad podaję w salonie z kominkiem.Mam duży stół z 6 krzesłami. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kto widzial wiosne - wylaza spod sniegu kupy. 10.03.06, 20:00 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3203882.html Odpowiedz Link
ewa553 Re: Kto widzial wiosne - wylaza spod sniegu kupy. 10.03.06, 20:16 ciekawe dlaczego nie wolno wyrzucac do normalnych koszy na smieci? U nas sie to stosuje, we Wloszech tez widzialam wrzucane do koszy. Moja berlinska psipsiola nosi z soba zawsze woreczki i - nie uwierzycie, nwet w gorach zbiera kupy swojego psa i albo zakopuje, albo uklada pod glazami. Nigdy nie zostawia na widok turystow. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kto widzial wiosne - wylaza spod sniegu kupy. 11.03.06, 01:16 A kto uzywa lopatki? W Szwecji zbiera sie bezposrednio do woreczka, porzadnie zawiazuje i wrzuca do pierwszego lepszego kosza. "...Anna Bogucka ... przed laty mieszkała w Warszawie i sprzątała po swoich pupilach. Traktowała to jako standard, który wyniosła po powrocie z Norwegii. - Tam takie zachowanie nikogo nie dziwiło. Tu ludzie patrzyli ze zdziwieniem, że łopatką zamiatam psią zawartość z chodnika ..." Odpowiedz Link
ewa553 Re: Kto widzial wiosne 10.03.06, 20:13 Wiele z Was ma kominki, a ja mam ogrod pelen scietych galezi:cienszych i grubych konarow. Moze by ktoras sobie odebrala?:))))) Odpowiedz Link
gabidd Re: Kto widzial wiosne 10.03.06, 21:27 Ewuniu za jakąs godzinkę podjadę i zabiore :))) Co do wiopsny to dzisiaj troszke sie ja czuło bo było ładne słonko i nie było wiatru ale to tak do 12 godziny później było niby ciepło ale tak jakoś sie chłodnawo zrobiło , tak wilgotno Odpowiedz Link
wikul Re: Kto widzial wiosne, wiosnę nie ale dinozaury 11.03.06, 01:05 ...juz się pokazały. funfire.de/bilder/funfire-de-1083317389-79.jpg Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kto widzial psie kupy? 11.03.06, 01:45 Czytalam wiele dyskusji na temat sprzatania po swoich pupilkach, ale wiekszosc wlascicieli psow twierdzi calkiem powaznie, ze skoro oni PLACA PODATEK, to zbieraniem g......powinny sie zajac sluzby miejskie! Juz wyobrazam sobie jak specjalnie zaangazowani pracownicy sprzataja kupki przez 14 godzin na dobe, bo przeciez raz dziennie nie wystarczy, psy nie sr... na komende o ustalonej godzinie. Odpowiedz Link
dama-kanaliowa Re: Kto widzial psie kupy? 11.03.06, 09:23 Ja:(( Sasiadowi (Niemcy), ktory walczy z psimi kupami przy swojej posesji, ktos wokol kupy zakresla kreda biale kolo i znakuje jeszcze strzalka i nie przypuszczam, ze robia to be-cudzoziemcy. Ostatnio morale czystosciowe tutaj bardzo poluzowalo srubke. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kto widzial psie kupy? 11.03.06, 09:46 Cos nie zrozumialam Twojej wypowiedzi! "... > Ja:(( Sasiadowi (Niemcy), ktory walczy z psimi kupami przy swojej posesji, ktos wokol kupy zakresla kreda biale kolo ..." Jesli sasiad WALCZY z psimi kupami, to znaczy ze je zbiera!?! No a moral - niestety - pogorszyl sie wszedzie i w kazdej dziedzinie :) tak wsrod mlodszego i starszego ("skazonego komunizmem"???) pokolenia. dama-kanaliowa napisała: i znakuje jeszcze strzalka i nie > przypuszczam, ze robia to be-cudzoziemcy. Ostatnio morale czystosciowe tutaj > bardzo poluzowalo srubke. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Kto widzial wiosne 11.03.06, 09:34 damo, tak juz bylo zawsze, niestety. Wiele lat temu mieszkalam w bloku otoczonym pieknym trawnikiem. W poblizu byly tylko domki jednorodzinne. To wlasciciele tychg domkow nie wypuszczali swoich pieskow przed swoj dom, tylko przyprowadzali pod nasz dom!! To byl horror, ciagle kupy naokolo domu, tym bardziej ze pieski nie zawsze mialy zyczenie podsrac trawnik i zalatwialy interesik na chodniku. Trzeba bylo naprawde uwazac, zeby w toto nie wejsc. Odpowiedz Link
gabidd Re: Kto widzial wiosne 11.03.06, 11:21 najgorzej to jest teraz jak topnieje śnieg same kupy psie, a jak juz zrobi sie ciepło nim spadnie pierwszy deszcz to taki będzie smrod na osiedlu , ze nie bedzie mozna wytrzymac dobrze ze mieszkam na 11 poietrze Odpowiedz Link
kendo Re: Kto widzial wiosne 31.03.06, 10:19 ja:-)) zurawie juz przylecialy.... sniegi stopnialy, tulipany juz ponad ziemia, ptaszyny trelaja jak zwariowane.... wiosna,wiosna:-)) Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kto widzial wiosne 31.03.06, 13:52 Bociany zaczely juz zaloty, gniazda uporzadkowane po zimie (wiadomosc z prasy). A trawnik przy mojej ulicy juz sie zazielenil ... Odpowiedz Link